jimhaumman 29.08.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Jak wypadają produkty termobravo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbo 11.09.2013 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 (edytowane) Zdecydowałem się prawie na tynk silikonowy i mam 2 wyceny przy 170m2:- Kabe Armasil T ~180-185zł (kolor K10250, K10370, K10380)- Caparol AmphiSilan-Fassadenputz ~200zł/wiadro przy podobnym kolorze Pytanie czy warto dopłacać 15-20zł więcej za wiadro do Caparol'a ? druga sprawa to zużycie przy baranku 1,5:- kabe podaje 2,3- Caparol 2,5-2,8 Który jest bliższy faktycznego zużycia ? Na obecny stan jest styropian zaciągnięty siatką i klejem jeden raz.Wykonawca chce wyrównać i dać 2 warstwy kleju jeszcze, mówił też coś o kleju z włóknami.Pytanie czy tyle warstw trzeba i czy warto dawać taki klej (koszty razy 2: 23 bez, 56 z włóknami) ? Edytowane 11 Września 2013 przez mbo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 11.09.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Nie ma potrzeby dawania jeszcze dwóch warstw kleju. Tyle w teorii, a jak wyglądają ściany, to już tylko wykonawca i inwestor wiedzą.Nie wiem dlaczego coraz więcej ekip daje jedną warstwę kleju, a drugą dopiero za jakiś czas przed strukturą.Ja zawsze robię, to na drugi dzień. A strukturę kiedy sobie inwestor zażyczy. Licz sobie -10% wydajności od wartości podanej przez producenta. Pod warunkiem, że masz czystą ekipę i tynk nie będzie latał gdzie popadnie. Jeśli chodzi o materiały, to Ci nie pomogę, bo to jest indywidualana sprawa klienta.Zawsze struktura leży po stronie inwestora przy moich zleceniach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.09.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 ktory klej z wloknami kosztuje 56zl?jaki dokladnie kolor w Amphisilan? Zuzycie Caparola: 2,5kg/m2 rzeczywiste. Kabe nie wiem... ale cos male chyba.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbo 12.09.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Kolor nie był wybrany, bo nie wiedziałem że mają w tym miejscu Caparol'a. Wybrałem z palety coś zbliżonego do Kabe. Chodziło mi raczej o to czy przy takiej różnicy w cenie warto dopłacić do Caparola ? Podesłałem link do strony żonie, to jak będzie wybrany kolor to napiszę. O klej nie zapytałem o markę niestety - to było tylko przy okazji. Nie byłem zorientowany w cenie, to tylko ja zapisałem.Ile normalnie kosztuje i co najważniejsze czy warto brać klej z włóknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.09.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 warto... ale Caparola 190 szara jest z wloknami i kosztuje 24-25zl.... Caparol jeszcze 3 lata temu kosztowalby w granicach 240zl za wiadro.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbo 12.09.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Tylko pewnie szary klej z włóknami pod jasny tynk to nie najlepszy pomysł ... Nie padła odpowiedź czy Caparal będzie lepszy jakościowo od Kabe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.09.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 Tylko pewnie szary klej z włóknami pod jasny tynk to nie najlepszy pomysł ... a to dlaczego? Caparol IMHO nalezy do grupy 4 najlepszych producentow w tym kraju: Dryvit, STO, Caparol, BASF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbo 12.09.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 (edytowane) Chodziło mi raczej o szarość kleju i nakładanie na niego tynku w jasnym kolorze.Obecna warstwa siatki jest zatopiona białym klejem alpol, tylko muszę sprawdzić jakim. Czekam głównie na odpowiedź odnośnie tynku - czy wybrać Caparol, czy Kabe ? Sam tym mam nadzieję wybrałem dobrze - dom jest blisko lasu i nieutwardzonej drogi (kurzy się). Edytowane 12 Września 2013 przez mbo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.09.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2013 ech.... szkoda gadac. Tyle razy to samo....siatka z klejem to najwazniejszy element systemu docieplen. Odpowiada za przenoszenie wszystkich naprezen powstajacych na duzych plaszczyznach, dlatego odpowiendi klej + dobrej jakosci siatka sa bardzo wazna skladowa systemu docieplen. Mam wlasnie "na tapecie" taki przypadek, gdzie klient zazyczyl sobie kolor elewacji ktory jest niewykonalny na warstwie z kleju cementowego.... a juz ma kupiony klej.... Zrobic mozna wszystko.... i tak to zazwyczaj jest - zrobic cos bez pomyslunku, wykombinowac swoje rozwiazanie a jak sie pozniej cos za przeproszeniem zesra to caly swiat jest winny... producent, wykonawca, sprzedawca, kierowca, magazynier..... tylko nie inwestor. Chcesz porzadnej rady na ta Twoja elewacje? - zrob ta tzw "szlichte" tym samym klejem Alpola, zagruntuj, poloz tynk mineralny tej samej firmy, wysezonuj go, tak aby zakonczyc proces hydratacji i pomaluj go farba silikonowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 13.09.2013 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Czyżby Carbon będzie musiał zakupić? I daj spokój z tym mineralnym...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 14.09.2013 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Czyżby Carbon będzie musiał zakupić? I daj spokój z tym mineralnym...... jak sie okazalo: brane pod uwage byly Kreisel... Atlas i Caparol. Wygral Kreisel.... ja nawet oferty nie zlozylem nie moglem przy braku okreslonego do konca koloru. Za to dostalem podzuiekowanie za zlozona oferte na maila.... heh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 14.09.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 jak sie okazalo: brane pod uwage byly Kreisel... Atlas i Caparol. Wygral Kreisel.... ja nawet oferty nie zlozylem nie moglem przy braku okreslonego do konca koloru. Za to dostalem podzuiekowanie za zlozona oferte na maila.... heh Jeśli dobrze rozumiem, to gość wybrał sobie jakiś ciemny kolor na zwykły klej? Na kreiselu? Jeśli tak, to powodzenia życzę....... Ps jak tam realizacja na Włochach u Pani Moniki ? Zacznie się w poniedziałek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 14.09.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Jeśli dobrze rozumiem, to gość wybrał sobie jakiś ciemny kolor na zwykły klej? Na kreiselu? Jeśli tak, to powodzenia życzę....... Ps jak tam realizacja na Włochach u Pani Moniki ? Zacznie się w poniedziałek? U Moniki z malym poslizgiem ale w tym tygodniu zaczynamy - spojrz za okno A klient wybral mial tak: - kleje kreisla, jeszcze bez siatki i kolor z HBW 11% i dostalem pytanie: ile bedzie kosztowac tynk w tym kolorze.... stadard cena cena cena.... No to odpisalem jak to wyglada, jak z barwieniem, o nasyceniu pigmentem etc etc etc.... wzorniki poszly, zaden kolor nie pasowal. Jeszcze nawet nie zaczelismy o cenach rozmawiac... bo przy takiej kolorystyce - albo zmiana koloru albo - Carbonit. kilka receptur ze studia kolorow (wzorniki NCS, RAL, i inne) No i wczoraj dostalem maila ze Kreisel.... bo myjnia obok jest w takim kolorze Budynek myjni w tym kolorystyka były robione przez projektanta, który podpisał się pod trwałością koloru dla tej elewacji. Poszedłem na łatwiznę i wybrałem Kreisela. Tym bardziej, że jadę na ich klejach. No coz... pewnie bedzie dobrze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 14.09.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 U Moniki z malym poslizgiem ale w tym tygodniu zaczynamy - spojrz za okno A klient wybral mial tak: - kleje kreisla, jeszcze bez siatki i kolor z HBW 11% i dostalem pytanie: ile bedzie kosztowac tynk w tym kolorze.... stadard cena cena cena.... No to odpisalem jak to wyglada, jak z barwieniem, o nasyceniu pigmentem etc etc etc.... wzorniki poszly, zaden kolor nie pasowal. Jeszcze nawet nie zaczelismy o cenach rozmawiac... bo przy takiej kolorystyce - albo zmiana koloru albo - Carbonit. kilka receptur ze studia kolorow (wzorniki NCS, RAL, i inne) No i wczoraj dostalem maila ze Kreisel.... bo myjnia obok jest w takim kolorze Budynek myjni w tym kolorystyka były robione przez projektanta, który podpisał się pod trwałością koloru dla tej elewacji. Poszedłem na łatwiznę i wybrałem Kreisela. Tym bardziej, że jadę na ich klejach. No coz... pewnie bedzie dobrze ... - oby było A u mnie nie pada..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 14.09.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 u mnie tez... a do Moniki mam 4km w linii prostej wiec zapewne u niej tez pada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 15.09.2013 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 (edytowane) A jak już tu jesteście to właśnie skończyłem elewację o której pisałem w innym wątku. Miałem wstawić zdjęcie ale nie chce mi się Cały materiał Caparola i powiem szczerze, że było warto. Dom mojego kuzyna więc mogłem eksperymentować Klej do przyklejania styropianu po wyschnięciu twardy jak skała. Siatka bardzo fajna bo prawie się nie "marszczyła". Klej do zatapiania siatki ok. Grunt uniwersal wyglądał jak farba, bardzo gęsty i po wyschnięciu stworzył fajną powierzchnię pod tynk. Tynk mineralny bardzo plastyczny fajnie się go nakładało po wyschnięciu nie był ultra biały tylko taki szarawy. Malowanie farbą caparol thermosan nqg powiem tak nie ma nic lepszego jeśli chodzi o ostateczną warstwę na tynku, farbka idealnie wypełniła strukturę tynku. Niestety farba bardzo droga, trudna w nakładaniu (gęsta) i do tego spore zużycie. Ale efekt piorunujący bo po pierwszym deszczu widać było jak deszcz ładnie po niej spływa ale od razu pojawiły się miejsca niedomalowane bo tynk mineralny bez farby chłonął wodę. Dobrze, ze trochę farby nam zostało i domalowaliśmy te miejsca. Ogólnie materiały super ale już teraz wiem dlaczego Piotrek jest przeciwny malowanej mineralce. To malowanie naprawdę komplikuje wykonanie całego ocieplenia. Pozdrawiam. Edytowane 15 Września 2013 przez Radosław Krasowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.09.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 żaden wykonawca nie będzie się cieszył z malowania mineralnego tynku. Po co gruntowanie pod minerał? Caparol tak zaleca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 15.09.2013 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 żaden wykonawca nie będzie się cieszył z malowania mineralnego tynku. Po co gruntowanie pod minerał? Caparol tak zaleca? Na worku napisane było, że pod tynki mineralne gruntowanie "właściwie" jest zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 15.09.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 R.K.: lubię słowo "właściwie" bo cokolwiek zrobi wykonawca i tak reklamacja nie zostanie uznana... Ale to już detal Przy okazji jeśli maluje się tynk mineralny to po grzyba go nakładać? Jak już to zwykły "jasno szary" c/wPrzy okazji stawiam, że ten tynk co nakładałeś biały nie był, tylko szary z dodatkiem dwutlenku tytanu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts