Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pustak szlifowany EDER, cieplejszy od Porothermu ktoś budował, OPNIE?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do wypowiedzi dotyczących porównania porothermu grubości 24-25 cm o wsp. 0,95 i edera o wsp. 0,65 to przy ociepleniu ściany 20 cm steropianu o wsp. 0,042 różnica w wsp. ściany 2 warstowej pomiędzy Porothermem ( wsp = 0,1879 ) i Edcerem ( wsp = 0,1921 ) jest zdecydoanie mniejsza i wynosi 0,0042 czyli jakieś 8 słownie osiem razy mniej niż podaje kolega piogron.:jawdrop:

http://www.termoorganika.com.pl/index.php

Proszę o pomoc w wyborze pustaka ceramicznego.

Zdecydowałem, że będzie to niemiecka technologia 24 cm i 12 cm styropianu.

Mam tylko problem w wyborze: czy wybrać EDER czy UNIPOR, który ma przegrody ustawione w odwrotny sposób jak EDER?

Który będzie lepszy? Cena jest podobna.

• 2 weeks później...
Ja tylko dodam, ze Porotherm faktycznie nie trzyma wymiarów, nawet ten szlifowany. Góra i dół jako tako ale już pióro-wpustów nie da sie spasowć. Lico ściany też wychodzi w góry i doliny. No taaaaak fakt- wszystko sie zakryje styropianem albo tynkiem. Tylko po co truć, że to taki dobry towar. Szczególnie fajnie też patrzeć jak majster nie potrafi murować tą specjalną maszynką do kleju. Na paletach sprytnie ukrywa sie w środku uszkodzone bloczki.

Ja tylko dodam, ze Porotherm faktycznie nie trzyma wymiarów, nawet ten szlifowany. Góra i dół jako tako ale już pióro-wpustów nie da sie spasowć. Lico ściany też wychodzi w góry i doliny. No taaaaak fakt- wszystko sie zakryje styropianem albo tynkiem. Tylko po co truć, że to taki dobry towar. Szczególnie fajnie też patrzeć jak majster nie potrafi murować tą specjalną maszynką do kleju. Na paletach sprytnie ukrywa sie w środku uszkodzone bloczki.

Apropo maszynki, jak się ona spisuje bo szczerze mówiąc nie śledzę jej od momentu wyjścia na rynek a ciekaw jestem jak się sprawdza.

Ja tylko dodam, ze Porotherm faktycznie nie trzyma wymiarów, nawet ten szlifowany

Jakieś konkretne doświadczenia osobiste ?

Góra i dół jako tako ale już pióro-wpustów nie da sie spasowć. Lico ściany też wychodzi w góry i doliny. No taaaaak fakt- wszystko sie zakryje styropianem albo tynkiem. Tylko po co truć, że to taki dobry towar

Znasz lepszy ? Foto i gwarancja wymiarów mile widziane.

Szczególnie fajnie też patrzeć jak majster nie potrafi murować tą specjalną maszynką do kleju

Jakieś fotki ?

Na paletach sprytnie ukrywa sie w środku uszkodzone bloczki

Widziałeś przy pakowaniu u producenta czy u jakiegoś konkretnego dystrybutora ?

Edytowane przez surgi22

• 2 weeks później...
  • 3 months później...
Jakieś konkretne doświadczenia osobiste ?

Znasz lepszy ? Foto i gwarancja wymiarów mile widziane.

Nie mam wielkiego doswiadczenia- pierwsza budowa. Majster udowadnial, ze robi co moze zeby murowac proste sciany, ale wtedy powstawal problem, ze "zamki" nie "trzymaly" wiec trzeba bylo szukac kompromisow.

Jakieś fotki ?

Fotki jak najbardziej zrobione i na tej podstawie udalo sie nawet doprowadzic do zareklamowania towaru.

Widziałeś przy pakowaniu u producenta czy u jakiegoś konkretnego dystrybutora ?

palety dostarczone na plac budowy przez dystrybutora. Wczesniej ogladane na placu skladu i z zewnatrz

bylo OK. Po rozpakowaniu okazywalo sie inaczej. Nie mowie o szkodach powstalych wyraznie w transporcie i rozladunku na budowie.