Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk silikonowy jakiej firmy?

Recommended Posts

Została wykonana standardowa warstwa z kleju Capatect 190 + siatka Capatect 650/110. Po wyschnięciu zostały przyklejone bonie. W krawędziach boni zostały przyklejone narożniki Capatect-Gewebe-Eckschutz 656. Siatek diagonalnych nie ma, ale na powierzchni boni są siatki z 2 narożników - zewnętrznego i wewnętrznego. Skoro jest tak gęsto od siatki, to dlaczego pęka? Będę chyba musiał podłubać głębiej w tych pęknięciach...

odpwoiedziales sam sobie :) brak zbrojen diagonalnych w tym przypadku jest na 95% przyczyna pekania tych naroznikow.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...Balto, dzienx wielkie :)

co do tynku, też na podstawie tego wątku jestem bardziej skłonny do tynku mineralnego

dziwne że ekipy(3miałem) jakoś dziwnie nie mają zapału do położenia go ;)

planuję,aby ekipa mi go położyła, a ja sam bym sobie go pomalował :)

i właśnie, czy jak pomaluję farbą silikonową trwałość koloru będzie zbliżona do tynku typowo silikonowego?

i czy te 'właściwości' tynku silikonowego o zachowaniu lepszej czystości uzyskam malując właśnie farbą silikonową?

no i jak jest z tymi tynkami barwionymi w masie - trwałość koloru?

• 4 weeks później...

Pytanie:

Ściany zostały pokryte klejem Caparol 190 z zatopioną siatką i sezonowały 4-5 miesięcy przez zimę do teraz. Czy jeżeli w tym czasie nie pojawiły się pęknięcia, to jest cień nadziei, że już się nie pojawią? Że np. siatka ma poprawne zakłady i nie ma innych niespodzianek? Jeżeli klej nigdzie nie odpadł, nie spuchł, nie pyli się i nie kruszy, to gorzej nie będzie? Bo z drugiej strony technologia Caparol zaleca wykonanie elewacji max 3 miesiące po nałożeniu kleju. (A są domy które i 2 lata stoją bez tynku).

Bo nie ma możliwości sprawdzenia jakości prac po wykonaniu, zostaje tylko wiara wykonawcy i czekanie na odległe efekty.

Edytowane przez piotrek0m

• 4 weeks później...

Mam pytanie do znawców tematu elewacji.

Elewacje mam zrobioną od września 2014r, całość na Caparol.

Klej miałem zagruntowany na zimę i teraz chce kłaść tynk mineralny plus malowanie farbą silikonową Amphisilan Plus.

Po jakim czasie najwcześniej mogę malować taką elewację, ile czasu potrzebuje tynk mineralny do wyschnięcia?

Czy malowanie po 2 dniach to dobry pomysł?

Pogoda raczej słoneczna, temperatury około 20 stopni.

Mam pytanie do znawców tematu elewacji.

Elewacje mam zrobioną od września 2014r, całość na Caparol.

Klej miałem zagruntowany na zimę i teraz chce kłaść tynk mineralny plus malowanie farbą silikonową Amphisilan Plus.

Po jakim czasie najwcześniej mogę malować taką elewację, ile czasu potrzebuje tynk mineralny do wyschnięcia?

Czy malowanie po 2 dniach to dobry pomysł?

Pogoda raczej słoneczna, temperatury około 20 stopni.

2 dni to za szybko.

Skończył się profil płatny i wyłączyli - jak kupiłem nowy, to dali nick zgodny z nazwą firmy i tak zostało....

troche bez sensu... mysle ze ewbuxxxo bylo bardziej kojarzone. zwlaszcza jak o Tobie forumowicze miedzy soba rozmawiali.

uporczywy jednak bede. jak mozna proponowac Carbopor w ukladzie z klejem cementowym?

wymysl Caparol-a nie wiadomo po co.

od tego roku "slonik" coraz dziwniejszy sie robi, i coraz mi mniej bliski. po co cos takiego robic?

Carbon mial swoje uzasadnienie... ale w pelnym ukladzie. a taka "lepianka" 190+pg+carbo? no i co z tego ze jest teraz na to "papier" a co ciekawe nie ma na nqg na eps....

dziwne to wszystko

• 4 weeks później...
Pytanko odnośnie barwienia gruntu- barwic czy nie ? Rozważam tynk, coś w stylu Caparol Savanne/Nutria 16. Jedni mówią ze barwic, co ujednolica kolor, drudzy ze przy jasnych kolorach to nie ma takiego znaczenia. Zaleta niebarwionego, białego gruntu jest ponoć możliwość wychwycenia niedoróbek przy tynkowaniu, po prostu grunt przebija. Jak to jest w praktyce ? Dzieki