Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile odwiertów przy badaniu geotechnicznym?

Tatarak

Recommended Posts

Tak szczerze to opracowań mam co najmniej dwa choć może i trzy...leżą sobie póki co w kopercie więc się nie zagłębiałem w temat.

A inne rzeczy, które panowie mierzyli to spadek gruntu (nie miałem żadnych aktualnych mapek) bo też do czegoś im tam potrzebne... i co metr próbkę gruntu do woreczka.

Mam tylko nadzieję, że architekt/konstruktor wykorzysta te badania i nie będzie to pieniądz w błoto wyrzucony.

co do ilości to pewnie mają jakieś wymogi - żebyś wiedział za co płacisz :)

Tak szczerze to opracowań mam co najmniej dwa choć może i trzy...leżą sobie póki co w kopercie więc się nie zagłębiałem w temat.

A inne rzeczy, które panowie mierzyli to spadek gruntu (nie miałem żadnych aktualnych mapek) bo też do czegoś im tam potrzebne... i co metr próbkę gruntu do woreczka.

Mam tylko nadzieję, że architekt/konstruktor wykorzysta te badania i nie będzie to pieniądz w błoto wyrzucony.

co do ilości to pewnie mają jakieś wymogi - żebyś wiedział za co płacisz :)

:)

Dziękuję za odpowiedź.

Ilość pi głębokość potrzebnych odwiertów ocenia geolog już na miejscu, może się okazać, że wyniki pierwszych spowodują konieczność sprawdzenia gruntu w innych miejscach lub wiercenia głębiej niż na 3 metry.

U nas ostatecznie stanęło na 3 odwiertach o różnych głębokościach.

Cena 90/ metr.

I oczywiście, że trzeba znać położenie przyszłego budynku na działce, aby geo wiedział gdzie ma wiercić, co przy działkach o różnej strukturze gruntu ma znaczenie...

Można prosić namiary na tego geologa?

Może podjedzie w okolice Gliwic...

nasz geolog bierze ok. 800zł za 3 odwierty,czyli mniej więcej tak samo,daj dyspozycję geologowi,żeby zwrócił uwagę na ewentualną wysadzinowość gruntów i powinien dać techniczne wnioski co do posadowienia budynku,pozdr

• 3 weeks później...
Witam,

Chcę zamówić u geotechnika badanie gruntu na kupowanej działce. Poradźcie mi proszę, ile odwiertów należy zrobić i do jakiej głębokości - dla domu parterowego o wymiarach ok. 11*17m.

I jakie są obecnie ceny za wykonanie tej usługi?

mi 2 mce temu jak sie okazalo wystarczyly tylko "karty otworow" lub "karty odwiertow"... takak tansza wersja 3 dziury za ok 400zl

• 4 years później...
  • 1 year później...

Warto zwró*cić uwagę, że przy budo*wie domu bez pod*piw*ni*cze*nia należy wyko*nać odwierty na głę*bo*kość nie mniej*szą niż 3m-4m, Nato*miast przy budo*wie domu z piw*nicą głę*bo*kość otworu powinna być więk*sza i wyno*sić od 4m-6m. W przy*padku wystę*po*wa*nia grun*tów sła*bo*no*śnych wier*ce*nie należy kon*ty*nu*ować do momentu napo*tka*nia gruntu nośnego.

Na głę*bo*kość wyko*ny*wa*nego otworu wpływa także ilość kon*dy*gna*cji w pla*no*wa*nej inwe*sty*cji. Przy więk*szej licz*bie kon*dy*gna*cji głę*bo*kość i ilość odwier*tów należy usta*lić po kon*sul*ta*cji z pro*jek*tan*tem i kon*struk*to*rem.

ggs-projekt