devileczek 14.06.2015 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 A i jeszcze pytanko a propo Caparola ? Jak z jakoscia ? Lepiej ? Gorzej? W zeszłym sezonie słyszałem mieszane opinie, 'ze ok, ale to nie to samo co bylo kiedys', itd. No, tylko szczerze, prosze No i przy okazji zapytam jakie mamy ceny za wiaderko Amphisilanu kolor Nutria 16 ? Potrzebuje na cały domek 200m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 14.06.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 (edytowane) devileczek a byłeś u nas? Edytowane 14 Czerwca 2015 przez KolorowySłoń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 14.06.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 no nie jest to to samo co bylo kiedys, to fakt. Barwienie na nutria 16 kosztuje 3gr netto do kilograma. Wiec jest to dosc tani kolor. ja bym nie barwil gruntu... no ale to jak juz chcesz. No i masz dystrybutora z Czestochowy na forum to pewnie sie dogadacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 14.06.2015 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Tak, byłem, jeszcze na Wreczyckiej, po klej, siatke i grunt... devileczek a byłeś u nas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 15.06.2015 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2015 A no to się trochę zmieniło Dopłata do pigmentu jest znikoma więc tak naprawdę dużej różnicy nie będzie. A jaka firma będzie wykonywała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 16.06.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2015 A no to się trochę zmieniło Dopłata do pigmentu jest znikoma więc tak naprawdę dużej różnicy nie będzie. A jaka firma będzie wykonywała? Własnie zbieram oferty, jeżeli są jakieś propozycje to proszę pisać na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 21.06.2015 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2015 Mam pytanie, może trochę nie w temacie, ale liczę na pomoc dystrybutorów Caparola, bo z tej firmy będzie tynk Sytuacja wygląda tak: dom ocieplony styropianem, na to siatka z klejem, ponownie warstwa wyrównująca kleju (klej Izolbet szary)Miałem zamiar jesienią kłaść tynk, niestety "wykończeniówka" mnie wykończy finansowo i w tym roku nie dam rady. Muszę to przełożyć na przyszły rok. Pytanie co z tym zrobić? Zostawić tak jak jest przez zimę czy lepiej byłoby to pomalować PG 610? (ile warstw? jedna dwie? Białym czy barwionym na kolor tynku?) Koszt chyba niewielki? (ok130m2) Dodam tylko że dach mocno osłania elewację (ok.80cm) i podczas opadów woda nie wnika jakoś specjalnie w klej. Zastanawiam się tylko czy można tak zostawić warstwę zbrojącą na zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SGS2013 22.06.2015 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Szukam najodpowiedniejszego tynku silikonowego o możliwie drobnym ziarnie+ farby do sztukaterii tak aby otrzymać elewację możliwie zbliżoną do tej na poniższym obrazku. Zależy mi aby kolory tynku i zdobień były albo takie same, albo by sztukateria była tylko nieznacznie jaśniejsza. Co polecacie do takiej elewacji? Mam jeszcze pytanie o Wasze opinie dotyczące tynków silikonowych firm Mapei i Kabex (te proponuje mi wykonawca elewacji, ale chyba jest to jakaś mieszanka akrylowo-silikonowa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 22.06.2015 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 marcin.sto1. Jak dla mnie lepiej będzie przemalować PG 610 . Gdyby był zastosowany biały klej to bez obaw można by go tak zostawić. Jedna warstwa jako tako zabezpieczy ten klej. Dwie warstwy zapewnią dokładne pokrycie. Fakt barwienie Ct 610 w jasnych kolorach drogie nie jest ale przed tynkiem i tak trzeba będzie przemalować jeszcze raz, więc pytanie czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 22.06.2015 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 SGS 2013 Drobniutki baranek? 1,5mm czy mniejszy? Im drobniejsze ziarno tym lepiej musi być przygotowane podłoże. Tynk akrylowo-silikonowy o.O czego to marketing nie stworzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SGS2013 22.06.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 SGS 2013 Drobniutki baranek? 1,5mm czy mniejszy? Im drobniejsze ziarno tym lepiej musi być przygotowane podłoże. Tynk akrylowo-silikonowy o.O czego to marketing nie stworzy... Im drobniejszy tym lepszy, ale zobaczę jak zrobią mi siatkę z klejem. http://kabexdocieplenia.pl/s_img/900_600//uploaded/kabex/wiaderko_silikon_tynk_02_25kg.jpg "Gotowa do użycia zaprawa na spoiwie z żywic silikonowych i akrylowych, zawierająca naturalne kruszywo marmurowe, dodatki ulepszające i wewnętrzne zbrojenie z mikrowłókien. Zapewnia wysoką ochronę elewacji przed działaniem niekorzystnych czynników atmosferycznych i redukuje osadzania się zanieczyszczeń." Rozumiem że nie jest to tynk na 100% silikonowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 22.06.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Kabex - hurtownia materialow budowlanych, olbrzymi swego czasu (przez wiele lat) i niemalze wylaczny dystrybutor KABE na woj. mazowieckie. Po spieciu sie Kabexu z Kabe - hurtownia zaczela sama produkowac produkt ktory ma nazwa kojarzyc sie z Kabe. Kosztuje tyle co Caparol. O jakosci sie nie wypowiem - nie wiem, ale tak swoja droga nie sadze zeby produkowali to sami. W deklaracji i aprobacie bedzie informacja kto dla nich to robi, niestety takich informacji nie podaja na stronie. Co do najdrobniejszych uziarnien: Caparol CarboporPutz: 1,0mm baranek STO - tam beda rozwiazania ponizej 1,0mm No ale sa to produkty zdecydowanie drozsze od w/w a tak BTW: kazdy tynk silikonowy jest tynkiem akrylowo-silikonowym nie da sie zrobic tynku silikonowego w 100% silikonowego - bo mialby konsystencje silikonu - i bylby niemozliwy do polozenia. Edytowane 22 Czerwca 2015 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SGS2013 22.06.2015 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Sądząc po adresie na opakowaniu robi to dla nich ZPB-Maciejewski (PROMA), ale opinii o jakości produktów tej firmy też nie znam, ale pewnie parametry są te same: [TABLE=width: 500][TR][TD]Gęstość objętościowa:Przyczepność do betonu i zaprawy cem.-wap.:Opór dyfuzyjny (S d ):Współcz. przenikania wody (w):Konsystencja:Brak rys skurczowych w warstwie:[/TD][TD]ok. 1,8 g/cm3 ,> 0,3 MPa,< 1,4 m,< 0,1 kg/m 2 h 0,5 ,9 ± 1 cm,< 5 mm.[/TD][/TR][/TABLE] Edytowane 22 Czerwca 2015 przez SGS2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 22.06.2015 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 3,20 netto za kg bialego - tyle bym za to zaplacil i ani grosza wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 22.06.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Mam pytanie, może trochę nie w temacie, ale liczę na pomoc dystrybutorów Caparola, bo z tej firmy będzie tynk Sytuacja wygląda tak: dom ocieplony styropianem, na to siatka z klejem, ponownie warstwa wyrównująca kleju (klej Izolbet szary) Miałem zamiar jesienią kłaść tynk, niestety "wykończeniówka" mnie wykończy finansowo i w tym roku nie dam rady. Muszę to przełożyć na przyszły rok. Pytanie co z tym zrobić? Zostawić tak jak jest przez zimę czy lepiej byłoby to pomalować PG 610? (ile warstw? jedna dwie? Białym czy barwionym na kolor tynku?) Koszt chyba niewielki? (ok130m2) Dodam tylko że dach mocno osłania elewację (ok.80cm) i podczas opadów woda nie wnika jakoś specjalnie w klej. Zastanawiam się tylko czy można tak zostawić warstwę zbrojącą na zimę I tak juz masz niesystemowo - wiec w zasadzie mozesz robic co chcesz - jak sie cos zepsuje - nic u nikogo nie wskorasz. Tym samym porada dla Ciebie moze byc niesystemowa zostaw tak jak jest bez gruntowania, jezeli na wiosne cos popeka - trzeba bedzie te miejsca ponownie potraktowac cienka warstwa kleju, jezeli popeka w znaczacy sposob - siatka z klejem jeszcze raz. Natomiast jezeli decydujesz sie na gruntowanie: 1x PutzGrunt 610 zuzycie ok 0,3kg/m2 i niestety przed polozeniem tynku na wiosne - jeszcze raz gruntowanie PG610. Czy to duzy koszt - to juz jak uwazasz: 25kg PG610 kosztuje ok 203 zl brutto i potrzebne Ci sa niecale 2 wiadra teraz i niecale 2 wiadra na wiosne. Plus tego rozwiazania jest taki, ze elewacja bedzie juz mocno hydrofobowa i biala - prawie jakbys farba pomalowal. Mozna pokusic sie jeszcze o zagruntowanie transparentnym Sylitol111 Konzentrat, gdzie 10L mozesz rozcienczyc 1:1 lub bardziej i spokojnie to zime przetrzyma, natomiast w tym przypadku przed ukladaniem tynku: i tak PG610 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SGS2013 22.06.2015 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 3,20 netto za kg bialego - tyle bym za to zaplacil i ani grosza wiecej Chodziło Ci o tą PROMĘ? Raczej nie znam się na parametrach tynków - czy są one aż tak słabe? W Internetach wiaderko 25 kg "chodzi" po ok. 165 brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 22.06.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 a tak BTW: kazdy tynk silikonowy jest tynkiem akrylowo-silikonowym nie da sie zrobic tynku silikonowego w 100% silikonowego - bo mialby konsystencje silikonu - i bylby niemozliwy do polozenia. Ale mi chodzi o coś innego takie nazwy wprowadzają w błąd bardzo wiele osób. Tak samo jak silikonowo-silikatowy etc. Bo każdy się naczyta o takich tynkach i nagle się okazuje jakie te tynki są niesamowite. A taki amphisilan ma napisane tylko silikon więc tym tropem na pewno jest beznadziejny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 22.06.2015 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Chodziło Ci o tą PROMĘ? Raczej nie znam się na parametrach tynków - czy są one aż tak słabe? W Internetach wiaderko 25 kg "chodzi" po ok. 165 brutto. Czyli właściwie tak samo jak biały amphisilan, który jest znacznie lepszy. Miałem w ofercie Promę, ale ze względów jakościowych pozostał Caparol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 22.06.2015 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 Natomiast jezeli decydujesz sie na gruntowanie: 1x PutzGrunt 610 zuzycie ok 0,3kg/m2 i niestety przed polozeniem tynku na wiosne - jeszcze raz gruntowanie PG610. Czy to duzy koszt - to juz jak uwazasz: 25kg PG610 kosztuje ok 203 zl brutto i potrzebne Ci sa niecale 2 wiadra teraz i niecale 2 wiadra na wiosne. Plus tego rozwiazania jest taki, ze elewacja bedzie juz mocno hydrofobowa i biala - prawie jakbys farba pomalowal. Mozna pokusic sie jeszcze o zagruntowanie transparentnym Sylitol111 Konzentrat, gdzie 10L mozesz rozcienczyc 1:1 lub bardziej i spokojnie to zime przetrzyma, natomiast w tym przypadku przed ukladaniem tynku: i tak PG610 Dzięki za fachową poradę Czyli tak naprawdę, dla "świętego spokoju" dobrze byłoby to machnąć teraz przed zimą 1xPG610 i w przyszłym roku przed tynkami również 1xPG610. Koszt jakoś nie zabija. Mam tylko jeszcze pytanie, czy PG610 należy barwić w kolorze tynku? Jeśli tak to którą warstwę? Pierwszą, drugą, obie, wcale? Tynk będzie bardzo jasny żółty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 22.06.2015 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Dzięki za fachową poradę Czyli tak naprawdę, dla "świętego spokoju" dobrze byłoby to machnąć teraz przed zimą 1xPG610 i w przyszłym roku przed tynkami również 1xPG610. Koszt jakoś nie zabija. Mam tylko jeszcze pytanie, czy PG610 należy barwić w kolorze tynku? Jeśli tak to którą warstwę? Pierwszą, drugą, obie, wcale? Tynk będzie bardzo jasny żółty mozesz barwic. Jezeli zamierzasz zostawic w PG610 na zime i pozniej taki klasc tynk - juz teraz zabarw sobie grunt - elewacja bedzie wygladala prawie tak samo - wiec moze zmienisz zdanie(min pol roku masz na to), bo akurat jasno zolte - najbardziej popularne IMHO sa slabe. ale co kto lubi, kwestia gustu. Edytowane 22 Czerwca 2015 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts