Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk silikonowy jakiej firmy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzień dobry,

mam taki problem: dwa lata temu "podniosłem" ściany i zrobiłem dodatkowe "piętro" (ze skosami). Wcześniej dom był wytynkowany (tynk mineralny, malowany). To "podniesienie" jest przygotowane do położenia tynku, ale - wykonawca (kuzyn) twierdzi, że lepiej położyć tynk na całej powierzchni, niż tylko na "podniesieniu" (z późniejszym malowaniem całości). Twierdzi, że na łączeniu będzie widoczna różnica. Nie jestem do końca przekonany (a czytając forum stwierdziłem, że może sam poeksperymentuję i kupię trochę tynku i farby, sprawdzając na kilku metrach jak to wyjdzie), tym bardziej, że w kosztach byłaby znacząca różnica, tj. tynk na "podniesieniu" i farba na malowanie domu wraz z robocizną są znacznie tańsze niż tynk na cały dom i robocizna - wg wyliczeń kuzyna, ale twierdzi, że wizualnie będzie kiepski efekt. Dodam, że powierzchnie do zrobienia to blisko 400m2, ale "podniesienie" to około 80m2.

Z góry dziękuję za opinie znawców tematu.

Pozdrawiam

Zezex

Brat wie co mówi, z tym, że nie do końca musisz nakładać tynk na całej powierzchni, ale malować już tak. Jeśli dasz nowy tynk na tych wyższych częściach - będzie się odznaczał, inaczej będzie chłonął wodę etc. Malowanie - niewiele zmieni, odcień się będzie różnilł Moja opinia: przygotować ściany podniesione pod tynk mineralny, nałożyć go, potem cały dom odświeżyć: czyli grunt i farba...

Brat wie co mówi, z tym, że nie do końca musisz nakładać tynk na całej powierzchni, ale malować już tak. Jeśli dasz nowy tynk na tych wyższych częściach - będzie się odznaczał, inaczej będzie chłonął wodę etc. Malowanie - niewiele zmieni, odcień się będzie różnilł Moja opinia: przygotować ściany podniesione pod tynk mineralny, nałożyć go, potem cały dom odświeżyć: czyli grunt i farba...

Dziękuję.

Jeśli dobrze zrozumiałem: nie muszę kłaść tynku na całym domu, tylko na podniesieniu. Potem solidny grunt i farba silikonowa i powinno być w porządku?

Przepraszam, że się upewniam, ale to jest kilka ładnych tysięcy w jedną bądź drugą stronę.

Pozdrawiam

Zezex

e: fakt, deczko złośliwe. Ja bym dorzucił opakowanie... na ten przykład i tak dalej.

lucjus: to są dwa różne rodzaje / typy tynku mające swoje wady i zalety, swoją charakterystykę i cenę. Oba jednakże spełniają swoją rolę. Ty musisz podjąć decyzję jakiego tynku szukasz, czy tylko tynku jako tynku i jesteś ograniczony np. finansowo.

Możesz skorzystać również z takiego rozwiązania np.tynk http://www.rockwool.pl/produkty-rozwiazania/u/4339/produkty/produkty/tynk-polimerowo-mineralny-br-ecorock-m 2 mm jest chyba najbardziej popularną grubością. Grunt pod farbę i farbe znajdziesz tutaj :http://www.rockwool.pl/produkty-rozwiazania/u/4341/produkty/produkty/grunt-pod-farby-silikatowe-ecorock-grunt-s http://www.rockwool.pl/produkty-rozwiazania/u/4343/produkty/produkty/farba-silikatowa-ecorock-f-s

TomekW: polimer jest dodatkiem, jak nazwa wskazuje jest to tynk mineralny, polimer jest pewnie z powodu dość dużej zawartości cementu by ograniczyć skurcze i lub ułatwić nakładanie kolejnych warstw. Stawiam, że jest w postaci suchej... Grubość ziarna do: oznacza, że minimalna grubość wynosi nawet 0,5 mm...