Robek78 19.06.2010 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Witam. Przestudiowałem wiekszość tematów o wylewkach betonowych na gruncie, pytałem kilku znajomych murarzy i już nie wiem co i jak .... każdy z nich ma inny przepis na beton. Stary domek, przedwojenny, z malego pomieszczenia 2.5m x 3m chce sobie zrobić warsztacik i najlepsza byłaby wylewka ale ocieplona bo w pomieszczeniu bedzie grzejnik. Dzięki forum dowiedziałem się z jakich warstw sklada się takowa posadzka. W takim małym pomieszczeniu myślę że sam dam radę to wykonać tylko proszę o poradę. Moje pytanie dotyczy składu betonu na następująca posadzkę:podsypka z ubitego piachu, ew. chudziak, 2xfolia, styropian 2x5cm, folia, siatka i beton. Opinia 1 murarza: na ubity piach folia, potem styro i beton w klasie B15Opinia 2 murarza: ubity żwir, potem mieszanina piachu i cementu 4:1, lekko skorpiona wodą, folia, styro, folia, siatka, i wylewka z cement+piach+żwirOpinia 3 murarza: ubity piach, słaby beton o konsystencji smietany, po wyschnięciu folia, styro, wylewka+siatka Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 19.06.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Proponuję;1 - Chudziak z zaprawy cementowej /cement woda piasek/ półsuchej zatartej a następnego dnia skropionej wodą.2 - 2x folia 0,3mm wywinięta ponad poziom planowanej posadzki.3 - Twardy styropian 50mm ułożony na zakładkę.4 - Folia budowlana wywinięta ja wyżej.5 - Wylewka betonowa grubości 80 mm / mały ale warsztat/ zbrojona siatką z drutu stalowego. Do wykonania tej wylewki / gr.80mm/ zużyjesz - piasek ze żwirem pół na pół około 1200 kg- cement 42,5 - 200 kg ew. 32,5 - 225 kg / nie apteka podaję Ci pełne worki/.- woda 100 - 110 l. - plastyfikator 2 l. dla zwiększenia urabialności betonu co ułatwi Ci uformowanie posadzki przy zachowaniu jego wytrzymałości. Nie można przesadzać z wodą.Pamiętaj o równomiernym zagęszczeniu posadzki, jej równym zatarciu oraz o kilkudniowej pielęgnacji - zraszanie lub osłonięcie folią. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robek78 19.06.2010 23:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2010 Wielkie dzięki kolego Parkietkomplex. Rozwiałeś wszystkie moje wątpliwości.3mja się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daroo21 19.07.2010 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 Witam mam podobny problemik Pomieszczrnie 3x4m2 strop powojenny betonowy (czyli w poprzeg dwuteowniki stalowe a w srodku ceglany strop)niestety na tym stropie jest lekka wylewka rozprowadzana pocą i sa straszne nierówności 1-2,5cm Chciałbym na to wylac nowa posacke z ociepleniem czy moge na to kłaść odrazu styropian czy musze jakos zniwelowac te nierówności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laluk 22.07.2010 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2010 Witam mam podobny problemik Pomieszczrnie 3x4m2 strop powojenny betonowy (czyli w poprzeg dwuteowniki stalowe a w srodku ceglany strop)niestety na tym stropie jest lekka wylewka rozprowadzana pocą i sa straszne nierówności 1-2,5cm Chciałbym na to wylac nowa posacke z ociepleniem czy moge na to kłaść odrazu styropian czy musze jakos zniwelowac te nierówności? Zniweluj to czystym przesianym piaskiem tak żeby styropian nie klawiszował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Termopromo 23.07.2010 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Ja nierówności między dwuteownikami wypełniłem Termixem P5 a na to dałem ostatecznie kilka centymetrów wylewki cementowej. Termix załatwił nierówności, ocieplemie i wygłuszenie. Odpadła kwestia niwelowania podłoża i zabawy ze styropianem. Mam jeszcze troche termixa - sprzedam w przyzwoitej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts