Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk silikonowy jakiej firmy?

Recommended Posts

lukaszeczek4 - wez to rozkuj i zobacz co jest pod spodem - w 2 zdjeciu na 90% bedzie brak siatki lub brak zakladu na siatce. na pierwszym zdjeciu - jak rozkujesz i wrzucisz zdjecie cos pomyslimy.

devileczek: bardzo stanadardowe jest to, ze masz dziwne ceny. My na na miejscu u siebie robimy po 12-14zl netto/m2 za grunt i tynk, ale przy wyjazdach gdzie rusztowanie i ludzi trzeba wiezc, zapewnic im nocleg itd ceny beda od 18-25zl za sama robocize za to samo. Dlatego pewnie masz taki rozstrzal.

Teraz robimy jedna taka elewacje... 2km od siedziby, gdzie praktycznie nie ma kosztow dodatkowych... po 10zl netto/m2

Edytowane przez fighter1983

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Fighter1983,

Napisałem maila z prośbą o wycenę do 5 może 6 firm. Dostałem jedna odpowiedz, od przedstawiciela Dufy. Robocizna to 20PLN/m2, Natomiast z materialem,tynkiem silikonowym( barwionym cena ok 175 PLN za wiadro 25kg ) na gotowo to 50PLN/m2. W to wchodzi gruntowanie, VAT na 8%. Odleglosc ok 10km od mojej budowy. 200m2 elewacji. Cos za drogo i cos mi sie wydaje ze wezmę ekipę która docieplała i zrobię to bez 'VAT'u, a materiał zamówię sam. Tylko to pozniej roznie bywa z reklamacja, wszystkiego trzeba bedzie pilnowac...echh

Fighter1983,

Napisałem maila z prośbą o wycenę do 5 może 6 firm. Dostałem jedna odpowiedz, od przedstawiciela Dufy. Robocizna to 20PLN/m2, Natomiast z materialem,tynkiem silikonowym( barwionym cena ok 175 PLN za wiadro 25kg ) na gotowo to 50PLN/m2. W to wchodzi gruntowanie, VAT na 8%. Odleglosc ok 10km od mojej budowy. 200m2 elewacji. Cos za drogo i cos mi sie wydaje ze wezmę ekipę która docieplała i zrobię to bez 'VAT'u, a materiał zamówię sam. Tylko to pozniej roznie bywa z reklamacja, wszystkiego trzeba bedzie pilnowac...echh

Jezeli tego jest 200m2 w Czestochowie i w miare tanio zakwateruje ludzi - pewnie nie bedzie problemu z tym moge sie podjac za 18zl netto robocizna (grunt i tynk) o ile nie dojda miejscowe naprawy. Materialy w cenie netto, fakturowane razem z robocizna na 8% VAT:

Grunt: Putzgrunt610 - 0,3kg/m2 6,50/kg (op.25kg) wiec 75kg potrezbne przy 200m2: 487,50 netto

Tynk: Amphisilan FP K15 2,5kg/m2 cea bialgo lub jakiegos jasnego: 5,45/kg wiec 500kg: 2725 netto

Tynk opcja: Thermosan FP K15 NQG 1,7kg/m2 cena bialego lub jasny: 10zl/kg wiec 340kg: 3400 netto

Robocizna: 18 x 200 = 3600 netto

Tym samym wychodzi:

Z tynkiem Amphisilan: 6812,50 netto VAT 8% 7357,50 brutto

Z tynkiem Thermosan: 7487,50 netto VAT 8% 8086,50 brutto

I w zasaaaadzie... mozemy to zrobic. Dojda jeszcze koszty zabezpieczen (folie, tasmy etc... no ale tego juz Ci nie policze zdalnie, no ale tez i to niewielki koszt jest)

Gwarancja bardzo ważna rzecz, ja bym nie ryzykował, propozycja Fightera brzmi sensownie

No ale na co ja tu moge udzielic gwarancji :) w zasadzie na bardzo niewiele: ze grunt i tynk zostanie polozony zgodnie z wytycznymi, ze wlasciwosci tynku - zgodnie z parametrami deklarowanymi w karcie tech - ale to i tak producent gwarantuje a nie ja.

Nie jestem w stanie dac gwarancji na nic wiecej bo:

- nie wiem jak przyklejono styropian

- nie wiem jak mocowano lub nie mocowano mechanicznie, i czy to mocowanie jest pewne - wiec jak to wiatr zerwie - nie moja wina

- nie wiem jak zrobiono warstwe zbrojaca, zbrojenia dioagonalne, zaklady siatki - z jakiego materialu - jezeli popeka, porysuje sie - nie moja wina

- nie wiem jak z detalami: narozniki, kapinosy, dylatacje jezeli wystapily - wiec pekniecia przeniesione z w.zbrojacej - tez nie moja wina

wiec z ta gwarancja to ciezki temat jest, za bardzo niewiele moge wziac odpowiedzialnosc i dac gwarancje.

ok masz rację, ale gwarancja to w ogóle jest temat rzeka jeśli chodzi o gwarancje bo nikt ich nie daje de facto: wykonawcy mówią że nie mogą dać gwarancji bo nie wiedzą de facto na czym robią, nigdy nie mają 100 %pewności deklarowanych parametrów ( patrz kleje które nie kleją) A producenci mówią że nie mogą dac gwarancji bo nie mogą być pewni ja została wykonana robota budowlana. Jest coś chyba na rzeczy?:)

• 1 month później...

majster: dobra chemia tzn jaka? Mocna? Czyli taka która potrafi sprawić, że kiepski cement zachowuje się jako tako? Czy może delikatna, bo bazą jest porządny cement a my tylko delikatnie modyfikujemy jego właściwości? Dobry styropian - czyli? Z założenia system polega na tym by kupować wszystko u jednego producenta, bo on mówi siatka kupiona u mnie, klej kupiony u mnie i tynk kupiony u mnie są moje... Teoretycznie z racji składu można użyć dowolnego dobrej jakości kleju, odpowiedniego styropianu, porządnej siatki i gruntu (wszak baza tych wszystkich tynków jest zasadniczo ta sama, różni się zasadniczo tylko ilością wsadu czyli dyspersji i rodzajem chemii by ów wsad działał), w praktyce coś się może z czymś zgryźć.. To nie jest takie proste jak się wydaje....

Kilka słów o cemencie popełniłem - możesz poczytać - http://www.bialycement.pl

• 2 months później...

sezon na tynki pomału się zaczyna więc wskrzeszę temat ;)

mam rozłożone rusztowanie i czekam na w miarę sensowne temperatury, oczywiście czytam i szukam info na temat tynku

i teraz tak klej położony(robiłem sam, kładłem klej i jak był taki,hmm, lekko twardy zacierałem pacą styropianową ,lekko polewając wodą)

obecnie wygląda to tak że miejscami jest warstwa pylącego kleju,ale przeciągnę ręką i jest ok.

pytanie pierwsze

- zmieść zmiotką(oczyścić) i położyć podkład?

- jak bym się decydował na mineralny,też gruntować? (chyba tak)

- czy kładąc dwa różne tynki,np: mineralny,silikonowy (dwie ściany tak, dwie tak) uzyskam jeden kolor?

- są miejsc - bardzo sporadyczne i małe(tak od 5 do 10cm) gdzie prześwita śiatka, mozna to miejscowo naprawić nakładając klej i zacierając?

czy dać sobie spokój?

- dom położony przy ulicy asfaltowej -średni ruch, raczej oddalony od sąsiadów - jaki tynk? kusi mnie właśnie mineralny + farba akrylowa/sylikonowa

Po kolei:

- tak musisz po zimie oczyścić podkład - zakładam z opisu, że jest klej, ale niezagruntowany. Musisz sprawdzić jak przezimował.

- tak musisz gruntować klej (się to ładnie nazywa - warstwa zbrojąca) przed położeniem każdego! tynku. Grunty do tynków są rożne, osobno do mineralnego osobno do silikonowego. Grunt tego producenta jakiego będziesz miał tynk

- przy dwóch różnych typach tynków robionych przez jednego producenta pełna zgodność kolorów może być i jest zwykle problematyczna z racji składu tynku, sposobu wybarwiania, faktury i takich tam "pierdół"

- musisz poprawić nałożenie kleju i sprawdzić czemu odpadł lub czemu go tam nie ma - może ten fragment siatki jest akurat źle położony?

- najsensowniejszym tynkiem - według mnie i kilku innych osób jest mineralny, z tym że panują rozbieżności czy barwiony w masie czy malowany. Jeżeli jest nie barwiony to trzeba go pomalować. Farbę dobierz w zależności od tego jakie są u konkretnego producenta do niego przeznaczone i od tego czy będziesz go chciał myć. Pamiętaj, że pomalowania wygładza strukturę.

Dołączam do wątku.

Budynek ociepliłem i zaciągnąłem klejem w listopadzie / grudniu. Sezonuje się 3 miesiąc. W narożnikach niektórych okien, oraz w okolicach parapetów powstały zarysowania. Domyślam się, że są wynikiem naprężeń w tych rejonach?

P080315_17.02.jpg

P080315_17.04_[01].jpg

Czy wystarczy je zaciągnąć klejem i siatką, czy tynki silikonowe są na tyle elastyczne, że nic nie będzie pękać w przyszłości?

Jak upewnić się że klej i siatka nie odspoją się z biegiem lat ? Opukiwać ścianę? Tynkowałem w temperaturach powyżej 50C, ale mogło się zdarzyć, że w nocy temp spadła do + 2 / + 3 C ....

Przyczyn może być wiele

1. Brak siatek diagonalnych - najbardziej prawdopodobne

2. Zbyt gruba warstwa kleju - troszkę mniej

3. Siatka np 90-120g/m2

4. Zaszpachlowanie a nie wtopienie siatki

5. Kiepskiej jakości klej + cała reszta wyżej

6 Układanie zbrojenia w niskich temp,

Chmmmm

Pewnie to tyle w temacie

Możliwe, że na boniach nie ma siatek diagonalnych - ale zapytam wykonawcę... Pozostałe materiały Caparola, klej Capatect Klebe 190, temperatury układania około 5 - 7 C, choć możliwe, że nad ranem spadła do 2-4 jednak zawsze była powyżej zera.

Jak to naprawić? I jak upewnić się że w przyszłości klej się nie odspoi od wełny ?!

Możliwe, że na boniach nie ma siatek diagonalnych - ale zapytam wykonawcę... Pozostałe materiały Caparola, klej Capatect Klebe 190, temperatury układania około 5 - 7 C, choć możliwe, że nad ranem spadła do 2-4 jednak zawsze była powyżej zera.

Jak to naprawić? I jak upewnić się że w przyszłości klej się nie odspoi od wełny ?!

http://pliki.astrobud.pl/grafika/kd600.pdf

strona 15

wersja dla hardkorowcow:

http://pliki.astrobud.pl/grafika/systemy.pdf ewbuxxxo ! przejrzyj koniecznie

Edytowane przez fighter1983

Została wykonana standardowa warstwa z kleju Capatect 190 + siatka Capatect 650/110. Po wyschnięciu zostały przyklejone bonie. W krawędziach boni zostały przyklejone narożniki Capatect-Gewebe-Eckschutz 656. Siatek diagonalnych nie ma, ale na powierzchni boni są siatki z 2 narożników - zewnętrznego i wewnętrznego. Skoro jest tak gęsto od siatki, to dlaczego pęka? Będę chyba musiał podłubać głębiej w tych pęknięciach... Edytowane przez piotrek0m