Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet Merbau jak kleić na korku czy bez

jacenty02

Recommended Posts

jak już wszystko z podkładem cementowym po próbie klejowej okaże się być w porządku. Ważne! Pod klepką parkietową albo jej kawałkiem np. 10x9cm musi znajdować się minimum 2mm gruba warstwa "betonu". Dokładnie tak jak zaleca parkietkomplex. W innym przypadku gdy będzie to jedynie cienka na 0,3-0,5mm warstewka "betonu" to raczej nie klej. Jeżeli wylana woda na wylewkę 5-10ml nie zostanie wchłonięta w ciągu 0,5 minuty to nie używaj gruntu pod klej. Sprawdź wilgotność wylewki w dolnej warstwie jej grubości. Ułożenie parkietu to "pryszcz" w porównaniu z prawidłowym przygotowaniem podłoża. Jak już będziesz kleił to zużycie kleju około 1,3-1,5kg/m2.w zależności od wielkości deszczułek. No i również bardzo ważne należy nieć pod ręką dużo szmat i rozpuszczalnik (aceton). Każdą plamę kleju należy natychmiast zmyć. Po zakończeniu pracy na koniec dnia należy całą ułożoną powierzchnię zmyć acetonem lub rozpuszczalnikiem do kleju, który będziesz używał. Pozostawienie plam do następnego dnia stworzy ci taki problem, że sobie z nim nie poradzisz, bez doświadczenie w tej materii.

Chcialbym bardzo serdecznie podziekowac za poswiecony mi czas i byc moze nerwy.Niestety jestem laikiem wiec zanim cos zrobie to wole zapytac bardzo przychylne na tym forum osoby. taka osoba napewno jest uzytkownik o nicku JAREKKUR. Jeszcze raz serdecznie dziekuje i pozwole sobie zapytac jeszcze raz w razie jakichs problemow.zycze wielu sukcesow.pozdrawiam serdecznie

• 2 years później...
Jeśli chcesz uzyskać rzeczową informację to najpierw odpowiedz na pytania jakie Ci zadał Jarekkur i Sebaruda.

W tym przypadku klej służy do klejenia drewna z podłożem, jakie mamy drewno już wiemy jaką posadzkę jeszcze nie. Posadzki są różne a systemy gruntowo-klejowe powinny być do nich dostosowane. W niektórych przypadkach najlepszy klej może okazać się nazbyt kosztowny lub zupełnie nieprzydatny. Pozdrawiam.

Witam wszystkich!

Chciałbym prosić o poradę a mianowicie mój problem polega na rozterkach co do położenia desek MERBAU lakierowanych, szerokości 10cm. problem polega na tym że chcę je kleić płytek gresowych, dodam że podłoże było ocieplane styropianem 5cm, na to była wylewka i płytki. Teraz chcę to zmienić.

Problem polega na tym jaki klej zastosować do klejenia desek na płytki, słyszałem dużo dobrego o kleju sika, iż mozna go kleić nawet na szkło.... ale czy potrzebny będzie grunt, bo słyszałem że gruntu nie dajemy

proszę o porady...?/

• 1 month później...
A nie lepiej byłoby zostawić pracę grupie fachowców? U mnie robili goście z http://www.parkietstudio.pl dokładniej mówiąc kładli mi merbau i jestem bardzo zadowolony z końcowego rezultatu :) Parkiet prezentuje się naprawdę dobrze. Może warto powierzyć to doświadczonym ludziom?

Parkiet to droga inwestycja. Zleć to firmie. Rzetelna firma da Ci gwarancję. Z praktyki wiem, że własne eksperymenty czy też tanie (?) okazje od firmy ,,krzak" w ostatecznym rozrachunku drogo kosztują. Nie ma miesiąca bez ratowania tych co polegli w ataku z motyką na Słońce.Ostatni styczeń. Tatuś stolarz wyrobił synkowi deski jesionowe i przykleił klejem ,,Dragon". Deski ponoć miały 4% wilgotności.Od razu powiedziałem, że nie wierzę w tą wilgotność z amatorskiej stolarni i miałem rację. Miernik za 20 zł to tylko może przestraszyć. Deski były ok i będą leżeć choć z czasem na kleju Tytan podłoga będzie pływająca bo klej znika.Z ostatnich dni to klient szlifierką kątową (gitara) chciał wyszlifować 45 m2 starego zapuszczonego parkietu Szanse miał jak atak z siekierą na czołg ale nawet nie zniszczył podłogi. Narobił się jak dzik i zasypał pyłem całe mieszkanie.