Tatarak 21.06.2010 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Witam,Chcę zamówić u geotechnika badanie gruntu na kupowanej działce. Poradźcie mi proszę, ile odwiertów należy zrobić i do jakiej głębokości - dla domu parterowego o wymiarach ok. 11*17m. I jakie są obecnie ceny za wykonanie tej usługi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viperolo 21.06.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Witam Standardowo robi się trzy odwierty po 3 metry, na kształt trójkąta równobocznego. U nas 70zł/m + VAT. Okolice Rybnika - Górny Śląsk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcim 21.06.2010 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 (edytowane) U mnie też 3 odwierty. Choć wstępnie trzeba geologowi podać miejsce planowanego budynku.Koszt w okolicy Poznania to 900zł brutto (odwierty, 2xopracowanie, niwelacja i coś tam jeszcze...) Edytowane 21 Czerwca 2010 przez Marcim lit:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.06.2010 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Viperolo i Marcin - Dzięki za odpowiedzi. Marcin, opracowanie w dwóch egzemplarzach? czy to 2x należy rozumieć inaczej? A niwelacja to co - zasypanie dołów po odwiertach? Sory, że pytam o takie "oczywiste oczywistości" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viperolo 21.06.2010 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Witam Standardowo robi się trzy odwierty po 3 metry, na kształt trójkąta równobocznego. U nas 70zł/m + VAT. Okolice Rybnika - Górny Śląsk ta cena oczywiście z opracowaniem 3 egzemplarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.06.2010 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 jeszcze mnie oświećcie, na co to mi tyle egzemplarzy? do pozwolenia na budowę jedno nie wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcim 21.06.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Tak szczerze to opracowań mam co najmniej dwa choć może i trzy...leżą sobie póki co w kopercie więc się nie zagłębiałem w temat. A inne rzeczy, które panowie mierzyli to spadek gruntu (nie miałem żadnych aktualnych mapek) bo też do czegoś im tam potrzebne... i co metr próbkę gruntu do woreczka. Mam tylko nadzieję, że architekt/konstruktor wykorzysta te badania i nie będzie to pieniądz w błoto wyrzucony. co do ilości to pewnie mają jakieś wymogi - żebyś wiedział za co płacisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.06.2010 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Tak szczerze to opracowań mam co najmniej dwa choć może i trzy...leżą sobie póki co w kopercie więc się nie zagłębiałem w temat. A inne rzeczy, które panowie mierzyli to spadek gruntu (nie miałem żadnych aktualnych mapek) bo też do czegoś im tam potrzebne... i co metr próbkę gruntu do woreczka. Mam tylko nadzieję, że architekt/konstruktor wykorzysta te badania i nie będzie to pieniądz w błoto wyrzucony. co do ilości to pewnie mają jakieś wymogi - żebyś wiedział za co płacisz Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spyra3009 22.06.2010 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 ja tez mam 3 odtwierty i 3 egzemplarze. 1 do pozowlenia 2. wziął wykonawca, żeby wiedzieć jakie fundamenty robić.3. mam w domu na pamiątkę. Geolog wziął 1000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myszonik 22.06.2010 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Ilość pi głębokość potrzebnych odwiertów ocenia geolog już na miejscu, może się okazać, że wyniki pierwszych spowodują konieczność sprawdzenia gruntu w innych miejscach lub wiercenia głębiej niż na 3 metry. U nas ostatecznie stanęło na 3 odwiertach o różnych głębokościach. Cena 90/ metr.I oczywiście, że trzeba znać położenie przyszłego budynku na działce, aby geo wiedział gdzie ma wiercić, co przy działkach o różnej strukturze gruntu ma znaczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 22.06.2010 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Witam Standardowo robi się trzy odwierty po 3 metry, na kształt trójkąta równobocznego. U nas 70zł/m + VAT. Okolice Rybnika - Górny Śląsk Można prosić namiary na tego geologa? Może podjedzie w okolice Gliwic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezka 23.06.2010 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Można prosić namiary na tego geologa? Może podjedzie w okolice Gliwic... nasz geolog bierze ok. 800zł za 3 odwierty,czyli mniej więcej tak samo,daj dyspozycję geologowi,żeby zwrócił uwagę na ewentualną wysadzinowość gruntów i powinien dać techniczne wnioski co do posadowienia budynku,pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZARNA13400 24.06.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Witam czy mozecie mi podac namiary na jakas firme z okolic mikolowa katowic gliwic itd która robi odwierty i niejest droga?podaje maila ; [email protected] dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petervdo 09.07.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2010 moge poprosić o przesłanie namiarów (na priv) na firmy robiące badania w pobliżu Katowic ? dokładniej ok. 25 km na wschód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peesdek 13.07.2010 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2010 Witam, Chcę zamówić u geotechnika badanie gruntu na kupowanej działce. Poradźcie mi proszę, ile odwiertów należy zrobić i do jakiej głębokości - dla domu parterowego o wymiarach ok. 11*17m. I jakie są obecnie ceny za wykonanie tej usługi? mi 2 mce temu jak sie okazalo wystarczyly tylko "karty otworow" lub "karty odwiertow"... takak tansza wersja 3 dziury za ok 400zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubert53 07.01.2015 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 (edytowane) [moderowano] Edytowane 9 Stycznia 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 07.01.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Poproszę na priv o namiary na geotechników z okolic Trójmiasta. Opracowanie potrzebne do PNB i do obliczenia płyty f. Z góry dzięki za sprawdzoną firmę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sprojekt 25.10.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Warto zwró*cić uwagę, że przy budo*wie domu bez pod*piw*ni*cze*nia należy wyko*nać odwierty na głę*bo*kość nie mniej*szą niż 3m-4m, Nato*miast przy budo*wie domu z piw*nicą głę*bo*kość otworu powinna być więk*sza i wyno*sić od 4m-6m. W przy*padku wystę*po*wa*nia grun*tów sła*bo*no*śnych wier*ce*nie należy kon*ty*nu*ować do momentu napo*tka*nia gruntu nośnego. Na głę*bo*kość wyko*ny*wa*nego otworu wpływa także ilość kon*dy*gna*cji w pla*no*wa*nej inwe*sty*cji. Przy więk*szej licz*bie kon*dy*gna*cji głę*bo*kość i ilość odwier*tów należy usta*lić po kon*sul*ta*cji z pro*jek*tan*tem i kon*struk*to*rem. ggs-projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts