Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk silikonowy jakiej firmy?

Recommended Posts

modena w pigulce pytania dodatkowe i odpowiedzi:

1,5mm - najdrobniej z rozwiazan statandardowych jak mozesz zastosowac w tym ukladzie wartw. Da sie zrobic praktycznie na gladko, ale to juz jest cena materialu co najmniej x2

gruntowanie pod tynki: w zasadzie powyzej zawarta odpowiedz, pod mineralny bialy lub mozna nie gruntowac wcale w systemach caparola, ale ... lepije ten grunt dac, tez pisalem o tym, ale nie wiem gdzie. dopuszcza sie nie stosowanie PG610 pod tynk mineralny, tyle ze tu musi byc jasne uzasadnienie, dlaczego tego nie robimy. W zasadzie powyzej 2000m2 rozwazalbym nie stosowanie PG610 pod mineralny, bo wtedy jest to faktycznie jakas oszczednosc. Ponizej tego metrazu - skorka za wyprawke.

gdzies tam pisalas o klejeniu styropianu grafitowego - w Caparolu - mozna to zrobic zwyklym podstawowym klejem do styropianu. Oczywiscie mozna tez to zrobic klejem do siatki. - jak panienka zyczy, oba te kleje do tego sie nadaja.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Buahahah... wlasnie przeczytalem 3 ostatnie strony, nawet nie zauwazylem albo nie pociagnelem tematu.... swoja droga ciekawe co tam sie z ta grafitowa elewacja w koncu stalo u forumowicza.... az sie przypomnialem i poprosilem o feedback.

zapytam , czy 145 za m2 ocieplenia to dobra cena ? 20 cm termoorganika grafit plus tynk silikonowy caparola ? mam do ocieplenia 240 m?

Niedobra cena.

Biore to easy za 145brutto na Thermosanie ze styropianem Termoorganiki w graficie 20cm. I nawet moge cos tu negocjowac :p

Na Amphisilanie biore to za 120 netto + 8 Vat = ca 129 za m2

z umowa, faktura, gwarancja. Kolkowanie w termodyblu, zabezpieczenia, z dodatkami listwy przyokienne, pianki, listwy okapnikowe, porzadne narozniki pcv, na wypasie policzony material.

Edytowane przez fighter1983

Dodatkowo... o tym nie bylo mowy :) Tu juz ceny robocizny. Oczywiscie wlaczone do umowy i fakturowane dla domków: na 8% vat

Rury spustowe: 6zl netto/mb

Parapety: 35netto/mb

Deska okapowa z pasem pasem podrynnowym+montaż rynny: 17netto/mb

Dlaczego mam Cię zabić za ten mineralny?

Ja od zawsze mówię z jakich wzgl. nie lubię go robić... i dlatego stawiam na tynki barwione w masie.

Rynek jest jaki jest, i mało który inwestor będzie zainteresowany mineralnym jeśli usłyszy wyższą stawkę za m2, no bo przecież ktoś za to dodatkowe zabezpieczanie, powtóne stawianie rusztowań i jego przewózki musi zapłacić..... ja ze swojej kieszeni nie wyciągnę, bo przy tych stawkach jakie są nie ma z czego i koło się zamyka.

Reasumując;

mineralny? ok, ale + 20 zł/m2 i sprawa jest jasna.

a jak z lokalizacja miss/mister syberia? bo wlasnie nick rozkminilem :)

Termin: W tym roku ludzie siedza jeszcze, juz narzekalem, wiec sa wolni w tej chwili, ale tylko do swiat, bo po swietach start i pozniej termin: koniec maja.

Wiec albo "szybki strzal" bo zdaza do swiat to zrobic, albo koniec maja / poczatek czerwca lub pozniej, ale z kolei bez wrzesnia.

No a juz myslalem ze jak pociagniemy tak dalej to negocjacje i umowe publicznie podpiszemy. Pasuje mi jak nigdy dotad ta lokalizacja, bo po swietach jedziemy do Szczecina, wiec... terminarz sie pewnie zmieni, wole oddac to co mam po Szczecinie ewbuxxxo albo sprobowac zmienic termin, skoro ludzi, rusztowania etc bede miec w Twojej okolicy. Ty bedziesz miala obiekt referencyjny w ok. Szczecina do obejrzenia tuz po zakonczeniu prac :) Jezeli sie dogadamy to logistycznie miloby bylo jakbym mogl sobie material wczesniej zwiezc, co jedna dostawa i jedne koszty to nie dwie, wiec i od tych 129 mozemy odejmowac.

Zatem prosze o kontakt w miare szybko jezeli jestem brany pod uwage jako ZZ-tka (zastepstwo zawodnika) bo to trzeba by bylo juz zaczac planowac i ewentualnie przekladac.

Piotrek - w odpowiedzi na mineralny - jak zawsze dyplomata :)

Wlasnie skonczylem kilka wycen... musze przyznac Ci racje: optymalnie wychodzi tynk Thermosan NQG jak to rozpatrywac: material+robocizna. :confused: bylem w bledzie.

fighter: już myślałem że do mnie uderzasz... ale przecież mineralka jest barwiona w masie (wiem to nie ten temacik). A w kwestii tego co pisze mój imiennik: jakby to ująć, jeżeli nie ma pełnej powtarzalności kolorów w mineralna (co wymaga naprawdę czułej wagi i czasu), nie ma identyczności koloru i jego trwałości (tu się kłaniają markowe pigmenty), jakości materiałów (tu: cement i jego pełna znajomość) - to i traktuje się te tynki per noga. Pomijam detal, że problem jest z wykonawcami...

Fighter dziękuję za szczegółowe informacje :) , bardzo przydatne :yes:

Wychodzi mi z tego że mineralny + farba ma wiele zalet, ale jeśli wyjdzie dużo drożej za robociznę ( bo to jednak kłopot okropny dla wykonawcy) to będę brać barwiony w masie .

Myślę że pozostaje mi wybór:

tynk mineralny + farba silikonowa ThermoSan

tynk barwiony w masie ThermoSan

Edytowane przez modena

Wykonawca elewacji proponuje mi Skałę :D:rolleyes: że niby dobra jakość ;)

lol.

Modena... ja Ci w koncu wycenilem ta Twoja elewacje czy nie... bo jakos w ostatnim tygodniu zrobilem z 30 ofert i nie wiem ....

Witam,

jak długo zeszłoby z elewacją u nas? Wszystkie dane masz. Czyli, tam było 185m2 kompletnej pracy i 45m2 tylko ocieplenia /35 na kołkach.

Nie chodzi o wyliczenie ile zarabiacie na dzień.

Zdjęcie domu wysłałam wcześniej do wyceny materiału.

Forumowy teka robi wylewki 28-go i trzeba zacząć ustalać termin elewacji.

Liczmy 20mb parapetów dodatkowo

ziuta62 jezeli to bylo pytanie do mnie to wlasnie umarlem.... umarlem i zupelnie nie wiem o co chodzi.

Robilem oferte na material? albo na material z robocizna? jak tak to ktora to jest....

Wlasnie odkrylem ze ja nad tym nie panuje... na FM jestesmy pod nickami a na mailach juz albo imie nazwisko albo sam mail... i to mi sie pozniej nie spina, musze wymyslec jakis sposob ewidencjonowania korespondencji na FM+mail+rozmowy telefoniczne... bo nie wiem pozniej co sie dzieje.

Natomiast jezeli chodzi o czas wykonania tych prac powyzej: ok 7dni roboczych

lol.

Modena... ja Ci w koncu wycenilem ta Twoja elewacje czy nie... bo jakos w ostatnim tygodniu zrobilem z 30 ofert i nie wiem ....

Nie wyceniłeś :no: . Nie ładnie ;) Proszę się poprawić i natentychmiast poproszę o ofertę :) ( w dwóch wersjach : mieralny + farba silikonowa ThermoSan i silikonowy ThermoSan barwiony w masie + reszta rzeczy ,bez styropianu)