damcio151 19.06.2010 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Witam.Mam takie pytanko. Załóżmy, że kupuje działkę od firmy, działka jest w użytkowaniu wieczystym . Firma za działkę płaci rocznie 3% jej wartości, ja natomiast nie jestem przedsiębiorcą i wg. tego co wyczytałem jeśli działka będzie przeznaczona pod budowę mieszkaniową to opłata wynosi 1% wartości działki rocznie.Czy ktoś się orientuje jak ta sprawa wygląda, tzn. czy w księdze wieczystej jest możliwość zmiany z działki innej niż działka budowlana na działkę budowlaną ? I czy tym samym opłata roczna maleje z 3% do 1% ? Różnica jest spora, bo z 4500zł rocznie, cena spada na 1500zł rocznie i nie ma problemu ze zmianą na działkę własnościową.Dodajmy do tego, że dostałbym promesę od wodociągów i architektury.Po urzędach będziemy biegać dopiero od poniedziałku, ale może ktoś już się z czymś takim spotkał, lub ma taką wiedzę.Niestety nie znam się na tym i jeśli coś pokręciłem to przepraszam. PozdrawiamDamian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madziutek78 19.06.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 (edytowane) Sprawa nie jest taka oczywista. Jeżeli stawka opłaty rocznej wynosi 3% to znaczy , że oddana była w użytkowanie wieczyste pod funkcję użytkową, usługową itp. i tak zapewne było zapisane w umowie. Zmiana stawki może nstąpić na wniosek użytkownika wieczystego, który powinien udowodnić, że nastąpiła TRWAŁA zmiana sposobu korzytania z nieruchomości powodująca zmianę celu z użytkowego na mieszkalny. i tu zaczyna się problem..Zależy, co jest wpisane w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego, czy dopuszczona jest funkcja mieszkaniowa, jak nie ma planu to należy wystąpić o waruki zabudowy w gminie. Kolejna sprawa, czy samo uzyskanie decyzji o warunkach zabudowy i pozwolenia na budowę budynku mieszkalnego przesądza o trwałej zmianę sposobu korzystania z nieruchomności. Różne są orzeczenia SKO i Sądów w tej materii. Ja stoję na stanowisku, że nie i tego się u nas trzymamy, dlatego, że decyzji o warunkach zabudowy dle tej samej działki może być kilka , tak samo jak pozwoleń na budowę, podzielam stanowisko SKO, że tylko wybudowanie budynku mieszkalnego i uzyskanie zezwolenia inspektora nadzoru budowlanego na użytkowanie budynku mieszkalnego przesądza o trwałej zmianie sposobu korzystania z nieruchomości i umożliwia zmianę stawki. Należy dowiedzieć się w urzędzie , jak do tego podchodzą na Twoim terenie.Zmiana stawki następuje w formie wypowiedzenia i nowa stawka obowiązuje od dnia 1 stycznia roku następnego. Druga sprawa to przekształcenie prawa użytkowania wieczystego w prawo własności na mocy ustawy z 2005 roku. Z preferencynych warunków przekształcenia (90 % bonifikata) można skorzystać, jeżeli działka miała funkcję mieszkalną w dniu wejścia w życie tej ustawy, więc w tym przypadku klops. Edytowane 19 Czerwca 2010 przez madziutek78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damcio151 19.06.2010 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 (edytowane) Dziękuję madziutek78 za odpowiedź.Działka w planie zagospodarowania oznaczona jest jako zurbanizowany teren niezabudowany, czyli przeznaczona pod zabudowę. Wodociągi udzielę mi promesy na wodę, wtedy pójdę do architektury, aby przydzielili promesę, że gdy będzie już woda na działce to będę mógł się budować. Ogólnie na działce ma stać domek jednorodzinny , garaż .Kolejna sprawa, że miasto ma być inwestorem przy położeniu wodociągów na drodze idącej przy tej działce, więc najprawdopodobniej chcą działki na tej drodze przekształcić w działki budowlane i sprzedać.Domek byłby postawiony pod koniec roku, góra początek przyszłego roku. Teraz o kupnie działki decyduje opłata roczna, jeśli zmieni się na 1% po wybudowaniu domu to nie ma problemu i zaczynamy działać w tym kierunku, jeśli nie to nie kupujemy. Jeśli możesz to odpowiedz mi jeszcze na takie pytanie - Przypuśćmy, że udało się zmienić działkę na budowlaną mieszkaniową, został wybudowany dom, pozwolenie etc. , czy wiąże się z tym jakaś duża opłata ? Napisałaś o ponownym zawarciu umowy, czy to oznacza, że ponownie należy wpłacić 15-25% wartości działki ? PozdrawiamDamian Edytowane 19 Czerwca 2010 przez damcio151 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.06.2010 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Wszelkie formalności należy wykonać przed budową.Właściciel działki (gmina), może wypowiedzieć umowę, ze względu na zmianę sposobu użytkowania tej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damcio151 20.06.2010 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Tylko czysto teoretycznie ... załóżmy, że mam już tą działkę, dostałem zezwolenia na budowę etc. ... I pytanko czy zmiana z 3% na 1% przez wypowiedzenie wiąże się z jednorazową opłatą 15% wartości działki, tak jak płacił kiedyś gminie pierwszy właściciel. Opłata jest jednorazowa, więc teoretycznie nie, ale następuje zmiana użytkowania działki, opłata za nią. PozdrawiamDamian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.06.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Czysto teoretycznie. Inna cena jest dla gruntu „przemysłowego” , a inna może być dla „mieszkaniówki”.Tak więc teoretycznie, może być i tak, że jeśli przez ten „zabieg” grunt będzie więcej wart, to teoretycznie, właściciel może naliczyć tą opłatę, ale tylko w stosunku do „zwyżki”.Teoretycznie, bo różne „przypadki chodzą po ludziach”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damcio151 20.06.2010 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2010 Dziękuję . Jutro mam nadzieję, że czegoś w urzędach się dowiem Bardzo bym prosił o nakierowanie , gdzie z takim "problemem" się udać, gdzie udzielą mi takiej informacji . Rozumiem, ze warto zrobić wypis z księgi wieczystej ? Pozdrawiam Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts