Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterownik Pieca CO - Algorytm PID - o co z tym chodzi???

PliP

Recommended Posts

Pytanie do znawców tematu bo nie bardzo rozumiem o co chodzi:

Co to jest za opcja i za co odpowiada??

Histereza dmuchawy przy pracy włącz/wyłącz [*C]

- zakres zmian 0-5 (Strefa nieczułości, różnica temp. wyłączania i załączania. {Kod w ANETA - F3.}

Histereza to punkt nieczułości. Jak wynosi 2st.C, oznacza to,że:;

Mam zadane 70st.C, dmuchawa idzie do tej temperatury i staje.

Iles tam kocioł przeciąga w górę i temp. zaczyna spadać.

Jak spadnie o wartość histerezy = 2st.c, to do ponownej pracy ciągłej kocioł wróci na temp. 67,9st.C

ps. praca włącz/wyłącz to parametr SL=0 bez regulacji obrotów dmuchawy. Czyli jak się jakiejś francy nie da wysterowac lub opał jest tak do d...py,że tylko praca 0/1 może pozwolić na jego spalenie. To oznacza pracę: "pełen gwizdek / nic"

Edytowane przez Jarecki79

• Odpowiedzi 138
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moment moment

Co dokładniej oznacza jeśli dla histerezy ustawię "0" ?

Nie próbowałem, czy w Tatarku da się to zrobić na 0, napiszę dlaczego nie powinno się tego robić.

Inny producent sterowników jeszcze jak pid na rynku nie było tłumaczył mi,że już nastawa 0,5histerezy rodzi problemy.

Przy 0 bowiem kocioł nie wie co ma robić, czy ma grzać, czy już ma być w przedmuchu. Temp. spada czy rośnie?

Stąd wprowadzenie takiej zwłoki zwanej histerezą, aby uniknąć zawieszenia się sterowania, bo nie wiadomo jakiej odpowiedzi ma udzielić sterownik.

Dla tzw świętego spokoju zostawić 2st.C, niektórzy ustawiają na 1st.C,ale niżej nie ustawiać.

I ? :rolleyes:

Jeszcze jeden fajny bajer o którym zapomniałem

Na piecu mam 70*C a na dom idzie 40*C.

Pompa CWU wodę bierze bezpośrednio z pieca.

Na sterowniku ustawiłem sobie zakres temperatury max i min w jakiej ma chodzić pompka zasilająca bojler z wodą użytkową.

Włącza się ona gdy na piecu jest już 45*C i wyłącza gdy woda w bojlerze ma 50*C

Parametry te zapewne poprzestawiam jak już użytkowanie domu ruszy pełną parą.

Co jeszcze zmieniłem.

Wiemy, że wysoka prędkość, wydajność dmuchawy wychładza piec.

Dla mojego drewna wydajność dmuchawy mam ustawioną na 20%. Natomiast przy przedmuchach mam ustawione 50%.

Tak to wyglądało na dzisiaj - bo folie mi podwiało i troszkę drewno było wilgotne.

• 3 weeks później...
Właśnie zamówiłem ten sterownik z dmuchawą (ST 28 PID + WPa 117). Ma ktoś jakieś doświadczenia ze sterownikami z firmy TECH?? Nadaje sie do czegoś ten sterownik bo jeszcze mam szanse go oddać ? Edytowane przez pablo666

Właśnie zamówiłem ten sterownik z dmuchawą (ST 28 PID + RV 117). Ma ktoś jakieś doświadczenia ze sterownikami z firmy TECH?? Nadaje sie do czegoś ten sterownik bo jeszcze mam szanse go oddać ?

Nie znam tego sterownika, dawno temu testowałem ST-81zpid w związku z tym,że było to dawno ciężko to odnosić do tego, co może być dzisiaj.

Pewnie sterownik będzie przyzwoity. Potestuj, to się wszyscy czegoś nowego dowiemy.

Wątpię natomiast, abyś miał RV 117 z Ewmar-Ness, sądzę,że masz raczej WPa 117 z firmy MplusM.

Właśnie zamówiłem ten sterownik z dmuchawą (ST 28 PID + RV 117)

Ja tam z mojego TATARKA jestem zadowolony.

Szczerze to poprzedniego mam około 4 lata i nawet nie przypuszczałem że kupię RT-02B.

Początkowo twierdziłem że zapewne znajdę coś lepszego, bardziej rozbudowanego, że technika poszła bardziej do przodu itd

No i zostałem przy odnowionym starym sterowniku.

• 2 weeks później...

Algorytm działania daleki od doskonałości, klapka w wentylatorze nie odcina całkowicie powietrza (3mm szczelina u dołu, u góry korpus jest wklęsły).

Wady sterownika

- brak możliwości zadeklarowania min i max obrotów wentylatora

- brak wejścia na regulator pokojowy (wersja bez pid chyba ma)

- niedopracowany algorytm rozpalania (bardzo duże przegrzanie pieca po rozpaleniu, przegrzanie spalin co może doprowadzić do zapalenia się sadzy w kominie)

- brak możliwości zaprogramowania pozostawienia żaru w piecu

- brak możliwości zaprogramowania czasu przedmuchu, mocy przedmuchu itd (można udusić złoże w piecu)

- mimo pid jednak duże wahania temperatury na piecu (2-3 stopnie)

- brak możliwości programowania alarmów np brak paliwa

i w ogóle jakoś mało funkcji jak za taką wysoką cenę

Wentylator to już całkiem porażka. Praktycznie brak szczelności klapki odcinającej, spore szczeliny u dołu,po bokach i u góry klapki, liniowość pracy praktycznie żadna, startuje od 40% sterowania , zatrzymuje się przy jakiś 15%

Zabieram się za pisanie softu do swojego sterownika :) i w związku z tym mam parę pytań

1. W jaki sposób zrobiona jest regulacja obrotów wentylatora (regulacja fazowa, czy pewna odmiana PWM - regulacja grupowa)

2. Czy można "stuningować" ten wentylator poprzez zwiększenie pojemności kondensatora rozruchowego?

3. Czy dobry będzie algorytm pilnujący np stałej różnicy temperatury spalin i temperatury wody na piecu?

w ogóle zapraszam do otwartej dyskusji i jakiś porad czy swoich obserwacji

Proponuje zadzwonic do producenta, st81zpid miał menu serwisowe z tego co pamiętam. Ten pewnie tez ma. Dzwoń do producenta i poproś o instrukcje serwisową.

Osobiście uważam,że czujnik spalin w kotle zasypowym jest zbędny.

Prosta zależność to ograniczenie t.spalin do 350st.C przy rozpalaniu (ok.2godz. od startu) a póxniej zezwolenie na max.250st.C, przy dochodzeniu do 250st.C zaczynamy ograniczać obroty nadmuchu.

• 1 month później...

Uff jakoś dokopałem się do tego wątku.

Dzisiaj rozpocząłem testy nowego sterowania Optima Eco marki RecalART

Ostatnie kilka dni to walka. Przysłano model bez wtyczek, ale to pikuś.

Dmuchawę WPa117, która była w komplecie można wywalić do śmieci.

Przysłonięcie (większy opór) nadmuchu powinno powodowac zwiększenie sprężu dmuchawy a tym czasem zaczyna ona wywalać powietrze bokiem, przez otwór, gdzie je zasysa.

Na kotle po rozpaleniu miału i początku schodzenia żaru w dół skończyło się to podniesieniem obrotów nadmuchu, dalsze studzenie i generalnie kicha. Wywaliłem gówniana dmuchawę i wstawiłem ponownie swoją, kocioł spokojnie sie podniósł w pracy na Protonie PID. (sterowania Optima nie mogłem jeszcze używać)

Sam sterownik:

- ponieważ nie mam u siebie na instalacji zaworu mieszającego musiałem wykręcić czujnik C.O., powrotu oraz kable od mieszacza.

- zaczął sterować nadmuchem, pokazuje temp. płaszcza. Git.

- zostawiłem czujnik CWU, choć tej pompy też nie używam.

Chcę potestować jak pracuje algorytm.

Więc po wszystkich perypetiach jest na kotle, działa.

Tyle,że zawiodło mnie owe PID. Jest w funkcji temperatury. Coś jak Ania czy Aneta Tatarka.

Tyle,że tutaj przestaje już dmuchać na 1st.C poniżej temp. zadanej...

Moduluje mocą nadmuchu, schodzi na naprawdę niskie obroty, ale kiszka, bo staje w przedmuchu.

Chciałem mieć opcję pozwalająca na współpracę z mieszaczem, pompą C.O., CWU, wyświetlacz graficzny, tyle,że myślałem o ciągłym nadmuchu...

Ustawiłem w każdym razie strefy czasowe a w zasadzie korekcje.

Doba jest podzielona co godzinę, można wybrac albo temp. dzienną albo nocną.

Dla nocnej wprowadza się wartość korekcji np. - 3st.C na kotle.

Pracuje, będę przez następnych kilka dni sprawdzał jak mu to wychodzi.

Jest ok, działa, ma fajny wyświetlacz, ale nie ma trybu ciągłego nadmuchu.... :-(

optima eco test.JPG

Uff jakoś dokopałem się do tego wątku.

Dzisiaj rozpocząłem testy nowego sterowania Optima Eco marki RecalART

Ustawiłem w każdym razie strefy czasowe a w zasadzie korekcje.

Doba jest podzielona co godzinę, można wybrac albo temp. dzienną albo nocną.

Dla nocnej wprowadza się wartość korekcji np. - 3st.C na kotle.

:-(

właśnie ja chwale swojego Plomyka ale właśnie poza brakiem tych wszystkich dodatkowych wyjść , brakuje mi tez tego ustawienia temperatury w określonych godzinach, i wyłączania pompy też kiedy chcę w ustawieniach

Na noc lub gdy nie ma dłużej nikogo w domu steruje choć to teoretycznie nie dobre dla pieca (zobaczymy ile pociągnie na razie 4 rok) włącznikiem prądu z marketu tym z wciskanymi kołeczkami w odstepach 15minutowych . Nie wyłączam całkowicie pieca tylko zrobiłem odcięcie samej pompy .

Piec chodzi normalnie ale tylko w małym obiegu (z bojlerem) w góre grawitacja woda też za bardzo nie idzie . Pompa odcina się np o 24.00 załącza o 5.00. ,10-13 itp

widzę lekkie oszczędnosi miału a wielkie robocizny , a z pieca Miałowego 60kg zasyp, przy obecnej pogodzie +5 -5 nie wybieram 5-6 dni palę na okrągło ,przy chłodniejszych 4-5dni na okrągło

Wczoraj sterownik przekładałem na rozgrzanym kotle.

Dzisiaj odpaliłem od zera.

W trybie rozpalanie zostawiłem tak jak w instrukcji z wybraną, pasującą mi moca dmuchawy, poszedłem robić inne rzeczy.

Po jakims czasie zgodnie z opisem sterownik przeszedł do pracy automatycznej.

Testuję działanie stref czasowych.

Sterownik stopuje nadmuch 1st.Cprzed zadaną, w chwili obecnej nastawa 48, temp. na kotle 50st.C

Mija ok. 1,5h od rozpalenia.

Obserwuję co będzie dalej.

• 2 weeks później...
Wg mojego toku rozumowania sterownik PID ma za zadanie naśladować miarkownik ciągu. W obu przypadkach chodzi o ciągłe dostarczanie do paleniska ilości powietrza zapewniającej utrzymanie stałej, zadanej temperatury. W przypadku miarkownika odbywa się to przez ograniczenie nadmiaru powietrza (przymknięcie klapki), zaś sterownik reguluje to zmianą mocy dmuchawy. Stąd wniosek że w kotłach na węgiel/drewno wystarczy miarkownik, do kotłów miałowych trzeba zastosować sterownik PID.

Miarkownik przy dojściu do temp. zadanej zamknie klapkę dozująca powietrze, jak postój będzie dłuższy, to ogień na górze paliwa przygasnie i palne gazy uciekać będa do komina.

Sterownik z PID taki jak Płomyk pid, Proton pid czy RT04c pid ma za zadanie pracowac z ciągłym nadmuchem, czyli na temp. zadanej mamy minimalnie kręcić dmuchawą, aby na górze paliwa utrzymac niebieskie płomyczki.

Przeznaczony do tzw zasypu cyklicznego, tj. zasyp kotła po dolną krawędź drzwiczek, ułożenie podpałki w formie drewna i jakiś papierów i odpalenie. Żar stopniowo zejdzie na ruszt i zasyp powoli wypali się do dołu, górne warstwy wygazowanego i skoksowanego opału stanowią przy okazji filtr spalin. Stałopalność ok.16-24h.

Miarkownik moim zdaniem zdecydowanie do dolnego spalania.

Miarkownik przy dojściu do temp. zadanej zamknie klapkę dozująca powietrze, jak postój będzie dłuższy, to ogień na górze paliwa przygasnie i palne gazy uciekać będa do komina.

Nawet po zamnknięciu klapki zostaje niewielka szczelina, więc dopalanie gazów zachodzi cały czas. Miarkownik (cały czas mówię o zwykłym, nie elektronicznym) działa płynnie, więc im bliżej temperatury zadanej, tym mniej powietrza. Jeżeli temperatura będzie wyższa niż zadana to klapka się zamknie, spalanie będzie minimalne, więc temperatura spadnie i klapka znów się uchyli. Wahania te będą coraz mniejsze aż ustali się pewna równowaga, jednak proces spalania zachodzi w sposób ciągły, tyle że z różną intensywnością. Wg mnie jeśli ciąg kominowy jest wystarczający to zwykły miarkownik, jeśli nie to sterownik PID. Miarkownik elektroniczny porównałbym do sterownika bez PID, oba działają zero-jedynkowo.

Zwykłe sterowniki juz od paru lat zwalniają w zależności od producenta na kilka stopni przed zadaną.

Niektóre na 9st.Cprzed zadana, niektóre na 6st.c przed zadana i łagodnie wchodzą w przedmuch, więc to jest raczej do porównania z miarkownikiem.

Sterownik z PID ma za zadanie utrzymac sie na minimalnym nadmuchu przy wartości zadanej (tolerancja do 5st.C przeciągnięcia), tego miarkownik nie robi.

Jak twierdzi OTGiS pożądanym działaniem przy miarkowniku elektronicznym byłoby utrzymanie minimalnej szpary na wartości zadanej a zamknięcie jej całkowicie w przypadku dużego wzrostu temperatury. To juz jednak pytanie do producenta tego sterownika.

Sterowniki z PID są przede wszystkim do paliw drobnych typu miały, grysiki, groszki dla kotłów odpalanych od góry (zasyp cykliczny).

Miarkownik świetnie sprawdza się w dolnym spalaniu, bo tam potrzeba bardzo mało powietrza a dodatkowo kotły dolnego spalania opalane sa gównie węglem typu Orzech bądź drewnem.

Panowie z firmy Recalart poprawiają właśnie Optimę Eco, zobaczymy co z tego wyjdzie....

Ja natomiast chciałem się pochwalić zwiastunem dawno zapowiadanego Skorpiona z Elektro-Miz z wyświetlaczem kolorowym, obsługą CWU, strefami czasowymi.

Wklejam fotkę przedstawiającą front i ekran testowy. Czekam na pierwszy sprawny soft i zaczynam próby.

ekran skorpion.JPG