Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk silikonowy jakiej firmy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie. Caparol ma tynk mineralny tylko bialy.

o barwieniu mineralnego z Balto toczylismy swego czasu toczylismy powazne dyskusje.

Generalnie mineralny barwiony jest w 90% przypadkow niemozliwy do uzyskania ze wzgledow na dokladnosc wykonania i dozowania wody na budowie, oraz jego wiazania w okreslonych warunkach.

Jednolity kolor tynku mineralnego barwionego mozna uzyskac w zasadzie tylko w warunkach laboratoryjnych lub przy super szczesciu na budowie

fighter: zgadza się i toczymy dalej ale z kulturą. Na budowie to jest realne, problem w tym, że musi być ekipa która wie co robi (dozuje wodę tak jak ma być a nie po uważaniu) i musi być firma która doważa pigmenty do dziesiątych części grama w procesie produkcji, bo w innym wypadku wyjdą tzw. hece.

Znam kilka takich firm ;)

Witam, czytam temat od wczoraj dziś byłem orientować się o tynki do fasady i się lekko załamałem co się okazuje miejscowość w której mieszkam to jakaś skończona dziura... brak możliwości zakupu tynków typu STO, CAPAROL...

Jedyna opcja to w jednym sklepie dostałem info, że ten CAPAROL dowiedzą się czy da rade sprowadzić...

I Tu pytanie do was, jak wygląda sytuacja z tynkami silikonowymi firmy CERESIT ? gość mi zaproponował tynk tej firmy silikonowy cena za wiaderko około 182 zł - z pigmentem B5 czy jakoś tak... do tego farbe gruntującą CT16 10 L za 84 zł...

Kolejny sklep zaproponował mi tynki jakiejś firmy "Majster ~ POL? czy jakoś tak...

no i na zakończenie dostałem oferte tynków rimix silikonowo - silikatowy

Kolejno siatkę - mam kilka oferte siatka AKA 145 (białą) lub jakaś siatka "łotewska" podobno baardzo dobra a 10 gr tańsza SSA 150g/m2 żółtą no i w innym sklepie siatka AKA za 2,8 droższa od tego poprzedniego sklepu o około 60 gr "czerwoną..." yyyyyy? może ktoś doradzić pomoc? (pisze kolory bo może mają jakieś znaczenie...)

Styropian - osobiście planuje kupic Austrotherm 0,031 Premium ale dostałem i propozycje styropianu Paneltech 0,032 w cenie około 20-30 zł niższej i jeszcze styropian jakiejs firmy BESSER 0,031 lub 0,032 20 zł tańszy od Austrotherma...

Delemat straszny... co wybrać?

:bash:

forest a moze warto zadac sobie odrobine trudu i pojechac dalej niz 5km od budowy. W koncu ta elewacje robisz na kilka lat...

Styropian - Knauf, Termoorganika, Austrotherm

Chemia: Dryvit, STO, Caparol, BASF....

W Swietochlowicach masz dystrybutora Caparola, STO jest w Katowicach, siatki: Systemowe

No bede sie starał orientować coś dalej... ale no wiesz, zamówić można a później jechac np. 40 km po 1 wiadro jak braknie? ;/ na allegro jest tego w brud... ale np. STO w ogóle nie moge nic znaleźć...

Czy możesz Ty lub ktoś powiedzięc mi czym się różni tynki Silikonowo-sylikatowy od Sylikonowego??

STO nie ma bo nie ma dystrybucji, nieliczne firmy handluja STO, zazwyczaj jest tak, ze STO jako producent sam sprzedaje swoje materialy. Polityka STO jest taka, ze nie sprzedaje sie tego w internecie, cene sie wymysla zazwyczaj.... jest cennik ale rabaty sa w STO hiper-ruchome. Dlatego cen na STO nie znajdziesz w Internecie.

Jaki problem zamowic przez internet? skladasz zamowienie - przyjezdza kurierem i tyle.

Generalnie nie ma czegos takiego jak tynk silikatowo - silikonowy, akrylowo-silikatowy, czy akrylowo silikonowy, te wszytskie sisi srisi itd... to dudy smalone

Masz 4 rodzaje generalnie i to tez nie do konca oddaje prawde, ale taka klasyfikacja jest najblizsza prawdy

- mineralny

- akrylowy

- silikatowy

- silikonowy

Sa jeszcze rozwiazania specjalne, np. CarbonSystem w Caparolu. I tyle.

Czego ze STO szukasz?

Cennik STO (netto)

https://www.sugarsync.com/pf/D0345232_62489555_897159

Rabaty... yyyy sprawa super umowna jak wspominalem.... od ceny cennikowej przez 10-15-20% roznie bywa....

Caparol: tak jak wspomniales - na allegro,moja oferta: http://allegro.pl/shop.php/Show?string=caparol&search_scope=shopItems-28034505

fighter1983 prosze o porade

Bede robil elewacje

grunt: Caparol Putzgrunt 610

tynk: Caparol MLP K15

1. Jaka farbe silikonową polecasz (czym się rózni od silikatowej) - dom na otwartej powierzchni i czesto sie kurzy

2. Malować raz czy dwa razy?

3. Jaka cena farby silikonowej (moze byc na priv)

4. czy trzeba jeszcze stosowac grunt przed malowanie farba silikonowej?

pozdro

Fighter prosze o poradę...

jakimś cudem udało mi się namierzyć sklep co sprzedaje caparol'a

mam pytanie na stronie caparola mam cos takiego:

AmphiSilan-Fassadenputz R+K

AmphiSilan-Fassadenputz FEIN

2-rodzaje... i teraz mi powiedz czym one się różnią??

Aha i gdzie znaleźć kolory Caparola? bo kurde nie moge na ich stronie tego odnaleźć

Po 2.

Planuje zakup sytropianu Austrotherm Fasada Super 0,038 lub termorganika GOLD 0,035

Siatka AKE

Klej: do wyboru mam ATLAS, RimiX, MTB, Baumit, Arsanit, Skala(nie wiem czy dobrze napisałem)

Możesz cos doradzić??

Edytowane przez forest1989

Caparol: tak jak wspomniales - na allegro,moja oferta:

Witaj.

No wlasnie namierzylem Cie na Allegro w temacie Caparola. Skojarzylem po avatarze. :)

Jak juz mam fachowca-praktyka z duza wiedza, to glupio byloby nie zasiegnac porady. Mam okolo 200m2 elewacji. Sciana z suporexu 36cm. Przyklejony i zakolkowany styropian 10cm. Na to siatka z klejem i grunt (taki bialy gesty jak by z drobinkami czegos - nazwy nie pomne). W tym stanie stoi to juz prawie rok. Przymierzam sie do polozenia tylku. Myslalem o Caparolu. Kolor na razie w fazie rozwazan ("wizualizacje" ponizej). Poradz co do wyboru rodzaju tynku.

http://www.szkut.com/dom/DomElewacja.jpg

http://www.szkut.com/dom/DomElewacja2.jpg

http://www.szkut.com/dom/DomElewacja3.jpg

http://www.szkut.com/dom/DomElewacja4.jpg

http://www.szkut.com/dom/DomElewacja5.jpg

Edytowane przez Pyxis

A jechalem z firmy do domu i jam forum zostawione na 2 kompach, to widzi mnie online. :-)

Niestety nie uzywalem jakiegos specjalnego programu. Wczytalem fotke do PhotoShopa, nalozylem maske na czesci tynkowane domu i pokrywalem sobie kolorami. Mozna je zmieniac plynnie, wiec od razu widac efekt i mozna cos niby wybrac.