Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk silikonowy jakiej firmy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cały czas czytam o tych tynkach i mocno zastanawiam się nad mineralnym, to że trzeba 2 razy rozkładać rusztowania jakoś mnie nie przeraża. Na plus jakość bądź parametry, to że wybacza małe niedociągnięcia jakie mogą wystąpić przy pracy w pojedynkę (wszystko oprócz dachu w domu zrobiłem sam) no i oczywiście cena.

Czy można taki tynk nakładać natryskiem? Czy dam radę z jednym pomocnikiem położyć taki tynk metodą zacieraną? Dodam że jakieś 15 lat temu pracowałem przy dociepleniach, zrobiłem może ze 3 domy i nie byłem osobą od mieszania kleju. Ale to było 15 lat temu.

• 1 month później...
  • 1 month później...
chcę zastosować stosunkowo ciemny tynk silikonowy, o kolorze odpowiadającemu mniej więcej kolorowi ral 6011. Nie mogę nigdzie znaleźć konwertera/przelicznika podającego hbw dla konkretnego ral. Czy hbw zależy wyłącznie od koloru czy również od struktury, uziarnienia?

6011 6011 resedagruen ral hbw21

a tu masz w pdfie

HBW_RAL.pdf

natomiast samo HBW okresla sie na gladkiej strukturze

powoli na nasz rynek trafiaja tzw "zimne pigmenty"

dosc fajnie w 2015 opisano to w "Technik Forum" i faktycznie powoli zaczynaja sie pojawiac produkty barwione zimnymi pigmentami.

Edytowane przez fighter1983

• 2 months później...
Witam. Podpowie ktoś jaki tynk. Silikonowy? silikonowo-silikatowy? Czy może jeszcze jakiś inny wybrać aby wyglądał ładnie (brak glonów i nie stracił koloru) nawet po 10-20 latach. Zależy mi na opiniach osób, które mają już dany tynk długo lub widziały taki tynk, który był dawno położony i jest w fajnym stanie. Długo czyli minimum 10 lat.

• 1 month później...
Witam. Podpowie ktoś jaki tynk. Silikonowy? silikonowo-silikatowy? Czy może jeszcze jakiś inny wybrać aby wyglądał ładnie (brak glonów i nie stracił koloru) nawet po 10-20 latach. Zależy mi na opiniach osób, które mają już dany tynk długo lub widziały taki tynk, który był dawno położony i jest w fajnym stanie. Długo czyli minimum 10 lat.

Trwalosc koloru: Thermosan FP NQG wg Fassade A1

Witam,

Co sądzicie obecnie o marce Kreisel i jego tynku silikonowym nanotynk protect 031 ?

Mam do wyboru ten powyższy lub Caparol Amphisilan K15 Polski.

a jak masz to w tej chwili cenowo? bo to jednak dosc istotna sprawa.

• 2 weeks później...

Chciałbym prosić o pomoc. Zdecydowałem, że będę robić u siebie tynk silikonowy .Moje hurtownia ma w ofercie następujące tynki:

• Knauf Conni S 1,5mm 25kg - 165zł brutto
  • Baumit Silikontop 1,5k 25kg - 162zł brutto
  • Kleib C7 1,5mm 15kg - 92zł brutto
  • Proma Silon B15 25kg - 146zł brutto

Co Waszym zdaniem będzie najlepszym wyborem? Któregoś definitywnie nie brać? Z góry dziękuję

Edytowane przez adrianopel

• 3 weeks później...

Wtam.

fighter1983 czy znasz i zoopiniujesz produkt firmy Alpol tynk nanosilikonowy AT 381 (w cenie 150 zł wiadro 25 kg) jego jakość (nano) lub brak.....oczywiście nie porównując z półką premium jaką jest pewnie Sto, Caparol czy Dryvit. A może ktoś z forumowiczów zetknął się z produktem?