sokratis 31.08.2016 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 Koledze raczej chodziło czy warto kierować się marką przy wyborze tynku silikonwego, który sam w sobie uchodzi za wysokiej jakości. Tak ja to zrozumiałem P.S. Też mam ten tynk i jestem zadowolony - 3 lata i nie mam zastrzeżeń, natomiast też oczywiście nie wychwalam go pod niebiosa, jeszcze nie ten czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 31.08.2016 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 A ja mam pytanie, co w tynku slqbej jakosci moze zie pojawic po tych przykladowych 5 latach? Straci kolor? Popeka? Odpadnie? Bo na wiosne bede robil elewacje i juz sie orientuje conieco. Mam sprawdzony firmy sakret, u moich rodzicow za plotem lezy juz dobre 10 lat jak nie troche dluzej, i nic kompletnie z nim sie nie podzialo. Ale z tego co wiem sakret zwinal manatki :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 31.08.2016 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 A ja mam pytanie, co w tynku slqbej jakosci moze zie pojawic po tych przykladowych 5 latach? Straci kolor? Popeka? Odpadnie? / to co napisałeś plus: -pokryje się glonem,. - bardzo się zabrudzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 31.08.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2016 to co napisałeś plus: -pokryje się glonem,. - bardzo się zabrudzi to co napisałes nie jest raczej zwiazane z lokalizacja? kurzaca droga i np bezposrednie sasiedztwo lasu gdzie jest wilgotno i w cieniu? to co napisałes niweluje tynk dobrej jakosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 01.09.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2016 związane z lokalizacja też ale lepszy tynk sobie z tym poradzi a gorszy spotęguje obraz nędzy i rozpaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 02.09.2016 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2016 Jakie 5 cech ma tynk silikonowy? Czego szukać? Zobacz nasz film z cyklu "Wybór na 5": Więcej filmów poradnikowych - zobacz na murator.tv - Telewizja poradnikowa dla Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dariuszko 17.09.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2016 Witam, Zapoznawszy się z tematem widzę, że jest szansa na uzyskanie rzetelnej informacji od tutejszych fachowców od tynków. W czym rzecz. Na przełomie października i listopada zamierzam otynkować ogrodzenie (podmurówka + trzy wysokie murki/słupki). O ile na początku nie widziałem żadnego problemu w tym temacie i po prostu chciałem zaprosić do tej pracy jakiegoś fachmistrza, o tyle z każdym detalem ogrodzenia pojawiają się coraz trudniejsze dla mnie pytania. Do rzeczy. Zamierzam postawić ogrodzenie bezpośrednio przy drodze gruntowej, a więc kurzy się znacznie. Ogrodzenie jest od strony południowej. Ogrodzenie łączyć będzie słupki murowane z klinkieru (mniejszość) oraz bloczków betonowych/fundamentowych (cała podmurówka + wspomniane trzy ściany). Owe bloczki betonowe trzeba będzie otynkować. Ku radości naszej polskiej aury chcę pominąć daszki na murkach (chcę to otynkować na kwadratowo czy też prostokątnie - tak mi się po prostu estetycznie podoba, pomimo, iż spece wieszczą zacieki i inne historie), robiąc przy pomocy tynku lekki spadek na murku aby woda spływała, a nie stała w miejscu. Co mnie sprowadza w temacie tynku?przede wszystkim chce to zrobić mądrze, aby nie odpadło, popękało, porosło żywiątkami etc.1) czy tynk silikonowy to dobry wybór w tym wypadku?2) czy faktycznie zaplanowany ala daszek w postaci otynkowania pod pewnym kątem się sprawdzi i uniknę (a co najmniej maksymalnie zniweluje) zacieków i jakiegoś przesiąkania wody wgłąb muru?3) czy nie będzie następowało podciąganie wilgoci od dołu pod tynk (wodę opadającą tynk silikonowy pewnie odprowadzi, z kolei czy zatrzyma parującą z podłoża). Pytanie o tyle zasadne, że tuż przy ogrodzeniu pewnie ok 1 metra będzie rosła trawka.4) w połowie października wchodzi ekipa, kopie, leje fundament, muruje. Następnie chcę to jak najszybciej lecz mądrze otynkować (tutaj będzie inny mistrz budowlanki). Zakładam do końca października wymurowanie całości. Następnie 3-5 dni odczekać na związanie zaprawy, na to tynk cementowo-wapienny. Po 2 lub kilku kolejnych dniach tynk silikonowy.Tutaj kolejna kwestia. Zapewne coś do zagruntowania się przyda, lecz czy przypadkiem przed gruntowaniem nie pociągnąć tego jeszcze siatką i klejem. na to grunt i dopiero tynk? Nie jest to elewacja budynku, lecz filozofia wydaje się taka sama, a nadto uderzenia kamyków spod kół przejeżdżających samochodów oraz świeżo wymurowane ogrodzenie podpowiadają mi aby tak zrobić.Inna sprawa, czy po prostu nie odpuścić tego precyzyjnego tynkowania na jesieni i zacząć wiosną? co możecie podpowiedzieć w sprawie tynkowego wykonawstwa ogrodzenia?O mistrzów budowlanych się nie martwię, oni swoją teorię i tak będą wykładać. Preferuję rzetelne podejście.zakładam wykorzystanie solidnych materiałów, bojąc się o nasiąkanie wodą tego muru, zwłaszcza, że do otynkowania będzie ok 50 m2, więc to nie elewacja domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkowals1 05.10.2016 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 ...Na przełomie października i listopada zamierzam otynkować ogrodzenie . Witam, czy zdecydowałeś na tynk silikonowy? Czy bloczki zaciągane będą tynkiem cementowo-wapiennym? a może siatka z klejem? Przede mną również ogrodzenie i chętnie dowiem się, jak to zrobić zgodnie ze sztuką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 05.10.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 ja też miałem mieć na domu tynk silikonowy , miałem zamawiać tu u forumowego speca ale majster kazał mi zadzwonić w październiku i się przypomnieć a na samym początku września zadzwonił że jutro wpada z rusztowaniami i totalne zaskoczenie więc powiedział tak ludzie jadą mercami i jadą volkswagenami oba dobre ale vw tańszy i on poleca akrylowy termoorganiki i tak zostało i już miesiąc jest zrobione , twierdzi że w jego 20-to letniej karierze 95% ludzi wybiera akrylowe , do silikonowego miała być dopłata 1200 zł , weś pan gdzieś żonę na wekend i będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 05.10.2016 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 ja też miałem mieć na domu tynk silikonowy , miałem zamawiać tu u forumowego speca ale majster kazał mi zadzwonić w październiku i się przypomnieć a na samym początku września zadzwonił że jutro wpada z rusztowaniami i totalne zaskoczenie więc powiedział tak ludzie jadą mercami i jadą volkswagenami oba dobre ale vw tańszy i on poleca akrylowy termoorganiki i tak zostało i już miesiąc jest zrobione , twierdzi że w jego 20-to letniej karierze 95% ludzi wybiera akrylowe , do silikonowego miała być dopłata 1200 zł , weś pan gdzieś żonę na wekend i będzie dobrze Ja dałem silikonowy termo organiki TO TSS Silwer. Nie żałuję ani jednej złotówki. Tak jak jest napisane wszelaki brud schodzi za sprawą zwykłej wody. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 05.10.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2016 ja też miałem mieć na domu tynk silikonowy , miałem zamawiać tu u forumowego speca ale majster kazał mi zadzwonić w październiku i się przypomnieć a na samym początku września zadzwonił że jutro wpada z rusztowaniami i totalne zaskoczenie więc powiedział tak ludzie jadą mercami i jadą volkswagenami oba dobre ale vw tańszy i on poleca akrylowy termoorganiki i tak zostało i już miesiąc jest zrobione , twierdzi że w jego 20-to letniej karierze 95% ludzi wybiera akrylowe , do silikonowego miała być dopłata 1200 zł , weś pan gdzieś żonę na wekend i będzie dobrze Nie chcę być złym prorokiem ale za 3-4 lata zapraszam po zestaw renowacyjny. Środek grzybobójcze plus farba. Jak można kierować się tym co mówi wykonawca. A dokładnej pseudo wykonawca. Tego typu rady dają najczęściej tacy którzy robią bez faktury z gwarancją wykonania jak stąd do bramy. Czyli gwarancja działa dopóki wyk jest jeszcze na terenie posesji po zapłaceniu i wyjściu za bramę nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 06.10.2016 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Nie chcę być złym prorokiem ale za 3-4 lata zapraszam po zestaw renowacyjny. Środek grzybobójcze plus farba. Jak można kierować się tym co mówi wykonawca. A dokładnej pseudo wykonawca. Tego typu rady dają najczęściej tacy którzy robią bez faktury z gwarancją wykonania jak stąd do bramy. Czyli gwarancja działa dopóki wyk jest jeszcze na terenie posesji po zapłaceniu i wyjściu za bramę nie działa. obyśsię mylił , ale gościu wzioł mnie z zaskoczenia bo w sierpniu był na pomiarach i kazał czekać i przypomnieć się jeszcze w pażdzierniku bo tyle roboty i najprawdopodobniej miał to robić z wiosny a tu ciach z rusztowaniami i ruchu brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 06.10.2016 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 obyśsię mylił , ale gościu wzioł mnie z zaskoczenia bo w sierpniu był na pomiarach i kazał czekać i przypomnieć się jeszcze w pażdzierniku bo tyle roboty i najprawdopodobniej miał to robić z wiosny a tu ciach z rusztowaniami i ruchu brak Mi tez się kazał przypomnieć we wrześniu i ... mamy październik. Obiecuje zacząć w połowie... Da się jeszcze ocieplać, czy zdecydowanie za późno już? Trochę się martwię bo temperatura spada w nocy poniżej 5 stopni. Z drugiej strony chciałem już wykańczać przez zimę i instalować pompę ciepła, wentylację, płytkować itp. Podłogówka zresztą zalana wodą, muszą grzać a chata nieocieplona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziesiatka 06.10.2016 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 mamy październik. Obiecuje zacząć w połowie... Da się jeszcze ocieplać, czy zdecydowanie za późno już?. Tynkuj na wiosnę,teraz powinieneś zdążyć z klejeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 06.10.2016 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 a można zostawić grafitowy styro przyklejony bez tynku na zimę? Wszedzie gdzie widziałem to nakazują jak najszybciej tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 06.10.2016 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 tak po prawdzie teraz najlepiej kleić styropian zwłaszcza grafitowy , będzie lepiej trzymał niż byś to robił latem , byle temp powyżej 5 st , ja robiłem pianką bo mocniej i łatwiej , na to siatka klej i może stać do następnego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziesiatka 06.10.2016 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 a można zostawić grafitowy styro przyklejony bez tynku na zimę?. Zrób pełną wyprawę z klejami/siatką + grunt. Tynk na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 06.10.2016 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 tak po prawdzie teraz najlepiej kleić styropian zwłaszcza grafitowy , będzie lepiej trzymał niż byś to robił latem , byle temp powyżej 5 st , ja robiłem pianką bo mocniej i łatwiej , na to siatka klej i może stać do następnego roku No będzie właśnie grafit. Wiem, że słońce i ciepło mu nie służy przy układania, ale obecne temperatury to chyba lekka przesada. Nie rozmrozi kleju? No i klej to trzeba chyba tez zagruntować, żeby nie ciągnął wody. Na wiosnę ponowne gruntowanie. Koszt tego gruntowania ktoś kojarzy? Elewacja ma coś 220 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziesiatka 06.10.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Koszt tego gruntowania ktoś kojarzy? Elewacja ma coś 220m2 Potrzebujesz ok.100kg gruntu.Gruntu dedykowanego pod przyszły tynk.Podzwoń,popytaj o ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 06.10.2016 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Potrzebujesz ok.100kg gruntu.Gruntu dedykowanego pod przyszły tynk.Podzwoń,popytaj o ceny. Ok, cena ok. 190-200 zł za 25 kg. Nie ma więc tragedii. Dzięki. 800,00 zł załatwi spokój na zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts