Spirea 21.06.2010 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2010 przydatne dla szukających działki.Ministerstwo uruchomiło wyszukiwarkę ksiąg wieczystych. W internecie można przejrzeć odpis aktualny i pełny każdej księgi, która jest już po migracji do nowego systemu (numery z literami). http://ekw.ms.gov.pl/pdcbdkw/pdcbdkw.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnesisko 24.06.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 O, właśnie tego szukałam, super, dziękuję!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nommo 24.06.2010 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Trochę się zdziwiłem bo naprawdę działa. Żeby tak resztę spraw można było przez internet załatwić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.06.2010 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 te księgi można tylko obejrzeć, nie da rady chyba wydrukować. Banki pewnie i tak będą wymagać normalny odpis.Nommo, urzędy od 17 czerwca mają obowiązek umożliwić składanie wniosków o załatwienie poszczególnych spraw przez internet. W związku z tym, że nie wszystkie jednostki samorządu terytorialnego są do tego przygotowane, powstała centralna platforma administracji publicznej ePUAP (www.epuap.gov.pl) . Można tam założyć konto i stworzyć przez to tzw. profil zaufany ePUAP. Podpis złożony przez profil ePUAP ma identyczne skutki jak podpis kwalifikowany, czyli ma skutek własnoręcznego podpisu. To umożliwia składanie wniosków przez internet. Trzeba tylko sprawdzić, czy własny urząd/starostwo ma własną skrzynkę podawczą (e-urząd) czy też jest połączone z ePUAP (platforma pełni funkcję skrzynek podawczych dla tych urzędów, które nie mają systemu u siebie). Dla pełnej identyfikacji trzeba jednak potwierdzić wiarygodność swojego profilu przy pierwszej wizycie w urzędzie (np. przy odebraniu decyzji). Na razie pewnie urzędy przystosowują się, ale można sprawdzić czy własny urząd działa już w systemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 27.06.2010 02:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2010 akurat dzisiaj w rzepie jest o tym artykułhttp://www.rp.pl/artykul/498646_Decyzje_mozna_doreczyc_takze_e_mailem.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszula.k 26.11.2010 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 Jako że http://ekw.ms.gov.pl/pdcbdkw/pdcbdkw.html nie udostepnia drukowania ksiąg do PDF warto tu wspomnieć o serwisie http://ksiegi-wieczyste.com, gdzie można drukować księgę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 26.11.2010 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2010 A mi się nie podoba taki dostęp do ksiąg wieczystych. Za dużo danych widać: imię, nazwisko, PESEL, adres, właścicieli i współwłaścicieli, wysokość i czas spłaty kredytu, bank. Nie życzę sobie, aby ktoś postronny miał do tego dostęp. Ciekawe, co na to Urząd Ochrony Danych Osobowych? Na szczęście trzeba znać numer księgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krewetka 29.11.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 ale przecież każdy może iść do Sadu i zaglądnąć do takiej Księgi bo są jawne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 02.02.2011 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Cześć.A skąd wziąć cyfrę kontrolną? Bo ja mam nr tylko KW xxxxxx i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 02.02.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Ja swoją "znalazłem" metodą prób i błędów. W końcu to tylko jedna z 10 cyfr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 02.02.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2011 Acha, ja też próbowałem wszystkie, myślałem, że się system wkurzył i wyświetlił mi brak, ale może nie ma mojej księgi w komputerze jeszcze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 08.02.2011 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 (edytowane) owp a moze ta Twoja Ksiega nie jest elektroniczna? KW elektroniczna ma format np JG1L/00027322/8 natomiast zwykła tylko ciąg cyfr np 123456 Edytowane 8 Lutego 2011 przez aksamitka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 11.02.2011 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 No chyba tak. Chciałem sprawdzić czy już jest przeniesiona, ale skoro ma iny numer, to chyba muszę zadzwonić do sądu i się zapytać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
66VJPt1h 12.02.2011 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Najprościej będzie zadzwonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariawojewodzic 09.04.2014 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Księgi wieczyste są w dalszym ciągu informatyzowane, więc nie wszystkie są jeszcze w systemie. Co ciekawe od 2015 komornicy jak i naczelnicy urzędu skarbowego będą mieli obowiązek wysyłania wniosku o wpis co będzie odnotowane w księdze wieczystej. To może włączyć u nas lampkę, że z nieruchomością jest coś nie tak. Więcej można tutaj poczytać*o tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariolan_za 30.07.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 najlepiej jak nie mamy o tym pojecia to zlecić to jakiemuś biurze nieruchomości które dopnie za nas wszystko na ostani guzik. Przy zakupie mieszkania z rynku wtórnego kupujący musi upewnić się, że jego cel jest wolny od długów i nie toczy się nad nim postępowanie egzekucyjne. Sprawdzenie ksiąg wieczystych to absolutne minimum. Ja tak zrobiłam i dobrze wyszło, bo problemy mnie ominęły a biuro za mnie wszystko załatwiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts