Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia aluthermo quattro - ktoś używał?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O widzisz i to jest konkret - jak widać jest sporo kontrowersji wokół tego wynalazku.

Może jednak warto zastosować takie cudo jako dodatek do warstwy wełny ?

Tylko dlaczego nie polecają od zewnątrz tylko od wewnątrz domu - czy nie lepiej, żeby wełna "gąbka dla ciepła" nasiąkała temperaturą z wewnątrz niż z zewnątrz budynku ?

Co prawda jest dość drogie (jeszcze, bo mało powszechne - ciekawe dlaczego ;-) ), ale skoro działa to warto przemyśleć zwłaszcza tam, gdzie można łatwo sprawdzić skuteczność np. na strychu.

Edytowane przez SUSPENSER

• 2 weeks później...
O widzisz i to jest konkret - jak widać jest sporo kontrowersji wokół tego wynalazku.

Tylko dlaczego nie polecają od zewnątrz tylko od wewnątrz domu.

Nie chce mi się czytać wszystkiego, ale kiedyś (2002 lub 2003) znalazłem opis Superpolynum (czy jakoś tak) i dyskutowaliśmy na forum. Wg parametrów rewelacja, ale:

1. Nie przepuszcza wilgoci (wobec czego musi być pod wełną jeżeli już, gdyż inaczej skropli Ci się w niej woda i wełna "nie działa", a grzyb rośnie i to jest odpowiedź na Twoje pytanie)

2. Ktoś zakładał i mu się rwała. W końcu to aluminium i wiadomo jak folia aluminiowa się zachowuje. To z kolei wyklucza montaż pod wełną, bo tam trzeba folię dziurawić.

3. Wrzucenie tego pod podłogę nie sprawdzi się, gdyż po zgnieceniu pęcherzyków powietrza traci dużo ze swoich właściwości i równie dobrze możesz żonie zabrać folię Al z kuchni ;)

Summa summarum - wyszło mi, że może dałoby radę użyć tego na dodatkowe ocieplenie w murach trójwarstwowych, ale i tak będzie problem z kotwami, na które trzeba będzie nadziać tę folię. Za dużo zabawy, wysokie koszty, niepewne wynik.

• 2 weeks później...
Dzięki Frankai za konkretną odpowiedź - teraz wszystko jasne i już wiadomo dlaczego inwestorzy nie stosują masowo tego "cuda" ;-)

Ale za to w ostatnim numerze Muratora albo Ładnego Domu bo już nie pamiętam jest krótki artykuł na temat bardzo dobrych właściwości cieplnych takiej folii kolejnego producenta.

....niech zgadnę... artykuł sponsorowany? :D

Jeżeli jest artykuł sponsorowany, to powinno tam być to napisane wprost. Tak wymaga prawo. Wiem jednak, że niektórzy wydawcy, chętnie przyjmują zlecenia na reklamy, a jednocześnie, podejmują się napisania artykułu na wybrany temat. No a że jest on przypadkowo pozytywny...

Zaznaczam, że nie czytałem wzmiankowanego i nic tutaj nie insynuuję.

Zawsze chciałem wrócić do tego tematu.

1. To może i zadziała ale tylko kiedy jest w domu duzo powierzchni o temp. wyzszej niz temp. powierzchni scian, ale dalsza analiza moja to wykaże :).

2. lub gdy sciana jest bez izolacji i jest zimna wtedy automatycznie straty przez promieniowanie sie zwiekszaja bo wszytstkie sciany wewnetrzne i urzadzenia emituja wyzsze temp. niz sciany zewn.

3. łączenie takiej izolacji z tradycyjnymi ma sens do pewnego momentu,

4. obecne obliczenia uwzgledniaja promieniowanie przy współczynniku przejmowania i ten współ. jest podany tak aby promieniowanie mogło miec znaczenie bo opór wynosi zaledwie wewnatrz domu 0,14 m2*K/W a wiec jest tak mały ze musimy wiecej grzac. Gdyby był wiekszy to koszty eksploatacyjne byłyby mniejsze.

I jesli te izolacje zwiekszają opór promieniowania a tym samym zwiększają współ. przejmowania to zmniejszają straty.

Tylko cały czas pozostaje pytanie na ile te straty przez promieniowanie są duże?

Obliczenia wykonałem zgodnie z normami i rozporządzeniami i okazalo się że wybudowalem dom pasywny prawie idealnie wpasowując się z rzeczywistym zużyciem w stosunku do obliczonego, oznaczałoby to że przyjęty współ. przejmowania był OK (ten mały=0,14) a więc promieniowanie miałoby znaczenie.

Teraz stosując zwiększenie oporu promieniowania w moim przypadku o ok. 0,5 m2*K/W gdzie opór ściany mam ok 11m2*K/W, uzyskałbym niewielką różnicę ale stosując ją dla oporu=5 mamy 10% wzrost skuteczności.

Dlaczego stosować ją wewnątrz tylko należy? Już wiecie? Bo od wewnątrz "funkcjonuje" współ. przejmowania. Musi mieć kontakt z gazem (powietrzem) wewnątrz domu.

Jestem ciekaw jakiej grubości tynkiem pozwoliliby to przykryć?

Tak obrazowo na koniec:

jeśli tempo w domu jest 22oC, więc ściany wewn. też taką mają i jest tych ścian 100m2 i tyle samo jest ścian zewn. i mają temp. powierzchni 19oC to uwzględniając kąty między tymi ścianami strata na 1 m2 będzie wynosila ok. np. 10W/m2 a przy 100m2 ok 1000W.

Sporo ale przy takich warunkach 22oC w środku i 19oC ściany zewn. i 0oC na zewnątrz świadczyłoby to o słabej izolacyjności przegrody bo wyniosłaby ok. 1,0 W/m2*K.

Nowe okna już mają od wewnatrz szyby z osloną odbijającą promieniowanie cieplne podobnie jak te folie więc na szyby tych folii nie stosujcie ;).

Oto moja analiza. Słucham innych, z chęcią podyskutuję bo mnie od dawna ten temat dręczył.

pzdr

Zbudowałem sześcian o boku 10 cm z alufoxa.

Włożyłem do niego czujnik termometru przewodowy (bezprzewodowy tracił łączność z bazą).

W tabelce podaję wyniki pomiarów temperatury,

po włożeniu paczuszki (z czujnikiem temp) do zamrażarki.

1 kol - czas w minutach

2 kol - temp w st C

3 kol - temperatury po włożeniu czujnika do zamrażarki (bez pudełka)

Uwaga: pomiar jednokrotny. Nie miałem czasu powtórzyć badania.

czas[min] I temp I temp

0 I 26,5 I 26,0

1 I 25,5 I

2 I 19,9 I

3 I 10,7 I -8,0

4 I 1,2 I

5 I -3,8 I

6 I -8,4 I -16,0

7 I -11,1 I

8 I -14,1 I

9 I -15,7 I -18,0

10 I -16,6 I

11 I -17,4 I

12 I -17,8 I -18,2

13 I -18,2 I

14 I -18,5 I

15 I -18,7 I

16 I -18,8 I

17 I -18,9 I

18 I -19,0 I

19 I -19,1 I

20 I -19,2 I

Edytowane przez k62
dopisałem dwa słowa dla lepszego zrozumienia

Zrobiłem pomiary jeszcze raz.

W pudełku z alufoxa umieściłem czujnik temperatury (w centrum pudełka).

Pomiary tym razem mnie zaskoczyły.

Jak odczytać wyniki.

Czas w minutach od momentu włożenia pudełka do zamrażarki

__ temperatura w stopniach C.

Np.: po 5 minutach temp. odczytana -0,8*C,

po 60 minutach temp. odczytana -15,9*C.

..0 __ 27,9…..24 _ -14,8

..1 __ 25,9…..26 _ -14,9

..2 __ 18,9…..28 _ -15,0

..3 __ 10,9…..30 _ -15,1

..4 __ 03,7…..32 _ -15,2

..5 __ -00,8…..34 _ -15,3