Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk silikonowy jakiej firmy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja bym wybral jeden z tych :) no ale po raz kolejny podkreslam ze ja nie jestem obiektywny, do takich cen powinienes dazyc i bedzie to rozsadna cenowo oferta zarowno dla Ciebie jak i dla dystrybutora. Nie wiedzialem jak grubo styropianu/welny wiec przyjalem 12cm. Ja bym wybral opcje mineralnego....

Mineralny

Silikonowy

Fighter, bardzo dziekuje za zainteresowanie moim przypadkiem;)

Caparol jednak sporo drozszy od ceresita, kurcze.

Sprawdze jaki mamy budzet przewidziany na elewacje, moze starczy na cos z tej wyzszej polki, jesli maz sie zgodzi ;)

Basbur pamietaj tanie rzeczy sa dla bogatych ludzi!!! Na poczatku wyjdzie niby taniej a w uzytkowaniu za kilka lat trzeba odnawiac i znowu wykladac kase;) Dobrze przelicz a elewacja to wizytowka domu.

Witam.

Od niedawna jestem na tym forum, ale od dawna czytam :).

Temat bardzo mi bliski, z elewacjami mam do czynienia codziennie.

Jeśli w wyborach pojawia się STO i jest w zasięgu portfela, ZAWSZE należy wybrać właśnie STO. Serdecznie polecam, to zdecydowany lider.

Padały pytania o Bolix i Baumit - o-d-r-a-d-z-am. Bolix ciągle do końca nie uporał się z problemem wykwitów na ścianach, reklamacje jakoś nie chcą ustać ;). A Baumit z kolei ma problemy z zabezpieczeniami przeciw promieniom UV, w ostatnim czasie wiele domów z dwu- lub trzyletnią elewacją musi być malowane ponownie. Powód? Ściany bledną, do tego nierównomiernie, w zależności od intensywności promieni słonecznych (lub kiedy pada jakiś cień na ścianę - np. drzewo lub inny dom). To wina proszkowego barwienia fabrycznego, pozbawionego stosownych zabezpieczeń.

Ja osobiście wszystkim polecam Sto, potem Kabe, choć nie powiem, Caparol też jest dobry.

Pozdrawiam. :)

Well, wypada odpowiedzieć... Ogólnie ujmując pracuję "w branży" (czyli budowlanej). Zapewniam jednak, że u żadnego z producentów mnie nie znajdziecie a do czynienia mam z wieloma z nich, staram się więc być obiektywna (ale na pewno nie wszechwiedząca ani najmądrzejsza ;) ).

Pozdrawiam :)

Novalit to Kabe, jak najbardziej :). Jestem wielką fanką tynków polikrzemianowych, dobry wybór. Pozdrawiam!

Łoj! A dlaczego tak uważasz? Znasz wady tych tynków?

Pomiajm że , sadząc z opisu, Novalit jest zmodyfikowanym tynkiem akrylowym a nie prawdziwym silikatem. No ale pewnie rynek potzrebuje silikatu w pełnej palecie kolorów. No to rynek dostał. :-)

@coulignon - nie wiem, jak z innych firm (poza Sempre, gdzie wiem, że to oszustwo nie polisilikat), ale ten z Kabe nie jest na bazie akrylu. To naprawdę silikat na bazie potasowego szkła wodnego :).

Natomiast co do kolorów - Novalit jest dostępny w tych samych kolorach, co silikatowy, więc Twoja argumentacja jest nietrafiona ;).

A wady? Znam jedną, ale nie jest ona regułą. Czasami zdarza się przy błędach produkcyjnych, że wychodzą plamy, ale w moim własnym doświadczeniu jeszcze się nie zdarzyło (znam z opowieści).

plamy na silikacie wychodza z wielu przyczyn, jest to najbardziej wymagajacy ze wszystkich tynkow barwionych w masie produkt, czuly na zmiane tempteratury, naslonecznienia, wilgotnosci powietrza, wiatru, i wielu innych czynnikow. Ukladajac silikat nalezy liczyc sie z koniecznoscia malowania calosci elewacji, co zreszta u dobrych producentow wpisane jest w karte techniczna produktu: Patrz Silitol FassadenPutz w Caparolu.

Tynk silikatowy wymaga egalizacji i hydrofobizacji a to jest jego wspolnym mianownikiem z tynkiem mineralnym.

Zgadza się, jeśli chodzi o silikaty. O polisilikaty już właśnie nie wszystko.

Tak sobie jeszcze myślę o słowach coulignon i chyba wiem, o co Mu chodziło. Silikaty (i polisilikaty) są bardziej podatne na wysolenia - ale to bardziej zależy od jakości np. kleju zbrojącego. Tytan Eos teraz wypuścił udoskonalony polisilikat, który i temu zapobiega

Natomiast co do tego akrylu - chyba kwestia spoiwa, tak? W jednych jest akrylowe, innych akrylowo-silikonowe, a w jeszcze innych silikonowe. Zawsze trzeba dopytać.

Ja Cię proszę.... Nie wspominaj nawet o tytan eos jako o producencie systemów elewacyjnych, bo nie wiesz co czynisz.... :) Klej maja dobry (ten w postaci pianki) a cala reszta... nawet szkoda slow by to opisywac.... jak dla mnie osoba wypowiadajaca sie pozytywnie na temat eosa jest co najmniej mocno podejrzana :)

Co do wysolen: a po co m.in stosuje sie grunt podkładowy pod tynki?

zaczynamy już mocno odpływac od głownego tematu watku....

Hehe, nie odbiegając zatem od tematu wątku - co masz przeciwko tynkowi silikonowemu z tytana (produkowanemu po kwietniu br.)? To są bardzo dobre produkty, wykonawcy chwalą (o ile mowa o nowych produktach - robionych już przez Selenę, a nie przez Sempre do kwietnia tego roku).

A grunt silikatowy nie pomoże, bo w tej materii ma tę samą specyfikę, co i tynk.

hahaha samo to:
(produkowanemu po kwietniu br.)
czyli firma ma 3 miesiace doswiadczenia na rynku :) powodzenia.... zestaw to doswiadczenie z historia firmy STO, Caparol, Dryvit, nawet Henkla..... a 4 lata wczesniej? kiedy to Tytan wchodzil na rynek ze swoim eosikiem i produkty mieli od Sempre? wtedy tez mowili ze jest super.... a wyszlo jak zwykle... szkoda slow, nie wypowiadam sie na temat takiego czegos....

@coulignon - nie wiem, jak z innych firm (poza Sempre, gdzie wiem, że to oszustwo nie polisilikat), ale ten z Kabe nie jest na bazie akrylu. To naprawdę silikat na bazie potasowego szkła wodnego :).

Szkło wodne potasowe ma pH na poziomie 13, ten tynk 8,5 do 9. Ciekawe ile go leją że ph jest takie niskie. A może zobojetniaja jakims mocny kwasem? Pewnie zżera łape po włozeniu do środka :-)

Wady przy nakładaniu wymienił Fighter, ja dodam ogromną nasiąkliwość. Tynk jest dziurawy jak sito dla wody.