Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domowy generator pr?du.

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie wykonano przyłącze do agregatu (gniazdo 220V 32A) oraz zasilanie awaryjne budynku poprzez przełącznik 1-0-2 (siec 220V, wyłączone, zasilanie awaryjne). Zasilanie awaryjne obsługuje wiekszosc obwodow (a mam ich ponad 20).

Na razie nie korzystałem z zasilania awaryjnego, nie było dłuzszych przerw w dostawie pradu, ale nawet te krotkie, były irytujące.

Gdzie i w jakiej cenie mozna obecnie kupic te wojskowe agregaty, czy tez moze ewentualnie kupic taki maly nowy agregat? Co polecacie na czarną godzine?

Gdzie i w jakiej cenie mozna obecnie kupic te wojskowe agregaty, czy tez moze ewentualnie kupic taki maly nowy agregat? Co polecacie na czarną godzine?

Najlepiej zadzwonić do Agencji Mienia Wojskowego i zapytać czy nie mają czegoś obecnie. Ceny są bardzo różne od 1000zł. nawet do 20000zł. ale to już za taki co i osiedle by pociągneły. :lol:

to pod Ursusem takie ciężkie warunki, że sobie taką kobyłę sprawiłeś? Czy musisz mieć na oświetlenie lądowiska dla tego swojego helikoptera?

A propos. Czy twoje logo wskazuje na twój wojskowy rodowód?

Lubie być poprostu przygotowany na każdą ewentualność ponieważ jak narazie całą budowe musiałem zasilać z tej kobyły :lol: bo Stoen się nie wywiązuje z umowy a czas goni. Wojskowym nie jestem ale mam dużo z nimi doczynienia. :lol:

• 1 month później...

No i sytuacja taka nastapiła.

Nie ma prądu i dlugo nie będzie. Wichura zniszczyła sieć w dziesiątkach punktów. W domu nic nie działa, robi się zimno. Czyli jednak taki czas może nastąpić.

Potrzebuje rady /teraz pomarzniemy ale na kolejny raz się przyda/

- jaki generator /najlepiej z nazwą/, jaka moc, gdzie mozna kupic

- jak podłączyć / czy przed skrzynką? i na jakiej zasadzie/

- jeżeli trzeba zgłaszać do energetyki, to co? kto ma zrobić projekt/

- i inne rady.

dziękuję

Jak czytam nie którch to myslę , że robia oni w domu operacje na otwartym sercu :D . Do awaryjnego zasilania wystarczy agrgat typu honda. Ma on wyprowadzone 2 gniazdka zasilające. Jak jest awaria to wystawisz go na dwór, wrzucasz do domu dwa przedłużacze i może ogladac meczyk :D Nie trzeba żadnych projektow, uzgodnień z ZE, dodatkowych instalacji i zabezpieczeń. Na dobra sprawę taki agregat moze być wykorzystywany ze dwa razy do roku.

Semp, zgadza się, ale ja potrzebuję do niego podpiąć ze 2 pompy od CO, 1 od cyrkulacji cwu, jakieś światlo no i może np. lodówke i kuchenkę.

Mam słabą wyobraźnię, nie widzę jak to wszystko podpiąć przedłużaczami. :-?

Jest jakaś inna metoda?

Michale, ale w którym miejscu? Za skrzynka na słupie? czy przed skrzynką w domu? Jak na zewnątrz to jak ma to byc zabezpieczone?

To robota dla elektryka: musi projektując skrzynkę tak rozplanowac obwody, żeby te newralgiczne były na osobnych liniach. Zasilanie takich linii wtedy się puszcza przez przełącznik Sieć-0-Generator. Obok przełącznika duże gniazdo wejściowe do podłączenia generatora i tyle.

J.

• 6 years później...
Witam.Mam generator prądu firmy Nuair NPEGG 780 i mam z nim co roku problem takiego typu.Raz do roku potrzebuje go uruchomić i nie mogę za boga.Mieszanka paliwa jest dobra,iskra na świecy jest dobra.Pociągnę za sznurek parę razy i świeca zalana paliwem a z rury wogóle nie pokazuje się dym.Czy ktoś mi pomorze co morze być za przyczyna??Pozdrawiam.

Witam.Mam generator prądu firmy Nuair NPEGG 780 i mam z nim co roku problem takiego typu.Raz do roku potrzebuje go uruchomić i nie mogę za boga.Mieszanka paliwa jest dobra,iskra na świecy jest dobra.Pociągnę za sznurek parę razy i świeca zalana paliwem a z rury wogóle nie pokazuje się dym.Czy ktoś mi pomorze co morze być za przyczyna??Pozdrawiam.

Główna przyczyna , to chyba Twój antytalent do grzebania w takich

gadżetach (witam w klubie :D) . Poproś sąsiada, albo

znajdź mechanika , który nauczy cię to odpalać.