GosiaIAdam 21.06.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Witam, planuję budowę budynku gospodarczego/garażu o wymiarach 5,5 x 4,5m, o wysokości 2,2m. Konstrukcja dachu - krokwiowa, belki będą opierały się na przeciwległych ścianach, więc będą je jakoby "spinać", tak jak na poniższym rysunku (a nawet bez murłaty widocznej na rysunku pod belką z lewej i prawej strony). Będą one od razu pełniły funkcję stropu. Na górze blachodachówka, więc niż ciężkiego. http://www.budujemydom.pl/images/stories/stan_surowy/wiezba3_215.jpg Budynek będzie wolnostojący, na zgłoszenie. Generalnie chcę aby był jak najtańszy I teraz rozważam 1) pustaki żużlobetonowe 18cm - rozwiązanie zdecydowanie najtańsze 2) bloczki silikatowe 12cm lub 18cm 3) ew. gazobeton - najdroższe, ale i najcieplejsze Docelowo całość chcę zaizolować 10cm warstwą styropianu. Budynek nieogrzewany, więc wiem że teoretycznie niewiele to da, ale mimo wszystko w zimę będzie trochę cieplej niż na zewnątrz... a styropian został mi z budowy domu, więc się wykorzysta I moje pytania: 1) czy 12cm dla silikatu wystarczy na taką konstrukcję? Z tego co czytałem, to z 18cm robi się konstrukcję domów, a tutaj mam tylko mały, niski budyneczek.... 2) czy w przypadku budowy z silikatów wystarczy, gdy belki poprzeczne przykręcę kątownikami bezpośrednio do ściany nośnej, czy należy jednak zrobić jakiś mały wieniec? 3) czy krokwie 5x10 wystarczą na taką konstrukcję? 4) belki poprzeczne... myślałem o 10x10, ale może dać prostokątne, np 7x14 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 21.06.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 żużlobeton 18 cm wieniec i najpierw zatrudnij się u kogoś kto taki kurnik będzie stawiał,przyda się doświadczenie do budowy i jakoś zobaczysz jakte materiały wyglądają i się zachowuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 21.06.2010 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Kurnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 21.06.2010 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Dzięki, beton. Też coraz bardziej się ku temu rozwiązaniu skłaniamy. A akurat ścian sam stawiał nie będę, to mi zrobi murarz, bo mimo że bacznie obserwowałem budowę domu, to wolę nie podejmować się rzeczy na których się totalnie nie znam. Co do kurnika - no cóż... po co mi wyżej w garażu? A podatek od nieruchomości będzie 50%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 22.06.2010 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Bardzo słuszne podejcie po co płacici za duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 22.06.2010 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 żużlobeton 18 cm wieniec . J. w. Belki 7 x 14 Murłata 12x12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 22.06.2010 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Dzięki Zbigniew, więc jednak mimo belek poprzecznych (stropowych) radzisz dać też murłatę na wieniec na bocznych ścianach... Czy jest wg Ciebie sens zatapiania w wieńcu prętów gwintowanych do mocowania murłaty? W końcu jaki ten wieniec będzie - 10, no może 15cm... Chociaż z drugiej strony pewnie będzie to solidniejsze aniżeli przykręcenie kątownikami do wieńca. A krokwie dałbyś tak jak pisałem, 5x10 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 22.06.2010 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Dać pręty do wieńcawieniec 18x20 cmKrokwie 5x10 mogą być ale lepsze 6x12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts