_olo_ 22.08.2015 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Rozglądam się za materiałem na docieplenie i otynkowanie elewacji, biorę pod uwagę między innymi caparola silikonowy lub silikonowo-silikatowy 1,5mm, ewentualnie ceresit tego samego typu.Elewacja będzie jasna - 1, może 2 stopnie od białości. Czy ktoś może mi wyjaśnić co oznacza zapis ze specyfikacji produktów caparola: "UWAGA: kolory o współczynniku jasności < 20 nie nadają się do stosowania w bezspoinowych systemach ociepleń" ? Druga sprawa - klejenie styropianu obwodowo + punktowo - ile bezpiecznie przyjąć ilości kleju - 4,5 kg/m2 czy może to zbyt optymistyczne dane producenta, to samo dotyczy kleju do zatopienia siatki - 4,5kg/m2, ale tak w praktyce. Trzecie pytanie - czy 2,5kg/m2 tynku zgodnie ze specyfikacją to wartość prawdziwa czy również raczej z tych optymistycznych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 22.08.2015 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 klej do styro: 5,5-8kg klej do siatki 4,5kg/m2tynk: w caparolu przy silikonowym Amphisilan FP 1,5mm 2,5kg/m2 nie kupuj tzw sisi - to straszny shit czego nie rozumiesz w zapisie o HBW? wybieraj kolor o HBW > 20% a tak na prawde >30% jezeli chcesz ciemniejszy kolor - uzyj systemu Carbon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 22.08.2015 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Ok, dzięki.Nie rozumiem co to za współczynnik, co on oznacza - czym jest większy tym jaśniejszy kolor ?Tzn jest to ostrzeżenie przed stosowaniem kolorów <20% a więc bardzo ciemnych...czy bardzo jasnych ? Na zdrowy rozsądek to pierwsze ale zapis mnie trochę skonsternował. Ja chcę całkiem jasny, niemal biały - oznacza to, że mogę zastosować ten tynk bez obaw ? Jeżeli chodzi o silikonowo-silikatowy - shit u Caparola czy ogólnie shit u wszystkich producentów ? Bo właśnie ten mi poleca wykonawca (z ceresita), robią standardowo takimi tynkami bo niby dobre i cenowo i jakościowo - efekty widziałem i wyglądają bez zarzutów...jednak nie wiem co po latach bo mam trochę nieciekawe doświadczenia z ceresitem sprzed 8-10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 22.08.2015 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 mozesz stosowac kolory w standardowych ukladach pomiedzy 100% odbicia swiatla (bardzo bardzo bilay, odbijajacy cale swiatlo - nie ma takiego koloru lustro chyba nawet nie ma 100% odbicia) a 30% czyli jakis juz tam ciemniejszy kolor. sisi generalnie wg mnie to shit u wszystkich. Wstyd ze Caparol zaczal to tez produkowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 22.08.2015 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Jeżeli chodzi o silikonowo-silikatowy - shit u Caparola czy ogólnie shit u wszystkich producentów ? Jakieś 10 lat temu miałem kładziony tynk sisi Webera. Do dzisiaj wygląda jak nowy. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 23.08.2015 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 No widzisz, ja mam do czynienia z ceresitem akrylowym, po mniej więcej tylu latach elewacja zielona w diabły.Mam świadomość, że sisi to nie alternatywa dla silikonów a raczej dla akrylów, zarówno cenowa jak i jakościowa. Może ktoś doradzić gdzie na śląsku, najlepiej w okolicach rybnika można kupić cały system silikonowy caparola w rozsądnej cenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 23.08.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Frighter zamawia chyba na cały kraj? No widzisz, ja mam do czynienia z ceresitem akrylowym, po mniej więcej tylu latach elewacja zielona w diabły. Mam świadomość, że sisi to nie alternatywa dla silikonów a raczej dla akrylów, zarówno cenowa jak i jakościowa. Może ktoś doradzić gdzie na śląsku, najlepiej w okolicach rybnika można kupić cały system silikonowy caparola w rozsądnej cenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 23.08.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 _olo_: uderzaj do Fightera pewien jestem, że się dogadacie... istnieje kurierka... w czym problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 23.08.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Zwłaszcza, że caparola to gdzieś pod Częstochową chyba produkują, 150km ode mnie. Musze sie jeszcze dogadać z wykonawcą co on na to, bo na wykonawcę to na 8% a prywatnie na 23 % VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.08.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 zgadza sie, ja obsluguje caly kraj, ale nie mam jakiegos ultra parcia. Masz Kenpol w Swietochlowicach, Masz kolor Studio forumowicza z Czestochowy. Jezeli sie z nimi nie dogadasz - kurier ode mnie jezdzi zawsze a produkuja kolo kleszczowa, nie ma juz magazynu w falmirowicach k. opola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 24.08.2015 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 No widzisz, ja mam do czynienia z ceresitem akrylowym, po mniej więcej tylu latach elewacja zielona w diabły. Mam świadomość, że sisi to nie alternatywa dla silikonów a raczej dla akrylów, zarówno cenowa jak i jakościowa. Może ktoś doradzić gdzie na śląsku, najlepiej w okolicach rybnika można kupić cały system silikonowy caparola w rozsądnej cenie ? Będę niepopularny brałem w 3w dystrybucja budowlana z Rudy Śl. Ceny ok, transport w cenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.08.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Jest jeszcze Akryl-Wilk w Rybniku, paru wykonawców się w Caparola u nich zaopatruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 24.08.2015 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Ok, dzięki za wskazówki, obadam te punkty, dostałem też wycenę z lokalnej hurtowni w Żorach:tynk barwiony silikon - 162putzgrunt kolor - 178siatka 650/110 - 132klej do siatki 190 - 20,82klej do styro 190s - 11,93styro knauf biały 0,038 (nie wiem co to to jest warte) - 113plnceny netto po rabacie, tak że ceny chyba niezłe ? Jeszcze pytanie o grunt - na 305m2 w wycenie jest go 3 x 25l - nie za mało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 24.08.2015 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Ok, dzięki za wskazówki, obadam te punkty, dostałem też wycenę z lokalnej hurtowni w Żorach: tynk barwiony silikon - 162 putzgrunt kolor - 178 siatka 650/110 - 132 klej do siatki 190 - 20,82 klej do styro 190s - 11,93 styro knauf biały 0,038 (nie wiem co to to jest warte) - 113pln ceny netto po rabacie, tak że ceny chyba niezłe ? Jeszcze pytanie o grunt - na 305m2 w wycenie jest go 3 x 25l - nie za mało ? Jak na moje oko ciut za malo putzgrundu. Wychodzi 3.5 opakowania po 25 kg. Tynk silikonowy barwiony soton 151 zl netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 25.08.2015 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Ok, dzięki za wskazówki, obadam te punkty, dostałem też wycenę z lokalnej hurtowni w Żorach: tynk barwiony silikon - 162 putzgrunt kolor - 178 siatka 650/110 - 132 klej do siatki 190 - 20,82 klej do styro 190s - 11,93 styro knauf biały 0,038 (nie wiem co to to jest warte) - 113pln ceny netto po rabacie, tak że ceny chyba niezłe ? Jeszcze pytanie o grunt - na 305m2 w wycenie jest go 3 x 25l - nie za mało ? jakies mega dziwne ceny.... jedne za wysokie, drugie za niskie. 190S np jest ultra za nisko.... a amphisilan za wysoko... Czy ta 190S to na pewno 190S a nie "klej do styropianu" ktory nie jest ujety w aprobatach technicznych? a ktory Caparol od ponad roku nie wiadomo po co produkuje? Bo to tak wyglada... ze to nie jest 190S. Nie pamietam ile kosztuje ta podroba Caparola do syro, bo ja nie uznaje takich szemranych rozwiazan. zerknij sobie na moja strone astrobud.pl powrzucaj sobie do koszyka bez skladania zamowienia nawet i mniej wiecej wyjdzie Ci wartosciowo jak powinno byc. Mam na stronie ceny takie bardzo realne... ze cos tam sie zarabia, ale nie łoi z klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moniskaja 25.08.2015 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Witam serdecznie, Pisałam już w innym wątku i dostałam fachową odpowiedź od fighter, ale chciałabym jeszcze o kilka spraw dopytać, a ten post jakby "żywszy" sie wydaje Mamy domek wybudowany w 2012 roku z termalici. Zamierzamy sie wprowadzić za jakiś rok dopiero, ale chyba najwyższy czas zabezpieczyć ten beton komórkowy. 1) Myśleliśmy na początku o całkowitej elewacji, ale czytając post nasunęła mi sie myśl żeby narazie nałożyć styropian z siatką i klejem, a reszte dopiero przed albo już po przeprowadzce. Jest jednak jedna uwaga - chcemy do 3 największych okiem (drzwi na taras) zamontować rolety fasadowe, a ten sposob aby zabudowe jak najbardziej ukryc w elewacji - czy wystarczy do tego celu narazie klej z siatka i styropianem? 2) interesuja nas wstawki drewniane w elewacji, tylko nie takie prawdziwe drewno czy tez imitacja - ostatnio obilo nam sie o uszy ze jest mozliwosc wykonania tynku o fakturze drewna i pomalowaniu go odpowiedniu? Czy ktos z Was ma z czyms takim stycznosc? Jaki jest koszt takiego rozwiazania? W jaki sposob je wykonac? Z gory dzieki za komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 25.08.2015 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Czy ta 190S to na pewno 190S a nie "klej do styropianu" ktory nie jest ujety w aprobatach technicznych? a ktory Caparol od ponad roku nie wiadomo po co produkuje? Bo to tak wyglada... ze to nie jest 190S. Też mnie to zdziwiło bo sprawdzając wcześniej różnicę ceny na alledrogo w ogóle chciałem zrezygnować z 190s i wziąć do obu celów 190-kę. Jednak na druczku stoi jak byk - Caparol klej do styropianu 190s 25kg - 13,25 + rabat 10%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 25.08.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Też mnie to zdziwiło bo sprawdzając wcześniej różnicę ceny na alledrogo w ogóle chciałem zrezygnować z 190s i wziąć do obu celów 190-kę. Jednak na druczku stoi jak byk - Caparol klej do styropianu 190s 25kg - 13,25 + rabat 10%. zadzwon i zapytaj czy ten klej to na pewno 190 s i czy jest skladnikiem Capatect KD600 i niech to potwierdza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 25.08.2015 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Niech to potwierdzą na piśmie, żebyś miał dowód i tzw. "du.okrytke". Bo jeśli fighter ma rację, to mogą podawać różne bzdury przez telefon byle tylko towar zszedł. Ja kiedyś jadąc po część ładnych kilka kilometrów po przyjeździe dowiedziałem się że jej "nie ma", a musiał odebrać jakiś gość, pewnie ten młody a on zawsze mówi, że jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 26.08.2015 04:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Ano na papierze mam, 190 i 190s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts