Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk silikonowy jakiej firmy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ziuta62: to bylo w Thermosanie na korniku, na bialo? w gorach? jak tak to juz wiem :) ze wstrzymanym poki co styropianem?

Modena: :jawdrop:wstydze sie... zaraz do tego siadam :)

• 3 weeks później...

Witam,

Planuje zakup tynku strukturalnego silikonowego

baranek - zirno 1,5mm na ok 85m2 dobudówki, powierzchnie ścian nie to

6m szeroka na 4 wysoka, w okolicy trochę drzew, dwie ściany mocno

nasłonecznione. Elewacja pokryta styropianem 15cm, siatka i klej dwie

warstwy. Ponieważ mam problem z doborem typu tynku, prosił bym o

poradę. Mój wybór waha się pomiędzy:

1. Tynk CAPAROL ThermoSan NQG K15

2. CAPAROL TYNK SILIKONOWY FASSADENPUTZ K15

3. Tynk mineralny i farba silikonowa

Barwa która by mi odpowiadała to mniej więcej taki odcień z palety

barw caparola Cognac 13, link poniżej:

http://caparol.pl/desktopdefault.aspx?tabID=4075&alias=pl&lang=pl&ug1=22625&ug2=22638&ug3=30949&ug4=11598

proszę o wskazanie najlepszego oraz najtańszego rozwiązania

Pozdrawiam

PS: fighter1983 sorry za PW ale później dopiero znalazłem ten wątek.

Janina: np. to rozumiem ze nie odpowiadac.

Teraz pytanie: czy ja komus na cos nie odpowiedzialem, powanzie nie ogarniam ostatnio skrzynki forumowej i maila. jak komus na cos nie odpowiedzialem: bardzo prosze przypominajke na maila. I przepraszam za gapiostwo

Fighter ja napisałam na skypie. Mogę poczekać. Z resztą nie mam wyjścia.

W niedzielę spotkanie ze słynnym Zbyszkiem.

Jak załatwię miejsce na styropian to dam znać. Czy resztę możesz wysłać na koniec lipca? Czy tak jak ze styropianem kilka dni po zapłaceniu dostanę towar. Wolałabym zapłacić teraz i dostać całego Caparola na koniec lipca.

Jania1974 : nie bardzo wiem co moglbym wiecej napisac. W zasadzie to co mialem do powiedzenia na temat tych rozwiazan w oparciu o wlasne doswiadczenia zostalo juz opisane w tym watku. Generalnie nie polozylbym u siebie polskiego Amphisilanu FP ktory to jest najpopularniejszym obecnie produktem na rynku, w sensie chyba najczesciej stosowanym. Ja u siebie kilka lat temu zobilem mineralny malowany farba silikonowa. AKtualnie zastanawialbym sie nad zastosowaniem thermosana nqg lub wlasnie mineralnego malowanego farba thermosan.

ziuta62 ustalenia na skype. Jak dla mnie wszystko ok. Czekamy na spotkanie ze Zbyszkiem.

Witajcie stanąłem przed dylematem jak wielu z nas czym pokryć zatarty i zagruntowany styropian ocieplający ściany mojego domu (zagruntowany jakieś 6-7 lat temu) , i z wielu postów i artykułów które gdzieś wyczytałem wychodzi że jedna z najtrwalszych powłok cienkowarstwowych to tynk mineralny + malowanie farba silikatowa(tak czytałem w jakimś artykule) lub silikonowa (tak pisał jeden z naszych forumowiczów - nie będę reklamował kto) , , elewację będę robił sam , więc nie ma znaczenia koszt robocizny,materiały zawsze wolę te z górnych półek gdyż mają lepsze parametry ,i pozostaje pytanie

1-pewnie trzeba ponownie zagruntować po wcześniejszym zalepieniu klejem jakiś drobnych ubytków- więc jaki grunt ?

2-jakiej dobrej firmy szukać tynku mineralnego

3-czy w końcu farba silikonowa czy silikatowa (z wcześniejszych postów jak na razie stawiam na caparol)

Po kolei:

- odczyść i wyczyść ów grunt, zobacz jak wygląda. Jeśli cały nie ma problemu, jeśli nie - uzupełnij po całości i zagruntuj, gruntem pod tynk jaki będziesz stosować. Mineralka nie ma wielkich wymagań...

- tynk mineralny - jaki - do malowania? To taki i samemu można umieszać. Z robiących to większość wielkich i kilku małych (-> barwiony w masie).

- co do farb - nie wiem. Nie moja działka.

• 2 weeks później...