Angrafran 07.02.2004 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2004 Witajcie,mam dylemat jaki komin dla kominkaa jaki dla CO na olej opalowy a jaki wentylacyjnywykonawca probuje mnie przekonac na murowane bo lepiej sie "trzymaja" ale wkladki i wieksza ilosc cegiel no nie wiem ?? Angrafran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sulejman 07.02.2004 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2004 Proponuję murowane ale z wkładami : kamionka do kominka, rury "kwasówki" do c.o.( koniecznie! ), went. bez wkładu.Kominy systemowe są ok , ale są dosyć drogie, a wykonawcy zwykle ichnie znają więc łatwo o błąd w montażu. Chyba twój wykonawca do nich należy- systemowe też dobrze się " trzymają". Jeśli wybierzesz systemowe dopilnuj, żeby przed montażem przeczytali instrukcje. "Wszechwiedza "niektórych majstrów jest porażająca! Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angrafran 09.02.2004 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 Dziekuje za szybka rade zrobilem wstepne wyliczenia to tylko sam koszt materialow to 2 tys w kieszeni w przypadku murowanego z wkladem. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 15.02.2004 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 Do kominka wystarczy murowany z cegły ale na zaprawe wapiena i szczelny ,do gazu i oleju oczywiście z wkladą ceramiczną (np. Biskupiec lub Marywil ) lub CRNI -kwasówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angrafran 16.02.2004 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2004 Prosze jakieś namiary na dobre wkłady kominowe Angrafran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angrafran 18.02.2004 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2004 Słyszał ktoś o wkładach Firmy "Bolesławiec" jakie doświadczenia prosze o dobre jak złe Angrafran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola 23.02.2004 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Witam Podciągam temat. Też mnie interesuje, jaki komin najlepiej zrobić. Jeden to kominek + 2 łazienki, drugi to piec gazowy + wyciąg kuchenny. Co będzie najlepiej. Czytałam coś na temat kominów z Bolesławca, mam ich materiały reklamowe, co o nich myślicie. Poradźcie jak najlepiej zrobić. Murować czy system kominowy, nie oszukuję, że chciałaby dobry komin i tani. PozdrawiamWiola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiola 23.02.2004 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Witam Podciągam temat. Też mnie interesuje, jaki komin najlepiej zrobić. Jeden to kominek + 2 łazienki, drugi to piec gazowy + wyciąg kuchenny. Co będzie najlepiej. Czytałam coś na temat kominów z Bolesławca, mam ich materiały reklamowe, co o nich myślicie. Poradźcie jak najlepiej zrobić. Murować czy system kominowy, nie oszukuję, że chciałaby dobry komin i tani. PozdrawiamWiola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 27.02.2004 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2004 Też jestem zainteresowany jakie kominy-Czy ten Bolesławiecma jakąś stronę w internecie ?, bo nic nie znalazłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 27.02.2004 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2004 http://www.przewody-uniwersalne.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 27.02.2004 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2004 Też jestem zainteresowany jakie kominy-Czy ten Bolesławiec ma jakąś stronę w internecie ?, bo nic nie znalazłem. 1. http://www.ceramicboleslawiec.com.pl/ 2. http://www.darco.com.pl 3. http://www.leier.com.pl/ 4. http://www.marywil.wirtuale.pl 5. http://www.isan.pl 6. http://www.schiedel.com.pl 7. http://www.tarnawa.com.pl powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deha 28.02.2004 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2004 Do kominka wystarczy murowany z cegły ale na zaprawe wapiena i szczelny ,do gazu i oleju oczywiście z wkladą ceramiczną (np. Biskupiec lub Marywil ) lub CRNI -kwasówka. Niekoniecznie Właśnie naprawiam komin murowany do kominka, wstawiam wkład i kuję tynki i izoluję i nakładam na nowo. Powyłaziły plamy najprawdokodobniej z powodu złego wymurowania.Żałuję że nie wstawiłem wkładu, teraz miałbym spokój (zamiast wykańczać ,naprawiam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 28.02.2004 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2004 Komin do gazu z nierdzewki fi 150,Komin do pieca węglowego z "kamionki" są to kształtki o przekroju okrągłym lub kwadratowym (kwadratowy ma większy przekrój więc do większych domów). I uwaga wskazane jest owinięcie tej kształtki wełną mineralną cienko ok. 1cm po to, żeby cegły nie dotykały bezpośrednio do kształtki. (długość kształtki 1m)Do kanałów wentylacyjnych dawałem kształtkę ceglaną do "kanałów dymnych", nie jestem pewien nazwy ale jest to w przybliżeniu 20x20x25 cm i wśrodku otwór fi 150.cena rok temu wynosiła 2,50 zł za 1 szt . Doświadzenia użytkowania jeszcze nie mam ale znam przypadek, że po podłączeniu pieca CO węglowego do komina ze zwykłych cegieł powychodziły plamy na ścianach na całej długości przewodu kominowego.Do kominka jeżeli zamierzacie go dużo używać musi być wkład np. kamionka cena za 1m około 28zł .co do kosztów w moim przypadku ale tylko przy wentylacyjnych były one mniejsze bo wyszło mniej zwykłej cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 28.02.2004 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2004 Czy naprawdę nie lepiej zapłacić trochę więcej i kupić komin systemowy???Widziałem ostatnio u mojego sąsiada jak mu wymurowali kominy z cegły - płakać się chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angrafran 11.03.2004 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Witam, te troche więcej to przeliczeniowo nie licząc robocizny 50% więcej na niekorzyść systemowego Jestem zdecydowany na wkłady bolesławiec tak na 75% Prosze o dalsze uwagi Angrafranps mam jeszcze miesiąc na ostateczną decyzje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 12.03.2004 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 My mamy kominy systemowe Schiedla i jesteśmy nimi zachwyceni. Zarówno ceną jak i funkcjonalnością, łatwością montażu jaki estetyką. Poszukaj w hurtowniach, popytaj o rabaty. My nasze kupiliśmy w cenie murowanych z cegieł. A zamontował je nasz budowlaniec, który nie wziął za to dużo pieniędzy. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olsen 12.03.2004 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Schiedla wiem co mowię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angrafran 16.03.2004 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 Murował ktoś z wkładami bolesławiec lub podobnymi.Kominy systemowe są ok nie ukrywam ale trochę ceny mnie odstraszają.Prosze o pomoc. Angrafran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 25.10.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2004 Schiedla wiem co mowię Też mam Schiedla. I jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 14.04.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2009 odswiezam lekko przykurzony temat, ale wlsnie zabralem sie za tematyke komiarska bede mial 2 kominy 9 metrow kominkowy (spalinowy +2 wentylacyjne) i 7,5 metra c.o. gazowy kondensacyjny (spalinowy +2 wentylacyjne)... dzis w skladzie (w sumie dosc przypadkowo) dostalem wycene na ok 8500-9000 zl (rondo oraz avant Schiedla), co lekko mnie "zadziwilo i wzbuzylo"... na razie jestem umowiony z majstrem na komin z cegly pelnej... chcialbym do c.o. wrzucic kwasowke a do kominka kwasowke albo rearmike i docieplic... w sumie koszt jakies 3-4 tys (bez robocizny)... ekipa pewnie dlaaby rade postawic systemowy ale 5 tys roznicy to spory pieniadz... jakie macie doswiadczenia z piecami kondensacyjnymi i kominami z cegly pelnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts