Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Afrykanin to nie Murzyn. Jak mówić, by nie obrażać.

BOHO

Recommended Posts

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,8000180,Afrykanin_to_nie_Murzyn__Jak_mowic__by_nie_obrazac.html

Jeden z Nigeryjczyków, zatrzymany podczas niedawnych zamieszek na bazarze, gdzie od policyjnej kuli zginął jego rodak, skarżył się, że funkcjonariusz na komendzie obraził go, mówiąc o nim "Murzyn". Próbowałem tłumaczyć, że mógł nie mieć złych intencji, bo dla większości Polaków określenie "Murzyn" jest neutralne.

no to się zaczyna...... zaraz okaże się że Murzyn to wcale nie jest Murzyn, pederasta to wcale nie jest pederasta, itd....

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

-

Jak mówić by nie obrażać ?

Używając imienia i nazwiska może , tak jak to praktykuje się od jakiegoś czasu względem i n n y c h osób ?

W tym celu należy przeszkolić wyjątkowo lotne jednostki pracujące w warszawskiej policji - można też zaryzykować i nauczyć ich czytać w ramach alfabetu łacińskiego - nie sądzę żeby Nigeryjczycy posługiwali są cyrylicą i wydaje się, że są w stanie napisać swoje imię i nazwisko na kawałku papieru posługując sią długopisem. :cool:

Można też zaryzykować stwierdzenie, że pokaóna ich część wie także co to jest komputer :lol:

-

Edytowane przez barakuda1

-Nie * okazało się * tylko oni sobie to w y w a l c z y l i .

Za dość wysoką cenę .

Jak się nie zna historii USA i ruchów społecznych w latach 60, 70 i 80 ubiegłego wieku to się trzeba po woływać na Kazika - kompletny infantylizm historyczny .

-

Pieprzenie. w Polsce Murzyn to nie to samo co "nigger" w USA. Odpowiednikiem "nigger" jest słowo "czarnuch", i tu chyba nikt nie ma wątpliwości co do jego negatywnego wydźwięku.

Pieprzenie. w Polsce Murzyn to nie to samo co "nigger" w USA. Odpowiednikiem "nigger" jest słowo "czarnuch", i tu chyba nikt nie ma wątpliwości co do jego negatywnego wydźwięku.
... nio :) ... i kiedy się przeprowadzisz do Nigerii (zamiast "białas"), będą na Ciebie mówili "Euroafrykanin" :D ;)

No to i Brzechwa i Kinga sie popisali ;)

http://www.youtube.com/watch?v=Ar3VvEgjZl4

-

:)

Brzechwa żył trochę w innych czysach - i mentalność była nieco inna - my

reprezentowaliśmy c y w i l i z a c j ę - czyli tzw pozytywne zmiany a pozostały świat to

byli - d z i c y , których łaskawie , wykorzystując ich zasoby naturalne i co sią dało,

c y w i l i z o w a l i ś m y - często ze skutkiem śmiertelnym .

-

Ale do tak gorących afrykańskich , powiedzmy rytmów , różowy żakiecik z kołnierzem i czarne buty na obcach za cholerę nie pasują :jawdrop:

I choreograficznie to jest jakaś rzeźnia - rosyjskie wygibasy do tzw afrykańskich rytmów - muszę powiedzieć , że robi wstrzęsające wrażenie :eek:

-

Czy murzyn jest obraźliwe ? Widzę na ulicy faceta o wyjątkowo ciemnej karnacji, nie wiem skąd pochodzi, co mam odpowiedzieć mojemu dziecku, że to jest afroamerykanin , afrykanin ? Przecież afrykanin nie musi być czarny ? Oglądałam ostanio mecz reprezentacji Francji w której większość zawodników ma ciemną skórę, jak ich nazwać ? Rozumiem, że określenie: czarnuch, żółtek, białas może być obraźliwe ale murzyn ?

Czy murzyn jest obraźliwe ? Widzę na ulicy faceta o wyjątkowo ciemnej karnacji, nie wiem skąd pochodzi, co mam odpowiedzieć mojemu dziecku, że to jest afroamerykanin , afrykanin ? Przecież afrykanin nie musi być czarny ? Oglądałam ostanio mecz reprezentacji Francji w której większość zawodników ma ciemną skórę, jak ich nazwać ? Rozumiem, że określenie: czarnuch, żółtek, białas może być obraźliwe ale murzyn ?

BAMBO poprostu,:)

"Murzynek Bambo w Afryce mieszka czarną maskórę ten nasz kolezka uczy się pilnie przez całe ranki ze swej murzyńskiej pierwszej czytanki. ..."

Gość Pepeg z Gumy

"Murzynek Bambo w Afryce mieszka czarną maskórę ten nasz kolezka uczy się pilnie przez całe ranki ze swej murzyńskiej pierwszej czytanki. ..."

Czyli jesteś mocno w tyle ze Bambo... wręcz sto lat za Murzynami.

-

Właśnie , że nie , dlaczego chcesz wprowadzić dziecko w błąd ?

Niech powie dziecku - * a, kochanie, to idzie jakiś nigger * .

Dzieciom trzeba mówić prawdę .

-

- Hey, the sheriff is a nigger .

- What did he say ?

- The sheriff is near .

O tu ------

-

O właśnie Algieria gra z USA - Algierczycy mają znacznie jaśniejszą skórę od Amerykanów :rolleyes::rolleyes::rolleyes:

I jak są zbudowani - uaaaaaaaa ..........:jawdrop::jawdrop:

Właśnie jakiś blondyn Algierczyk sfaulował czarnego jak smoła Amerykanina .

-

Murzyn to Murzyn i to określenie nie ma w Polsce znaczenia negatywnego. Jest to swego rodzaju wyróżnienie, bo nie ma takiego krótkiego określenia na człowieka rasy żółtej czy białej; te funkcjonujące - żółtek, białas - mają u nas wydźwięk negatywny. W opisywanym przez autora wątku przypadku chodzi raczej o odegranie się na policji za śmierć współrodaka. Ów zatrzymany pewnie dobrze zna język polski (powinien znać, jeśli handluje na bazarach) i wie, że jest to określenie wprawdzie pospolite, ale nie obraźliwe. Amerykańskie doświadczenia rasy czarnej nie miały w Polsce miejsca i pospolite określenie człowieka rasy czarnej nie mogło nabrać negatywnego wydźwięku, tak jak to się stało w państwie Stany Zjednoczone Ameryki Północnej.