Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zastanawiam się nad stropem. Do ręki wpadła mi reklamówka stropu styropianowego. Macie jakieś przemyślenia/doświadczenia w tym temacie?

Jeżeli chodzi o strop sukiennik, to ma on swije wady i zalety:

Wady:

- wykonanie - pracochłonne zbrojenie (belki między pystakami),

- przy mocowaniu czegoś do stropu (np. sufit podwieszany) trzeba "szukać" betonu (belki) lub blach (zbrojenie pustaków)

Zalety:

- dobra izolacyjność akustyczna, brak konieczności układania izolacji akustycznej na nadbetonie

- mały ciężar (tansport na budowę i przemieszczanie na budowie)

- równa powierzchnia sufitu - możliwośc wykonania tynku na siatce i na to gładzi gipsowej

Cena - chyba zbliżona do gęstożebrowych tradycyjnych.

Pzdr

https://forum.murator.pl/topic/14448-strop-steropianowy/#findComment-232063

Z tym szukaniem bym sie nie zgodził usztywniony ceownik jest zaznaczony na wewnetrznej stronie płyty stropowej łatwiej go znaleć niż krecić to lanych belek ze wzgłedu na stal zbrojeniową . Co do robienia na budowie zbrojenia belek częściowo masz rację ,ale zawsze możesz zlecić wykonanie takiej belki przedstawiecielowi która ci ten towar sprzedała zapłacisz za przetworzony produkt i bedzie szybko :D tak jak za gotową belkę w innych stropach

Do zalet dodałbym jeszcze ,że metr kw gotowego stropu waży tylko 200 kg a inne np ceramiczny 300kg przy tej samej grubości i jeszcze jedna ważna sprawa płyty docinane są na konkretny wymiar nie ma potrzeby kupowania zapasowej ilości garów które czesto ulegają uszkodzeniu w transporcie lub

podczas układania.

Dla mnie liczy się to , reasumując wady i zalety musiałem sie o wiele mniej nadźwigać i wolałem pokrecić sobie zbrojenie co jest pracą prawie umysłową w porównaniu z dzwiganiem garów na góre ,a o innych zaletach przedmówca wspominał wyżej

pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/14448-strop-steropianowy/#findComment-232990

Z tym szukaniem bym sie nie zgodził usztywniony ceownik jest zaznaczony na wewnetrznej stronie płyty stropowej łatwiej go znaleć niż krecić to lanych belek ze wzgłedu na stal zbrojeniową.

Ja napisałem specjalnie "szukanie" - wiem, w którym miejscu jest blacha w pustaku. Chodziło mi o to, że np. przy podwieszaniu stropu Thermatex, wieszak może wyjść pod samym styropianem i wtedy trzeba coś kombinować (dawać go pod skosem, robić wymian, etc.) - nie jest to nic wielkiego, ale jak już pisałem o wadach i zaletach, to opisałem i to.

Co do robienia na budowie zbrojenia belek częściowo masz rację ,ale zawsze możesz zlecić wykonanie takiej belki przedstawiecielowi która ci ten towar sprzedała zapłacisz za przetworzony produkt i bedzie szybko :D tak jak za gotową belkę w innych stropach

Temat zakupu sprefabrykowanego zbrojenia przerabiałem już parę razy - jest ok. dwa razy droższe niż zakup prętów i inwestor się na to nigdy nie godził. Tym bardziej, że przeważnie w uzgodnionej cenie z wykonawcą było ułożenie stropu i wykonanie zbrojenia. A wykonawcy, nie powiem, dostawa już sprefabrykowanego zbrojenia bardzo się podobała i po poddaniu takiego pomysłu nagle stwierdzał, że zbrojenie belek jest tak skomplikowane, że koniecznie trzeba je zamówić. Po mojej stanowczej odmowie jakoś zrobił wszystkie belki stropu w dwa dni...

Pzdr

https://forum.murator.pl/topic/14448-strop-steropianowy/#findComment-234092

wszystko się zgadza ja swoje sugestie przedstawiłem na podstawie stropu firmy sukiennik, termatexu niestety nie znam i nie wiem jak oni rozwiazuja dobór zbrojenia do konkretneje szerokości pomieszczenia na których będzie kładziony strop .Odnośnie Sukiennika służę pomocą staram sie to sprzedawać

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/14448-strop-steropianowy/#findComment-234733

• 2 years później...
Zastanawiam się nad stropem. Do ręki wpadła mi reklamówka stropu styropianowego. Macie jakieś przemyślenia/doświadczenia w tym temacie?

Jeżeli chodzi o strop sukiennik, to ma on swije wady i zalety:

Wady:

- wykonanie - pracochłonne zbrojenie (belki między pystakami),

- przy mocowaniu czegoś do stropu (np. sufit podwieszany) trzeba "szukać" betonu (belki) lub blach (zbrojenie pustaków)

Zalety:

- dobra izolacyjność akustyczna, brak konieczności układania izolacji akustycznej na nadbetonie

- mały ciężar (tansport na budowę i przemieszczanie na budowie)

- równa powierzchnia sufitu - możliwośc wykonania tynku na siatce i na to gładzi gipsowej

Cena - chyba zbliżona do gęstożebrowych tradycyjnych.

Pzdr

Mogę to skwitować tylko tak:

"Chodzi o to, żeby te plusy nie przesłoniły wam minusów"

https://forum.murator.pl/topic/14448-strop-steropianowy/#findComment-1289217