Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ten piec będzie odpowiedni ?

kaszpir007

Recommended Posts

Witam !

Kilka dni zleciłem firmie budowlanej która zajmuje się budową domów w stanie developerskim wybudowanie dla mnie domu.

Dokładnie takiego:

http://pprojekt.pl/projekt1494-madzia__95_1_m.html

Dom nie będzie miał wykonczonego poddasza użytkowego i będzie traktowany jako poddasze nie użytkowe:

Co do domu.

Na pewno będzie on "oszczędny" dla firmy budowlanej.

Dopłaciłem trochę aby był trochę lepiej ocieplony , czyli podłoga - 10cm , ściany 15cm , sufit 20cm.

Dach - dachówka ceramiczna , a pod nią folia i to wszystko. Poddasze będzie "nie użytkowe" , choć może kiedyś przerobi się na użytkowe

W standardzie jest piec na ekogroszek z podajnikiem.

Jeśli się nie mylę to Elektromet EKO-KWP-15.

Dom jest mały , na parterze jest 95,1m2 powierzchni użytkowej (nie liczę garażu 21m2 i kotłowni 6,3m2)

Na poddaszu (jeśli kiedyś było by wykorzystane) było by jeszcze 38m2 ...

Piec będzie służył do ogrzewania i do ciepłej wody.

W okresie letnim tylko od ciepłej wody.

patrząc na stronę producenta piec ten ma regulację mocy pomiędzy 5KW a 20KW ...

W domu często nas nie będzie i sądzę że wtedy temperatura w pokojach będzie ustawiona na 16 stopni.

W dzień sądzę że 20-21 stopni to temperatura dla mnie odpowiednia ...

Właściciel firmy budowalnej powiedział że mają zaufanie do tych pieców i dla tego je stosują ...

Ale w razie czego jeśli było by coś lepszego i nie droższego to czemu nie ...

Dzięki !!!

Witam !

Kilka dni zleciłem firmie budowlanej która zajmuje się budową domów w stanie developerskim wybudowanie dla mnie domu.

Dokładnie takiego:

http://pprojekt.pl/projekt1494-madzia__95_1_m.html

Dom nie będzie miał wykonczonego poddasza użytkowego i będzie traktowany jako poddasze nie użytkowe:

Co do domu.

Na pewno będzie on "oszczędny" dla firmy budowlanej.

Dopłaciłem trochę aby był trochę lepiej ocieplony , czyli podłoga - 10cm , ściany 15cm , sufit 20cm.

Dach - dachówka ceramiczna , a pod nią folia i to wszystko. Poddasze będzie "nie użytkowe" , choć może kiedyś przerobi się na użytkowe

W standardzie jest piec na ekogroszek z podajnikiem.

Jeśli się nie mylę to Elektromet EKO-KWP-15.

Dom jest mały , na parterze jest 95,1m2 powierzchni użytkowej (nie liczę garażu 21m2 i kotłowni 6,3m2)

Na poddaszu (jeśli kiedyś było by wykorzystane) było by jeszcze 38m2 ...

Piec będzie służył do ogrzewania i do ciepłej wody.

W okresie letnim tylko od ciepłej wody.

patrząc na stronę producenta piec ten ma regulację mocy pomiędzy 5KW a 20KW ...

W domu często nas nie będzie i sądzę że wtedy temperatura w pokojach będzie ustawiona na 16 stopni.

W dzień sądzę że 20-21 stopni to temperatura dla mnie odpowiednia ...

Właściciel firmy budowalnej powiedział że mają zaufanie do tych pieców i dla tego je stosują ...

Ale w razie czego jeśli było by coś lepszego i nie droższego to czemu nie ...

Dzięki !!!

masakra post ;(

Elektromet od niedawna produkuje kotły, reklamuj:-() je dalej. Czego to ludzie nie napiszą, żeby produkt sprzedać.

Ale o co chodzi ?

Ja nie sprzedaje tych kotłów ani nie mam nic wspólnego z tą firmą.

Dom będę miał do odbioru w maju 2011r i zaczynam wypytywać wykonawcę co będzie. Dowiedziałem się że piece kupują tej marki bo niby mają zaufanie.

Jednakże nie jestem "bezgranicznie" ufny temu co mówi budowlaniec a wolałbym mieć możliwość wyboru najlepszego w cenie nie wyższej niż ten Elektromet.

Znalazłem też jakies piece marki Befako.

Są one od 10KW a mają nawet wersję z samoczyszczącym układem ...

Tyle że to chyba za piękne aby było prawdziwe ...

Wyczytałem że w przypadku mojego domu starczyłby mi jak najsłabszy piec , bo mając dużej mocy piec nie wykorzystam jego mocy i będe miał duże straty ciepła ...

Najmniejszej mocy piec znalazłem od befako , ale nic o tych piecach nie znalazłem ...

Powtarzam tu to, co odpisałem w innym wątku:

Ja wybrałbym dzisiaj Skam-P Premium 17 kW, bo pracuje w szerokim zakresie mocy (4.8-21 kW), ma palnik i ślimak żeliwny (trwałość), kanały poziome (łatwe czyszczenie), solidny sterownik PID (Tatarek) lub za dopłatą najnowszy PUMA [ polecam Tatarka, bo sam go używam i w zupełności wystarczy ].

Wg mnie warto dopłacić, bo nie będzie problemu z wymianą ślimaka co kilka lat, szczelnością retorty obrotowej itd.

Z tym Befako to bym nie ryzykował - ma kiepski sterownik, z tego co widzę zwykły palnik [ raczej do ekogroszku ewentualnie z niewielką domieszką zboża/owsa - jednak przy tym sterowniku daj ci Boże zdrowie z nastawieniem prawidłowych parametrów ], a system czyszczenia bardzo ryzykowny [ u mnie trzeba użyć sporej siły, żeby zedrzeć z pionowych ścianek to co się na nich osadza - i to drapiąc pogrzebaczem z blaszką szerokości 5 cm, więc nie wierzę w tą magiczną wajchę, do tego gdy za jakiś czas "system" się zepsuje to chyba zatrudnisz do czyszczenia krasnoludki ;-) ].

Powtarzam tu to, co odpisałem w innym wątku:

Ja wybrałbym dzisiaj Skam-P Premium 17 kW, bo pracuje w szerokim zakresie mocy (4.8-21 kW), ma palnik i ślimak żeliwny (trwałość), kanały poziome (łatwe czyszczenie), solidny sterownik PID (Tatarek) lub za dopłatą najnowszy PUMA [ polecam Tatarka, bo sam go używam i w zupełności wystarczy ].

Rozmawiałem z producentem Skama (Sekom) i polecono mi zamiast Skam-P Premium 17 kW piec SKAM-P RETO-CROWN 12kW.

Producent powiedział mi że do mojego małego domku (95m2) piec 17kW jest stanowczo za duży a palnik jest przygotowany do mocniejszych pieców (ekoenergia) (według producenta od 10kW).

SKAM-P RETO-CROWN 12kW ma jakiś usprawniony podajnik i potrafi także spalać miał i mieszankę miał/ekogroszek z peletem lub owsem.

Samego owsa nie potrafi ...

Chyba zaufam producentowi i nie będę przesadzał z mocą pieca , tym bardziej że przez około pół dnia piec i tak będzie tak ustawiony aby działał na minimalnej temperaturze i mocy . bo większośc dnia i tak nasz nie ma , więc wystarczy aby w domu było 16 stopni a jak będziemy w domu - 20 stopni.

Dodatkowo minimalna moc pracy kotła 12KW jest jednak mniejsza niż minimalna moc kotła 17KW ...

Dodatkowo mnniejsza powierzchnia grzewcza , więc straty ciepła "nie zużytego" powinny być mniejsze ...

Piec powinien być więc oszczędniejszy w przypadku małego obciążenia ...

Szkoda kupować ponad wymiarowy piec i nadmiar opału przepuszczać przez piec ...

Jedynie nie wiem czy w razie czego brać OgnikaPID czy RT09PID. Pid ma większe możliwości , ale chyba Ognik jest nowocześniejszy ( obecnie PID II - generacji) , więc chyba sterownik jest bardziej "rozwojowy" ...

Puma najfajniejsza , ale szkoda by by mi było dopłacać aż 400zł ..

Do zakupu pieca mam jeszcze czas. Dom dopiero będzie oddany w maju 2011 , ale już zaczynam się orientować , bo nie chce aby wykonawca stawił mi byle jaki piec ...

Ale z drugiej strony nie szukam też najdroższych pieców , bo każda złotówka dla mnie będzie ważna ...

na pewno piec musi palić miał . Sądzę że będę palił głównie miał lub mieszankę miał - owies , bo po prostu będzie taniej niż ekogroszek ...

Edytowane przez kaszpir007

Rozmawiałem z producentem Skama (Sekom) i polecono mi zamiast Skam-P Premium 17 kW piec SKAM-P RETO-CROWN 12kW.

SKAM-P RETO-CROWN 12kW ma jakiś usprawniony podajnik i potrafi także spalać miał i mieszankę miał/ekogroszek z peletem lub owsem.

Samego owsa nie potrafi ...

Chyba zaufam producentowi i nie będę przesadzał z mocą pieca , tym bardziej że przez około pół dnia piec i tak będzie tak ustawiony aby działał na minimalnej temperaturze i mocy . bo większośc dnia i tak nasz nie ma , więc wystarczy aby w domu było 16 stopni a jak będziemy w domu - 20 stopni.

Dodatkowo minimalna moc pracy kotła 12KW jest jednak mniejsza niż minimalna moc kotła 17KW ...

Dodatkowo mnniejsza powierzchnia grzewcza , więc straty ciepła "nie zużytego" powinny być mniejsze ...

Piec powinien być więc oszczędniejszy w przypadku małego obciążenia ...

Szkoda kupować ponad wymiarowy piec i nadmiar opału przepuszczać przez piec ...

Jedynie nie wiem czy w razie czego brać OgnikaPID czy RT09PID. Pid ma większe możliwości , ale chyba Ognik jest nowocześniejszy ( obecnie PID II - generacji) , więc chyba sterownik jest bardziej "rozwojowy" ...

Puma najfajniejsza , ale szkoda by by mi było dopłacać aż 400zł ..

Do zakupu pieca mam jeszcze czas. Dom dopiero będzie oddany w maju 2011 , ale już zaczynam się orientować , bo nie chce aby wykonawca stawił mi byle jaki piec ...

Ale z drugiej strony nie szukam też najdroższych pieców , bo każda złotówka dla mnie będzie ważna ...

na pewno piec musi palić miał . Sądzę że będę palił głównie miał lub mieszankę miał - owies , bo po prostu będzie taniej niż ekogroszek ...

Skoro ważna dla Ciebie jest każda złotówka to faktycznie wybierz mniejszy, tańszy piec.

Bezwładność cieplna budynku jest spora i nie wiem czy jest sens tak czasowo wyłączać ogrzewanie a potem "nadganiać" - jak planujesz to wykonać od strony sterowania ?

Jedyne tanie, proste rozwiązanie jakie mi się nasuwa to sterownik pokojowy, ale on mierzy temperaturę w jednym punkcie, więc trudno ustawić sobie różne temperatury w różnych pomieszczeniach - co wykonuje się przy sterowaniu termostatami na grzejnikach - działa to tak, że w np. w sypialni mam 17-18 st, w salonie 22, w garażu 15 itd.

Dodam tylko, że można przy termostatach okresowo obniżać temperaturę całości obniżając temperaturę pieca - wtedy cały system będzie grzał ciągle, lecz za słabo - kiedyś nawet się w to bawiłem, ale nie zauważyłem jakichś wyraźnych oszczędności i dałem sobie spokój.

Ja mam RT09PID i jest ok - mam w nim wersję oprogramowania PID 2.0 - tak naprawdę rozwojowa jest właśnie PUMA, bo możesz sam aktualizować oprogramowanie komputerem przez USB (gdybym ja miał taki wybór gdy zamawiałem piec to na 100% wziąłbym PUMĘ).

Miał z owsem na pewno będzie tańszy niż ekogroszek - tylko weź pod uwagę obsługę - zwłaszcza przechowywanie i dosypywanie miału - ja po pewnych doświadczeniach wybrałem mieszankę ekogroszku z żytem 3:1 (czysto, przechowywanie w workach, taniej niż ekogroszek, na długo wystarcza zasyp, żyto świetnie dopala węgiel).

W każdym razie wstrzymaj się jeszcze z wyborem skoro nie musisz zamówić już teraz, bo co kwartał pojawiają się nowości w branży i warto poczekać ;-)

Edytowane przez SUSPENSER