Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam nadzieje, że znajdzie się tu ktoś kto mi trochę doradzi.

Więc od początku:

Tydzień temu założyli mi ogrzewanie podłogowe w pomieszczeniu 9 m (folia, 8cm styropianu, folia aluminiowa, rurki, kratka zbrojona, wylewka 6-7cm) i oczywiście dylacje przy ścianach 1cm. I teraz mam problem.

Kiedy najwcześniej można zakładać gres (dodam, że dom jest już zamieszkały od wielu lat). Czy podłogę najpierw należy wygrzać a może nie ma takiej potrzeby?

Czy położenie gresu polerowanego w rozmiarze 60*60 cm to duże ryzyko (w senie popękania kafli)?

Czy lepszy byłby gres 45*45?

Następna sprawa to jakiej szerokości fuga musiała by być założona przy gresie 60 lub 45 na powierzchni 9 m, aby można było spać spokojnie. Czy przy mniejszym formacie może być ona cieńsza czy nie ma to znaczenia?

Bardzo proszę o odpowiedź tych którzy się znają, tych co zakładają i tych którzy już mają - jakie są ich doświadczenia::bye:

Edytowane przez monn
https://forum.murator.pl/topic/144543-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-w-praktyce/

Witam

Mam nadzieje, że znajdzie się tu ktoś kto mi trochę doradzi.

Więc od początku:

Tydzień temu założyli mi ogrzewanie podłogowe w pomieszczeniu 9 m (folia, 8cm styropianu, folia aluminiowa, rurki, kratka zbrojona, wylewka 6-7cm) i oczywiście dylacje przy ścianach 1cm. I teraz mam problem.

Kiedy najwcześniej można zakładać gres (dodam, że dom jest już zamieszkały od wielu lat). Czy podłogę najpierw należy wygrzać a może nie ma takiej potrzeby?

Czy położenie gresu polerowanego w rozmiarze 60*60 cm to duże ryzyko (w senie popękania kafli)?

Czy lepszy byłby gres 45*45?

Następna sprawa to jakiej szerokości fuga musiała by być założona przy gresie 60 lub 45 na powierzchni 9 m, aby można było spać spokojnie. Czy przy mniejszym formacie może być ona cieńsza czy nie ma to znaczenia?

Bardzo proszę o odpowiedź tych którzy się znają, tych co zakładają i tych którzy już mają - jakie są ich doświadczenia::bye:

Mimo małej powierzchni wylewka musi być sucha! po 4 tygodniach rozpoczynasz rozgrzewanie zgodnie z protokołem wygrzewania i kończysz po miesiącu. To jest najważniejsze jeżeli chceesz mieć w porządku posadzkę.

https://forum.murator.pl/topic/144543-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-w-praktyce/#findComment-4169508

Dziękuję za odpowiedź.

Chciałam jeszcze spytać o samą wylewkę, bo wczoraj jak ją zamiataliśmy to okazało się, że ona się ,,wymiata" :confused:. Nawet gwóźdź można w nią wbić. Czy jest szansa że wylewka jeszcze się zwiąże? ''Fachowiec" twierdzi, że po wyschnięciu wystarczy polać ją Uni Gruntem, ale mnie to jakoś nie przekonuje, bo przecież tego betonu jest ok 7cm.

Tym bardziej,że pod nią jest ogrzewanie podłogowe. Martwię się ,że po kilku latach a może wcześniej podłoga będzie do wymiany (beton pęknie, kafle popękają lub odrwią się od podłoża).

Czy najlepszym rozwiązaniem byłoby skucie słabej wylewki i wylanie nowej? A może jeszcze coś innego można by zrobić?

https://forum.murator.pl/topic/144543-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-w-praktyce/#findComment-4170369

Dziękuję za odpowiedź.

Chciałam jeszcze spytać o samą wylewkę, bo wczoraj jak ją zamiataliśmy to okazało się, że ona się ,,wymiata" :confused:. Nawet gwóźdź można w nią wbić. Czy jest szansa że wylewka jeszcze się zwiąże? ''Fachowiec" twierdzi, że po wyschnięciu wystarczy polać ją Uni Gruntem, ale mnie to jakoś nie przekonuje, bo przecież tego betonu jest ok 7cm.

Tym bardziej,że pod nią jest ogrzewanie podłogowe. Martwię się ,że po kilku latach a może wcześniej podłoga będzie do wymiany (beton pęknie, kafle popękają lub odrwią się od podłoża).

Czy najlepszym rozwiązaniem byłoby skucie słabej wylewki i wylanie nowej? A może jeszcze coś innego można by zrobić?

Masz fachowca. Czy to gość od wylewki? Jeżeli tak nie ma zielonego pojęcia co zrobił i jeszcze mniejsze co gada! Wezwij wykonawcę wylewki i każ mu przy Tobie zbadać jej wytrzymałość na ściskanie. Tego nie zrobi bo nie ma młotka Schmidta odpowiedniego do badania podkładów cementowych pływających. Reklamuj!!! Każ sobie podać przez niego wilgotność równoważną tej wylewki przy 20C i 55% wilgotności względnej. Rozdziawi buzię! A wiedzieć powinien! Zapytaj z jakiego cementu robił wylewkę jakiego dodał piachu i żwiru (ziarnistość) i ile kilogramów? Jaki miał stosunek wody do cementu. Ile dni ma wylewka? Powinieneś czekać minimum 28 dni. Jednak wartość wylewki można poznać już po tygodniu. Z niej nic nie będzie!

https://forum.murator.pl/topic/144543-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-w-praktyce/#findComment-4170489

Dziękuję za odpowiedź.

Twoja posadzka jeszcze trochę zwiąże, ale nie na tyle żeby można było zauważyć zmiany, a unigrunt niewiele tu pomoże.

Jakość Twojej posadzki tworzy dwa problemy:

1 - niska wytrzymałość zmuszająca do konkretnej naprawy /frezowanie , gruntowanie wzmacniające, wylewka samopoziomująca/. To można zrobić i trzeba szczególnie w sytuacji montażu dużych płytek. Przypuszczam, że koszt solidnej naprawy może być wyższy od wylania nowej posadzki.

2 - wynikająca z niskiej wytrzymałości niska zwartość - gęstość posadzki ograniczająca przenikanie ciepła co zaniży efektywność ogrzewania podłogowego. Tego nie można naprawić. Moim zdaniem posadzkę należałoby wymienić.

W efekcie proponuję skorzystać z pomocy budowlańca z prawdziwego zdarzenia, który bezpośrednio oceni i podpowie co i jak zrobić . Całość należy rozpatrywać w kontekście wtopionej w posadzkę instalacji grzewczej. Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/144543-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-w-praktyce/#findComment-4170500

Dzięki za porady.

Wygląda na to,że jednak będziemy musieli zrobić nową wylewkę abyśmy mogli spać spokojnie. Dodatkowa zabawa i przedłużony remont - a tego nie lubię. No cóż - lepiej teraz niż po założeniu gresu miało by się okazać że wszystko trzeba zrywać.

Dobrze, że jest takie forum jak to, gdzie ludzie konkretni mogą coś poradzić.

Edytowane przez monn
https://forum.murator.pl/topic/144543-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-w-praktyce/#findComment-4170659

Witam jeszcze raz

Mam jeszcze pytanko odnośnie składu wylewki na to ogrzewanie podłogowe. Teraz chciałabym już wiedzieć jakie są najlepsze proporcje na taką wylewkę : ile cementu, ile piachu, ile plastyfikatora, ile wody? Jak długo powinno się to wyrabiać w betoniarce? Ile mniej więcej będziemy potrzebować worków cementu na te 9m podłogi o grubości ok 6-7 cm?

Nie chciałabym aby kolejna wylewka okazała się do niczego. Lepiej pilnować swoich ala majstrów, bo za ich niedbalstwo potem my płacimy ( jak nie kasą to cennym czasem).

A jeszcze jedno. Czy przy zerwaniu tej słabej wylewki wystarczy dojść do siatki zbrojeniowej, która jest nad rurkami czy do samych rurek (czy trzeba je oczyścić z poprzedniego betonu)? Jak to powinno wyglądać w praktyce?

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/144543-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-w-praktyce/#findComment-4171227

Witam jeszcze raz

Mam jeszcze pytanko odnośnie składu wylewki na to ogrzewanie podłogowe. Teraz chciałabym już wiedzieć jakie są najlepsze proporcje na taką wylewkę : ile cementu, ile piachu, ile plastyfikatora, ile wody? Jak długo powinno się to wyrabiać w betoniarce? Ile mniej więcej będziemy potrzebować worków cementu na te 9m podłogi o grubości ok 6-7 cm?

Nie chciałabym aby kolejna wylewka okazała się do niczego. Lepiej pilnować swoich ala majstrów, bo za ich niedbalstwo potem my płacimy ( jak nie kasą to cennym czasem).

A jeszcze jedno. Czy przy zerwaniu tej słabej wylewki wystarczy dojść do siatki zbrojeniowej, która jest nad rurkami czy do samych rurek (czy trzeba je oczyścić z poprzedniego betonu)? Jak to powinno wyglądać w praktyce?

Pozdrawiam

Receptura mieszanki betonowej wymaga staranności w przygotowaniu, tu podaję przybliżone proporcje. Na 9 m2 posadzki grubości 7cm zużyjesz ok. 0,63 m3 betonu. Do jego wykonania potrzeba ok 1300kg czystego kruszywa w tym po połowie piasek 0-2mm i drobny żwirek 2-4mm plus cement ok. 220 kg i wody ok 100l i nie więcej. Super plastyfikator ok. 2l ma za zadanie zmniejszyć ilość wody przy zachowaniu urabialności mieszanki. W betoniarce należy mieszać do czasu uzyskania jednorodnej masy. Beton po ułożeniu a przed jego zatarciem należy starannie zagęścić /ubić/. Jeśli do mieszanki użyjesz samego piasku to uzyskasz jedynie zaprawę cementową o parametrach znacznie niższych od betonu, który jest tworzony z mieszanki piaskowo-żwirowej. Pamiętaj o pielęgnacji po wykonaniu wylewki. Temat demontażu istniejącej posadzki pozostawiam do oceny na miejscu. Szczegóły na mojej www w poradach. Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/144543-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-w-praktyce/#findComment-4171336

No tak wszystko OK ale załóżmy ze wczoraj miałem ekipę od wylewek i :

był miksokret pan cos do niego wrzucał potem lał wodę z jakims ciemnym płynem i sypał białe włokna.

dosypytał połtora worka cementu portlandzkiego na jednego mixa a jak zapytałem

jakie sa proporcje to popatrzył na mnie jak bym mu nie powiem co .......

Jaka mam gwarancję ze moja wylewka jest bądz będzie dobra (własciwa) pod deskę?

czy mozna to jakosc sprawdzic po paru dniach ???

24 godziny po wykonaniu wylewki polałem ją wodą ktora wsiąkła momentalnie bo i temperatura jest dosc wysoka

a i okien mam dosc sporo i słonce operuje.

Acha jutro jadę ją przykryc jak sugerujecie i moja rola się konczy w tym momencie.pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/144543-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-w-praktyce/#findComment-4171345

Ok

Czy po zrobieniu nowej wylewki, (odczekaniu jednego miesiąca a potem wygrzanie jej przez kolejny) da nam to pewność, że gres polerowany w rozmiarze 60 na 60 na pewno podczas użytkowania nie popęka? Czy lepiej położyć jakiś mniejszy?

https://forum.murator.pl/topic/144543-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-w-praktyce/#findComment-4172262

Ok

Czy po zrobieniu nowej wylewki, (odczekaniu jednego miesiąca a potem wygrzanie jej przez kolejny) da nam to pewność, że gres polerowany w rozmiarze 60 na 60 na pewno podczas użytkowania nie popęka? Czy lepiej położyć jakiś mniejszy?

Dobrze wykonana i przygotowana posadzka umożliwi zamonowanie każdego formatu okładzin ceramicznych czy kamiennych.

Należy pamiętać o zastosowaniu odpowiednio elastycznego kleju i nie układać powyższych płyt na styk. Przy ogrzewaniu podłogowym wypełnienie fugi musi mieć właściwości bardziej elastyczne niż przy podłodze nieogrzewanej.

Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/144543-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-w-praktyce/#findComment-4172329

No tak wszystko OK ale załóżmy ze wczoraj miałem ekipę od wylewek i :

był miksokret pan cos do niego wrzucał potem lał wodę z jakims ciemnym płynem i sypał białe włokna.

dosypytał połtora worka cementu portlandzkiego na jednego mixa a jak zapytałem

jakie sa proporcje to popatrzył na mnie jak bym mu nie powiem co .......

Jaka mam gwarancję ze moja wylewka jest bądz będzie dobra (własciwa) pod deskę?

czy mozna to jakosc sprawdzic po paru dniach ???

24 godziny po wykonaniu wylewki polałem ją wodą ktora wsiąkła momentalnie bo i temperatura jest dosc wysoka

a i okien mam dosc sporo i słonce operuje.

Acha jutro jadę ją przykryc jak sugerujecie i moja rola się konczy w tym momencie.pozdrawiam

Dla wielu fachmanów wystarczy że maszyna dobrze "wszystko" wymiesza i jeszcze poda to "wszystko" na miejsce. Inna maszyna całość wygładzi /nie zawsze wyrówna/ i pozornie jest ok. Dla tych ludzi receptura mieszanki betonowej kojarzy się tylko z apteką. Szara rzeczywistość jest różna i na ogół kosztowna.

Cieszy fakt, że jest coraz więcej firm z prawdziwego zdarzenia, które wiedzą co robią. Również inwestorzy dbając o swój interes rzeczowo wnikają w szczegóły.

Wracając do rzeczy. Swoją posadzkę możesz delikatnie zrosić wodą i przykryć folią na czas ok. 2 tygodni i na tym kończy się Twoja rola. Czas pielęgnacji posadzki mógłby być krótszy gdybyś znał parametry techniczne mieszanki, ale jak widać jej nie poznałeś, a wiec niech folia leży przez wyżej podany czas.

Beton znaczną wytrzymałość uzyskuje po dwóch tygodniach, jednak pomiary należy wykonać po pełnym związaniu /28dni/ i częściowym przeschnięciu posadzki. Wówczas wyniki pomiarów wytrzymałościowych są bardziej miarodajne i wowczas można mówić o gwarancji. Pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/144543-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-w-praktyce/#findComment-4172372

Naprawdę bardzo dziękuję za te wszystkie informacje.

Prosiłabym jeszcze o jakieś argumentacje dla mojego wylewkarza : co może się stać z posadzką (gresem) po położeniu na tak słabą wylewkę (nawet wygrzaną i polaną uni gruntem albo innym środkiem gruntującym)?

Już wiem, że nie będzie oddawać dobrze ciepła. Czy coś jeszcze? Czy z biegiem czasu np. może z niej się zrobić ''Piach"?

Edytowane przez monn
https://forum.murator.pl/topic/144543-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-w-praktyce/#findComment-4172485

Myślę, że Twoja posadzka nie jest aż tak słaba, że miałaby się zamienić w piach, natomiast płytki wraz z klejem z biegiem czasu mogą się odspoić od reszty słabego podłoża. Im większe płytki tym szybciej to nastąpi. Zwróć się o bezpośrednią ocenę i poradę do osoby zajmującej się budowlanką, tu zdanie osoby postronnej będzie najbardziej obiektywne. Moje porady są bardzo ogólne, ponieważ ja nie widzę Twojej posadzki. Życzę powodzenia i pozdrawiam.
https://forum.murator.pl/topic/144543-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-w-praktyce/#findComment-4172593

Myślę, że Twoja posadzka nie jest aż tak słaba, że miałaby się zamienić w piach, natomiast płytki wraz z klejem z biegiem czasu mogą się odspoić od reszty słabego podłoża. Im większe płytki tym szybciej to nastąpi. Zwróć się o bezpośrednią ocenę i poradę do osoby zajmującej się budowlanką, tu zdanie osoby postronnej będzie najbardziej obiektywne. Moje porady są bardzo ogólne, ponieważ ja nie widzę Twojej posadzki. Życzę powodzenia i pozdrawiam.

PARKIETKOMPLEX doradza posiłkowanie się na miejscu osobą z budowlanki. Rzecz w tym, że pan wylewkarz to tez osoba z budowlanki. Ostatnio miałem polemikę na budowie z inspektorem nadzoru, który w mojej obecności robił odbiór posadzki parkietowej. Byłem z ramienia firmy parkieciarskiej, która mi zleciła wykonanie odbioru. Pan Inspektor to osoba z budowlanki ale niestety w tej akurat dziedzinie odbiory posadzek parkietowych kompletnie niekompetentny. Z opisu wynika, że wylewka ma tydzień lub trochę więcej jakoż wcześniej tego nie zauważyłem. Jest tak jak Parkietkomplex pisze jeszcze jest ona w fazie hydratacji mam nadzieję i wzmocni się o parę MPa czy N/mm2 jak kto woli. Jezeli wylewka będzie miała około 10MPa to nie ma w Twoim przypadku wielkiego zmartwienia. Jednak reklamować możesz dopiero po miesiącu stwierdzając, że jest krucha, się piaszczy, zę można w nią gwóźdź wcisnąć. Postaraj się utrzymać w pomieszczeniu jak najdłużej wilgotność rzędu 75% przez następne dwa tygodnie. Możesz spróbować przykryć folią, chociaż to wszystko mogą być spóźnione zabiegi.

Wilgotność wylewki pod kamień i płytki to 2,5CM%. Na tak małej przestrzeni jak Twoje 9m2 płytki 60x60cm możesz przy dobrej wylewce kłaść na styk. Tak małą powierzchnią grzewczą mam nadzieję nie będziesz ogrzewał całego mieszkania? Mam na myśli nie przegrzewanie posadzki!

https://forum.murator.pl/topic/144543-ogrzewanie-pod%C5%82ogowe-w-praktyce/#findComment-4172875