Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kociol na eko-groszek,pelet

walerianczyk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a co powiecie na kotły Heitz'a? Nasz znajomy hudraulik polecił nam Eko2 i nie wiem - czy rzeczywiście jest tak rewelacyjny jak on mówi czy to tylko reklama (czlowiek był na jakimś szkoleniu na temat tych pieców i podobno rewelacja). Może nasze polskie (i tańsze) są porównywalne? a może nawet lepsze? Ktoś coś wie na temat tych pieców?

można jeśli chesz palić drewnem przy braku prądu to kocioł musi być odpowiednio zainstalowany (grawitacja) i najlepiej gdyby pracował z miarkownikiem inaczej bedziesz spała przy kotle. Z kotłów w których w przypadku braku prądu można palić drewnem to znam coś takiego Eko Plus Duo w tym napewno awaryjnie można palić bezproblemowo

http://www.protech-wkg.pl/old/oferta_inne-pl.html

Czy do Opala można dokupić Pume ??

I jak pasuje Opal do instalacji solarnej ?? Nie powinien być ślimak w takim przypadku ??

Tak do OPALa można zamówić PUMĘ, jest wersja softu tłokowego.

Solar może pracować z kominkiem, kociołkiem węglowym zwykłym, podajnikiem na ekogroszek typu ślimakowego czy tłokowego.

Należy jedynie wybrać odpowiedniego fachowca, aby dobrze taką instalację zaprojektował i wykonał.

ekogroszkiem

a piec podobno dobry bo można też w razie czego (np. przerwa w dostawie prądu) palic drewnem

ale może za te pieniądze można kupić coś lepszego?

Skam-P Premium ma palnik żeliwny II-ej generacji, całkowicie żeliwny (ślimak gruby z żeliwa sferoidlanego, żeliwny korpus i żeliwne palenisko) na miał-groszek 0-31,5mm, można współspalać do 40%ziarna owsa czy pellet z miałem czy groszkiem. Instrukcja palnika informuje o możliwości samodzielnego spalania pellet czy owsa, ale osobiście uważam,że na retortach nie powinno się tego robić ze względów bezpieczeństwa.

Do wyboru jest stały, wodny ruszt awaryjny, stale gotowy do uzytku, nawet podczas pracy automatu można spalić jakies papiery czy grubsze kawałki drewna.

Drugą opcją jest demontowany ruszt żeliwny, ma większa pojemnośc, gęsto ułożony daje możliwość spalania paliw drobnoziarnistych, nawet miałów. Minus to konieczność demontażu dla pracy automatu oraz wygaszenia automatu, jeżeli chcemy z niego korzystać.

Standardem jest sterowanie z algorytmem PID (auto dobór paliwa i powietrza do zapotrzebowania na ciepło)

A no właśnie - najważniejsze to wybrać dobrego fachowca, tylko jak to zrobić panowie? Skąd mam wiedzieć, czy nasz fachowiec od instalacji jest dobry czy nie? Przecież ja się na tym zupełnie nie znam i nie potrafię zweryfikować czy mówi mi prawdę czy wciska kit.

Może znacie kogoś dobrego w województwie warmińsko-mazurskim?

Można popytać wśród ludzi, którzy się wybudowali ale najczęściej stosowane są chyba tradycyjne, najprostsze instalacje (przynajmniej u nas w małym miasteczku) i boję się, że nasi fachowcy nie są na bieżąco z nowościami.

Chcemy mieć piec na ekogroszek do co (podłogówka) i do wody na okres zimowy a na letni solary. Kominek ale chyba najprostszy - bez podłączenia do instalacji bo i tak piec na ekogroszek będzie grzał. Dom spory bo z osobnym mieszkaniem dla rodziców.

Czy to będzie bardzo skomplikowana instalacja?

A no właśnie - najważniejsze to wybrać dobrego fachowca, tylko jak to zrobić panowie? Skąd mam wiedzieć, czy nasz fachowiec od instalacji jest dobry czy nie? Przecież ja się na tym zupełnie nie znam i nie potrafię zweryfikować czy mówi mi prawdę czy wciska kit.

Może znacie kogoś dobrego w województwie warmińsko-mazurskim?

Można popytać wśród ludzi, którzy się wybudowali ale najczęściej stosowane są chyba tradycyjne, najprostsze instalacje (przynajmniej u nas w małym miasteczku) i boję się, że nasi fachowcy nie są na bieżąco z nowościami.

Chcemy mieć piec na ekogroszek do co (podłogówka) i do wody na okres zimowy a na letni solary. Kominek ale chyba najprostszy - bez podłączenia do instalacji bo i tak piec na ekogroszek będzie grzał. Dom spory bo z osobnym mieszkaniem dla rodziców.

Czy to będzie bardzo skomplikowana instalacja?

Znam dobrego instalatora w Nowym Mieście Lubawskim.

Proszę o zarekomendowanie (moc oraz producent) pieca na eko-groszek, ewentualnie eko-groszek + pellet dla budynku mieszkalnego jednorodzinnego parter + poddasze użytkowe pow. podłóg 240m2, w tym garaż i kotłownia 48m2 (również ogrzewane ale niższe temperatury). Budynek z porothermu + 15 cm styropianu. Przekrój komina fi 200, wysokość komina 8m, wkład ceramiczny.

Ogrzewanie grzejnikowe + ok. 35m2 ogrzewania podłogowego. Piec latem ma ogrzewać ciepłą wodę użytkową- bojler 200l.

Proszę o zarekomendowanie (moc oraz producent) pieca na eko-groszek, ewentualnie eko-groszek + pellet dla budynku mieszkalnego jednorodzinnego parter + poddasze użytkowe pow. podłóg 240m2, w tym garaż i kotłownia 48m2 (również ogrzewane ale niższe temperatury). Budynek z porothermu + 15 cm styropianu. Przekrój komina fi 200, wysokość komina 8m, wkład ceramiczny.

Ogrzewanie grzejnikowe + ok. 35m2 ogrzewania podłogowego. Piec latem ma ogrzewać ciepłą wodę użytkową- bojler 200l.

Dom rozumiem nowy.

Pow. podłóg nie do końca oddaje pow. grzewczą (najczęściej jest większa).... To tak w skrócie...

Czy to jakiś gotowy projekt muratora czy pracowni Archon?

Przy nowym budynku o pow. grzewczej ok.170m2 skłaniałbym się do mocy 17kW

Jeżeli bliżej 200m2 można zacząć myśleć o 25kW

Czy w projekcie budynku masz wyznaczone straty ciepła? np.80W/m2

Ja polecam podobnie jak 2-3wpisy wyżej model kotła SKAM-P Premium z całkowicie żeliwnym palnikiem II-ej generacji (ślimak żeliwo sferoidalne, korpus żeliwo, palnik żeliwo). Paliwa podstawowe to miały oraz groszki 0-31,5mm. Zastępczo można współspalać do 40%owsa czy pellet z 60% udziałem miału czy groszku.

Dom rozumiem nowy.

Pow. podłóg nie do końca oddaje pow. grzewczą (najczęściej jest większa).... To tak w skrócie...

Czy to jakiś gotowy projekt muratora czy pracowni Archon?

Przy nowym budynku o pow. grzewczej ok.170m2 skłaniałbym się do mocy 17kW

Jeżeli bliżej 200m2 można zacząć myśleć o 25kW

Czy w projekcie budynku masz wyznaczone straty ciepła? np.80W/m2

Ja polecam podobnie jak 2-3wpisy wyżej model kotła SKAM-P Premium z całkowicie żeliwnym palnikiem II-ej generacji (ślimak żeliwo sferoidalne, korpus żeliwo, palnik żeliwo). Paliwa podstawowe to miały oraz groszki 0-31,5mm. Zastępczo można współspalać do 40%owsa czy pellet z 60% udziałem miału czy groszku.

Dom nowy. Projekt to Agatka z HB Studio ale mocno przerobiona, garaż 2-stanowiskowy, podniesiona ścianka kolankowa, zabudowany podcień. Nad garażem jest sypialnia 48m2 dosyć wysoka bo do samej kalenicy więc kubatura do ogrzania się zwiększa, dlatego podałem powierzchnię podłóg. Powierzchnia użytkowa bliżej 200m2. Strat ciepła nie mam określonych.

Chciałbym piec przede wszystkim bezawaryjny i nie sprawiający problemu z ustawieniami – w miarę prosta obsługa.

Budynek jest pod Warszawą – czy nie będzie problemu z serwisem dla tego pieca? Czy do pierwszego uruchomienia można liczyć na obecność serwisanta?

Czy gdzieś w Warszawie okolicach jest dystrybutor gdzie obejrzę piec ? A może masz jakiegoś solidnego instalatora z okolic Piaseczna / Warszawy ?

Druga rzecz to kotłownia – szerokość 2 m i na tej ścianie należy ustawić piec. Zasobnik z lewej strony.

Dom nowy. Projekt to Agatka z HB Studio ale mocno przerobiona, garaż 2-stanowiskowy, podniesiona ścianka kolankowa, zabudowany podcień. Nad garażem jest sypialnia 48m2 dosyć wysoka bo do samej kalenicy więc kubatura do ogrzania się zwiększa, dlatego podałem powierzchnię podłóg. Powierzchnia użytkowa bliżej 200m2. Strat ciepła nie mam określonych.

Chciałbym piec przede wszystkim bezawaryjny i nie sprawiający problemu z ustawieniami – w miarę prosta obsługa.

Budynek jest pod Warszawą – czy nie będzie problemu z serwisem dla tego pieca? Czy do pierwszego uruchomienia można liczyć na obecność serwisanta?

Czy gdzieś w Warszawie okolicach jest dystrybutor gdzie obejrzę piec ? A może masz jakiegoś solidnego instalatora z okolic Piaseczna / Warszawy ?

Druga rzecz to kotłownia – szerokość 2 m i na tej ścianie należy ustawić piec. Zasobnik z lewej strony.

Jestem na wyjeździe, nie mam wszystkich danych.

Możesz przy 200m2 i wyższych pomieszczeniach pomyśleć już o mocy 25kW.

Przy SKAM-P Premium jest sterowanie z algorytmem PID, zatem problemów z nastawami nie będzie.

Jeżeli chodzi o uruchomienie, każdy instalator to zrobi. Nie ma w tym żadnej filozofii i nie rozumiem, dlaczego niektórzy producenci kasują za takie usługi i żądają aby to robił ich serwis fabryczny. Procedura odpalenia kotła opisana jest w instrukcji. Naciska się krok po kroku i gotowe.

Skontaktuj się z biurem sekom, prześlij szkic swojej kotłowni, rzut z góry z wymiarami ścian i umiejscowieniem komina.

Maila do sekom podam w wiadomości prywatnej.

Jestem na wyjeździe, nie mam wszystkich danych.

Możesz przy 200m2 i wyższych pomieszczeniach pomyśleć już o mocy 25kW.

Przy SKAM-P Premium jest sterowanie z algorytmem PID, zatem problemów z nastawami nie będzie.

Jeżeli chodzi o uruchomienie, każdy instalator to zrobi. Nie ma w tym żadnej filozofii i nie rozumiem, dlaczego niektórzy producenci kasują za takie usługi i żądają aby to robił ich serwis fabryczny. Procedura odpalenia kotła opisana jest w instrukcji. Naciska się krok po kroku i gotowe.

Skontaktuj się z biurem sekom, prześlij szkic swojej kotłowni, rzut z góry z wymiarami ścian i umiejscowieniem komina.

Maila do sekom podam w wiadomości prywatnej.

W rozmowie telefonicznej Pani zapytała mnie jaki sterownik chcę? Niestety nie znam się na sterownikach. Czy mógłby mi Pan wyjaśnić jakie sterowniki mam do wyboru, czym one się różnią ?

Poza tym poinformowano mnie, że piec przychodzi kurierem i należy go rozmontować do przeniesienia. Wobec tego moje pytanie jest czy możemy liczyć na to, że piec zostanie przywieziony przez pracownika, który będzie umiał to zrobić? I najważniejsze czy jest możliwość, żeby ktoś od Państwa przyjechał do instalacji pieca i nauczył mnie obsługiwać ten piec? Nasz hydraulik nigdy nie montował Państwa pieca i nie chcę aby u mnie się uczył. Powiem szczeże, że od możliwości przyjazdu kogoś od Państwa do montażu i nauki obsługi uzależniam decyzję o zakupie.