Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co lepsze deski czy folia na dach.

chickie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
wszystko tylko nie gont. Trochę przesadziłem, ale nie dużo, uważam że to jedne z najsłabszych pokryć dachowych. Być może jest też to kwestią odpowiedniego produktu, marki . Swoja tezę opieram na dotychczasowym doświadczeniu z dachami pokrytymi gontem bitumicznym, miałem sporo takich sytuacji gdzie gont albo już zupełnie "nie wyglądał" albo zwyczajnie przeciekał, a rada była taka że kładło się na to blachodachówke. Edytowane przez Dagom-e

wszystko tylko nie gont. ... miałem sporo takich sytuacji gdzie gont albo już zupełnie "nie wyglądał" albo zwyczajnie przeciekał....

Bo wszystko ma określoną żywotność. Gont bitumiczny to około 20 lat, więc bije się na niego następny gont lub kładzie inne pokrycie. Blachodachówka to też około 20 lat i później nowa blachodachówka. Nic nie jest wieczne. Pozdrawiam.

Ponieważ jak już wcześniej wspominałem, swoja "przygodę" za dachami zaczynałem ponad 10 lat temu i od tamtej pory leżą "moje dachy" z różnych pokryć dachowych. Z tego punktu widzenia mogę powiedzieć, że blachodachówka trzyma się dobrze, o dachówce ceramicznej się nie wypowiadam, ponieważ nie ma o czym. Gontów bitumicznych nie kładłem, ale te na które kładliśmy blachodachówkę, właściciele określali ich okres użytkowania na około 10-15 lat. Nie wiem skąd opinia o 20- letniem okresie użytkowania blachodachówki skoro zaczęto ją stosować na dobre jakieś 15 lat temu. I znowu są blachodachówki i blachodachówki, podobnie jak dachówki i może jest podobnie z gonatmi, do tego jeszcze dochodzi kwestia montażu, materiał można zepsuć. Niewątpliwą zaleta blachodachówki i gontów jest cena. Dla mnie blachodachówka lepiej się prezentuje. Cegła w mat-cie wygląda bardzo dobrze, oczywiście od kilku lat króluje brąz w pokryciach dachowych.

W jednym się zgadzam, nic nie jest wieczne, a dachy w szczególności.

Akurat te pierwsze gonty bitumiczne to były te najtańsze czyli trochę słabsze, natomiast te pierwsze blachodachówki akurat dobrej jakości i montowane na pełnym deskowaniu i papie czyli pożyją trochę dłużej. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Będę miał dach dwuspadowy o kącie 35stopni. Konstrukcja z gotowych wiązarów. Poddasze użytkowe. Zamierzam dać deskowanie. Jednym z powodów jest usztywnienie domu (strop drewniany). Odległość pomiędzy krokwiami (wiązarami) 1 metr. Na to dachówka betonowa. Poradźcie, jaki powinien być prawidłowy układ dachu?

Planuję (licząc od góry):

- dachówka cementowa,

- łaty,

- kontrłaty (pustka wentylacyjna nad deskowaniem),

- papa,

- deskowanie,

- kontrłaty(?) (pustka wentylacyjna pomiędzy deskowaniem a ociepleniem),

- byle jaka membrana wysokoparoprzepuszczalna (?),

- krokwie,

- (pomiędzy krokwiami) wełna,

dalej pewnie wg uznania, ja planuję:

- folia paroszczelna,

- płyty GK.

Czy to jest poprawny układ dachu? Moje wątpliwości budzą pozycje ze znakiem zapytania.

Rozumiem, że pustka wentylacyjna pomiędzy ociepleniem a deskowaniem jest najważniejsza?

Czy zrealizować ją za pomocą kontrłat, czy położyć deskowanie bezpośrednio na krokwiach, a "cofnąć" ocieplenie?

Czy koniecznie oddzielać ocieplenie od przestrzeni wentylacyjnej membraną?

Jeśli tak, czy położyć membranę na krokwiach (i do tego kontrłaty tworzące przestrzeń wentylacyjną), czy zamontować ją od środka, pomiędzy krokwiami i omijając je od wewnątrz (taki zawijas z membrany wówczas powstanie)?

Mam wrażenie, że powstanie bardzo drogi i przekombinowany dach.

OK. W zasadzie byłem i jestem zdecydowany na konstrukcję jaką podałem w poprzednim poście.

Moje wątpliwości budzi jedynie rozwiązanie jednego szczegółu - sposobu montażu membrany chroniącej wełnę:

http://i52.tinypic.com/315ltg4.jpg

Nie kryję, że wolałbym uzyskać (choćby lakoniczną, typu "1", "2") odpowiedź, miast odesłania do starszych wątków.

Sposób pierwszy wydaje się solidniejszy, mniej membrany, krokwie są chronione przed wilgocią ale, myślę, trudniej będzie zachować ciągłość paroizolacji (dekarz depnie a za chwilę przykryje deskowaniem) i dochodzą dodatkowe kontrłaty.

Sposób drugi ma tę zaletę, że mogę wykonać izolację sam i od wewnątrz, jednak zużyję o 30 procent więcej membrany, co więcej,a krokwie pozostaną nie chronione. Ciekawostką jest fakt, że z drugim sposobem spotkałem się w prasie (para)fachowej ("Buduję DOM" czy jakoś tak).

Różnica w grubości izolacji pomiędzy krokwiami nie ma dla mnie znaczenia ( i tak zastosuję drugą warstwę, o takiej grubości aby uzyskać łącznie 30-35cm ocieplenia, ale to temat na inny dział).

...Iloma gwoździami mocować deski ?

Każda deska (o szerokości 12~14 cm) powinna być przybita dwoma gwoździami do każdej krokwi, na której leży. Gwoździe powinny być bite w odległości 2,5~3,0 cm od brzegu deski. Pozdrawiam.

Przed czym ma chronić izolację cieplną ta membrana? Pozdrawiam.

Przed ewentualnym zawilgoceniem. Rozumiem, że w dobrze wykonanym dachu do szczeliny pomiędzy deskowaniem a izolacją nie powinno nawiać śniegu, deszczu, a jeżeli, szybko wyschnie, ale czy owa membrana nie będzie dodatkowym zabezpieczeniem przed błędami wykonawczymi? *

Jak zachowa się wełna po kilkunastu latach "targania" przez powietrze przepływające szczeliną?

Czy powietrze nie będzie miało lepszych warunków, jeśli szczelinę z jednej strony ograniczy w miarę równa płaszczyzna desek a z drugiej strony gładka powierzchnia membrany, zamiast porowatej wełny?

Odpowiedzi na te pytania skłaniają mnie do zastosowania membrany.

Sugerujesz, by zrezygnować z jej? Mógłbym prosić o rozwinięcie tematu?

Rozumiem, że w takim przypadku (jeśli zrezygnuję z membrany) sensowym będzie zastosowanie wariantu drugiego, bez kontrłat pod deski.

* Wczoraj, podczas dyskusji o deskowaniu, znajomy opowiadał mi, że niedawno będąc "w gościach" zauważył zaciek na ścianie. Okazało się, że na membranę nawiało w jednym miejscu sporo śniegu (kilkuletni dom, dach bez deskowania). Membrana dała radę, ale miała w jednym miejscu małą dziurkę. I przez nią kapało. Śniegu być na membranie nie powinno, a był.

... Śniegu być na membranie nie powinno, a był.

A na jakiej podstawie twierdzisz, że śniegu nie powinno tam być? Gdyby tak było to membrana byłaby zbyteczna! Wracając do Twojego dachu krycie wstępne będzie wykonane papą więc kolejne zabezpieczenie nie ma uzasadnienia. Przepływ powietrza w szczelinie wentylacyjnej ma charakter laminarny (niejednokrotnie dławiony małym przekrojem szczeliny) a nie burzliwy więc zjawisko tzw. przewiewania izolacji cieplnej nie wystąpi. Pozdrawiam.

A mam pytanie co do wyboru folii lub papy.

Głownie na pełne deskowanie daje się papę (nie wiem dokładnie jaką), ale czy np można zastosować folię bezpośrednio na deskowanie ?

Wiem że folia mozę byc wystawiona na UV okolo 3-4 miesięcy. Ale zakładam że zaraz po wykonaniu pełnego deskowania będzie położona dachówka. Czy w takiej sytuacji folia jest w stanie zastąpić papę? Jeśli tak to jaka będzie dobra? I czy można ją wtedy przybijac tak jak papę czyli gwoździami?

Pytam bo widzę że cenowo wychodzi w sumie tak samo. (chyba że się myle)

Pozdrawiam