fighter1983 13.03.2015 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Została wykonana standardowa warstwa z kleju Capatect 190 + siatka Capatect 650/110. Po wyschnięciu zostały przyklejone bonie. W krawędziach boni zostały przyklejone narożniki Capatect-Gewebe-Eckschutz 656. Siatek diagonalnych nie ma, ale na powierzchni boni są siatki z 2 narożników - zewnętrznego i wewnętrznego. Skoro jest tak gęsto od siatki, to dlaczego pęka? Będę chyba musiał podłubać głębiej w tych pęknięciach... odpwoiedziales sam sobie brak zbrojen diagonalnych w tym przypadku jest na 95% przyczyna pekania tych naroznikow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 14.03.2015 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Rozumiem, że przyklejenie siatek diagonalnych przed nałożeniem tynku nie zaszkodzi, a może pomoże ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 14.03.2015 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 oczywiście, że pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pakuś 19.03.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 ...Balto, dzienx wielkie co do tynku, też na podstawie tego wątku jestem bardziej skłonny do tynku mineralnego dziwne że ekipy(3miałem) jakoś dziwnie nie mają zapału do położenia go planuję,aby ekipa mi go położyła, a ja sam bym sobie go pomalował i właśnie, czy jak pomaluję farbą silikonową trwałość koloru będzie zbliżona do tynku typowo silikonowego? i czy te 'właściwości' tynku silikonowego o zachowaniu lepszej czystości uzyskam malując właśnie farbą silikonową? no i jak jest z tymi tynkami barwionymi w masie - trwałość koloru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 16.04.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) Pytanie: Ściany zostały pokryte klejem Caparol 190 z zatopioną siatką i sezonowały 4-5 miesięcy przez zimę do teraz. Czy jeżeli w tym czasie nie pojawiły się pęknięcia, to jest cień nadziei, że już się nie pojawią? Że np. siatka ma poprawne zakłady i nie ma innych niespodzianek? Jeżeli klej nigdzie nie odpadł, nie spuchł, nie pyli się i nie kruszy, to gorzej nie będzie? Bo z drugiej strony technologia Caparol zaleca wykonanie elewacji max 3 miesiące po nałożeniu kleju. (A są domy które i 2 lata stoją bez tynku). Bo nie ma możliwości sprawdzenia jakości prac po wykonaniu, zostaje tylko wiara wykonawcy i czekanie na odległe efekty. Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 11.05.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2015 Mam pytanie do znawców tematu elewacji.Elewacje mam zrobioną od września 2014r, całość na Caparol.Klej miałem zagruntowany na zimę i teraz chce kłaść tynk mineralny plus malowanie farbą silikonową Amphisilan Plus.Po jakim czasie najwcześniej mogę malować taką elewację, ile czasu potrzebuje tynk mineralny do wyschnięcia?Czy malowanie po 2 dniach to dobry pomysł?Pogoda raczej słoneczna, temperatury około 20 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 12.05.2015 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 oczywiście, że pomoże. nick zmieniles? dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 12.05.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 nick zmieniles? dlaczego? Skończył się profil płatny i wyłączyli - jak kupiłem nowy, to dali nick zgodny z nazwą firmy i tak zostało.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 12.05.2015 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2015 Mam pytanie do znawców tematu elewacji. Elewacje mam zrobioną od września 2014r, całość na Caparol. Klej miałem zagruntowany na zimę i teraz chce kłaść tynk mineralny plus malowanie farbą silikonową Amphisilan Plus. Po jakim czasie najwcześniej mogę malować taką elewację, ile czasu potrzebuje tynk mineralny do wyschnięcia? Czy malowanie po 2 dniach to dobry pomysł? Pogoda raczej słoneczna, temperatury około 20 stopni. 2 dni to za szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 14.05.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Skończył się profil płatny i wyłączyli - jak kupiłem nowy, to dali nick zgodny z nazwą firmy i tak zostało.... troche bez sensu... mysle ze ewbuxxxo bylo bardziej kojarzone. zwlaszcza jak o Tobie forumowicze miedzy soba rozmawiali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 14.05.2015 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 może i racja.... Temat do przemyślenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 14.05.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Zdecydowanie fighter ma racje. F. Jak kwity dla mnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 14.05.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2015 Zdecydowanie fighter ma racje. F. Jak kwity dla mnie ? processing Pan sie nie denerwuje 3 miesiace mamy biezace idzie na biezaco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 15.05.2015 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Na jesieni położyłem na elewacji wszystko poza tynkiem (Caparol). Tynk ma być jasny (najchętniej biały) i zastanawiamy się, który produkt wybrać. Jaki rodzaj tynku? Czy dalej iść w Caparola czy coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 15.05.2015 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2015 Jak najbardziej możesz iść w Caparol skoro masz już system. Jeśli biały to obstawilbym silikon (amphisilan albo Thermosan) bądź carbon w zależności od funduszy ale również Amphisilan spokojnie da rade. Możesz też pomyśleć nad lekko złamaną bielą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 18.05.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2015 uporczywy jednak bede. jak mozna proponowac Carbopor w ukladzie z klejem cementowym? wymysl Caparol-a nie wiadomo po co.od tego roku "slonik" coraz dziwniejszy sie robi, i coraz mi mniej bliski. po co cos takiego robic?Carbon mial swoje uzasadnienie... ale w pelnym ukladzie. a taka "lepianka" 190+pg+carbo? no i co z tego ze jest teraz na to "papier" a co ciekawe nie ma na nqg na eps.... dziwne to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 19.05.2015 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Napisałem o carbonie ze względu na k10, U siebie nie obracam carbonem więc mogłem się trochę zapędzić sorkss... taki rynek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin834 19.05.2015 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Zperspektywy czasu - tynk sylikonowny firmy Kreisel po 6 latach wymaga malowania. Słyszałem też ostatnio od znajomego o farbie KABE z dodatkiem przeciwgrzybicznym ( jest za dopłatą ok. 1 zł do 1 kg ) Czy ktoś pradzi jak przygotować istniejący tynk pod malowanie farbą ? ( sylikat ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 19.05.2015 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 W jakim stanie jest elewacja? są jakieś glony lub zzielenienia? Jeśli jest tylko brudna to wystarczy przemyć myjką ciśnieniową i malować jak wyschnie. Jeśli jest zielonawa to trzeba by się tego pozbyć przed malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
devileczek 14.06.2015 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2015 Pytanko odnośnie barwienia gruntu- barwic czy nie ? Rozważam tynk, coś w stylu Caparol Savanne/Nutria 16. Jedni mówią ze barwic, co ujednolica kolor, drudzy ze przy jasnych kolorach to nie ma takiego znaczenia. Zaleta niebarwionego, białego gruntu jest ponoć możliwość wychwycenia niedoróbek przy tynkowaniu, po prostu grunt przebija. Jak to jest w praktyce ? Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts