Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie wkł. kominkowym z płaszczem wodnym

Recommended Posts

rysio napisał:
...a ja znowu swoje - co będzie jak wyłączą prąd?

Wszystko ładnie pracuje jak jest zasilanie - pompy pracują. Jak ich nie ma i nie ma dużego bojlera to ...woda w kanalizacje i to mi się nie podoba.

to se na ogrodek wypuść, albo makaron zagotuj albo kawe zaparz

jak myślisz ile w roku Ci prąd wyłączą 1x 2x?? i to jeszcze jak będzie awaria, to nie te czasy!!! a jak sie będzi gotowała to chyba nie będziesz dokładał??

cos mi sie zdaje że ty jak baba

chciałabym ale się boję

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

rysio napisał:

Powiedzcie - co jak takie kominki zachowują się latem, gdy jest ciepło?

Rysio

a po co w lecie palic

CWU jest z kociołka gazowego (niskie koszty)

sens oszczedzania jest przy CO

no chyba że masz basen do ogrzania to wtedy co innego, ale w tym przypadku to już kolektory lepsze niz babranie się z kominkiem :lol:

czasami jak czytam wypowiedzi innych to mi sie odechciewa czytać to forum:

albo trzeba chwalić to co mają inni, albo ..."gotować makaron" - rewelka.

Pytania po co palić w lecie: bo mi się tak podoba.

Kominek mam włączać go do CO i w lecie nie mogę go odpalić, bo gotuję wode na cały dom - ludzie czasem wy chyba straciliście rozumy, albo jesteście oślepieni rewelacyjnymi rozwiązaniami.

zdjec kominka jeszcze nie mam, w poniedzialek zamieszcze

kominek w lecie bedzie stac bezuzyteczny, po prostu nie bede w nim palic, chyba, ze mi sie zachce to wtedy woda w zasobniku tez sie zagrzeje:), na lato bede miec solary lub prad do CWU

mnie tam stac na strate wody, mam wlasna glebinowa studnie i swoja oczyszczalnie sciekow, nie stac mnie na miejskie luksusy:)

np wczoraj palilem w kominku wylaczylem grzejniki, ciepelko bylo w pokoju dziennym a reszta miala chlodne grzejniki, woda CWU podgrzala sie do 55 stopni, kominek to nie czarodziejski kapelusz, co sobie wymyslisz to masz ......

co do wylaczenia pradu, mieszkam na zadupiu, gdzie psy ogonami szczekaja i jakos mi pradu nie wylaczaja ....... tej zimy moze kilka razy na kilka minut, ani razu nie wlaczyl sie alarm w kominku

Taaa. Bez prądu to zginiemy marnie. To fakt. W moim domu wiekszość urządzeń jest również zależna od prądu. :p

Gościu, proszę nie uzywać porównań "boi sie jak baba". Kominek z plaszczem wodnym w naszym domu to moj pomysl i to sprzed 3 lat, kiedy jeszcze bylo bardzo malo informacji dostępnej na ten temat :p

Nam właczył sie kiedys alarm, ale paskudny dźwięk. woda nie zdązyla sie jeszcze zagotować - wyje od 90stopni. Zapomnielismy właczyc pompę :lol:

rysio napisał:

Kominek mam włączać go do CO i w lecie nie mogę go odpalić, bo gotuję wode na cały dom - ludzie czasem wy chyba straciliście rozumy, albo jesteście oślepieni rewelacyjnymi rozwiązaniami.

dlaczego chwalić??

zadałeś pytanie odpowiedziało Ci z 5 osób ze brak prądu to nie problem,

a Ty z uporem maniaka że to NIE możliwe JAK wiesz lepiej to po jasną cholerę zawracasz dupe.

Widzę że PRL-owska nieufność bierze górę.

Ty to pewnie chciał byś szkłem dupe utrzeć, ale bratku oszczędność wymaga pewnych utrudnień.

Gość KURA
Panowie, sami nie wiecie co chcecie.Szukacie dziury w całym. Paja ma rację. Po to ma kominek, żeby z niego korzystać zimą i latem(np. na CWU). Brak prądu to nie problem. Jeśli wyłaczenia są to nie na długo. Można też zafundować sobie agregacik. Skoro mnie stać na różne wynalazki, to zafunduj sobie agregacik(rysio), dzięki któremu będziesz mógł palić w kominku, oglądać telewizję, słuchać radia, mieć światło w pokojach itd...,bo bez prądu nie masz nic.......Pzdr....

rysio napisał:

a ja myślałem że wszystkie Ryśki to porządne chłopy :lol:

radzę wyłączyć komplikator a życie stanie się o wiele łatwiejsze :lol: 8)

nie widzę problemu w paleniu latem, będziesz miał ciepełko i CWU tak samo jak przy paleniu w zimie.

To ostatnie zdanie to jakieś takie dziwne jest, hmmmm albo to jakiś taki oślepiony jestem :lol:

robie przymiarkę do CTM-a 24kw z podnoszoną szybą .jako zabezpieczenie zamont. w kotłowni zbiornik buforowy 400l .mój instalator od jakiegoś czasu montuje tylko takie układy i twierdzi ,że jest to układ bezpieczny ,oczywiście jako priorytet kominek będzie grzał CO a dopiero nadmiar mocy odbierze bufor .w przyszłości dołączą do tego układu baterie słoneczne.jako podst.ogrzewanie mam piec olejowy DE DITRICH z zasobnikiem na wodę 130l.podgrzaną wodę piec pobierze z bufora.

• 2 weeks później...

Do użytkowników Makrotermów !!!

Słyszałem od sprzedawcy tych kominków, że po krótkotrwałym braku napięcia układ elektryczny samoczynnie załącza pompę po powrocie napięcia. Jest to prawda czy fałsz a jeśli prawda to jak długo może trwać ta przerwa?

Pozdrowionka

Jestem zwolennikiem kominków z płaszczem i zamierzam takowy kupić. Mam tylko pytanie czy mają one atesty (Makroterm ,CTM). Zwracał mi na to uwagę kierownik budowy, gdyż zakłady ubezpieczeń w wypadku zalania lub pożaru żądają takowego dokumentu i wówczas są schody.

Z niecierpliwością czekam na odpowiedź. Pozdrawiam

Jestem zwolennikiem kominków z płaszczem i zamierzam takowy kupić. Mam tylko pytanie czy mają one atesty (Makroterm ,CTM). Zwracał mi na to uwagę kierownik budowy, gdyż zakłady ubezpieczeń w wypadku zalania lub pożaru żądają takowego dokumentu i wówczas są schody.

Z niecierpliwością czekam na odpowiedź. Pozdrawiam

Majka napisał:
Własnie konczymy drugi sezon uzywania kominka z plaszczem wodnym. W naszym duzym domu bylo to rozwiązanie najlepsze i zdalo egzamin na 5. :p Kominek jest jako drugie ogrzewanie, wspomagajace CO. gazowe.

Ci ktorzy chcą mieć non-stop pedantyczny porządek w salonie powinni w ogóle zrezygnowac z kominka. :p

:D

Witam

Mam pytanko! A jaki masz kocił - kondensat czy zwykły - pytam o gazowy

Piotr

Witam.

I CTM i Makroterm mają wszelkie dokumenty dopuszczające ich wyroby do obrotu handlowego - można je oglądać na stronach producentów.

Nie wiem jak CTM, ale Makroterm ma ubezpieczenie OC na wypadek "jakichkolwiek" awarii ich produktów i ewentualnych następstw.

Pozdrawiam.

Piotrek - posiadamy kociol gazowy /gaz ziemny/ buderus 28kw.

Atest kominek napewno ma, czy są ubezpieczeni od OC - pewnie tak. wszystkie firmy wykupuja takie ubezpieczenie. Zalać, nie za bardzo może, woda w razie zagotowania jest automatycznie spuszczana do kanalizy i jednoczesnie dolewa się zimna. Nie bardzo widzę, w jaki sposob mialoby dojść do zalania. A pożar? - w jaki sposób? :o

Majka napisał:
Piotrek - posiadamy kociol gazowy /gaz ziemny/ buderus 28kw.

Atest kominek napewno ma, czy są ubezpieczeni od OC - pewnie tak. wszystkie firmy wykupuja takie ubezpieczenie. Zalać, nie za bardzo może, woda w razie zagotowania jest automatycznie spuszczana do kanalizy i jednoczesnie dolewa się zimna. Nie bardzo widzę, w jaki sposob mialoby dojść do zalania. A pożar? - w jaki sposób? :o

Witam

Ale kocioł kondensacyjny czy zwykły

Słyszałem od specjalistów, że przy kotle kondensacyjnym czy zwykłym

palenie kominkiem z płaszczem wodnym nie daje oszczędności.

Tzn. czy kocioł kondensat czy zwykły - przy kominku nie daje się

odczuć różnicy ani nie ma żadnych oszczędności.

Piotr