Gość 08.02.2004 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 Chcę zrobić to dokładnie tak, jak opisałeś. Właśnie pobieram program. Będę liczył. Dom powinien być ciepły ( 25 porotherm P+W i 12 może 15 cm styropianu. Ściany to nie wszystko. Liczy się także ilość i przede wszystki umiejscowienie okien (okna od strony południowej dają zyski ciepła z tytułu nasłonecznienia większe niz w straty, nawet dla zwykłych okien z u 1,1) Ocieplenie poddasza (stropu), podłogi, rodzaj wentylacji. Obecnie nawet połowa strat ciepła idzie przez wentylację, a nie przez ściany, czy okna. Zresztą program OZC wszystkie te sprawy bierzez pod uwagę - powprowadzaj tylko dobrze dane. KrzysztofP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.02.2004 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 Chcę zrobić to dokładnie tak, jak opisałeś. Właśnie pobieram program. Będę liczył. Dom powinien być ciepły ( 25 porotherm P+W i 12 może 15 cm styropianu. Ściany to nie wszystko. Liczy się także ilość i przede wszystki umiejscowienie okien (okna od strony południowej dają zyski ciepła z tytułu nasłonecznienia większe niz w straty, nawet dla zwykłych okien z u 1,1) Ocieplenie poddasza (stropu), podłogi, rodzaj wentylacji. Obecnie nawet połowa strat ciepła idzie przez wentylację, a nie przez ściany, czy okna. Zresztą program OZC wszystkie te sprawy bierzez pod uwagę - powprowadzaj tylko dobrze dane. KrzysztofP BTW porotherm 25 cm to jest zdaje sie pustak przeznaczony na ściany działowe , a nie na zewnetrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareks 08.02.2004 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 No właśnie - wentylacja. W wersji pierwotnej dom miał być ogrzewany olejem, ale akcyza itp. Więc pomyślałem o prądzie. Wentylacja jest grawitacyjna. Słyszałem coś o mechanicznej. Z czym to się je? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareks 08.02.2004 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 Tak było w projekcie : zewntrzne i konstrukcyjne: Porotherm 25cm pióro +wpust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.02.2004 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 Tak było w projekcie : zewntrzne i konstrukcyjne: Porotherm 25cm pióro +wpust Dom się nie zawali, ale ja po pierwsze wziąłbym 18cm silikat +20cm styropian - cieplej, lepiej i taniej, a po drugie jednak 25 cm porotherm ma szczeliny powietrzne tak ukształtowane, że nie sprzyja to ciepłochronności ściany. Porotherm 30cm ma już szeliny równoległe do ściany, zyskujesz wiec na ociepleniu więcej niż wynikałoby tylko z 5cm grubszej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HyenoX 08.02.2004 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 prąd to najdroższe źródło, chyba że moze jakieś własne solary, wiatraki ... itp. spóźnij sie z rachunkiem to leży cała chałupa, a życie potrafi być okrutne, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareks 08.02.2004 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 No cóż, jest jak jest. Teraz bym się zastanowił nad wyborem materiału. Między innymi dlatego mam dylemat z ogrzewaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.02.2004 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 prąd to najdroższe źródło, chyba że moze jakieś własne solary, wiatraki ... itp. spóźnij sie z rachunkiem to leży cała chałupa, a życie potrafi być okrutne, Przedstaw może jakieś konkretne wyliczenia, bo gadać pierdoły to każdy potrafi. Owszem jakbyś tego posta napisał 10 lat temu to bym się zgodził, ale obecnie wszystko poszło ostro w górę, prąd też, ale jeszcze chyba najmniej. KrzysztofP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HyenoX 08.02.2004 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 kurcze mam ten sam problem z wyborem ogrzewania,zaczynam przekonywac sie do TURBOKOMINKA ale jakim sposobem mieć ciepłą wode poza okresem grzewczym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.02.2004 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 kurcze mam ten sam problem z wyborem ogrzewania, zaczynam przekonywac sie do TURBOKOMINKA ale jakim sposobem mieć ciepłą wode poza okresem grzewczym ? Z bojlera na prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 08.02.2004 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 prąd to najdroższe źródło, chyba że moze jakieś własne solary, wiatraki ... itp. spóźnij sie z rachunkiem to leży cała chałupa, a życie potrafi być okrutne, a co będzie, jak się spóźnisz z rachunkiem za gaz? albo z zatankowaniem butli propanu? ktoś Ci ją zatankuje zanim nie zabulisz za całą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 08.02.2004 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 Są tacy co zatankują. Ale jeśli ogrzewając gazem zapłaci za gaz a nie zapłaci za prąd to ogrzewanie dziwnym zbiegiem okoliczności i tak leży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 08.02.2004 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 Nie mówiąc już o pozostałej części "całej chałupy", czyli zamrażarce, oświetleniu, TV i (co najważniejsze) PC. Poza tym nie zawsze jest w życiu tak okrutnie, że Ci prąd wyłączą zaraz po tym jak się spóźnisz z rachunkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.02.2004 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 Nie mówiąc już o pozostałej części "całej chałupy", czyli zamrażarce, oświetleniu, TV i (co najważniejsze) PC. Poza tym nie zawsze jest w życiu tak okrutnie, że Ci prąd wyłączą zaraz po tym jak się spóźnisz z rachunkiem. Co więcej nie mają takiego prawa. Musisz dostać przypomnienie o zaległosci i od tego momentu masz jeszcze co najmniej 14 dni. U mnie przypomnienie przychodzi razem z drugim rachunkiem (czyli po dwóch miesiącach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 08.02.2004 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 Panowie możecie sie sprzeczać i wierzyć różnym ludziom ,ale wyprodukowanie 1Gj energi z prądu jest najdroższe i teraz możecie dopasowywać sobie do indywidualnych potrzeb ,ale fizyki nikt nie oszukał i bilans musi się równać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 08.02.2004 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 Adamos ale jaki sens ma porównywanie ceny 1GJ. Ja wolę porównywać koszty ogrzewania. Do tego sie mylisz 1 GJ z taryfy nocna jest tańszy od 1GJ z propanu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HyenoX 08.02.2004 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 Przedstaw może jakieś konkretne wyliczenia, bo gadać pierdoły to każdy potrafi. KrzysztofP do GOSCIA czy tam KRZYSZTOFAP bo sam nie wiem jak cie nazwac, moze nawet jestes jakims piepszonym UFO, i sam gadasz PIERDOŁY i nie zycze sobie takich obelg, bujaj beret fajańsie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 08.02.2004 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 Chodziło mi o uchwycenie porównywalnych parametrów ponieważ dom jest indywidualnością więc nie da się porównać ,że kowalski ogrzewa prądem i mniej płaci jak nowak który grzeje gazem. Bardziej obrazowo można by było powiedzieć ,że w domu typu termos można nachuchać i bedzie ciepło a w dziurawym ogrzanie nie będzie możliwe .Co niektórzy na tej zasadzie liczą co jest bardziej opłacalne i wychodzą potem bardzo przekonywujące dowody wyższości i opłacalności jednego nośnika i systemu nad drugim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 08.02.2004 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2004 Chyba wszystkie posty osób ogrzewających prądem przyznają, że wiadro ciepła (energii) z prądu jest najdroższe w pierwszej taryfie a zaledwie porównywalne do propanu w drugiej taryfie. Gaz ziemny (za wiadro) jest najtańszy z tych paliw (pomijam węgiel, miał). Każdy wybiera to co moze lub chce mieć, prawdą też jest, że kazdy dom jest inny i inaczej go używamy. Ja chciałem zbudować dom z Porothermu jednowarstwowo, liczyłem po jakim czasie zwróci mi się ocieplenie - po długim. Żona powiedziała, ze chce mieć dwuwarstwową ścianę. OK. Ma mieć, architekt zaprojektował PH 38 + 12 cm wełny. Duuuużo taniej kupiłem PH 30 więc zaplanowałem 15 cm ocieplenia. Położenie jest niezalezne od grubości, tynk, klej, siatka tak samo, może droższe sa tylko kołki. Teraz mam ofertę na wełnę 15 cm i 20 cm, na wełnie jest 8,64 zł/m2, u mnie to oznacza ok. 2.500,00 zł za ok. 280-290 m2, nie wiem ile za listwy startowe i wspomniane kołki ale nawet jeżeli max. 3.000,00 zł to wszystko. W domu będę miał kominek i będę w nim palił, bo sprawia mi to przyjemność. Za DGP zapłacę może z 5.000 zł ze sterowaniem (bez kominka). Doszedłem więc do U ścian 0,16 (280-290 m2), okien 1,1 (53 m2) stropodachu 0,2 (80m2) dachu 0,13 (40 m2), nie wiem ile podłogi (120 m2) bo nie umiem liczyć w OZC a liczone jak dla stropodachu też wyszło 0,2; drzwi mają 2 m2 i nie wiem jakie U, nie wiem jakie U będzie mieć brama słabo ogrzewanego lekko ocieplonego od domu garażu (6 m2). Wentylacja bedzie mechaniczna bo dla mnie ma zalety a nie wady, dołożenie wymiennika i zrobienie rekuperacji to już do tego nieduzy wydatek, GWC to dla mnie koszt rur kanalizacyjnych a więc rekuperator bedie krzyzowy a nie przeciwprądowy (czytaj tańszy) Mało energi będę potrzebował, kominek ma moc 11kW, to spartherm a one podobno mają zanizone moce. Przetłoczenie 600 m3 powietrza o temperaturze o 50 stopni większej od panujacej w domu dostraczy 10,2 kW mocy (w godzinę 10,2 kWh). DLA MNIE NAJLEPSZY DO OGRZEWANIA JEST PRĄD ponieważ tak naprawdę przy ciągłym paleniu nie będę go używał. Koszty instalacji grzewczej dla mnie to 45 zł za punkt, bezpiecznik na dwa - trzy grzejniki 40 zł, konwektor 300 zł. To mój tok rozumowania i siła wyższa na początku. A dla jasności przy pierwotnym planie w trzy osoby ciągnęlibyśmy gaz z sieci 100 m lub zakopałbym beczkę z gazem w ogrodzie. Pozdrawiam i niech każdy sobie sam liczy, także w OZC jak potrafi. Specjalne pozdrowienia dla Jeziera, który pomógł mi przekonać żonę do prądu.[/u][/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.02.2004 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 W jednej z gazet budowlanych (chyba "ladny dom") jest opisany domek 170m2 zbudowany z silikatów trójwarstwowo. Babka płąci za ogrzewanie ok 2400zł w sezonie za ogrzewanie (taka jest moja interperetacja tego co jest tam napisane, czyli 500z ł miesięcznie za prad w sezonie grzewczym, 90zł miesięcznie poza sezonem). Należy się domyślać, że na prąd jest też ciepła woda i gotowanie. Tak więc rocznie utrzymanie "energetyczne" domu 170m2 kosztuje ok. 3600zł. Pani jest bardzo zadowolona zarówno z wyboru technologii budowy domu jak i z ogrzewania. Hyenoxa - gratuluję poziomu kultury - jak bedziesz się tak zachowywał to niewielu będzie chętnych na odpowiadanie na Twoje pytania.KrzysztofP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts