PliP 08.10.2010 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Jest jedno ale... obecnie jadę bez sterownika i tak naprawdę to ta temperatura na piecu waha się w granicach 70-80*C. a i jeszcze jedno, podczas ostatnich testów...Q-zwa mac potłukłem termometr na piecu i ... nie będę palił przez najbliższych kilka dni, póki jest słoneczna sucha pogoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorny7 08.10.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 ja na piecu mam tylko temp ze sterownika . ale tez może kiedys wkręce termometr w sam płaszcz wodny bedzie bardziej wiarygodna temp.Poza tym mam taki termometr co się go kupuje do samochodów z czujnkiem i mam go przyklejonego na kaloryferze i odczytuje na bierząco (jest przed biurkiem)np 53 na piecu =39 na kaloryferze (zawór 3/4 na na obieg). No i ma jeszsze bajer z kotłem gazowym też w obiegu c.o który chodzi na układzie otwartym choć to niby nie mozliwe i tam czytam z termometru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 08.10.2010 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 ....mam taki termometr co się go kupuje do samochodów z czujnkiem i mam go przyklejonego na kaloryferze i odczytuje na bierząco (jest przed biurkiem) np 53 na piecu =39 na kaloryferze (zawór 3/4 na na obieg). o właśnie i to będzie mój panel pokojowy za kilkanaście złotych- chyba w Lidlu je widziałem. Przykleję na piecu i przeciągnę do korytarza albo do kuchni.... własnie po to jest forum aby wymieniać MYŚLI. Ja mam kilka termometrów, pokazują temp wody: - na piecu (stłukł się), - na powrocie do pieca, - na wejściu na podłogówkę, - na wyjściu na grzejniki, - zamontuję jeszcze na powrocie z bojlera - bo zasilanie to temp. taka jak na piecu. Monterzy nie mogli tego ogarnąć o co a tym chodzi,a podobno od kilkunastu lat montują C.O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorny7 08.10.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 nie wiem czy on da rade pod względem zakresu maxmalnego temp. jaki może pokazać ja ma z taki z dwoma temperaturami .on ma dwa czujniki jeden na kabelku (na grzejnku)t. zewnętrzna i drugi zabudowany w sobie i pokazuje temp otocznia czyli pokoju t..wewnętrzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.10.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2010 Wydrukowałem sobie instrukcje i zrobiłem porównania obu sterowników, aby poznać dokładniej następcę. Cóż jutro zabawię się u kuzynki na weselu, a w niedzielę zapewne zamówię RT02B Aneta. Cenę ma sporą 481,90zł + 15 zł wysyłka u producenta oraz 449,00 na fuego.pl + 20 zł wysyłka kurierem W poniedziałek będę robił zamówienie w Tatarku, jak chcesz mogę Ci wówczas na priva podać cenę za ten model ze strefami czasowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 10.10.2010 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 W poniedziałek będę robił zamówienie w Tatarku, jak chcesz mogę Ci wówczas na priva podać cenę za ten model ze strefami czasowymi. OK, to czekam na info, a tymczasem jadę w piecu pomieszać - dziś na północy Wielkopolski był pierwszy przymrozek tej jesieni - temperatura na wysokości 1,5 metra npt spadła do -4*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 10.10.2010 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Podpinam się żeby mi nie uciekł temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.10.2010 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 OK, to czekam na info, a tymczasem jadę w piecu pomieszać - dziś na północy Wielkopolski był pierwszy przymrozek tej jesieni - temperatura na wysokości 1,5 metra npt spadła do -4*C. Ofertę cenową wysłałem na priva, jest lepsza jak propozycje podane na forum. Odpowiedź musze mieć do południa, dzisiaj wysyłam zamówienie, a normalnie tego sterownika na magazyn nie zamawiam. Jak ma byc szybko u Pana, prosze o odpowiedź do południa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 13.10.2010 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Witam!Jarecki79 co myślisz o sterownikach elster. Ja mam EXPERT'a , piec Galmet 25 kW i uważam że to nie dopracowany sterownik. Między innymi że minimalna przerwa w tym sterowniku to 70 sek , przez to podawanie węgla (różne nastawy..a fabryczne to kicha) powodowały żużlowanie eko lub sadzenie pieca do tego stopnia że czyszczę go codziennie. Wyczytałem na początku tego posta że piec dochodzi do zadanej temperatury i sterownik przeciągnie temperaturę o 5 stopni i piec przejdzie w stan nadzoru. Ale w moim sterowniku Expert to nie dział. Temperatura wzroście o 1,2 stopie od zadanej i piec przechodzi w nadzór. Wadą tego sterownika jest to że w czasie przerwy nadzoru podawany jest eko (i to jest OK) ale wentylator włącza się na max obroty. Przy czym mogę ustawić max obroty na min i to jest 30 %...ale co z tego tak mocno dmucha że cały popiół leci w górę. Kombinowałem też z przysłoną od wentylatora i czopucha kończyło się albo zasadzeniem całego pieca po 24 h albo samym żużlem. Czy istnieje możliwość wyłączenia dmuchawy podczas podawania węgla w przerwie nadzoru i czy ten czas minimalnej przerwy 70 sek nie jest zbyt długi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 13.10.2010 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2010 Czy przypadkiem to zasadzenie a być może i zasmolenie pieca nie jest spowodowane zbyt niską temp. na piecu.Jeśli chodzi o sterowniki to na jednym piecu mam Tatarka typ Ania teraz zakupiłem następce czyli Anetę.Międzyczasie na drugim piecu od lipca do teraz na testach miałem kilka sterowników.Najczęściej to się odbywało tak, że kupowałem w sklepie sterownik podłączałem ustawiałem no i kicha....Skoro spalanie miałem większe niż na uchylonych drzwiczkach to coś jest nie tak.Oddawałem po kolei do sklepów bo mi nie pasowało coś itdSamo działanie pompki oraz na siłę utrzymywanie zadanej temp to nie wszystko czym powinien zająć się sterownik.... on ma tak sterować piecem, tak dobierac obroty dmuchawy aby wyszło jak najmniej opału, sadzy, smoły itd przy jak największym wydatku energii cieplnej. AMEN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.10.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Witam! Jarecki79 co myślisz o sterownikach elster. Ja mam EXPERT'a , piec Galmet 25 kW i uważam że to nie dopracowany sterownik. Między innymi że minimalna przerwa w tym sterowniku to 70 sek , przez to podawanie węgla (różne nastawy..a fabryczne to kicha) powodowały żużlowanie eko lub sadzenie pieca do tego stopnia że czyszczę go codziennie. Wyczytałem na początku tego posta że piec dochodzi do zadanej temperatury i sterownik przeciągnie temperaturę o 5 stopni i piec przejdzie w stan nadzoru. Ale w moim sterowniku Expert to nie dział. Temperatura wzroście o 1,2 stopie od zadanej i piec przechodzi w nadzór. Wadą tego sterownika jest to że w czasie przerwy nadzoru podawany jest eko (i to jest OK) ale wentylator włącza się na max obroty. Przy czym mogę ustawić max obroty na min i to jest 30 %...ale co z tego tak mocno dmucha że cały popiół leci w górę. Kombinowałem też z przysłoną od wentylatora i czopucha kończyło się albo zasadzeniem całego pieca po 24 h albo samym żużlem. Czy istnieje możliwość wyłączenia dmuchawy podczas podawania węgla w przerwie nadzoru i czy ten czas minimalnej przerwy 70 sek nie jest zbyt długi? Witam! Z Expertem mam małe doświadczenie. Znając się na sterownikach zwyczajnie się w nim gubię. Mozna go jednak zaprogramowac tak, aby w przedmuch nie wchodził. Nie wiem jak stary ma Pan software, może warto kontaktować się z producentem, póki w miarę ciepło i wysłać go na aktualizacje softu. Sporo można w nim zmienić z poziomu instalatora lub serwisanta, ale do tego musi Pan mieć kody serwisowe i wiedzieć jak tam wejść. Jedne funkcje sa pod kodem instalatora Drugie sa pod kodem serwisanta. Kody mogę Panu wysłac na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 14.10.2010 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Witam Jarecki79.Kody mam z instrukcji serwisanta i instalatora chyba że jeszcze jest inny poziom. Jest trochę nie dopracowany ten sterownik (moim zdaniem) i niektóre funkcje powinny być dostępne tak żeby użytkownik miał pełną kontrolę z nie związane ręce. Do Obłaczkowa ma blisko ale nie wiem ile może kosztować aktualizacja lum zmiana softu. Wczoraj późnym wieczorem zauważyłem pewną nieścisłość w sterowniku nie wiem czy szukać rozwiązania w tym wątku czy szukać gdzieś indziej. Otóż nastawę mocy minimalnej mogę ustawić na minimum 70 sek ale wszedłem w opcję podglądu stanu kotła jak pracował i przerwa w podawaniu eko (czyli moc min) była 59 sek. Teraz już nic nie rozumie....Ja swoje a sterownik swoje....Dotąd myślałem że jak nastawię moc min i max bla bla bla i te wszystkie czasy to sterownik wyliczy optymalne wartości z zadanego przedziału min i max a dochodząc do zadanej temperatury będzie pracował z wartościami min a tu kicha....ja ustawiłem 70 sek bo mniej nie mogę a tu pokazuje 59 sek...o co chodzi...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.10.2010 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Jak masz blisko do Obłaczkowa, to podjedź. Szczerze mówiąc nie wiem czy Elster bierze kasiorke za aktualizacje softu, Elektro-Miz tego nie robi, ale Tatarek juz tak. Jak będziesz jechał, to firma jest przy rondzie i wiadukcie k/ zjazdu na autostradę. Z ulicy głównej widać firmę MplusM, tam trzeba skręcić, elster jest jakby za nimi, starszy budynek pamiętający pewnie II-wojnę to biuro. Jak zjedziesz do uliczki, aby dojechac do MplusM, to mijasz ich bramę i jedziesz dalej po łuku w lewo (wzdłuż płotów oddzielających drogę) skręcasz w pierwszą malutka uliczkę w prawo i pierwszy budynek z prawej to elster. Ja tez się gubię w tym sterowniku, dla mnie dużo bardziej logiczny jest RT09pid czy Ognik PID. W elsterze rozmawiałem, wiem,że chcą opracowac to w taki sposób, że klient ma wybierąc tylko kaloryczność opału a reszta ma się ułożyć. Doradziłbym Tobie także wejście na forum producenta sterownika. Linka do rozmów n/t Experta wyślę na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 14.10.2010 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Czy przypadkiem to zasadzenie a być może i zasmolenie pieca nie jest spowodowane zbyt niską temp. na piecu. Jeśli chodzi o sterowniki to na jednym piecu mam Tatarka typ Ania teraz zakupiłem następce czyli Anetę. Międzyczasie na drugim piecu od lipca do teraz na testach miałem kilka sterowników. Najczęściej to się odbywało tak, że kupowałem w sklepie sterownik podłączałem ustawiałem no i kicha.... Skoro spalanie miałem większe niż na uchylonych drzwiczkach to coś jest nie tak. Oddawałem po kolei do sklepów bo mi nie pasowało coś itd Samo działanie pompki oraz na siłę utrzymywanie zadanej temp to nie wszystko czym powinien zająć się sterownik.... on ma tak sterować piecem, tak dobierac obroty dmuchawy aby wyszło jak najmniej opału, sadzy, smoły itd przy jak największym wydatku energii cieplnej. AMEN To jaką temperaturę ma ustawić , jak mam mieć otwarty - zamknięty czopuch i przesłonę wentylatora. Patrząc na innych użytkowników to wydaję się że czas podawania na moim piecu wynosi 18 sek przy przełożeniu 1:1250...i ręce opadają....znowu czarny meszek ....a jak dużo dam powietrza to żużel.....a zmiany robię nieznaczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.10.2010 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Bo ta klapka na czopuchu jest g.wno warta przy podajniku i w zasadzie nie powinno jej być, chyba,że konstrukcja kotła taka kiepska, że całe ciepło leci w komin. Przy dobrej konstrukcji odpowiednia prędkość przepływu spalin daje najbardziej efektywna wymianę ciepła. Taka klapka tylko cały przepływ spalin zmienia, stąd takie ciulowe spalanie. Klapka w czopuchu to jest dla kopciucha bez dmuchawy. Jak pojawia się dmuchawa, to tego ustrojstwa juz nie powinno być. Dobry sterownik, ewentualnie doregulowanie przymknięcia dmuchawy i to wszystko.Dobry algorytm, temp. i wio - ma śmigać i to dobrze. Na tym wątku koledzy maja zwykłe kotły bez podajnika, sterowania tutaj opisywane to modele dla kotła wyposażonego w dmuchawę.Zobacz na wątek:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167140-Przej%C5%9Bcie-na-PID-ze-standardowego-sterownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 14.10.2010 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 To jaką temperaturę ma ustawić .... Nie mogę sie wypowiadać bo moje doświadczenie z piecami z podajnikiem jest znikome i prawie równe "0" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 19.10.2010 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Tak więc od dziś w mojej nowej kotłowni piecem, dmuchawą oraz pompą CO i CWU zarządza sterownik RT-02B ANETA z firmy TATAREK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 20.10.2010 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Tak więc od dziś w mojej nowej kotłowni piecem, dmuchawą oraz pompą CO i CWU zarządza sterownik RT-02B ANETA z firmy TATAREK I ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 20.10.2010 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Tak więc zaczynając od początku...Póki mam to palę drewnem aż się skończy... raczej to nie nastąpi szybko. Jest spora sterta pozostała po starym budynku.Niestety każdy klocek jest inny, jeden bardziej żywiczny inny bardziej spróchniały itd.Wrzucam do pieca ze 2 worki po cemencie na to kilka kawałków drewna ze starych łat i na to kloc z belki.Podpalam worek, włączam sterownik, zamykam drzwiczki i po chwili cieszę się ciepłem.Na sterowniku mam ustawione 70*C. Przy tej temp na instalacje idzie około 40*C.Sterownik tak steruje dmuchawą, że bez problemu osiąga zadaną temperaturę. Jak wrzucę jakiś bardziej suchy żywiczny kawałek to i przegoni temp do 76*C.Parametry ustawiłem jednak na klocki lekko przepróchniałe z rdzeniem żywicznym.Jak już piec osiągnie zadaną temp to tak samo jak w poprzedniku Anety, a więc w Ani w grę wchodzą tylko przedmuchy oraz przerwa między nimi. Jakie jest ALE... no bo rzecz jasna nie ma ideałów.Chciałbym zmniejszyć czas przerwy przedmuchów do 1 minuty bo jak się trafi wilgotne drewno to z lekka przygasa... jednak ten parametr nie jest problemem przy normalnym opale a mokrym palić się nie powinno!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 20.10.2010 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Dobry algorytm, temp. i wio - ma śmigać i to dobrze. Pytanie do znawców tematu bo nie bardzo rozumiem o co chodzi: Co to jest za opcja i za co odpowiada?? Histereza dmuchawy przy pracy włącz/wyłącz [*C] - zakres zmian 0-5 (Strefa nieczułości, różnica temp. wyłączania i załączania. {Kod w ANETA - F3.} Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts