Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

papa czy blacha.

lain00

Recommended Posts

Witam

Chciałabym na dach położyć blachodachówkę. Wykonawcy którzy budowali zaczęli kryć dach papą i jest już położona papa podkładowa. Nieststy już nie pracują poniewaz byli nie solidni i podziękowałam im za współpracę. Chciałbym zamiast papy wierzchniego krycia zastosować blachodachówkę, ale nie wiem czy można. Pytałam już kilku niby fachowców o radę i jedni mówią że można, inni zaś twierdzą że nie.

Papę podkładową która już jest na dachu chciałabym zostawić , żeby nie generować dodatkowych kosztów.

Bardzo proszę o radę i ewenrualnie jakieś namiary na dobry towar.

Dodam jeszcze iż dach jest pod kątem nachylenia 13 stopni.

Pozdrawiam

Agnieszka

więźba1 _ Model_.pdf

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam!

ja mam podobny problem , na starym dachu o podobnym nachyleniu z gontem który według niektórych jest żle ułożony chcę położyć blachę ale czytałam że blacha na taki dach sie nie nadaje i tylko papa termo. obydwie opcje na gont . Mam już mętlik w głowie i nie wiem co robić a lato któtkie. Proszę

o pomoc.

Na ile ?. Jan.

Co znaczy na ile?

Kurcze nie rozumiem . to mozna blachę czy nie ? Weżcie się wypowiedzcie prawdziwi fachowcy. Skoro jedni twierdzą że można i udzielili by gwarancji a inni nie to jak to jest.

proszę o fachową odpowiedż.

Agnieszka

Edytowane przez lain00

Chyba się trochę zagalopowałaś! Dostajesz darmowe porady więc podziękuj i w oparciu o nie podejmij decyzję. Nie musisz nikogo obrażać! Pozdrawiam.

Nie kolego Andrzeju. Wcale się nie zagalopowałam. Tylo pisze co myślę. Przegolądałm kila postów i uważam że kolega Jan jest bardzo uszczypliwy i potrafi tylko krytykować wypowiedzi innych. Skoro ktoś uważa że jest w stanie wykonać usługę i udzielić gwarancji to uważam że jest to ok. Ale jeśli za chwilę widzę że ktoś drwi z tek wypowiedzi to jak mam podjąć decyzj. Nie neguję tego co piszesz. ale jak mam podjąć decyzję w oparciu o odpowiedzi typu kolegi JAN?

Sam kolego napisałeś że jest taka moiżliwość a kolega zaprzeczył.

Więc z całym szacunkiem .

pozdrawiam

Mistrz Jan ma dużą wiedzę i takież doświadczenie a to że forma jego wypowiedzi nie wszystkim odpowiada to już inna sprawa. Nie zauważyłem, a pilnie śledzę jego wypowiedzi aby kogokolwiek obraził. Każdy ma prawo mieć swoje zdanie i przedstawiać swój punkt widzenia na Forum. Podtrzymuję więc swoją opinię, że Twoje stwierdzenia było nie na miejscu. Pozdrawiam.

Janie,

5 lat chyba wystarczy , jeśli wszystko jest poprawnie wykonane zgodnie z zaleceniami prod. to dodatkowo dochodzi gwarancja producenta w której zezwala on kryć dach przy tym pochyleniu

lain00,

Ja też uważam że Jan ma dużą wiedzę w temacie i czytając jego posty nie tylko na tym forum dużo się nauczyłem :)

Edytowane przez DACxxxAZ
coś mi się popiep...

Ok przepraszam jeśli kogoś uraziłam. Trochę mnie poniosło. Proszę o wybaczenie.

Ale wrócę do pytania. Jak to w końcu jest? Można tą blacho-dachówkę ułożyć czy nie?

Agnieszka

wcale ci się nie dziwię ja tez jestem u kresu wytrzymałości.

Janie masz rację i taka ostrożnośc przydałaby się wielu

........a z życia:

kolega ma dach o nachyleniu poniżej 20*

pokryty blachą i pomimo głębokich tłoczeń na zakładzie przecieka

sam byłem i widziałem ładne ślady na folii po krokwi i na sufit

jak ma byc porządnie to TYLKO TERMO.

pozdrawiam

Edytowane przez tygrys2000.79