Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk silikonowy jakiej firmy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

podloze trzeba dobrze sprawdzic:

)

Mam pytanie do fighter1983 i do wszystkich (kolorstudio), którzy się orientują. Ponieważ kwota za klinkier mnie przeraziła (wysoki na 3,5 m komin), chcę go otynkować cienkowarstwowo. Jaki tynk wybrać, jakiej firmy, żeby to miało ręce i nogi? I jak to zrobić? Dodam, że komin jest systemowy Schiedel (rura już ocieplona wełną i to wszystko w tych pustakach)

Przywolany odpowiadam.

Zacznijmy od granicznych HBW dla systemow docieplen i rozwiazan Caparol-a.

HBW - wspolczynnik odbicia swiatla dla wybranego koloru, we wzornikach Caparol-a jest okreslony, ale i dla RAL Caparol opracowal taka tabele, dostepna tutaj:

http://pliki.astrobud.pl/HBW_RAL-Farbtoene.pdf

I teraz tak:

30%-100% systemy Caparol z wykorzystaniem EPS i tynkow: MLP+farba, akrylowy, silikatowy, silikonowy

20%-100% jak wyzej, ale z adnotacja "niewielkie powierzchnie" co jest niesprecyzowane, a jak cos jest niesprecyzowane, tzn ze roznie moze byc

15%-100% system Caparol Carbon na EPS z wykorzystaniem warstwy zbrojacej z CarbonSpahtell i tynku Carbopor Putz

5%-100% system Caparol Carbon na wełnie (Fasrock LL lub Frontrock MAX E) z wykorzystaniem warstwy zbrojacej z Carbonit i tynku CarboporPutz

W Twoim przypadku RAL7043 to HBW 12% wg tabeli, wiec interesuje nas ostatnie rozwiazanie: welna+carbonit+carbopor putz.

Ceny:

- welna - to na allegro znajdziesz, ja w tym tygodniu kupowalem po 242 netto/m3

- carbonit - zuzycie ok 7kg/m2 cena 1kg - okolo 8,60 netto/kg

- Putzgrunt 610 - 6,50 netto/kg zuzycie 0,3kg/m2

- Carbopor Putz - zuzycie w zaleznosci od struktury, przy 1,5mm okolo 2,3kg/m2 cena ok 8,90 netto/kg

Przy PG610 i CarboporPutz konieczne barwienie i teraz tak:

SOTON - min 300kg barwione u producenta, ceny nie podam w tej chwili, bo nie byla mi potrzebna cena sotonu w Carbo. barwiony u dystrybutora koszt pigmentu 2,97 netto do 1 kg tynku dla koloru RAL 7043.

Wlasnie skonczylismy dla forumowicza elewacje w Pyrzycach na Carbo z RAL 7016 na welnie wlasnie, wiec moge potwierdzic te zuzycia.

Zdjecia mam bardzo kiepskie bo nie bylem, a chlopaki zrobili jakims kiepskim aparatem, moge wrzucic ew. na swoj facebook jak ktos chcialby zobaczyc.

Tu link:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1070138783015291.1073741846.582692541759920&type=3

Fighter, dzięki wielkie za konkretne dane. W moim przypadku tego ciemnego koloru będzie góra 70 m2, więc za mało na Soton, czyli zostanie mieszalnik.

Czy dobrze przypuszczam, że oprogramowanie takiego mieszalnika ma wczytane wszelkie palety, nie tylko z Caparola, ale także innych systemów oraz RAL, czy też raczej ręcznie na podstawie wartości RGB lub jakąś aplikacją dobiera się zbliżony odpowednik w palecie 3D_System?

W moim przypadku, nawet jeżeli da się otrzymać dokładnie dany kolor RAL, chyba warto jednak poszukać zbliżonego odopwiednika z palety Fassade A1? (Wg RGB dla RAL 7043 byłby to chyba ciut ciemniejszy Venato 10) Czy różnica w trwałości wybarwienia z A1 jest naprawdę znacząca, skoro, jak zakładam, kompozycja pigmentów dla koloru z Fassade A1 oraz innego bardzo zbliżonego jest prawie identyczna, czy jednak jest to bardziej złożona kwestia?

Fighter, dzięki wielkie za konkretne dane. W moim przypadku tego ciemnego koloru będzie góra 70 m2, więc za mało na Soton, czyli zostanie mieszalnik.

Czy dobrze przypuszczam, że oprogramowanie takiego mieszalnika ma wczytane wszelkie palety, nie tylko z Caparola, ale także innych systemów oraz RAL, czy też raczej ręcznie na podstawie wartości RGB lub jakąś aplikacją dobiera się zbliżony odpowednik w palecie 3D_System?

W moim przypadku, nawet jeżeli da się otrzymać dokładnie dany kolor RAL, chyba warto jednak poszukać zbliżonego odopwiednika z palety Fassade A1? (Wg RGB dla RAL 7043 byłby to chyba ciut ciemniejszy Venato 10) Czy różnica w trwałości wybarwienia z A1 jest naprawdę znacząca, skoro, jak zakładam, kompozycja pigmentów dla koloru z Fassade A1 oraz innego bardzo zbliżonego jest prawie identyczna, czy jednak jest to bardziej złożona kwestia?

bardziej zlozona kwestia. nqg wg Fassade A1 inne - wg dowolnej palety, w mieszlniku Caprola masz wiekszosc znaczacej sie na rynku konkurencji plus wzorniki RAL i NCS i wieeeele innych

• 2 weeks później...

Na moim domku właśnie kończą kłaść tynk silikonowy Ceresit, klej także z Ceresitu do grafitowego styropianu ZU jako klejenie i zbrojenie.

Wykonawca był zadowolony, dobrze im się pracowało na tych materiałach i wszystko ładnie się rozprowadzało, tynk dobrze trzymał się pacek i niewiele go spadało. Jednocześnie zacierało 6 osób.

Tam było pytanie o komin. Silikon ma tendencję do przyciągania sadzy - dlatego pisałem o kominie na paliwa stałe. W tym przypadku: dobry akrylowy lub minerał malowany farbą akrylową

sprecyzuj "dobry akrylowy" :) bo ja znam ... jeden :p

Muszę wybrać pomiędzy dwoma wykonawcami:

1. robi na styropianie Thermoorganiki grafitowym oraz klejach, gruntach i siatce Thermoorganiki, kładzie tynk silikonowy Kabe

2. robi na styropianie Austrothermie grafitowym, ale kładzie kleje grunty i tynk Kabe

Cenę mają za m2 identyczną, jakość pracy porównywalną

W kwestii klejów: klej do siatki jest po prostu deczko droższy od kleju do styro, po co przepłacać?

W kwestii gruntu: to Putzgrunt 610, a czy zalecane czy nie: wedle producenta zalecane przy niskiej wilgotności powietrza i wysokiej temperaturze a nakazane kiedy jest dłuższy przestój (np. zimowy), moja opinia: gruntować...

A czemu ma iść biały i co ma to dać?!

Podobno w białym kleju jest dodatek dzięki któremu nie trzeba gruntować przed położeniem tynku mineralnego Caparola

Przy bialym kleju nie trzeba stosowac ct 610 pod tynk mineralny. Co do powyzszych pytan to na 190 szary mozna kleic styro, jest nawet mocniejszy. Przy szarym kleju pod mineralke daje sie jeszcze ct 610. LF konzentrat nadaje sie na sciany pod styro.

Mam pytanie odnośnie zabezpieczenia cokołu.

W tej chwili jest ocieplony styropianem i zatynkowny.

W bliżej niekreślonej przyszłości będzie wyłozony kamieniem.

Chcę do tego czasu zabezpieczyć przed warunkami atmosferycznymi, czyli zagruntować?

Zostało mi około 10 L białego gruntu silikatowego który chciałbym wykorzystać.

Czy dopuszczalne jest zabezpieczenie takim gruntem i czy po pewnym czasie bez uszczerbku dla nośności będzie można bez problemu przykleić owy kamień?

Czy można uzyć pigmentu do gruntu aby zmienić jego kolor z białego na ciemniejszy tymczasowo pasujący do elewacji?, jaki pigment zastosować?