Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna i drzwi dla powodzian

Recommended Posts

Napsałem już o tym w wątku dla powodzian, ale że warto aby taka informacja dotarła jak najszerzej, to powiem o tym także tu. A może także wy będziecie w stanie doradzić, jak postępować ze stolarką po powodzi..

Na stronie Blokno.pl zaczęła funkcjonować lista punktów handlowych, które oficjalnie zadeklarowały konkretne zniżki cenowe dla powodzian na zakup wyrobów stolarki budowlanej: okna, drzwi, bramy rolety itp. LISTA dostępna jest tutaj: http://dla_powodzian.blokno.net .

Znajduje się tam również artykuł poradnikowy nt. elementów stolarki drewnianej, które można próbować ratowac po zalaniu. pzdr

każda forma reklamy jest dobra, gratuluje pomysłu

Gdybyś zajrzał na tą listę, to zobaczyłbyś, że producenci udzielają powodzianom nawet 50 proc. upustu cenowego. Gdybyś miał więcej pojęcia o reklamie, to wiedziałbyś, że są tańsze formy reklamowania się niż dawanie takich upustów. To nie jest lista reklamodawców, ale lista punktów handlowych, które oficjalnie zadeklarowały konkretną pomoc dla powodzian, którzy potrzebują okien i drzwi. Czy znasz jakiś lepszy sposób na przekazanie tej informacji? Jeśli tak to pomóż, a nie szukaj "dziury w całym".. :bash:

zajrzałem, i stąd ten komentarz, powodzianie potrzebują w pierwszej kolejności znacznie innych rzeczy niż nowe okna, nawet po 50 % upuście handlowym, który zresztą można sobie i bez powodzi wytargować w większości punktów (czego jestem przykładem zakupiwszy okna z 45% rabatem), akurat okna w zalanym domu nie są tym newralgicznym elementem i w większości przypadków nie będą wymieniane, inaczej niż cała gama materiałów wykończeniowych, a tu już niektórzy nosem biznes czują i próbują uszczknąć dla siebie ile się da...

.. akurat okna w zalanym domu nie są tym newralgicznym elementem i w większości przypadków nie będą wymieniane, inaczej niż cała gama materiałów wykończeniowych, a tu już niektórzy nosem biznes czują i próbują uszczknąć dla siebie ile się da...

Nie rozumiem takiego braku wiary w zwykłą ludzką solidarność z tymi, których dotknęło nieszczęście. Być może są tacy, którzy coś próbują "uszczknąć", ja takich nie znam. Znam natomiast osobiście producenta, który od miesiąca w każdy weekend zbiera w firmie ochotników i jadą do jednej z zalanych wsi, by fizyczne pomóc przy pracach remontowych. Znam innego, który przekazał komplet drzwi dla klubu sportowego w Wilkowie. Nawet na wzmiankowanej liście jest taki, który dla Wilkowa przekazuje 50 okien po 1 zł. A ilu jest takich, którzy przesłali pieniądze na Caritas czy PAH albo na gorąco wysyłali sms-y z hasłem "Pomagam"? Ale i oni mają świadomość, że wszystkim powodzianom w ten sposób nie da się pomóc, więc na tyle, na ile mogą obniżają ceny na swoje wyroby, żeby chociaż w ten sposób pomagać dalej. Ja to rozumiem..

Nie rozumiem natomiast rozumowania "jareko", który sugeruje, że ci producenci z pewnością najpierw podniosą ceny, żeby mieć z czego dawać rabat niby "powodziowy". Ciekawe czy się zawstydzi swoimi pomówieniami, kiedy się dowie, że są to opusty cenowe od oficjalnych cenników detalicznych producenta, opublikowanych na długo jeszcze przed powodzią...

Panowie, więcej wiary w ludzi. Bo choć może nie wszyscy powodzianie będą wymieniać okna czy drzwi (szczególnie wewnętrzne?), to jednak ci, którzy będą mieli taką potrzebę (a raczej konieczność) w każdej chwili skorzystać będą mogli z obniżek cenowych specjalnie dla nich zrobionych przez producentów stolarki. Worki do piasku zdrożały ponoć w czasie powodzi z 40 groszy do 2,40 zł - okna i drzwi z cała pewnością nie... pzdr

Sam miałem wątpliwości czy ta akcja nie będzie tylko formą żerującej reklamy. Nie da się dokładnie oddzielić prawdziwego rabatu od symulowanego (jestem pewien, że taki dostał Edde - prawdziwe rabaty w tej branży zwykle nie przekraczają 10%).

Ale i tak uważam, że ta inicjatywa jest lepsza niż jej krytyka. Sam nic nie zrobiłem...

Sam miałem wątpliwości czy ta akcja nie będzie tylko formą żerującej reklamy. Nie da się dokładnie oddzielić prawdziwego rabatu od symulowanego (jestem pewien, że taki dostał Edde - prawdziwe rabaty w tej branży zwykle nie przekraczają 10%).

Ale i tak uważam, że ta inicjatywa jest lepsza niż jej krytyka. Sam nic nie zrobiłem...

Takie wątpliwości miała większość producentów i dystrybutorów stolarki, nie wiedząc jak zaoferować swoją pomoc, żeby nie było to źle odczytane.. Opublikowanie takiej powszechnie dostępnej listy spotkało się z ich naprawdę ciepłym przyjęciem. Dodam tylko, że każdy kto jest obecny na tej liście złożył pisemną deklarację, że proponowany upust jest naliczany od oficjalnego cennika detalicznego publikowanego przez producenta tych wyrobów.

I wciąż do listy dopisują się nowi producenci i ich dystrybutorzy, bo rację ma "edde", że okna i drzwi nie są w tej chwili dla powodzian produktami pierwszej potrzeby. Czas na decyzje o ich wyborze przyjdzie zapewne dopiero w sierpniu - wrześniu, a wtedy taka lista i taka pomoc naprawdę im się przyda.. pzdr

Na liście punktów sprzedaży stolarki, które udzielają specjalnych upustów cenowych dla powodzian jest już prawie setka placówek, z tego tylko w woj.małopolskim i sląskim ponad 40. Codziennie dopisują się do niej kolejni sprzedawcy.

Jeszcze w tym tygodniu lista ta trafi do wszystkich Osrodków Pomocy Społecznej w gminach dotknietych przez powódź. Zachęcam do przekazania dalej informacji o możliwości skorzystania przez powodzian z niższych cen na okna, drzwi i bramy. Dla mieszkańców gminy Wilków: 50 okien za 1 zł.

• 1 month później...
Lista punktów handlowych już przekazana do Ośrodków w gminach wraz z publikacją zawierającą porady co da się ocalić z zalanej stolarki, a z czym na pewno będą kłopoty. Powodzianie korzystają z tych punktów, a gdybyście zechcieli przekazać namiary na nie: http://www.blokno.pl . To cały czas działa. pzdr

Ostatnio znów przeglądałem tą listę.. i żałowałem, że zabrakło mi odwagi by się do niej dopisać - zaoferować choćby kilka dni swojej pracy fizycznej - nawet przy montażu okien lub chopćby zwykłym sprzątaniu.. :(

Podziwiam firmy, które zaoferowały okna za symboliczne kwoty. Do rabatów można rzeczywiście podchodzić nieufnie, ale wierzę że te oferowane są naprawdę specjalne.

Ostatnio znów przeglądałem tą listę.. i żałowałem, że zabrakło mi odwagi by się do niej dopisać - zaoferować choćby kilka dni swojej pracy fizycznej - nawet przy montażu okien lub chopćby zwykłym sprzątaniu.. :(

Podziwiam firmy, które zaoferowały okna za symboliczne kwoty. Do rabatów można rzeczywiście podchodzić nieufnie, ale wierzę że te oferowane są naprawdę specjalne.

Lista cały czas jest aktualna, i ciągle można się do niej dopisywać - wystarczy przesłać deklarację na adres: [email protected] . Przecież to nie musi być jedynie upust cenowy - można zadeklarować np. bezpłatną, fachową wymianę (usługa), albo oczyszczenie i odnowienie wyschniętej już stolarki. Myślę, że każda forma pomocy jest cenna. Na stronie http://dla_powodzian.blokno.net znajdują się obecnie również porady fachowców nt. jak próbować uratować zalane okna, drzwi czy bramy - niestety, niektórych elementów uratować się nie da i z czasem konieczna będzie ich wymiana. Dlatego deklaracje niższych cen dla powodzian czy bezpłatnego montażu, a nawet obejrzenia tego na miejscu i doradzenia jak zabezpieczyć, mogą być dla nich ciągle cenne.. pzdr