Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziwnym zbiegiem okoliczności taki sam wykres umieścił na swojej stronie producent kotłów na ekogroszek

http://www.hef.com.pl/kotly.html

Już o tym pisałem w innym wątku. Ten wykres może i się odnosi do jakiegoś domu. Ale jest to dom który ma pewnie ze 20 lat i nie był modernizowany, no może oprócz wymiany kotła węglowego. Adamos to jest jednak forum głównie budujących domy i takiego domu nie da się wybudować. Budując najgorzej jak się da - a więc spełniając normy takie zapotrzebowanie na ciepło jest nieosiągalne. W najgorszym wypadku jest to 2/3 tego co na wykresie.

Ja natomiast zbudowałem takiej wielkości dom. Ogrzewam go prądem i mój słupek to 2600 zł. Mój dom natomiast nie kosztował ani więcej ani mniej niż podobne domy.

https://forum.murator.pl/topic/14456-ogrzewanie-prdem/page/6/#findComment-238744

Przyłącze prądu o dopowiedniej mocy to dodatkowy koszt rzędu 500-1500zł. We wcześniejszych dyskusjach ten temat był poruszany. Zresztą przy ogrzewaniu akumulacyjnym można w zasadzie w ogóle nie dodawać mocy - prąd jest uzywany tylko w czasie gdy nie korzystamy z innych urządzeń, nie ma obaw, że go zabraknie. Oczywiście ogrzanie domu o takim zapotrzebowaniu jak ten na wykresie wymagałoby znacznie wyższego zapotrzebowania na prąd. Odnosząc się do wykresu - Jak już zauważył Jezie i Robert, po pierwsze zapotrzebowanie jest zawyżone dla nowobudowanych domów, po drugie nikt tu niekogo nie namawia na budowanie dużego, słabo docieplonego domu i ogrzewanie go prądem, po trzecie wykres ten nie uwzględnia wsyzstkich kosztów.

Koszty stałe, które mam na myśli, i które nie są zawarte na wykresie przy tak duzym zapotrzebowaniu na ciepło są niewielkie (procentowo) do kosztów paliwa. W momencie jednak gdy odpowiednio docieplimy dom i zuzycie będziemy mieli niewielkie staną się istotnym czynnikiem, mogą siegnąć nawet 50% ceny paliwa i tym właśnie sposobem prąd moze wyjść taniej niż GZ, czy nawet ekogroszek (ale dom musiałby byc na prawdę ciepły). Adamos - wiem, że w Twoim interesie jest promowanie domów słabo docieplonych, żrących energię jak smok - wtedy każdy przyjdzie do Ciebie z pytaniem jak tu taniej ogrzać dom. Radzę jednak powoli zmieniać zawód - ludzie powoli zaczynaja rozumnieć, że bardziej się opłaci inwestować w lepsze docieplenie niztańsze źródło energii.

KrzysztofP

https://forum.murator.pl/topic/14456-ogrzewanie-prdem/page/6/#findComment-239159

Czytając te wypowiedzi doszedłem do wniosku, że jest spora grupa osób korzystająca z prądu do ogrzewania domu. Właściwie odpowiedzi na moje pytanie miały potwierdzić wybór prądu i kominka. Potwierdziły.

Trochę na inny temat ale powiązany z prądem. Był u mnie dzisiaj facet z firmy, która będzie montować kominek, nie jest on zwolennikiem wymuszania obiegu ciepłego powietrza. Twierdzi, że na dom piętrowy( najduższe rury będą miały ok 8m. ) wystarczy konwekcyjne rozprowadzenie ciepłego powietrza . Miałem inne zdanie ale chyba nie mogę nie zgodzić się z nim, że w przypadku braku prądu turbinka w rozprowadzeniu będzie znacząco ograniczać ruch ciepłego powietrza.

Jakie są wasze doświadczenia w tym względzie?

https://forum.murator.pl/topic/14456-ogrzewanie-prdem/page/6/#findComment-240051

Czytając te wypowiedzi doszedłem do wniosku, że jest spora grupa osób korzystająca z prądu do ogrzewania domu. Właściwie odpowiedzi na moje pytanie miały potwierdzić wybór prądu i kominka. Potwierdziły.

Trochę na inny temat ale powiązany z prądem. Był u mnie dzisiaj facet z firmy, która będzie montować kominek, nie jest on zwolennikiem wymuszania obiegu ciepłego powietrza. Twierdzi, że na dom piętrowy( najduższe rury będą miały ok 8m. ) wystarczy konwekcyjne rozprowadzenie ciepłego powietrza . Miałem inne zdanie ale chyba nie mogę nie zgodzić się z nim, że w przypadku braku prądu turbinka w rozprowadzeniu będzie znacząco ograniczać ruch ciepłego powietrza.

Jakie są wasze doświadczenia w tym względzie?

Moje doświadczenia w tym względzie są takie, że prąd wyłączają coraz żadziej. Nie pamietam kiedy ostatnio była przerwa w dostawie. Normy są coraz ostrzejsze...

https://forum.murator.pl/topic/14456-ogrzewanie-prdem/page/6/#findComment-240220