Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk silikonowy jakiej firmy?

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zdecydowałem się prawie na tynk silikonowy i mam 2 wyceny przy 170m2:

- Kabe Armasil T ~180-185zł (kolor K10250, K10370, K10380)

- Caparol AmphiSilan-Fassadenputz ~200zł/wiadro przy podobnym kolorze

Pytanie czy warto dopłacać 15-20zł więcej za wiadro do Caparol'a ?

druga sprawa to zużycie przy baranku 1,5:

- kabe podaje 2,3

- Caparol 2,5-2,8

Który jest bliższy faktycznego zużycia ?

Na obecny stan jest styropian zaciągnięty siatką i klejem jeden raz.

Wykonawca chce wyrównać i dać 2 warstwy kleju jeszcze, mówił też coś o kleju z włóknami.

Pytanie czy tyle warstw trzeba i czy warto dawać taki klej (koszty razy 2: 23 bez, 56 z włóknami) ?

Edytowane przez mbo

Nie ma potrzeby dawania jeszcze dwóch warstw kleju. Tyle w teorii, a jak wyglądają ściany, to już tylko wykonawca i inwestor wiedzą.

Nie wiem dlaczego coraz więcej ekip daje jedną warstwę kleju, a drugą dopiero za jakiś czas przed strukturą.

Ja zawsze robię, to na drugi dzień. A strukturę kiedy sobie inwestor zażyczy.

Licz sobie -10% wydajności od wartości podanej przez producenta.

Pod warunkiem, że masz czystą ekipę i tynk nie będzie latał gdzie popadnie.

Jeśli chodzi o materiały, to Ci nie pomogę, bo to jest indywidualana sprawa klienta.

Zawsze struktura leży po stronie inwestora przy moich zleceniach.

Pozdrawiam.

Kolor nie był wybrany, bo nie wiedziałem że mają w tym miejscu Caparol'a. Wybrałem z palety coś zbliżonego do Kabe.

Chodziło mi raczej o to czy przy takiej różnicy w cenie warto dopłacić do Caparola ?

Podesłałem link do strony żonie, to jak będzie wybrany kolor to napiszę.

O klej nie zapytałem o markę niestety - to było tylko przy okazji. Nie byłem zorientowany w cenie, to tylko ja zapisałem.

Ile normalnie kosztuje i co najważniejsze czy warto brać klej z włóknami.

Tylko pewnie szary klej z włóknami pod jasny tynk to nie najlepszy pomysł ...

a to dlaczego?

Caparol IMHO nalezy do grupy 4 najlepszych producentow w tym kraju: Dryvit, STO, Caparol, BASF

Chodziło mi raczej o szarość kleju i nakładanie na niego tynku w jasnym kolorze.

Obecna warstwa siatki jest zatopiona białym klejem alpol, tylko muszę sprawdzić jakim.

Czekam głównie na odpowiedź odnośnie tynku - czy wybrać Caparol, czy Kabe ?

Sam tym mam nadzieję wybrałem dobrze - dom jest blisko lasu i nieutwardzonej drogi (kurzy się).

Edytowane przez mbo

ech....

szkoda gadac. Tyle razy to samo....

siatka z klejem to najwazniejszy element systemu docieplen. Odpowiada za przenoszenie wszystkich naprezen powstajacych na duzych plaszczyznach, dlatego odpowiendi klej + dobrej jakosci siatka sa bardzo wazna skladowa systemu docieplen. Mam wlasnie "na tapecie" taki przypadek, gdzie klient zazyczyl sobie kolor elewacji ktory jest niewykonalny na warstwie z kleju cementowego.... a juz ma kupiony klej....

Zrobic mozna wszystko.... i tak to zazwyczaj jest - zrobic cos bez pomyslunku, wykombinowac swoje rozwiazanie a jak sie pozniej cos za przeproszeniem zesra to caly swiat jest winny... producent, wykonawca, sprzedawca, kierowca, magazynier..... tylko nie inwestor.

Chcesz porzadnej rady na ta Twoja elewacje? - zrob ta tzw "szlichte" tym samym klejem Alpola, zagruntuj, poloz tynk mineralny tej samej firmy, wysezonuj go, tak aby zakonczyc proces hydratacji i pomaluj go farba silikonowa.

Czyżby Carbon będzie musiał zakupić? :)

I daj spokój z tym mineralnym...... :)

jak sie okazalo: brane pod uwage byly Kreisel... Atlas i Caparol.

Wygral Kreisel.... ja nawet oferty nie zlozylem :) nie moglem przy braku okreslonego do konca koloru.

Za to dostalem podzuiekowanie za zlozona oferte na maila.... heh

jak sie okazalo: brane pod uwage byly Kreisel... Atlas i Caparol.

Wygral Kreisel.... ja nawet oferty nie zlozylem :) nie moglem przy braku okreslonego do konca koloru.

Za to dostalem podzuiekowanie za zlozona oferte na maila.... heh

Jeśli dobrze rozumiem, to gość wybrał sobie jakiś ciemny kolor na zwykły klej?

Na kreiselu?

Jeśli tak, to powodzenia życzę.......

Ps jak tam realizacja na Włochach u Pani Moniki ? Zacznie się w poniedziałek?

Jeśli dobrze rozumiem, to gość wybrał sobie jakiś ciemny kolor na zwykły klej?

Na kreiselu?

Jeśli tak, to powodzenia życzę.......

Ps jak tam realizacja na Włochach u Pani Moniki ? Zacznie się w poniedziałek?

U Moniki z malym poslizgiem ale w tym tygodniu zaczynamy - spojrz za okno :)

A klient wybral mial tak:

- kleje kreisla, jeszcze bez siatki i kolor z HBW 11% i dostalem pytanie: ile bedzie kosztowac tynk w tym kolorze.... stadard :) cena cena cena....

No to odpisalem jak to wyglada, jak z barwieniem, o nasyceniu pigmentem etc etc etc....

wzorniki poszly, zaden kolor nie pasowal.

Jeszcze nawet nie zaczelismy o cenach rozmawiac... bo przy takiej kolorystyce - albo zmiana koloru albo - Carbonit.

kilka receptur ze studia kolorow (wzorniki NCS, RAL, i inne)

No i wczoraj dostalem maila ze Kreisel.... bo myjnia obok jest w takim kolorze :)

Budynek myjni w tym kolorystyka były robione przez projektanta, który podpisał się pod trwałością koloru dla tej elewacji.

Poszedłem na łatwiznę i wybrałem Kreisela. Tym bardziej, że jadę na ich klejach.

No coz... pewnie bedzie dobrze ...

U Moniki z malym poslizgiem ale w tym tygodniu zaczynamy - spojrz za okno :)

A klient wybral mial tak:

- kleje kreisla, jeszcze bez siatki i kolor z HBW 11% i dostalem pytanie: ile bedzie kosztowac tynk w tym kolorze.... stadard :) cena cena cena....

No to odpisalem jak to wyglada, jak z barwieniem, o nasyceniu pigmentem etc etc etc....

wzorniki poszly, zaden kolor nie pasowal.

Jeszcze nawet nie zaczelismy o cenach rozmawiac... bo przy takiej kolorystyce - albo zmiana koloru albo - Carbonit.

kilka receptur ze studia kolorow (wzorniki NCS, RAL, i inne)

No i wczoraj dostalem maila ze Kreisel.... bo myjnia obok jest w takim kolorze :)

Budynek myjni w tym kolorystyka były robione przez projektanta, który podpisał się pod trwałością koloru dla tej elewacji.

Poszedłem na łatwiznę i wybrałem Kreisela. Tym bardziej, że jadę na ich klejach.

No coz... pewnie bedzie dobrze ...

-

oby było :)

A u mnie nie pada.....

A jak już tu jesteście to właśnie skończyłem elewację o której pisałem w innym wątku. Miałem wstawić zdjęcie ale nie chce mi się:)

Cały materiał Caparola i powiem szczerze, że było warto. Dom mojego kuzyna więc mogłem eksperymentować:)

Klej do przyklejania styropianu po wyschnięciu twardy jak skała.

Siatka bardzo fajna bo prawie się nie "marszczyła".

Klej do zatapiania siatki ok.

Grunt uniwersal wyglądał jak farba, bardzo gęsty i po wyschnięciu stworzył fajną powierzchnię pod tynk.

Tynk mineralny bardzo plastyczny fajnie się go nakładało po wyschnięciu nie był ultra biały tylko taki szarawy.

Malowanie farbą caparol thermosan nqg powiem tak nie ma nic lepszego jeśli chodzi o ostateczną warstwę na tynku, farbka idealnie wypełniła strukturę tynku. Niestety farba bardzo droga, trudna w nakładaniu (gęsta) i do tego spore zużycie. Ale efekt piorunujący bo po pierwszym deszczu widać było jak deszcz ładnie po niej spływa ale od razu pojawiły się miejsca niedomalowane bo tynk mineralny bez farby chłonął wodę. Dobrze, ze trochę farby nam zostało i domalowaliśmy te miejsca.

Ogólnie materiały super ale już teraz wiem dlaczego Piotrek jest przeciwny malowanej mineralce. To malowanie naprawdę komplikuje wykonanie całego ocieplenia.

Pozdrawiam.:)

Edytowane przez Radosław Krasowski

R.K.: lubię słowo "właściwie" bo cokolwiek zrobi wykonawca i tak reklamacja nie zostanie uznana... Ale to już detal Przy okazji jeśli maluje się tynk mineralny to po grzyba go nakładać? Jak już to zwykły "jasno szary" c/w

Przy okazji stawiam, że ten tynk co nakładałeś biały nie był, tylko szary z dodatkiem dwutlenku tytanu...