Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Paj, ja proszę oprócz zdjęć namiary na tego, kto podjął się obudowy. :D

I ile kosztowała.

kamień, kamień musi być kamień - nic innego :p

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Majka super chlopaki, przyjechali o 7.30 skonczyli tego samego dnia

o 21.30 i kasa na stoł, tylko 350 PLN hehehe, bogatemu to i wiatr

w plecy :D

material mialem swoj

jeszcze w polowie roboty ciagle powtarzali: ...Gazda strasnie hu.... ten kominek, ale jak taki wcecie.......

ale po skonczonej pracy zmienili zdanie, mowiac: ... cosik w nim jest .... :)

tel. podaje Ci na priv

Gość KURA
Mam makroterma 24KW Panoramix+ piec gazowy w kotłowni na strychu zbiornik. Obudowę do kominka będziemy robić sami. Czekam z niecierpliwością na zdjęcia paja^( widzę że nie tylko ja).Pzdr.

No tak,nawiązuje do stylu całego dooooooomu , masz racje że nie wprowadzasz zbyt wiele rózniacych się materiałów, bo daje to wrażenie większej harmonii

Bardzo fajny dom, nie mówiąc o widokach, pewnie dlatego Twój pies jest taki uśmiechniety

Pozdrówka Danka

paj^ - a jak się zachowuje kominek w lecie?

Nie ogrzewam domu -> zasobnik z wodą tak -> i co dalej jak się woda już w zasobniku zagrzeje? Kominek dalej grzeje, a ciepło ...?

Rozwiązanie wylać to do kanalizacji mnie nie przekonuje - miały być oszczędności, a teraz płacę za wodę i czyste i gorące ścieki - to się nie opłaca.

Elektronika może mi przykęcić spalanie - ale czy wtedy taki kominek coś się pali czy muszę czekać na ochłodzenie?

Dzięki wszystkim za wyliczenia kosztów - nareszcie jakiś obraz:)

Jacekde,

w lecie czasem pada deszcz, bywaja zimne noce i nie musze wtedy siedzieć przy ognisku - montuję kominek, żeby posiedzieć w domu jak będę miał ochotę. ...i co nie mogę go zapalić, bo to nie ta pora roku ???

Rysio

no i co wtedy dzieje ci się z ciepłem z kominka

jest lato i deszczowy wieczór i trzaskają płomienie,

to samo iest z płaszczem z tym iż nie masz ciepło tylko w salonie przy kominku a i ciepła woda no i inne pokoje

Paj^ pokaż obudowę

ja będę robił w lato

czakur,

chyba nie o to chodzi.

Jest lato - pale w kominku, salon się grzeje - najwyżej otwieram okno i jest OK.

Natomiast jak ma do tego zagotować wodę i potem ją ze 3 razy wylać do kanalizacji i na nowo napełnić zbiornik - to coś tu nie tak.

Znajomym powiedział mi, że w Niemczech takie rozwiązania nie są dopuszczane, żeby wylać wode do kanalizacji - marnotrawstwo !!!

Niemcy montują takie kominki w układach zamkniętych, ale mają dodatkowe naczynia/zbiorniki, które odobierają to ciepło - np. 5 m3 pojemności i tamta woda się grzeje.

Dlatego jakoś nie widzą mi się oszczędności przy wykorzystaniu tego typu kominków - dysktujuę po to, aby ktoś mnie przekonał do słuszności ich stosowania:)

Powiedzcie - co jak takie kominki zachowują się latem, gdy jest ciepło?

Rysio

Ciągle słyszę: w kominku z DGP mogę palić w ciepły miesiąc, czeg nie można robić w kominku z płaszczem wodnym.

Trochę bez sensu!!!.

I jeden i drugi kominek promieniuje ciepełko i coś z nim trzeba zrobić!!!.

Ja uważam, że właśnie kominek z płaszczem wodnym ma z tym więcej możliwości.

1. Nieprawdą jest że całe ciepełko wypuścisz przez okno w salonie, część popłynie kanałami do innych pomieszczeń.

2. Jeżeli uważasz, że możesz zamknąć kanały, a ja nie mogę zakręcić grzejników- to się mylisz.

Podstawą jest że nawet jeżeli palisz w chłodny wieczór- to palisz mało, i czy to jest taki, czy inny kominek coś z nadmiarem ciepła trzeba zrobić. Ja tak samo jak Ty mogę otworzyć okna (rodzaj kominka nie ma wpływu na otwieranie okien) i wypuścić gorące powietrze, a mam też coś takiego jak bojler. Mogę zmagazynować część ciepła (do użytku CUW)- Ty musisz je usunnąć i stracić bezpowrotnie.

To właśnie jest przewaga systemu z płaszczem wodnym.

Marek.

...a ja znowu swoje - co będzie jak wyłączą prąd?

Wszystko ładnie pracuje jak jest zasilanie - pompy pracują. Jak ich nie ma i nie ma dużego bojlera to ...woda w kanalizacje i to mi się nie podoba.

Oczywiście, można gdybać, co się stanie kiedy:

1.wyłączą prąd,

2.wyłączą telefony,

3.wyłączą cokolwiek,

4.uderzy pirun,

5.powódź,

I co z tego, akurat przed 1. można się zabezpieczyć(UPS~).

I akurat, nie tą wodą w kanalizacji, ale bardziej bym się martwił tą parą w salonie (jeżeli naczynie wzbiorcze jest w salonie). Wody w kanalizację idzie niewiele.

Marek.