Balto 15.07.2015 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Fighter: pomyliłeś się, w tym kraju, nawet w pysk nie chcą dać za bezdurno... trzeba sobie na to zasłużyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjanu 16.07.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 podloze trzeba dobrze sprawdzic: ) Mam pytanie do fighter1983 i do wszystkich (kolorstudio), którzy się orientują. Ponieważ kwota za klinkier mnie przeraziła (wysoki na 3,5 m komin), chcę go otynkować cienkowarstwowo. Jaki tynk wybrać, jakiej firmy, żeby to miało ręce i nogi? I jak to zrobić? Dodam, że komin jest systemowy Schiedel (rura już ocieplona wełną i to wszystko w tych pustakach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 18.07.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Klej 190 szary -> siatka 165-> ct610-> tynk silikonowy amphisilan. Ewentualnie mozna jeszcze welne polozyc ale skoro mamy systemowo welne to nie ma sensu, a sam komin tez by zrobil sie bardziej masywnyRozwiazanie mysle optymalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 18.07.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 komin od czego? Bo jeśli coś na paliwa stałe to nie tynk silikonowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DSQ 18.07.2015 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Przywolany odpowiadam. Zacznijmy od granicznych HBW dla systemow docieplen i rozwiazan Caparol-a. HBW - wspolczynnik odbicia swiatla dla wybranego koloru, we wzornikach Caparol-a jest okreslony, ale i dla RAL Caparol opracowal taka tabele, dostepna tutaj: http://pliki.astrobud.pl/HBW_RAL-Farbtoene.pdf I teraz tak: 30%-100% systemy Caparol z wykorzystaniem EPS i tynkow: MLP+farba, akrylowy, silikatowy, silikonowy 20%-100% jak wyzej, ale z adnotacja "niewielkie powierzchnie" co jest niesprecyzowane, a jak cos jest niesprecyzowane, tzn ze roznie moze byc 15%-100% system Caparol Carbon na EPS z wykorzystaniem warstwy zbrojacej z CarbonSpahtell i tynku Carbopor Putz 5%-100% system Caparol Carbon na wełnie (Fasrock LL lub Frontrock MAX E) z wykorzystaniem warstwy zbrojacej z Carbonit i tynku CarboporPutz W Twoim przypadku RAL7043 to HBW 12% wg tabeli, wiec interesuje nas ostatnie rozwiazanie: welna+carbonit+carbopor putz. Ceny: - welna - to na allegro znajdziesz, ja w tym tygodniu kupowalem po 242 netto/m3 - carbonit - zuzycie ok 7kg/m2 cena 1kg - okolo 8,60 netto/kg - Putzgrunt 610 - 6,50 netto/kg zuzycie 0,3kg/m2 - Carbopor Putz - zuzycie w zaleznosci od struktury, przy 1,5mm okolo 2,3kg/m2 cena ok 8,90 netto/kg Przy PG610 i CarboporPutz konieczne barwienie i teraz tak: SOTON - min 300kg barwione u producenta, ceny nie podam w tej chwili, bo nie byla mi potrzebna cena sotonu w Carbo. barwiony u dystrybutora koszt pigmentu 2,97 netto do 1 kg tynku dla koloru RAL 7043. Wlasnie skonczylismy dla forumowicza elewacje w Pyrzycach na Carbo z RAL 7016 na welnie wlasnie, wiec moge potwierdzic te zuzycia. Zdjecia mam bardzo kiepskie bo nie bylem, a chlopaki zrobili jakims kiepskim aparatem, moge wrzucic ew. na swoj facebook jak ktos chcialby zobaczyc. Tu link: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1070138783015291.1073741846.582692541759920&type=3 Fighter, dzięki wielkie za konkretne dane. W moim przypadku tego ciemnego koloru będzie góra 70 m2, więc za mało na Soton, czyli zostanie mieszalnik. Czy dobrze przypuszczam, że oprogramowanie takiego mieszalnika ma wczytane wszelkie palety, nie tylko z Caparola, ale także innych systemów oraz RAL, czy też raczej ręcznie na podstawie wartości RGB lub jakąś aplikacją dobiera się zbliżony odpowednik w palecie 3D_System? W moim przypadku, nawet jeżeli da się otrzymać dokładnie dany kolor RAL, chyba warto jednak poszukać zbliżonego odopwiednika z palety Fassade A1? (Wg RGB dla RAL 7043 byłby to chyba ciut ciemniejszy Venato 10) Czy różnica w trwałości wybarwienia z A1 jest naprawdę znacząca, skoro, jak zakładam, kompozycja pigmentów dla koloru z Fassade A1 oraz innego bardzo zbliżonego jest prawie identyczna, czy jednak jest to bardziej złożona kwestia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 19.07.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 Fighter, dzięki wielkie za konkretne dane. W moim przypadku tego ciemnego koloru będzie góra 70 m2, więc za mało na Soton, czyli zostanie mieszalnik. Czy dobrze przypuszczam, że oprogramowanie takiego mieszalnika ma wczytane wszelkie palety, nie tylko z Caparola, ale także innych systemów oraz RAL, czy też raczej ręcznie na podstawie wartości RGB lub jakąś aplikacją dobiera się zbliżony odpowednik w palecie 3D_System? W moim przypadku, nawet jeżeli da się otrzymać dokładnie dany kolor RAL, chyba warto jednak poszukać zbliżonego odopwiednika z palety Fassade A1? (Wg RGB dla RAL 7043 byłby to chyba ciut ciemniejszy Venato 10) Czy różnica w trwałości wybarwienia z A1 jest naprawdę znacząca, skoro, jak zakładam, kompozycja pigmentów dla koloru z Fassade A1 oraz innego bardzo zbliżonego jest prawie identyczna, czy jednak jest to bardziej złożona kwestia? bardziej zlozona kwestia. nqg wg Fassade A1 inne - wg dowolnej palety, w mieszlniku Caprola masz wiekszosc znaczacej sie na rynku konkurencji plus wzorniki RAL i NCS i wieeeele innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 28.07.2015 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Na moim domku właśnie kończą kłaść tynk silikonowy Ceresit, klej także z Ceresitu do grafitowego styropianu ZU jako klejenie i zbrojenie. Wykonawca był zadowolony, dobrze im się pracowało na tych materiałach i wszystko ładnie się rozprowadzało, tynk dobrze trzymał się pacek i niewiele go spadało. Jednocześnie zacierało 6 osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjanu 03.08.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) Czemu nie silikonowy. Coulignon co byś mi zaproponował? Edytowane 3 Sierpnia 2015 przez pjanu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.08.2015 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Tam było pytanie o komin. Silikon ma tendencję do przyciągania sadzy - dlatego pisałem o kominie na paliwa stałe. W tym przypadku: dobry akrylowy lub minerał malowany farbą akrylową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 04.08.2015 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Tam było pytanie o komin. Silikon ma tendencję do przyciągania sadzy - dlatego pisałem o kominie na paliwa stałe. W tym przypadku: dobry akrylowy lub minerał malowany farbą akrylową sprecyzuj "dobry akrylowy" bo ja znam ... jeden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TyjesteśBasia 11.08.2015 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Muszę wybrać pomiędzy dwoma wykonawcami: 1. robi na styropianie Thermoorganiki grafitowym oraz klejach, gruntach i siatce Thermoorganiki, kładzie tynk silikonowy Kabe2. robi na styropianie Austrothermie grafitowym, ale kładzie kleje grunty i tynk Kabe Cenę mają za m2 identyczną, jakość pracy porównywalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 11.08.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 sprecyzuj "dobry akrylowy" bo ja znam ... jeden Znasz co najmniej 3 choć dwa są niesprzedawalne. Dryvit na pewno. Caparol - pewnie też. STO jeszcze. Za całą resztę ręczyć nie można.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietrukas 14.08.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 WitamMam pytanko czy do klejenia styro i siatki można użyć tego samego kleju Caparol 190 czy trzeba też zakupić klej do styro 190s,oraz który podkład pod styro Caparol Putzgrunt 610Caparol Sylitol Konzentrat 111i który pod tynk mineralny Caparol MLP K15Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietrukas 14.08.2015 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 A może taki grunt Caparola pod styro CapaSol LF Konzentrate Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietrukas 14.08.2015 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Mam jeszcze jedno pytanie ,czy przy użyciu kleju do siatki Caparol 190 biały nie trzeba gruntować przed położeniem tynku mineralnego Caparol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 14.08.2015 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 W kwestii klejów: klej do siatki jest po prostu deczko droższy od kleju do styro, po co przepłacać?W kwestii gruntu: to Putzgrunt 610, a czy zalecane czy nie: wedle producenta zalecane przy niskiej wilgotności powietrza i wysokiej temperaturze a nakazane kiedy jest dłuższy przestój (np. zimowy), moja opinia: gruntować...A czemu ma iść biały i co ma to dać?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietrukas 15.08.2015 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Podobno w białym kleju jest dodatek dzięki któremu nie trzeba gruntować przed położeniem tynku mineralnego Caparola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 15.08.2015 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Podobno w białym kleju jest dodatek dzięki któremu nie trzeba gruntować przed położeniem tynku mineralnego Caparola Przy bialym kleju nie trzeba stosowac ct 610 pod tynk mineralny. Co do powyzszych pytan to na 190 szary mozna kleic styro, jest nawet mocniejszy. Przy szarym kleju pod mineralke daje sie jeszcze ct 610. LF konzentrat nadaje sie na sciany pod styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 15.08.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 KS: a bo na białym nie ma tyle wykwitów wynikających z tego ze tam jest biały a nie szary cement. Pytanie tylko jak to cenowo wygląda i po co się w biały klajster ładować. Ale de gustibus.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 21.08.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Mam pytanie odnośnie zabezpieczenia cokołu.W tej chwili jest ocieplony styropianem i zatynkowny.W bliżej niekreślonej przyszłości będzie wyłozony kamieniem.Chcę do tego czasu zabezpieczyć przed warunkami atmosferycznymi, czyli zagruntować?Zostało mi około 10 L białego gruntu silikatowego który chciałbym wykorzystać.Czy dopuszczalne jest zabezpieczenie takim gruntem i czy po pewnym czasie bez uszczerbku dla nośności będzie można bez problemu przykleić owy kamień?Czy można uzyć pigmentu do gruntu aby zmienić jego kolor z białego na ciemniejszy tymczasowo pasujący do elewacji?, jaki pigment zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts