Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie komora dekompresyjna ?

darasle

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie odnosnie komory dekompresacyjnej, czy w moim kominku komora zacznie sie tak jak zaznaczyłem na zdjęciu tuż nad wlotem rury do komina, a tuż pod otworem wentylacyjnym ?

Z góry dziekuję za pomoc, pozdrawiam.

Ok z tego co zdążyłem się zorientować to ta komora powinna być nad otworem wentylacyjnym, ale w moim przypadku nie zostanie tam za wiele miejsca, co w tej sytuacji ?

Jeszcze wkład nie podpięty do komina.

Wnioskuje że to nowy budynek?

Bedzie podpięcie doprowadzenia powietrza do spalania z zewnątrz?

To bardzo istotne, szczególnie w nowym budynku. A przecież łatwo to jeszcze wykonać bo kominek stoi przy ścianie zewnętrznej.

No i jakaś izolacja od ściany........

Tak jeżeli ma być komora aby nie grzało stropu to ja bym dał ją nad rurami dymnymi.

Nie wiem jak i z jakich materiałów będzie wykonana obudowa, bo chyba nie z płyt GK...

Jeszcze wkład nie podpięty do komina.

Wnioskuje że to nowy budynek?

Bedzie podpięcie doprowadzenia powietrza do spalania z zewnątrz?

To bardzo istotne, szczególnie w nowym budynku. A przecież łatwo to jeszcze wykonać bo kominek stoi przy ścianie zewnętrznej.

No i jakaś izolacja od ściany........

Tak jeżeli ma być komora aby nie grzało stropu to ja bym dał ją nad rurami dymnymi.

Nie wiem jak i z jakich materiałów będzie wykonana obudowa, bo chyba nie z płyt GK...

Tak to jest nowy budynek.

Jest doprowadzenie powietrza z zewnątrz .

Owszem, obudowa bedzie z płyt GK.

Co do tej komory, to czy otwor wentylacyjny moze znajdowac sie w tej komorze dekompresyjnej czy komora musi zaczac sie nad tym otworem, a jesli tak to chyba za mało miejsca bym miał ???

Co rozumiesz przez "otwór wentylacyjny"? Prawidłowo ma być tak że otwór (otwory) zapewniające cyrkulacje ciepłego powietrza są w czopuchu (czyli pod komorą dekompresyjną) z oprócz tego dwa otwory w komorze dekompresyjnej (jeden przy dolnej krawędzi drugi wyżej, to ważne).

Czemu chcesz obudowę z gk? Prościej, szybciej, i przyjemniej z płyt krzemianowo-wapniowych a jak policzyć stelaż wełnę i całą resztę to chyba nie wychodzi drożej, albo minimalnie. Dodatkowo mniejsze prawdopodobieństwo że dostaniesz raka, to też ma znaczenie.

Ja myślałem, że już praktycznie nikt nie decyduje się na obudowę z płyt GK. Bo to stara metoda, która kompletnie się nie sprawdziła.

Ja osobiście polecam wykonanie kominka ciepłego z płyt szamotowych. Również cena jest zbliżona do wykonania z płyt GK, a może nawet niższa...

No a komfort użytkowania jest nieporównywalny

No to sytuacja się wyjaśnia powoli, jezeli strop drewniany to musi być. Oczywiście jak komora obudowy nie jest zamknięta wcześniej i dochodzi do stropu.

Ja bym zrobił komore zaraz za rurami dymnymi. Wentylacją wyjechałbym gdzieś zboku. W tek komorze dwie kratki na przeciw siebie, jedna nisko druga wyżej.

Oprócz tego dobrze zaizolowałbym płytami izolacyjnymi strop, tam płyty można dać grubsze, albo 2 warstwy.

Sama komora kominka, tam gdzie się ciepłe powietrze zbiera musi mieć stosownej wielkości kratki, te nawiewne i wywiewne.

Zresztą reszte podpowiada czysta logika i prawa fizyki.

Pozdrawiam