Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pustak szlifowany EDER, cieplejszy od Porothermu ktoś budował, OPNIE?

Recommended Posts

Czy ktoś budował z tego pustaka ścianę dwuwarstwową. Z danych producenta wynika,że ściana o grubości 24 cm ma współczynnik U=0,65W/m2, gdzie Porotherm przy grubości 25 cm ma U=0,95 W/m2. Więcwidać,że jest zdecydowanie cieplejszy i podobno równiejszy. Tutaj kilka materiałów, co o tym sądzicie?

http://www.youtube.com/watch#!v=ZZoDMz-t8kc

http://mobaupolska.pl/nowosc_eder.html

Mo ze ktoś ma jakieś doświadczenie?

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Niestety proszę państwa nie jest to prawda, izolacyjność ściany to suma izolacyjności muru z cegieł oraz dodatkowej warstwy. Przy cegłach szlifowanych na cienką zaprawę nie ma szansy zrobić mostków, bo zaprawa ma 1 mm grubości. Takie mostki są możliwe tylko przy tradycyjnej cegle na zaprawę 12 mm, gdzie "fachowiec" jak nawali zaprawy to u szczytu są nierówności dochodzące od 5 do 10 cm, a szczeliny na łączeniach zaprawy grubości nawet od ponad 2 do ponad 3 cm to wtedy są błędy. A jak wykonuje się poprawnie mur z pustaków szlifowanych i do tego wykorzystuje się nadproża to popełnienie błędów oraz mostki nie są możliwe. Różnica 0,03 to REALNE OSZCZĘDNOŚCI W PIENIĄDZACH NA OGRZEWANIU wynoszące ok. 300 do 500 zł miesięcznie przy ogrzewaniu domu o powierzchni 120 - 150 metrów kwadratowych. IZOLACYJNOŚĆ CIEPLNA JEDNEJ ZE SKŁADOWYCH MURU MA WPŁYW NA IZOLACYJNOŚĆ CIEPLNĄ CAŁEGO MURU, to podstawy fizyki proszę państwa. Jak można mówić takie rzeczy, że izolacyjność cegły nie ma znaczenia????

Dodatkowo cegła EDER murowana na zaprawę klejową 1mm jest tak doskonale wykonana, że mur z niej wykonany nie wymaga wewnątrz wykańczania płytami gipsowo-kartonowymi, wystarczy ją otynkować i koniec pracy. To oszczędza koszty wykończeniówki a wykończeniówka to 65% kosztów budowy domu. To zamiast oszczędzać na doskonałej jakości cegłach, które są budulcem, podstawą, czyli "kośćcem" budynku, który ma nam i naszej rodzinie służyć przez całe lata, to może lepiej oszczędzić na kosztach wykończenia i może odmówić sobie jednego jacuzzi na przykład albo odłożyć zakup 40 calowej plazmy lub LCD. Bo trochę mija się z celem budowanie całego domu kosztującego 350 - 550 tyś złotych i oszczędzając 2 tyś na cegłach czyli czymś dzięki czemu przez lata będziemy oszczędzać na OGRZEWANIU. No to są podstawy logicznego podejścia do oszczędności na lata, a nie jednorazowej oszczędności na doskonałej jakościowo cegle o najniższym współczynniku przenikania ciepła na rynku w swojej klasie. Bo tu kupując raz, nawet droższa cegłę, ale jakościowo lepszą i cieplejsza wydajemy jednorazowo więcej, ale następnie przez lata oszczędzamy. Natomiast jeśli raz oszczędzimy te 2000 zł to decydujemy się by tracić na ogrzewaniu od 300 do 500 zł na 1 do 1,5 miesiąca podczas sezonu grzewczego czyli w 2,5-3 miesięcy grzewczych tracimy 600-1000 zł w 4-5 miesięcy tracimy już 1400-2200 zł i tak tracimy każdego roku, czyli już na przestrzeni tylko 5 lat stracimy już 7000 - 11000 zł!!! I co? Opłacało się jednorazowo oszczędzić te 2000-3000 zł???? Naprawdę się opłacało? A jak policzymy horyzont czasowy dla 10, 15 czy 20 lat to ile na ogrzewaniu wtedy stracimy? Czy taka jednorazowa oszczędność jest naprawdę warta takich kosztów ogrzewania? No państwo sami muszą to tu rozważyć... Niestety cegła EDER jest jak Porshe i mając takie doskonałe walory ciepłochłonności może być jednocześnie w wyniku tego trochę droższa. Niestety nie da się kupić niezawodnego i szybkiego Porshe w cenie malucha ale koszt 2000-3000 zł w porównaniu do kosztów 350 - 500 tyś zł, które wydajemy na budowę domu oraz potem stałe wysokie koszty ogrzewania w mojej ocenie nie są warte takich jednorazowych oszczędności w żadnej mierze. Jakość ma swoją cenę, ale jak wykazałem w dłuższej perspektywie, budując dom, w który wkładamy te nasze ciężko wypracowane przecież 350 - 550 tyś zł nie warto oszczędzać na kosztach ściany, która będzie nas izolowała od zimna, przez kilkadziesiąt lat przez, które my i nasze dzieci będziemy w tym domu mieszkać i wydawać więcej na ogrzewanie przez jedną głupią oszczędność.

By zapoznać się z rewelacyjnymi jakościowo wyrobami EDER jednoczesnie mającymi najniższe współczynniki przenikania ciepła zapraszamy na naszą stronę: http://www.cegly-eder.pl/

Kontakt: [email protected]

Pozdrawiam REMAG-EDER

Edytowane przez C***R

Mam kilka ścianek działowych z EDERa bo akurat Porotherm się na składzie skończył.......Porotherm przy EDERze wygląda jak samoróbka u "Wieśka w szopie". Nie wiem jak się mają ceny tych produktów ale jakość jest kolosalnie różna i widać to na oko. EDER jest równiutki jak LEGO, kolor jednolity.....jak malowany, większa twardość (jeśli to zaleta)

Wg mnie Porotherm jest przereklamowany i gdybym jeszcze raz budował ceramiką to EDERem.

PRZYPOMINAM

Nie znam cen obu produktów

Ja Pana/Panią Eder rozumiem że to robi dla jedzenia dla dzieci...

ale tym niemniej ta reklamowa wypowiedź - jest - żałosna :-)

Już abstrahując od całego temat to naprawdę odpowiedź na poziomie. Rozumiem, że Ty pracując w jakieś konkretnej firmie nie zarabiasz na jedzenie?

No ale mniejsza o to. Wracajmy do tematu.

Może jakieś argumenty, czemu jest żałosna? Rad byłbym wysłuchać.

@beton44

a ty swoje ;)

fakt pojechal eder po calosci no ale do tego sa profile aby mozna bylo bronic sie z poziomu firmy, ci co czuja sie w ceramice moze sie tym zainteresuja, albo beda mieli do myslenia przy wyborze tego budulca.

co do samej wypowiedzi ton nie ten i zbyt duzo info jak na raz wiec sie naucza pisac inaczej, jak chocby ci od karemzytu co tez zostali zjechani ;)

Nie wiem czy zauważyłeś Kubodębie/czyteżEderze

że to jest forum "WYMIANA DOŚWIADCZEŃ" :-)

nie forum "reklama"....

w związku z czym wypowiedź/hmmm/-reklama handelkarza tymi pustakami - jest żałosna i nie na temat...

Udajesz mądrego a nie rozumiesz co do Ciebie piszą... Krzyczeć i buntować się to każdy potrafi.

Moje pytanie brzmiało:

Co było żałosnego w tej wypowiedzi? (ale pod względem merytorycznym, jeśli dalej nie rozumiesz. Bo wiadomości merytoryczne też są tam zawarte)

Nie wiem też czy rozumiesz znaczenie słowa abstrahując, ale w każdym bądź razie abstrahuję od wszystkiego ponownie mając nadzieję, na odrobinkę rozumu, której potrzeba na zrozumienie tej wypowiedzi:

Firma po to ma wykupiony, tak wykupiony, znaczy, że się za niego płaci, jest to profil płatny, właśnie po to żeby mogła się zareklamować.

Chcę też zauważyć, że jedyne żałosne wypowiedzi tutaj należą do Ciebie. Jeśli chcesz polemizować z ich reklamą to zrób to chociaż na poziomie...

Udajesz mądrego a nie rozumiesz co do Ciebie piszą... Krzyczeć i buntować się to każdy potrafi.

Moje pytanie brzmiało:

Co było żałosnego w tej wypowiedzi? (ale pod względem merytorycznym, jeśli dalej nie rozumiesz. Bo wiadomości merytoryczne też są tam zawarte)

Nie wiem też czy rozumiesz znaczenie słowa abstrahując, ale w każdym bądź razie abstrahuję od wszystkiego ponownie mając nadzieję, na odrobinkę rozumu, której potrzeba na zrozumienie tej wypowiedzi:

Firma po to ma wykupiony, tak wykupiony, znaczy, że się za niego płaci, jest to profil płatny, właśnie po to żeby mogła się zareklamować.

Chcę też zauważyć, że jedyne żałosne wypowiedzi tutaj należą do Ciebie. Jeśli chcesz polemizować z ich reklamą to zrób to chociaż na poziomie...

jeszcze raz beton z małym rozumkiem, powoli do Kubydęba - jak widać sędziego Sądu Najwyższego :-)

1. to jest forum wymiana doświadczeń

2. reklamowe wątki prefy, czy tej tu "cegły" są tu zupełnie nie na temat, /nie są wymianą doświadczeń tylko reklamą/

3. w związku z tym są żałosne.

koniec, kropka, jak nie zrozumiesz to trudno.... wow....

Różnica 0,03 to REALNE OSZCZĘDNOŚCI W PIENIĄDZACH NA OGRZEWANIU wynoszące ok. 300 do 500 zł miesięcznie przy ogrzewaniu domu o powierzchni 120 - 150 metrów kwadratowych.

Wychodzi na to że gdybym miał chałupę z Edera zamiast mojego 50-letniego domu z cegły, oklejonego 8cm styropianiu, ze starymi oknami skrzynkowymi i ogólnie słabą izolacją termiczną to moje wydatki na ogrzewanie wynosiłyby góra 100zł miesięcznie ew. w przypadku cieplejszej zimy ktoś musiałby mi dopłacać. Ciekawe, chyba zacznę powoli wyburzać dom:)