k62 27.07.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Na moje oko te badania można by trochę zmodyfikować przez umieszczenie zamiast czujnika pojemnika z wodą o określonej jednakowej początkowej temperaturze i pomiarze czasu potrzebnego do całkowitego zamrożenia wody. Takie doświadczenie mógłbym przeprowadzić. Problemem dla mnie jest zmierzenie, kiedy woda nam zamarzła. Ma ktoś propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 27.07.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 (edytowane) Podejrzewam, że takie badania są zafałszowane faktem, że tak naprawdę nie jest mierzona temperatura pojemnika, ale tylko samego czujnika o niewielkiej masie.Fachowe badania tego typu przeprowadza się za pomocą tzw. termometru kulistego, który stanowi kulista osłona z blachy miedzianej o średnicy ok. 150 mm z umieszczonym wewnątrzczujnikiem. Takie są reguły gry.Niczego nie wiem o konstrukcji pudełka oklejonego folią. Tak po prostu kartonowe pudełko oklejone folią aluminiową ? Dlaczego nie dwa pudełka dlaporównania: jedno "czysto" styropianowe, drugie takie samo, tylko dodatkowo zmodyfikowane folią ? Rozważ jeszcze moją wcześniejszą sugestię bez stosowania termometru, tylko pojemnika z wodą - do momentu początku zamarzania wody. Pozdrawiam Edytowane 27 Lipca 2010 przez hes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 27.07.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 Takie doświadczenie mógłbym przeprowadzić. Problemem dla mnie jest zmierzenie, kiedy woda nam zamarzła. Ma ktoś propozycje? Wstaw czujnik termometru.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 09.08.2010 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Badania leżą.Kupiłem termometr cyfrowy http://www.hydrox.pl/zabezpieczenie4.php.Potrzebuję jeszcze kilku czujników. Zamówiłem, realizacja 7 dni. Właśnie montuję bufor 1000L do instalacji CO.Zamierzam go ocieplić w takiej kolejności:1. wełna mineralna 5cm2. alufox3. wełna mineralna 10cm4. alufox Czujniki temp zamontuję w trzech punktach (na różnej wysokości). Jeśli zrobię pomiary temp po kolejnych etapach docieplania, to mam nadzieję, że uda się wyciągnąć jakieś wnioski co do skuteczności alufox'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 23.08.2010 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2010 Badań ciąg dalszy poniżejhttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?165480-Bufor-ciepła-ocieplenie-pomiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Expedyt 07.07.2016 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2016 Krótka refleksja dla potomnych - mam od pięciu lat na poddaszu założoną matę Aluthermo Quattro na izolacji z wełny mineralnej 18 cm włożonej miedzy krokwiami. Aluthermo Quattro jest przypięte do krokwi i pełni również funkcję paroizolacji, pomiędzy Aluthermo Quattro a płytami g-k jest 4 cm szpara. Generalnie rozwiązanie było zaproponowane przez architekta aby zaoszczędzić miejsce na poddaszu, ale kosztowało majątek. W tym roku robiłem mały remont poddasza i to co odkryłem zdejmując część płyt g-k trochę mnie zniesmaczyło, więc piszę... No więc po aluminium nie ma już prawie śladu i to z obydwu stron Aluthermo, albo jest wykruszone, albo pokryte białym nalotem i wykruszone... została tylko pianka polietylenowa i folia bąbelkowa - trochę mało jak na materiał za 100 zł/m.kw. Dodam ze w domu mam wentylację mechaniczną, a na poddaszu mam pracownię - bez łazienki itp. Zdecydowanie odradzam zakup Aluthermo Quattro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagodalodz 27.01.2017 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2017 A czy ktoś montował AluThermo Quattro jako izolację między nadprożem a kasetą rolety zewnetrznej w celu usunięcia mostka termicznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adas1995 29.01.2017 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.01.2017 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 (edytowane) A czy ktoś montował AluThermo Quattro jako izolację między nadprożem a kasetą rolety zewnetrznej w celu usunięcia mostka termicznego? niczego nie usunie - http://www.aluthermo.com.pl/PDF/Aluthermo%20Aprobata%20Techniczna%20ITB.pdf jak się dobrze ktoś wczyta.. strona 4/16.. opór cieplny 0,8 +- 0,1 m2K/W .. pustki powietrznej... żadne nowum → http://domenergooszczedny.eu/pl/sucha-zabudowa/772-folia-refleksyjna-aluthermo-quattro.html zrobić akcję prometeusz ? czy nie zrobić oto jest pytanie.. Aluthermo Quattro® to siedmiowarstwowa mata termoizolacyjna o grubosci 10 mm z aluminium z oporem R=5,7 m²*K/W a mówili że świstak siedzi i zawija je w te sreberka.. kurcze .. toż to areogel .. klęka i wymięka.. a aprobata techniczna IBT co innego pisze .. i nic nowego.. 80zł m2 .. lepiej pooglądać coś wesołego - i symulacja .. nie da się oszukać.. fizyki.. jest normalnie zgodne z aprobatą techniczną jak bum cyk cyk.. dwie pustki powietrzne i ten materiał .. dają opór cieplny ~1,5 m2K/W .. Dwie pustki dają ~0,75 m2K/W każda = 1,5 m2K/W brakujący opór to opory przejmowania ciepła rsi i rse =0,17 m2K/W i 2x 120 cegły = 0,120 /0,84 =0,142 m2K/W x2 0,284 m2K/W suma jakoś dziwnie potwierdza wynik .. z symulacji ... dobra nie ma co kopać leżącego Edytowane 30 Stycznia 2017 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bercik302 25.08.2017 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 czyli hie warto dawac pod skrzynkę rolety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagodalodz 25.08.2017 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 czyli hie warto dawac pod skrzynkę rolety? Ja wsadziłam 2 cm styroduru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bercik302 25.08.2017 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 a jakie miałeś skrzynki od rolet ? u mnie najwieksza ma 18. nie zakryje ich styropianem 20cm eh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagodalodz 25.08.2017 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 a jakie miałeś skrzynki od rolet ? u mnie najwieksza ma 18. nie zakryje ich styropianem 20cm eh My tak samo 18 cm + 2 cm styroduru, dlatego na niektorych scianach mam 25 cm a nie 20. Aluthermo ma przewage bo jest grube na 1 cm ale 1cm nie wystarczy zeby zakryc kasety bo bedzie za cienki styropian w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galileo87 03.12.2017 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 a co myślicie o tym filmie?https://www.youtube.com/watch?v=GMzZkHF4tGI można sobie włączyć tłumaczenie napisów po Polsku.Takie domowe badanie pokazuje faktycznie, że ten ALUthermo QUATTRO, jest dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 03.12.2017 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2017 Ludzie, nauczcie się, że tego typu wynalazki wymagają pustki powietrznej niewentylowanej, żeby jakoś izolować. jak wciśniecie to ciasno przy skrzynce rolet/żaluzji, to będzie izolowało jak zwykła folia bąbelkowa, więc lepiej kupić tę drugą, będzie sporo taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galileo87 04.12.2017 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Ludzie, nauczcie się, że tego typu wynalazki wymagają pustki powietrznej niewentylowanej, żeby jakoś izolować. jak wciśniecie to ciasno przy skrzynce rolet/żaluzji, to będzie izolowało jak zwykła folia bąbelkowa, więc lepiej kupić tę drugą, będzie sporo taniej oczywiście, że bez pustki powietrznej nie osiągnie się parametrów jakich jak w katalogu, ale ten filmik i pomiary trochę przeczą temu co wypisujesz, że to jest zwykła folia bąbelkowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 04.12.2017 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2017 Na filmiku ta folia jest ściśle zamknięta (tak jak z jednej strony przez puszkę i z drugiej mur/styropian/cokolwiek) czy ma wokół siebie przestrzeń powietrzną?Już to pytanie pokazuje, że badanie z filmiku a działanie w tej formie jaką proponujecie (izolacja skrzynki) to dwa różne przypadki... Kolejna rzecz, to z tego co widzę, to użyto pirometru w tym teście.Aluminium ma bardzo niski współczynnik emisyjności, chyba około 0,07.Na filmie widzimy, że współczynnik emisyjności w pirometrze jest ustawiony na 0,95, a więc nie jest on w ogóle skalibrowany do mierzenia temperatury na aluthermo.W związku z tym wartość podana przez pirometr nie jest prawdziwa, czyli cały ten test jest nic nie warty. Co do folii bąbelkowej, to aluthermo nie jest niczym innym jak taką folią bąbelkową przełożoną warstwami aluminium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galileo87 05.12.2017 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Nie jestem ekspertem, lecz jeśli faktycznie uważasz, że wskazania temperatury były niepoprawne, wtedy badanie jest niewiarygodne i musiałoby zostać poprawione. Dzisiaj byłem w 1 firmie i pokazali mi, że w przypadku ich rolet, folia ta jest faktycznie z 1 strony przyklejona do rolety, lecz z drugiej strony (od nadproża) pozostaje pustka powietrzna na ok 7-10mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 05.12.2017 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2017 Co do zostawiania 7-10mm pustki powietrznej, to chyba z tych cudownych właściwości tej folii niewiele zostaje, bo jak mówi instrukcja montażu Aluthermo Quattro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga-Białystok 22.08.2018 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Cześć, podstawy okien docieplone są aluthermo. Czy czymś jeszcze musimy to zabezpieczyć, czymś przykryć? (zarówno przed czynnikami atmosferycznymi, jak i gryzoniami). Pod oknami będzie położony taras na legarach. Dzięki za pomysły i porady!! Pozdrawiam, Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts