Pyniol76 21.06.2010 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Witam,Zleciłem firmie wykonanie projektu oraz wykonanie instalacji gazowej i centralnego ogrzewania w mieszkaniu. Instalacja została wykonana - wykonawca ma zamiar wystawić fakturę, jednak nie mogę w chwili obecnej jej sprawdzić ze względu na to, że nie jest jeszcze podłączony licznik gazowy w związku z tym mam pytanie: czy wykonawca nie powinien przed odbiorem prac wykonać uruchomienia kotła oraz instalacji żebym miał okazję sprawdzić czy wszystko działa poprawnie? Wykonawca tłumaczy, że on instalację wykonał da próbę szczelności i tyle... Wydaje mi się, że najpierw muszę zrobić odbiór kominiarski zamontowanego systemu kominowego, uruchomić kocioł, sprawdzić poprawność wykonania instalacji a dopiero potem uregulować zobowiązanie. Proszę o podpowiedź.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr G 21.06.2010 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Wszystko zalezy jek się umówiłeś i jak długo będą trwały formalności - dobrym rozwiazaniem dla mnie było by zapłacenie za meteriały i dużą część robocizny i zostawić sobie jakąś kwotę dla zabezpieczenia swoich interesów Podstawowa sprawa - takie detale powinny być ustalone przed roborą Obiektywny nie jestem z wiadomego powodu sam jestem wykonawcą Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 23.06.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2010 Z prawnego punktu widzenia powinieneś zapłacić wykonawcy za usługę. Jeśli będziesz miał zastrzeżenia bo wyjdą usterki lub coś trzeba poprawić, wyregulować, to wzywasz wykonawcę do poprawki - istnieje pojęcie gwarancji i rękojmi za pracę.Nie polecam Ci zatrzymywania części wynagrodzenia, jeśli nie było to uzgodnione - wykonawca może skarżyć Cię za niewywiązanie z umowy. Umowa obowiązuje dwie strony Ty płacisz - a wykonawca robi usługę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts