tomclav 25.06.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 moja ulubiona odpowiedź na forum;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 25.06.2010 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Jak się opisuje i tłumaczy 5x to samo to człowiek się zniechęca i pogania leniuchów do czytania. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercator 25.06.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Z folią pod kryciem właściwym zawsze będą kłopoty. Mówię to z dużego doświadczenia dekarskiego. Jan. Mistrzu Janie ! Nie śmię wątpić w twą wiedzę popartą wieloletnim doświadczeniem ale mam podstawy sądzić że przegapiłeś kilka szkoleń na temat wentylacji dachu i roli membran wysokoparoprzepuszczalnych w tym szalenie ważnym procesie. Twoja propozycja sprowadza się do szczelnego pokrycia dachu (deskowanego) warstwą bitumu czego skutkiem będzie śmierć dyfuzyjna dachu. Dosyć drwin. Pozwolę sobie zobrazować to zjawisko na prostym przykładzie : - każdy kto lubi piesze wędrówki , obcowanie z przyroda wie że bardzo ważne jest aby podczas wycieczki nie zmoknąć. Kupujemy wiec odpowiedni strój i dalej w drogę . Po pierwszym przemoczeniu zauważamy ze przydałaby się dobra kurtka .Taka która w razie deszczu ochroni nas przed wilgocią. Najprostszym rozwiązaniem jest zakupienie ortalionu w supermarkecie który szczelnie zamknie nasze ciało. Jeśli ktoś tak zrobił napewno wie co go czeka . BĘDZIE MOKRY . Bardzo przewrotne ale prawdziwe. Oczywiście nie tak mokry jak wystawiony bezpośrednio na deszcz ale wyczuwalnie wilgotny (bez podtekstów). Jeśli zakupimy kurtkę z oddychającej membrany np. gore tex , nasze ciało pozostanie zdecydowanie w lepszej kondycji niż po ortalionie. To nie jest moja radosna twórczość tylko proste prawa fizyki które wykładane są w gimnazjum (mam na myśli dyfuzje gazów).Nasze ciało w otoczeniu o bardzo dużej wilgotności szybciej się nagrzewa czego efektem jest nadmierne pocenie się i parowanie . Powietrze szczelnie zamknięte pod ortalionem zwiększa swoją wilgotność bezwzględną aż do wartości gdy osiąga taki stan" nasycenia " w temperaturze punktu rosy że zaczyna sie wykraplać co my odczuwamy jako wilgoć na skórze. Chyba się zapędziłęm Jeśli moę wyrazić swą opinie to zdecydowanie , bezapelacyjnie membrana . Tylko to ma być membrana porządna . Nie popełniajcie błędu pytając czy jest to membrana wysokoparoprzepuszczalna o paroprzepuszczalności pow 1200 g/m/24h czy pow 3000 g/m/24h . Praktycznie każda membrana spełnia ten warunek . Zwróćcie uwagę na inne szalenie ważne parametry : - wodoszczelność- - wytrzymałość mechaniczna na zerwanie na gwoździu wzdłuż i w poprzek - zmniejszone ryzyko uszkodzeń podczas montażu -klasa ogniowa (niektóre membrany maja klasę F która w Niemczech jest niedopuszczona np. kilka produktów MDM w Polsce - i chyba najważniejsze z czego jest wykonana większość to polipropylen. Doskonały jest poliuretan szacuje się żywotność ok 50 lat Bardzo dobre sprawdzone rozwiązanie to Delta Maxx Dorkena lub wytrzymalszy praktycznie w tej samej cenie niemiecki Permo Extreeme Klobera . Mozna to kupić w granicach 8 zł netto. Radze na tym nie oszczędzać Zgadzam się z Mistrzem odnośnie ekspozycji na promieniowanie UV ok 4 miesięcy stosowanie papy jest uzasadnione tylko wtedy gdy kogoś nie stać na wykonanie od razu docelowego pokrycia pozostawienie dachu przez chwile pod papą. Jest to stara szkoła dekarska w której poddasza były nieużytkowe i nikt ich nie ocieplał. Na takim strychu hulał wiatr i sam regulował wilgotność . Niestety wysokie koszty budowy domów parterowych wymusiły wykorzystywanie poddasza i co za tym idzie ocieplania . Jeśli ocieplimy poddasze i doprowadzimy do zawilgocenia izolacji na skutek nieodpowiedniej wentylacji ( dyfuzji ), sami zafundujemy sobie kłopot. Miala być krótka odpowiedż a wyszłą mi praca doktorska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 25.06.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Drogi Mercatorze. Gdybyś zadał sobie trud i przeczytał moje posty to byś wiedział więcej o wentylacji dachu. Zastąpi Ci to wszystkie szkolenia i to za darmo. Przyjemnej lektury.Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercator 26.06.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Drogi Mercatorze. Gdybyś zadał sobie trud i przeczytał moje posty to byś wiedział więcej o wentylacji dachu. Zastąpi Ci to wszystkie szkolenia i to za darmo. Przyjemnej lektury.Jan. Zadałem sobie trud i przeczytałem wybiórczo kilka Twoich postów . Wg mojej oceny prezentujesz duże doświadczenie w dziedzinie dachów . Jednak poglądy które głosisz są oparte wyłącznie na Twojej subiektywnej interpretacji tego co widzisz i w większości przedstawiają starą szkołę o której wspomniałem wyżej. Zajmuje sie dachami od wielu lat i wraz rozwojem technologi zmieniała się moja świadomość. Jeśli chodzi o szkolenia to przez długi czas sam je organizowałem i prowadziłem . Forum rzadzi sie swoimi prawami i napewno znajdzie się miejsce dla nas obu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 26.06.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Moja świadomość dekarska też się zmieniała w miarę rozwoju technologi , ale jedno nie : ma nie ciec i starczyć na długo. Dlatego jestem przeciwnikiem niektórych technologi , które nie spełniają tych warunków. Poczytaj posty guru dekarzy Andrzeja Wilhelmiego , który ma podobne zdanie . Jeśli chodzi o szkolenia to organizują je przeważnie producenci , którym chodzi o zwiększenie sprzedaży. Merkacator to znaczy kupiec , tak ? Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercator 26.06.2010 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Tak to po łacinie. Wybór pozostawiam forumowiczom . Mam takie zdanie na ten temat. Jestem zwolennikiem tej ,nowej technologii widziałem badania .Widziałem tez moja (foliową) technologie która była skopana totalnie przez wykonawce. Mam świadomość że nieumiejętne ułożenie membrany może być gorsze w skutkach niż zastosowanie papy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.06.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 ...Miala być krótka odpowiedż a wyszłą mi praca doktorska Może nie praca doktorska a trochę demagogiczna wypowiedź typowo marketingowa! To że człowiek oddycha całym ciałem wcale nie znaczy, że dom też tak powinien oddychać! Pomieszczenia należy wentylować kanałami wentylacyjnymi przez kominy a nie przez przegrody budowlane! A dach jest taką przegrodą. Stosowanie folii wysoko paroprzepuszczalnej ma być ratunkiem na złe rozwiązania? I co to ma wspólnego z nowoczesną technologią? W zdecydowanej większości dachów występują problemy z ich wentylowaniem wynikające z niewiedzy projektantów i wykonawców. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercator 29.06.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 Może nie praca doktorska a trochę demagogiczna wypowiedź typowo marketingowa! To że człowiek oddycha całym ciałem wcale nie znaczy, że dom też tak powinien oddychać! Pomieszczenia należy wentylować kanałami wentylacyjnymi przez kominy a nie przez przegrody budowlane! A dach jest taką przegrodą. Stosowanie folii wysoko paroprzepuszczalnej ma być ratunkiem na złe rozwiązania? I co to ma wspólnego z nowoczesną technologią? W zdecydowanej większości dachów występują problemy z ich wentylowaniem wynikające z niewiedzy projektantów i wykonawców. Pozdrawiam. w takim razie zadam pytanie: jak powinno sie wykonać (wg twojej teorii) dach kopertowy z użytkowym poddaszem ocieplanym wełną rozprężną o kącie nachylenia ok 30-45 st, w budynku bez mechanicznej wentylacji (tylko grawitacyjna) . Zakładam że jestem na etapie budowy stanu surowego i głównym pokryciem będzie blachodachówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMASZQS 29.06.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 inwestor biedny robi deskowanie (osb) + papa termo, a ten bogaty membranę (folię).... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
v8zj 29.06.2010 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2010 przykro trochę że niektórzy forumowicze albo są tak zakamieniali na nowo wprowadzane technologie (i z uporem na fundamentach każą kłaść oklepane i bzdurne "2xpapa na lepiku") albo spali na wykładach z fizyki budowi. Ja nie sprzedaje żadnych pokryć ani folii ale mam znajomych projektantów w wieku ok 65 lat którzy totalnie mają w zadach to, że komuna sie skończyła i stosowanie olkitu czy OWT67 to nie ta epoka. Bez sensu jest marnowanie swojego czasu ponieważ na takim forum "najlepszym doradcą" zostajesz za ilość postów . Tu każdy może mieć swoje 5 minut jeśli tylko gdzieś coś usłyszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.07.2010 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 No i tu się z Tobą zgadzam, bo faktycznie bezsensownie tracisz czas na takie bzdurne wypowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek.1 01.07.2010 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 witam znalazlem doskonale daski do deskowania. firma niemiecka sprzedaje po 5.15 eura za mkw -26 mm 140 mm 4,00 m piopro-wpust po deskowaniu jest idealnie rowne-wyglada jak elewacja drewniana. brak wiekszych sekow ante-holz GmbH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek.1 01.07.2010 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 jeszcze jedna rzecz dach-folia-deskowanie-papa w swoim domu dolozylem miedzy dachem a deskowaniem folie-dzieki temu mam gwarancje ze nigdzy mi nie przecieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 01.07.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 A na dole gdzie ją zakończyłeś. ?. Co z wentylacją pokrycia ? . Wydaje mi się , że przedobrzyłeś Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek.1 01.07.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2010 wentylacja zostala dokladnie przewidziana. jest wejsci i wyjscie powietrza. roznica poziomow tez jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolwar 26.09.2010 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Mam problem.. Zgłosiłam przeciek dachu - przyszli fachowcy,zdjeli dachówki i położyli folię paroizolacyjną ( jak się okazało) na położoną 10 lat temu folię niskoparoprzepuszczalną. Mają przyjść jutro zakończyć robotę i nie wiem czy ich wpuścić na dach....ratunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.09.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Nic złego nie zrobili! Po prostu pomiędzy izolacją cieplną a tą folią powinna być drożna szczelina wentylacyjna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolwar 26.09.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Obawiam się ,że po prostu położyli jedną folię na drugą (widziałam jak odrywali kontrłaty) - a więc nie ma żadnej wolnej przestrzeni pomiędzy foliami a to juz jest b. złe...grozi gniciem drewna i właśnie zaczeło padać ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 27.09.2010 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Nic nie będzie. Nie bądż bardziej papieska od papieża. A swoją drogą to trzeba było położyć deski lub płytę. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts