Abie 19.06.2010 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Witam Obiło mi się o uszy że fundamenty powinny przeleżeć zimę żeby się pożądnie osadziły, dzięki czemu nie będą mi w przyszłości pękać ściany. Czy to rzeczywiście prawda? Nie uda nam się wyrobić z pozwoleniem na budowę przed zimą, chcieli byśmy zacząć budowę na wiosnę 2011 a nie czekać okrągły rok na wylanie fundamentów przed zimą po czym skończyć budowę dopiero w końcu 2012, zależy nam na czasie, kasę mamy... Powiedzcie proszę jak to jest z tymi fundamentami i ile od wylania można kontynuować budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
v8zj 19.06.2010 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 możesz praktycznie od razu kiedy beton osiągnie zakładaną wytrzymałość, "osadzanie" fundamentów nie ma nic do rzeczy. Masz chyba założenia w projekcie odnośnie posadowienia budowli. Zakładam że projektant choć organoleptycznie określi rodzaj gruntu. Nie wciągaj cięzkiego sprzetu do wykopu ostatnie 20-30cm gruntu usun recznie i nic Ci nie powinno osiadać jesli grunt jest jednorodny. Zakładam że na działce nie masz torfu kurzawki i innych podobych patologi gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 19.06.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Witam Obiło mi się o uszy że fundamenty powinny przeleżeć zimę żeby się pożądnie osadziły, dzięki czemu nie będą mi w przyszłości pękać ściany. Czy to rzeczywiście prawda? Nie uda nam się wyrobić z pozwoleniem na budowę przed zimą, chcieli byśmy zacząć budowę na wiosnę 2011 a nie czekać okrągły rok na wylanie fundamentów przed zimą po czym skończyć budowę dopiero w końcu 2012, zależy nam na czasie, kasę mamy... Powiedzcie proszę jak to jest z tymi fundamentami i ile od wylania można kontynuować budowę. Osiadanie nastepuje raczej juz po pelnym obciazeniu law. Kontynuowanie budowy: teoretycznie po 28 dniach kiedy beton calkowicie zwiaze i osiagnie pelna wytrzymalosc. W praktyce po ok. 14 dniach juz mozna, bo nie obciazasz natychmiastowo scianami, ale stopniowo. Zanim powstana cale sciany i dajece najwiekszy ciezar strop i dach, lawy juz beda w wieku pelnoletnim Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Abie 19.06.2010 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 i wszystko jasne, wielkie dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quito2 22.06.2010 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Przerabiam ten sam temat.Myslalem ,ze uda mi sie wylac lawy w tym roku,ale chyba nie zdaze z kwitami.Kiedys obilo mi sie o uszy,ze moznaby wylac chudziaka pod wlasciwa lawe zeby miec jednak pewnosc.Moze ktos ,kto ma wieksze pojecie da rade.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 22.06.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 z tego co widzę w praktyce i w wielu muratorowych dziennikach budowy niektórzy zaczynają budować już na 2-3 po wylaniu ław....zgrozamyślę, że (tak jak ktoś wspomniał wyżej), te 14 dni będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
v8zj 22.06.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Kolego jarett wszystko zalezy od tego jak szybko idą prace a co za tym idzie jak wielkie obciążenia otrzymuje jeszcze nie w pełni wytrzymałości ława. To nie jest wcale zgroza, mówisz tak ponieważ dla Ciebie cement to cement a kruszywo to kruszywo, mogę Ci zaprojektować taką mieszankę betonową którą rano zalejesz i wieczorem będziesz mógł murować ściany fundamentowe. Powiedziałbym że 85% wytrzymałości betonu zależy od kruszywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 22.06.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 ta, już ja widzę jak w brudnej balii na budowie u mojego sąsiada podchmieleni murarze "projektowali" mieszankiteoria teorią a praktyka jest zupełnie inna niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 23.06.2010 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Szybciej wiąże beton jak kruszywo ma teraz ok. 30 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlalken 23.06.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 A propos betonu, betoniarnia w ktorej brałem beton oferuje nawet jakiś super beton, który się rozszerza, czy to możliwa prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
v8zj 23.06.2010 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Generalnie beton podczas wiązania ma skurcz (dzieki temu własnie istnieje przyczepność betonu do zbrojenia i dlatego po świeżym stropie przynajmniej przez 3-4 dni nie można łazić) bada się go w pierścieniu le chateliera. Odwrotnością tego jest beton ekspansywny np do kotwienia prętów (tu chodzi o to by w wywierconym otworze po zalaniu go i włożeniu pręta rozprężył się a nie skurczył i wypadł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
v8zj 23.06.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Szybciej wiąże beton jak kruszywo ma teraz ok. 30 stopni to prawda ale pamiętaj że wzrost wczesnej wytrzymałości betonu ma ujemny wpływ na wynik wytrzymałości końcowej, choć beton wiąże całe życie a nie tylko 28 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts