Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga na legarach na grucie

adam84

Recommended Posts

Witam niedawno otrzymałem w spadku stary dom. W dwóch pomieszczeniach była w nim podłoga na legarach i chce ją wymienić a dodatkowo ocieplić.

Przeszukałem już wiele stron ale wciąż nie znalazłem do końca satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Zerwałem starą podłogę i legary(były one położone bezpośrednio na gruncie). Teraz chce wybrać ok 30 cm ziemi a następnie nasypać 15 cm piasku i utwardzić. Na piach bloczki fundamentowe, na nich papa i później przykręcić kołkami rozporowymi legary. Od spodu podbić je listewkami i między legary ułożyć styropian lub watę mineralną a na to deski odłogowe. A teraz pytania. Gdzie ułożyć folię przeciwwilgociową i czy bloczki fundamentowe należy wkopać w podłoże czy można je położyć bezpośrednio na piasku bez wkopywania??

nie lepiej i taniej wylać pod-beton (chudziak) będzie tworzył całość a układając bloczki nie uzyskasz tego...

lepiej połóż styropian ponieważ wata nie lubi wilgoci... na styropian połóż folie a papę pod styropian..

Proste a jednocześnie najlepsze rozwiązanie.

Drobna ale istotna podpowiedż. O ile izolację z papy należy ułożyć bardzo szczelnie /przy niektórych papach należy je oddzielić od styropianu folią/, to układając folię na styropianie należy wokół ścian umożliwić dostęp powietrza ze względu na drewniane legary znajdujące się pod tą folią. Drewno musi sobie "pooddychać". Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
Jednak zdecydowałem się na wylewkę. I tera pytanie. Czy można na ubitą warstwę piasku położyć folię, potem styropian 2x5cm i na to wylewka ok 6-7cm?? Doradził i tak fachowiec który będzie robił łazienkę ale nie jestem tego pewien bo wszędzie pisze ze najpierw chudziak.??? Może da się go jednak ominąć?? Czy folie trzeba wywinąć do góry??

Jednak zdecydowałem się na wylewkę. I tera pytanie. Czy można na ubitą warstwę piasku położyć folię, potem styropian 2x5cm i na to wylewka ok 6-7cm?? Doradził i tak fachowiec który będzie robił łazienkę ale nie jestem tego pewien bo wszędzie pisze ze najpierw chudziak.??? Może da się go jednak ominąć?? Czy folie trzeba wywinąć do góry??

Jeśli ma to być izolacja to musi być szczelna. Czy uda Ci się rozłożyć styropian i wykonać wylewkę bez uszkodzenia tej izolacji? Izolację należy wywinąć ponad poziom planowanej posadzki. Pozdrawiam.

robiliśmy tak u pewnego dewelopera tylko styropian 4 cm, wiedział ze to nie prawidłowo ale nie przejmował się tym... "on tam mieszkać nie będzie" a u siebie mógł byś zrobić pod beton... ale to twój wybój jeżeli nie będziesz go robił postaraj się aby piasek był równy pod styropian żeby dobrze leżał... i tak jak kolega napisał uważaj żeby nie przerwać izolacji... folie daj dwa razy na spód i raz do góry 0,3 albo 0,4

• 2 weeks później...
  • 5 weeks później...
Witam niedawno otrzymałem w spadku stary dom. W dwóch pomieszczeniach była w nim podłoga na legarach i chce ją wymienić a dodatkowo ocieplić.

Teraz chce wybrać ok 30 cm ziemi a następnie nasypać 15 cm piasku i utwardzić. Na piach bloczki fundamentowe, na nich papa i później przykręcić kołkami rozporowymi legary.

Nie przykręcaj legarów do podłoża bo to strata czasu i materiału.

Ułóż swobodnie podkładki lub kołyski na utwardzonym odizolowanym od wilgoci podłożu (np. betonie) i wypoziomuj sobie na nich legary za pomocą podkładek 2, 5, 10 lub 30mm.

Od spodu podbić je listewkami i między legary ułożyć styropian lub watę mineralną a na to deski odłogowe.

Nie ma sensu podbijać listewkami; łatwiej i szybciej wypoziomować wystandaryzowanymi podkładkami.

A teraz pytania. Gdzie ułożyć folię przeciwwilgociową?

odp:

1 lub 2x na krzyż - na wylewce betonowej - foto.

Na foto również konieczna niewielka dylatacja przyścienna oraz wywinięcie folii na ścianę.

Pzdr

r.

DSCF4487..JPG

DSCF4530..JPG

DSCF4461..JPG

DSCF4543..JPG

Edytowane przez Akusta

mam podobny problem ale wylewka ze wzgledow czasowych odpada

robie wlasnie tak:

na podsypce czesciowo wybranej ukladam bloczki betonowe na bloczki folia paroizolacyjna na to dam legary miedzy legary styropian jescze raz folia i dechy (czy to dobry pomysl?)

problem w tym ze chce te bloczki zalac betonem by byly stabilniejsze dlatego sie zastanawiam czy moze zasypac je poprostu sucha zaprawa (piaskiem z cementem) i samo po jakims czasie sie utwardzi z wilgoci otoczenia czy na mokro z paroma dniami suszenia ?

prosze o wsparcie techniczne :)