darasle 21.06.2010 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 (edytowane) Witam. Mam pytanie odnosnie komory dekompresacyjnej, czy w moim kominku komora zacznie sie tak jak zaznaczyłem na zdjęciu tuż nad wlotem rury do komina, a tuż pod otworem wentylacyjnym ? Z góry dziekuję za pomoc, pozdrawiam. Edytowane 21 Czerwca 2010 przez darasle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darasle 21.06.2010 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Witam. Mam pytanie odnosnie komory dekompresacyjnej, czy w moim kominku komora zacznie sie tak jak zaznaczyłem na zdjęciu tuż nad wlotem rury do komina, a tuż pod otworem wentylacyjnym ? Z góry dziekuję za pomoc, pozdrawiam. Ok z tego co zdążyłem się zorientować to ta komora powinna być nad otworem wentylacyjnym, ale w moim przypadku nie zostanie tam za wiele miejsca, co w tej sytuacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 21.06.2010 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Jeszcze wkład nie podpięty do komina.Wnioskuje że to nowy budynek?Bedzie podpięcie doprowadzenia powietrza do spalania z zewnątrz?To bardzo istotne, szczególnie w nowym budynku. A przecież łatwo to jeszcze wykonać bo kominek stoi przy ścianie zewnętrznej.No i jakaś izolacja od ściany........ Tak jeżeli ma być komora aby nie grzało stropu to ja bym dał ją nad rurami dymnymi. Nie wiem jak i z jakich materiałów będzie wykonana obudowa, bo chyba nie z płyt GK... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darasle 21.06.2010 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 Jeszcze wkład nie podpięty do komina. Wnioskuje że to nowy budynek? Bedzie podpięcie doprowadzenia powietrza do spalania z zewnątrz? To bardzo istotne, szczególnie w nowym budynku. A przecież łatwo to jeszcze wykonać bo kominek stoi przy ścianie zewnętrznej. No i jakaś izolacja od ściany........ Tak jeżeli ma być komora aby nie grzało stropu to ja bym dał ją nad rurami dymnymi. Nie wiem jak i z jakich materiałów będzie wykonana obudowa, bo chyba nie z płyt GK... Tak to jest nowy budynek. Jest doprowadzenie powietrza z zewnątrz . Owszem, obudowa bedzie z płyt GK. Co do tej komory, to czy otwor wentylacyjny moze znajdowac sie w tej komorze dekompresyjnej czy komora musi zaczac sie nad tym otworem, a jesli tak to chyba za mało miejsca bym miał ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 22.06.2010 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Co rozumiesz przez "otwór wentylacyjny"? Prawidłowo ma być tak że otwór (otwory) zapewniające cyrkulacje ciepłego powietrza są w czopuchu (czyli pod komorą dekompresyjną) z oprócz tego dwa otwory w komorze dekompresyjnej (jeden przy dolnej krawędzi drugi wyżej, to ważne).Czemu chcesz obudowę z gk? Prościej, szybciej, i przyjemniej z płyt krzemianowo-wapniowych a jak policzyć stelaż wełnę i całą resztę to chyba nie wychodzi drożej, albo minimalnie. Dodatkowo mniejsze prawdopodobieństwo że dostaniesz raka, to też ma znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.06.2010 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Ja myślałem, że już praktycznie nikt nie decyduje się na obudowę z płyt GK. Bo to stara metoda, która kompletnie się nie sprawdziła.Ja osobiście polecam wykonanie kominka ciepłego z płyt szamotowych. Również cena jest zbliżona do wykonania z płyt GK, a może nawet niższa... No a komfort użytkowania jest nieporównywalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 22.06.2010 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 ........................... przyjemniej z płyt krzemianowo-wapniowych................ albo płyty SILCA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 22.06.2010 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 albo płyty SILCA Nie "albo" tylko na przykład. SILCA, Promasil, Varmsen, Izol i jeszcze kilka innych to wszystko płyty krzemianowo-wapienne. (Silikat po Polsku krzemian) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darasle 22.06.2010 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 (edytowane) Ok macie rację, zasotosuję płyty krzemianowo-wapniowe, ale co z moim pytaniem ???? Gdzie ja mam zrobić tę komorę ?????Prosze o konkretną odp. Edytowane 22 Czerwca 2010 przez darasle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.06.2010 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 No a musi być ta komora? Trudno radzić a szczególnie pisać "zrób tak" Ja bym nie robił komory... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darasle 22.06.2010 16:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 Podobno jak jest strop drewniany ( ja takowy posiadam) to musi być dlatego tak dopytuję, a nie chcę zrobić jakiegoś farfocla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.06.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2010 No to sytuacja się wyjaśnia powoli, jezeli strop drewniany to musi być. Oczywiście jak komora obudowy nie jest zamknięta wcześniej i dochodzi do stropu.Ja bym zrobił komore zaraz za rurami dymnymi. Wentylacją wyjechałbym gdzieś zboku. W tek komorze dwie kratki na przeciw siebie, jedna nisko druga wyżej.Oprócz tego dobrze zaizolowałbym płytami izolacyjnymi strop, tam płyty można dać grubsze, albo 2 warstwy. Sama komora kominka, tam gdzie się ciepłe powietrze zbiera musi mieć stosownej wielkości kratki, te nawiewne i wywiewne.Zresztą reszte podpowiada czysta logika i prawa fizyki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts