Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile po wylaniu fundamentów mogę kontynuować budowę?

Abie

Recommended Posts

Witam :welcome:

Obiło mi się o uszy że fundamenty powinny przeleżeć zimę żeby się pożądnie osadziły, dzięki czemu nie będą mi w przyszłości pękać ściany. Czy to rzeczywiście prawda? Nie uda nam się wyrobić z pozwoleniem na budowę przed zimą, chcieli byśmy zacząć budowę na wiosnę 2011 a nie czekać okrągły rok na wylanie fundamentów przed zimą po czym skończyć budowę dopiero w końcu 2012, zależy nam na czasie, kasę mamy...

Powiedzcie proszę jak to jest z tymi fundamentami i ile od wylania można kontynuować budowę.

możesz praktycznie od razu kiedy beton osiągnie zakładaną wytrzymałość, "osadzanie" fundamentów nie ma nic do rzeczy. Masz chyba założenia w projekcie odnośnie posadowienia budowli. Zakładam że projektant choć organoleptycznie określi rodzaj gruntu. Nie wciągaj cięzkiego sprzetu do wykopu ostatnie 20-30cm gruntu usun recznie i nic Ci nie powinno osiadać jesli grunt jest jednorodny. Zakładam że na działce nie masz torfu kurzawki i innych podobych patologi gruntowych.

Witam :welcome:

Obiło mi się o uszy że fundamenty powinny przeleżeć zimę żeby się pożądnie osadziły, dzięki czemu nie będą mi w przyszłości pękać ściany. Czy to rzeczywiście prawda? Nie uda nam się wyrobić z pozwoleniem na budowę przed zimą, chcieli byśmy zacząć budowę na wiosnę 2011 a nie czekać okrągły rok na wylanie fundamentów przed zimą po czym skończyć budowę dopiero w końcu 2012, zależy nam na czasie, kasę mamy...

Powiedzcie proszę jak to jest z tymi fundamentami i ile od wylania można kontynuować budowę.

Osiadanie nastepuje raczej juz po pelnym obciazeniu law.

Kontynuowanie budowy: teoretycznie po 28 dniach kiedy beton calkowicie zwiaze i osiagnie pelna wytrzymalosc.

W praktyce po ok. 14 dniach juz mozna, bo nie obciazasz natychmiastowo scianami, ale stopniowo. Zanim powstana cale sciany i dajece najwiekszy ciezar strop i dach, lawy juz beda w wieku pelnoletnim

Pzdr

Kolego jarett wszystko zalezy od tego jak szybko idą prace a co za tym idzie jak wielkie obciążenia otrzymuje jeszcze nie w pełni wytrzymałości ława. To nie jest wcale zgroza, mówisz tak ponieważ dla Ciebie cement to cement a kruszywo to kruszywo, mogę Ci zaprojektować taką mieszankę betonową którą rano zalejesz i wieczorem będziesz mógł murować ściany fundamentowe. Powiedziałbym że 85% wytrzymałości betonu zależy od kruszywa.

Generalnie beton podczas wiązania ma skurcz (dzieki temu własnie istnieje przyczepność betonu do zbrojenia i dlatego po świeżym stropie przynajmniej przez 3-4 dni nie można łazić) bada się go w pierścieniu le chateliera. Odwrotnością tego jest beton ekspansywny np do kotwienia prętów (tu chodzi o to by w wywierconym otworze po zalaniu go i włożeniu pręta rozprężył się a nie skurczył i wypadł).