Balto 30.05.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Najpierw będziesz musiała to zagruntować gruntem dostosowanym do tynku jaki wybierzesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jania1974 05.06.2014 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 To oczywiste, pytalem tylko o czas jaki trzeba odczekac aby klej byl gotowy do nakladania struktury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 05.06.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Byle stwardniał Klej to cienka warstwa, wysycha także szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikmot 05.06.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 ja u siebie kupiłem Caparola silikonowy, kolor Terra 14, jestem bardzo zadowolony. Baranek 2.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zezex 12.06.2014 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Dzień dobry, mam taki problem: dwa lata temu "podniosłem" ściany i zrobiłem dodatkowe "piętro" (ze skosami). Wcześniej dom był wytynkowany (tynk mineralny, malowany). To "podniesienie" jest przygotowane do położenia tynku, ale - wykonawca (kuzyn) twierdzi, że lepiej położyć tynk na całej powierzchni, niż tylko na "podniesieniu" (z późniejszym malowaniem całości). Twierdzi, że na łączeniu będzie widoczna różnica. Nie jestem do końca przekonany (a czytając forum stwierdziłem, że może sam poeksperymentuję i kupię trochę tynku i farby, sprawdzając na kilku metrach jak to wyjdzie), tym bardziej, że w kosztach byłaby znacząca różnica, tj. tynk na "podniesieniu" i farba na malowanie domu wraz z robocizną są znacznie tańsze niż tynk na cały dom i robocizna - wg wyliczeń kuzyna, ale twierdzi, że wizualnie będzie kiepski efekt. Dodam, że powierzchnie do zrobienia to blisko 400m2, ale "podniesienie" to około 80m2.Z góry dziękuję za opinie znawców tematu.PozdrawiamZezex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 12.06.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Brat wie co mówi, z tym, że nie do końca musisz nakładać tynk na całej powierzchni, ale malować już tak. Jeśli dasz nowy tynk na tych wyższych częściach - będzie się odznaczał, inaczej będzie chłonął wodę etc. Malowanie - niewiele zmieni, odcień się będzie różnilł Moja opinia: przygotować ściany podniesione pod tynk mineralny, nałożyć go, potem cały dom odświeżyć: czyli grunt i farba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zezex 13.06.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Brat wie co mówi, z tym, że nie do końca musisz nakładać tynk na całej powierzchni, ale malować już tak. Jeśli dasz nowy tynk na tych wyższych częściach - będzie się odznaczał, inaczej będzie chłonął wodę etc. Malowanie - niewiele zmieni, odcień się będzie różnilł Moja opinia: przygotować ściany podniesione pod tynk mineralny, nałożyć go, potem cały dom odświeżyć: czyli grunt i farba... Dziękuję. Jeśli dobrze zrozumiałem: nie muszę kłaść tynku na całym domu, tylko na podniesieniu. Potem solidny grunt i farba silikonowa i powinno być w porządku? Przepraszam, że się upewniam, ale to jest kilka ładnych tysięcy w jedną bądź drugą stronę. Pozdrawiam Zezex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 13.06.2014 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Tak, dokładnie. Tynk na to co wyżej ma dać zbliżoną fakturę, grunt pod farbę zapewni wyrównanie chłonności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 16.06.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 a moze mi ktoś odpowiedzieć jaka jest różnica między np.Caparol mineralnym a akrylowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 16.06.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 a moze mi ktoś odpowiedzieć jaka jest różnica między np.Caparol mineralnym a akrylowym? mineralny jest w worku - suchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 16.06.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Piotrek no chyba jest troche wiecej roznic. lucjus: bylo juz opisane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 16.06.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 Piotrek no chyba jest troche wiecej roznic. lucjus: bylo juz opisane... No chyba wiem, że jest więcej.... To było pierwsze co mi się nasunęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 16.06.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2014 e: fakt, deczko złośliwe. Ja bym dorzucił opakowanie... na ten przykład i tak dalej.lucjus: to są dwa różne rodzaje / typy tynku mające swoje wady i zalety, swoją charakterystykę i cenę. Oba jednakże spełniają swoją rolę. Ty musisz podjąć decyzję jakiego tynku szukasz, czy tylko tynku jako tynku i jesteś ograniczony np. finansowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucjus 17.06.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Mąż wybrał silikonowy Caoarol-złamana biel,jeszcze dokładnie odcień nie wiem-jakie zalety ma ten tynk, czym się różni od akrylowego albo mineralnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 17.06.2014 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 Ja wybrałam tynk silikonowy caparola 1,5mm baranek,bardzo ładnie się prezentuje .Kolor cognac16,jak się sprawdzi w użytkowaniu nie wiem:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 18.06.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2014 mineralny jest w worku - suchy. No może i trochę złośliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ptx 19.06.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 wybierajac tynk mineralny, jaka grubosc najlepiej zastosowac a takze jakim rodzajem farby pomalowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 19.06.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 ptx: a ile chcesz? Tynki jako zewnętrzne elewacyjne ozdobne są nawet na ziarnie 16 mm... A grubość zwykłego i 40 może wynosić. Zależy od składu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 23.06.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Możesz skorzystać również z takiego rozwiązania np.tynk http://www.rockwool.pl/produkty-rozwiazania/u/4339/produkty/produkty/tynk-polimerowo-mineralny-br-ecorock-m 2 mm jest chyba najbardziej popularną grubością. Grunt pod farbę i farbe znajdziesz tutaj :http://www.rockwool.pl/produkty-rozwiazania/u/4341/produkty/produkty/grunt-pod-farby-silikatowe-ecorock-grunt-s http://www.rockwool.pl/produkty-rozwiazania/u/4343/produkty/produkty/farba-silikatowa-ecorock-f-s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 23.06.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 TomekW: polimer jest dodatkiem, jak nazwa wskazuje jest to tynk mineralny, polimer jest pewnie z powodu dość dużej zawartości cementu by ograniczyć skurcze i lub ułatwić nakładanie kolejnych warstw. Stawiam, że jest w postaci suchej... Grubość ziarna do: oznacza, że minimalna grubość wynosi nawet 0,5 mm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts