Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam :welcome:

Obiło mi się o uszy że fundamenty powinny przeleżeć zimę żeby się pożądnie osadziły, dzięki czemu nie będą mi w przyszłości pękać ściany. Czy to rzeczywiście prawda? Nie uda nam się wyrobić z pozwoleniem na budowę przed zimą, chcieli byśmy zacząć budowę na wiosnę 2011 a nie czekać okrągły rok na wylanie fundamentów przed zimą po czym skończyć budowę dopiero w końcu 2012, zależy nam na czasie, kasę mamy...

Powiedzcie proszę jak to jest z tymi fundamentami i ile od wylania można kontynuować budowę.

https://forum.murator.pl/topic/144460-ile-po-wylaniu-fundament%C3%B3w-mog%C4%99-kontynuowa%C4%87-budow%C4%99/

możesz praktycznie od razu kiedy beton osiągnie zakładaną wytrzymałość, "osadzanie" fundamentów nie ma nic do rzeczy. Masz chyba założenia w projekcie odnośnie posadowienia budowli. Zakładam że projektant choć organoleptycznie określi rodzaj gruntu. Nie wciągaj cięzkiego sprzetu do wykopu ostatnie 20-30cm gruntu usun recznie i nic Ci nie powinno osiadać jesli grunt jest jednorodny. Zakładam że na działce nie masz torfu kurzawki i innych podobych patologi gruntowych.
Witam :welcome:

Obiło mi się o uszy że fundamenty powinny przeleżeć zimę żeby się pożądnie osadziły, dzięki czemu nie będą mi w przyszłości pękać ściany. Czy to rzeczywiście prawda? Nie uda nam się wyrobić z pozwoleniem na budowę przed zimą, chcieli byśmy zacząć budowę na wiosnę 2011 a nie czekać okrągły rok na wylanie fundamentów przed zimą po czym skończyć budowę dopiero w końcu 2012, zależy nam na czasie, kasę mamy...

Powiedzcie proszę jak to jest z tymi fundamentami i ile od wylania można kontynuować budowę.

Osiadanie nastepuje raczej juz po pelnym obciazeniu law.

Kontynuowanie budowy: teoretycznie po 28 dniach kiedy beton calkowicie zwiaze i osiagnie pelna wytrzymalosc.

W praktyce po ok. 14 dniach juz mozna, bo nie obciazasz natychmiastowo scianami, ale stopniowo. Zanim powstana cale sciany i dajece najwiekszy ciezar strop i dach, lawy juz beda w wieku pelnoletnim

Pzdr

Przerabiam ten sam temat.Myslalem ,ze uda mi sie wylac lawy w tym roku,ale chyba nie zdaze z kwitami.

Kiedys obilo mi sie o uszy,ze moznaby wylac chudziaka pod wlasciwa lawe zeby miec jednak pewnosc.

Moze ktos ,kto ma wieksze pojecie da rade.

pozdrawiam

z tego co widzę w praktyce i w wielu muratorowych dziennikach budowy niektórzy zaczynają budować już na 2-3 po wylaniu ław....

zgroza

myślę, że (tak jak ktoś wspomniał wyżej), te 14 dni będzie ok

Kolego jarett wszystko zalezy od tego jak szybko idą prace a co za tym idzie jak wielkie obciążenia otrzymuje jeszcze nie w pełni wytrzymałości ława. To nie jest wcale zgroza, mówisz tak ponieważ dla Ciebie cement to cement a kruszywo to kruszywo, mogę Ci zaprojektować taką mieszankę betonową którą rano zalejesz i wieczorem będziesz mógł murować ściany fundamentowe. Powiedziałbym że 85% wytrzymałości betonu zależy od kruszywa.
Generalnie beton podczas wiązania ma skurcz (dzieki temu własnie istnieje przyczepność betonu do zbrojenia i dlatego po świeżym stropie przynajmniej przez 3-4 dni nie można łazić) bada się go w pierścieniu le chateliera. Odwrotnością tego jest beton ekspansywny np do kotwienia prętów (tu chodzi o to by w wywierconym otworze po zalaniu go i włożeniu pręta rozprężył się a nie skurczył i wypadł).
Szybciej wiąże beton jak kruszywo ma teraz ok. 30 stopni :)
to prawda ale pamiętaj że wzrost wczesnej wytrzymałości betonu ma ujemny wpływ na wynik wytrzymałości końcowej, choć beton wiąże całe życie a nie tylko 28 dni