coulignon 27.07.2016 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 I to jest cały ból tynków i ich jakości. Ani inwestor , ani wykonawca nie są w stanie ocenić jakości tynku. Najwcześniej po 5 latach będziesz mógł powiedzieć cokolwiek na temat swojego tynku. A wtedy może być już o 5 lat za późno. Dlatego rynek tynków zanotował taki straszny zjazd jakościowy. Mozna zrobić wielkie g... które będzie dobrze się nakładać i przez pierwszy rok ładnie wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.07.2016 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Ja mam na elewacji tynk Termo organiki silikonowy silwer, styropian i klej też od nich. Nie widzę różnicy między tym tynkiem a innymi od bardzo zachwalanych producentów. Pozdrawiam. Znowu jakże cenna porada Różnice w jakości tynków, to sie ocenia po kilku sezonach, a nie w dwa miesiące po położeniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.07.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Znowu jakże cenna porada Różnice w jakości tynków, to sie ocenia po kilku sezonach, a nie w dwa miesiące po położeniu... Chłopie, czego Ty ode mnie chcesz? Zrobiłem Ci coś złego, że co bym nie napisał zaraz to komentujesz. Proszę, nie komentuj moich wpisów, tym bardziej, że nie są pisane do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.07.2016 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 (edytowane) Pisz mądrze, nie będe komentował. Póki co piszesz, "mam tynki firmy X, okna firmy Y, kocioł Z i polecam".A jeszcze nie mieszkasz.Tyle razy pisano tu, że nie ma sie co ekscytować tynkami położonymi pare tygodni temu, no, ale Ty oczywiście musisz się pojawić i napisać co masz przez te dwa miesiące i ze polecasz. Ja mam tynk Caparola. Dwa tygodnie sąsiad otynkował dom Kreiselem, w podobnym kolorze.Róznic nie ma. Czy to oznacza, że Caparol i Kreiselem to to samo ? Nie, bo to ocenimy po 5 latach, a bedzie o o tyle miarodajne, że tynki są wystawione na te same warunki. Edytowane 27 Lipca 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.07.2016 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Pisz mądrze, nie będe komentował. Póki co piszesz, "mam tynki firmy X, okna firmy Y, kocioł Z i polecam". A jeszcze nie mieszkasz. Tyle razy prano tu, że nie ma sie co ekscytować tynkami położonymi pare tygodni temu, no, ale Ty ocYwiście musisz się pojawić i napisać co masz przez te dwa miesiące i ze polecasz. Pragnę zaznaczyć, że tylko polecam. Niczego nie narzucam ani nie namawiam do kupna czegokolwiek. To już nawet polecać nie wolno? Co do mojego tynku silikonowego to polecam choćby dlatego, że w dzień nakładania przeżył duży i obfity deszcz i nic się nie stało. Ludzie piszą, że kilka dni po nałożeniu tynków innych producentów deszcz zmiękcza ich tynki i obawiają się co będzie dalej. To chyba dobra rekomendacja mojego tynku. Prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.07.2016 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 No to napisz, że polecasz, jeśli będzie padać w dniu tynkowania., a nie, że nie ma róznic pomiędzy tym tynkiem, a innymi, bo nie jesteś w stanie tego stwierdzić teraz. Siatki ochronne, jakie rozkładają tynkarze powinny przed deszczem chronić, prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.07.2016 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 No to napisz, że polecasz, jeśli będzie padać w dniu tynkowania., a nie, że nie ma róznic pomiędzy tym tynkiem, a innymi, bo nie jesteś w stanie tego stwierdzić teraz. Siatki ochronne, jakie rozkładają tynkarze powinny przed deszczem chronić, prawda ? Przy takim deszczu i wietrze jak wtedy, tych siatek szukałbym dwa kilometry dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.07.2016 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Po pierwsze - nie twój problemPo drugie, wykonawcy najwyrażniej sobie z tym radzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 27.07.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Ja mam na elewacji tynk Termo organiki silikonowy silwer, styropian i klej też od nich. Nie widzę różnicy między tym tynkiem a innymi od bardzo zachwalanych producentów. Pozdrawiam. Jaka masz skalę porównawcza? Tynk Termoorganika kosztuje tyle co ci zachwalani producenci. Mam termoorganike w swojej ofercie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 27.07.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Pisz mądrze, nie będe komentował. Póki co piszesz, "mam tynki firmy X, okna firmy Y, kocioł Z i polecam". A jeszcze nie mieszkasz. Tyle razy pisano tu, że nie ma sie co ekscytować tynkami położonymi pare tygodni temu, no, ale Ty oczywiście musisz się pojawić i napisać co masz przez te dwa miesiące i ze polecasz. Ja mam tynk Caparola. Dwa tygodnie sąsiad otynkował dom Kreiselem, w podobnym kolorze. Róznic nie ma. Czy to oznacza, że Caparol i Kreiselem to to samo ? Nie, bo to ocenimy po 5 latach, a bedzie o o tyle miarodajne, że tynki są wystawione na te same warunki. o nie , tak długo nie będę czekał ciekawe co mi moi machery zaproponują , ale znając życie to pewnie termoorganika bo hurtownia robi im upusty , a ja tak czy siak sobie zamówię u naszego kolegi forumowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 27.07.2016 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Z tego co pisze Termo Organika ich tynk silikonowy to w zależności od wersji to wodna dyspersja silikownowa (opcja), kopolimer akrylowy (pytanie jaki), pigmenty i wypełniacz czyli węglan wapnia, na nasze: mączka wapienna, dostępna w ilościach tanich i hurtowych dość powszechnie. Pytanie tylko o jakość użytych materiałów (czyli czy jest to akrylowy, czy styrenowo akrylowy, bo jedno to dość droga impreza, a to drugie to znacznie tańsza...). Pigmenty - żaden problem, polskich producentów huk, nie mówiąc o obcych, a gros z nich posiada pigmenty w miarę zamiennie kolorystycznie, do tego jakiś emulgator i syf antygrzybiczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 28.07.2016 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Z tego co pisze Termo Organika ich tynk silikonowy to w zależności od wersji to wodna dyspersja silikownowa (opcja), kopolimer akrylowy (pytanie jaki), pigmenty i wypełniacz czyli węglan wapnia, na nasze: mączka wapienna, dostępna w ilościach tanich i hurtowych dość powszechnie. Pytanie tylko o jakość użytych materiałów (czyli czy jest to akrylowy, czy styrenowo akrylowy, bo jedno to dość droga impreza, a to drugie to znacznie tańsza...). Pigmenty - żaden problem, polskich producentów huk, nie mówiąc o obcych, a gros z nich posiada pigmenty w miarę zamiennie kolorystycznie, do tego jakiś emulgator i syf antygrzybiczy... A dokładnie jest tak: Tynk silikonowy Silwer Termo Organika TO-TSS: "Masa tynkarska zawierająca mieszaninę wodną dyspersji silikonowej, dyspersji kopolimeru akrylowego z ditlenkiem tytanu, barwnymi pigmentami (nieorganicznymi i organicznymi), granulatami i wypełniaczami węglanowymi oraz środkami pomocniczymi pochodzenia organicznego." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 28.07.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 wg: z polskiego na nasze: wodna dyspersja silikonowa (rozcieńczona do granic możliwości dyspersja z niewielką ilością silikonu. Nb. silikonów używamy w łązienkach, w uszczelnieniach misek olejowych i takich tam), kopolimer akrylowy (czyli coś co daje elastyczność, znam kilka fajnych patentów...), ditlenek tytanu - to po polsku dwutlenek tytanu, czyli biel tytanowa (biały pogment, drogi jak cholera), barwne pigmenty - to kolory... do tego granulaty i wypełniacze czyli wariacje w temacie mączki wapiennej o różnej granulacji. Środki pomocnicze to coś co sprawia że to wszystko się kupy i d...y trzyma - mogą być to np emulgatory... albo coś co sprawia, że jak dostanie wilgoci i temp. to zaczynają zachodzić pewne procesy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbumblebee 04.08.2016 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 (edytowane) Witam:) Po przeczytaniu całego wątku czas zadać swoje pytania odnośnie wykonania elewacji na moim domu.Sytuacja jest taka: 240m2 elewacji, 1,5mm baranek, biały. Ściany są z pustaka maxa i mają 29cm gr. Planujemy 15cm styropianu (możliwe,że GENDERKI) o współczynniku 0,038. Teraz już wiem jakich producentów tynków się tu ceni, i tym trudniej jest mi podjąć decyzję bo ... żadna z ekip z jakimi rozmawialiśmy do tej pory nie robi w tych systemach, dodatkowym utrudnieniem jest fakt, że mają być elementy imitujące drewno, coś jak u fotohobby, a to nie jest jeszcze tak rozpowszechnione w naszym regionie... Wykonawca ceniony w okolicy od którego m.in. mamy wycenę pracuje w systemie FAST i z tym większą zgrozą (po lekturze tego wątku) przeczytałam, że proponuje tynk siloksanowy http://fast.zgora.pl/produkt/fast-baranek-si - mogę poczytać specyfikację techniczną tylko, że nic mi ona nie mówi - ponieważ nie było wcześniej wzmianki o tym 'wynalazku' odważę się zapytać (mając na uwadze, że już zostało wspomniane -papiery sobie a realia sobie) - czy wg znawców jest to badziew już na poziomie 'papieru'? Dla ciekawości podam, że za elewację + parapety = ok. 24tys. Edytowane 4 Sierpnia 2016 przez mbumblebee zero uciekło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.08.2016 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 No, ale to przecież nie ma wiekszej różnicy dla wykonawcy, czy rzuca tynk z wiaderka z napisem FAST, Ceresit, Weber, czy Caparol.Co do elewacji drewnopodobnej, to ja wykonywałem ja sam, to prostsze niż tapetowanie, czy kafelkowanie, wiec każdy sobie poradzi. A jesli szukasz na forum wykonawców, to napisz, o jaki region polski chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbumblebee 04.08.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2016 No niby wszystko jedno jaki tynk rzucają wykonawcy ale mimo wszystko mają swoje 'ulubione, najlepsze' i te polecają i na nich pracują... Wprawdzie przyszedł dziś kolejny, który zrobi co mu się powie i czym mu się powie ale imitacji drewna nigdy nie robił więc "dzień wcześniej w domu sobie poćwiczy". To jakoś mi mina zrzedła. A z budowlanych rzeczy to umiem malować ściany i całkiem dobrze kłaść tapety, natomiast mój mąż już takich umiejętności nie posiada, mówi, że do kopania rowów się jedynie nadaje więc miałabym obawy czy damy radę... Dom budujemy w okolicach Lubaczowa w woj. podkarpackim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 05.08.2016 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2016 Jakbym miał stawiać ten FAST i ta radosna nazwa to próba ominięcia nazwy silokonowo - silikatowy... bo jest i kopolimer styrenowo akrylowy i krzemiany, ale może się mylę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Msgo 25.08.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2016 Ja dopiero raczkuje z budową ale już muszę zrobić kosztorys i wstępnie wybrać materiały, czytałam już trochę o tynkach i właśnie Astex mnie przekonuje , orientujecie się gdzie mogę sprawdzić ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaris 29.08.2016 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 No więc Caparol widzę rządzi na forum, ja jestem w obozie Foveo i mogę powiedzieć pokrótce, że jestem zadowolony ze swojego wyboru. Polecono mi go jako tynk cenowo i jakościowo bardzo dobry. Nie minęło jednak dużo czasu odkąd ten tynk położyłem. Czy naprawdę w zestawieniu tynków silikonowych mogą być tak duże różnice jakościowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 29.08.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2016 To tak jakbyś się pytał czy są duże różnice w jakości cementu. Chemia jaka musi być stosowana w tynku na swoją cenę - im niższa, tym gorsza jakość. Poza tym inną jakość mają tynki robione w Polsce na nasz rynek, a tynki ściągane z zakładu poza naszymi granicami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts