Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kociol na eko-groszek,pelet

walerianczyk

Recommended Posts

Jak jest strach przed obsługą sterownika, to najprostszy w obsłudze jest OGNIK PID-II.

Sam dobiera paliwo oraz powietrze ale także dobiera priorytety pracy pomp C.O. oraz CWU

Nastawia się tylko temp. na C.O. i CWU, to wszystko.

Bardziej dokładnie odpisałem na maila.

Są przykładowe schematy montażu, fotki jak zdjąć kosz i rozebrać palnik do wjechania kotłem do kotłowni (w sumie 8śrub, 4dla kosza i 4dla palnika)

Jest opis sterownika OGNIK PID

Napisałem tez po kolei jak wygląda procedura rozpalania na Ogniku PID oraz ewentualnie na RT09pid TATAREK

• 11 months później...
  • Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kocioł z podajnikiem tłokowym nie nadaje sie do spalania peletu. Jesli kocioł z podajnikiem tłokowym to kup sobie np Lazar MultiKomfort, Protech Karo. A jeśli chcesz przyzwoity kocioł na eko-groszek z możliwościa spalania peletu to kup na Lazar Eko-Komfort lub zeliwny Eko-Perfekt.

Witam,

kto Ci podał takie dziwne informacje, że kocioł z podajnikiem tłokowym nie nadaje się do spalania peletu ?

Pozdrawiam

• 3 years później...

Witam. Jaki kocioł wybrać do dobrze ocieplonego budynku 120m2, (2,5m wysokość pomieszczeń) + zasobnik cwu.? Ograniczeniem jest dla mnie szerokość - najchętniej do 100cm (maksymalnie 110-115). Możliwie z uniwersalnym palnikiem i systemem gaszącym - czyli paliwa główne Eko-Groszek i Pelet + Ruszt awaryjny.

CZY MOŻECIE MI COŚ POLECIĆ?

żaden

szukaj innego sposobu grzania, masz kilka innych bezobsługowych sposobów ogrzania za porównywalne lub niewiele wyższe pieniądze niż weglem

jak bardzo chcesz to najmniejszy czyli 7KW i nic ponad to. ruszt awaryjny w takim maluchu nadaje się do spalenia rachunku za prąd jak Cię jego wysokość wkurzy. nie oczekuj cudów od rusztu , nie w kotle na ekogroszek