cactus 06.10.2016 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 tak po prawdzie teraz najlepiej kleić styropian zwłaszcza grafitowy , będzie lepiej trzymał niż byś to robił latem , byle temp powyżej 5 st , ja robiłem pianką bo mocniej i łatwiej , na to siatka klej i może stać do następnego roku Przeliczyłeś ile wiecej cie wyszła pianka? w stosunku do cementrowego ? Jaką piankę użyłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.10.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Nawet jesłi wyszłaby 1.5-2x drożej to warto. Ja na 160m2 zużyłem 23 puszki Instastick i trzy-cztery Tytan EOS Instastick po 22zł, Tytan po 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziesiatka 06.10.2016 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Ok, cena ok. 190-200 zł za 25 kg. W tej cenie to kupisz porządny tynk i to znanej firmy.Grunt wyjdzie trochę taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.10.2016 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Tak ? Podkład Caparola pod tynk silikonowy, CT 610, jest droższy od tynku silikonowego tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 06.10.2016 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 jedynie 27 puszek na całą elewacje? Kleiłes po obwodzie i łączenia czy jak ? Przy silikacie pewnie miałeś równiejsze ściany, u mnie na ceramice będzie pełno nierównych miejsc gdzie poszłoby mase materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dziesiatka 06.10.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Tak ? Podkład Caparola pod tynk silikonowy, CT 610, jest droższy od tynku silikonowego tej firmy. No dobra,dobra Podaj jeszcze jakiś przykład z tym parytetem "droższy podkład niż tynk" Ale w tej cenie nie kupi fajnego tynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.10.2016 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 (edytowane) jedynie 27 puszek na całą elewacje? Kleiłes po obwodzie i łączenia czy jak ? Przy silikacie pewnie miałeś równiejsze ściany, u mnie na ceramice będzie pełno nierównych miejsc gdzie poszłoby mase materiału. Edytowane 6 Października 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 06.10.2016 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Tak ? Podkład Caparola pod tynk silikonowy, CT 610, jest droższy od tynku silikonowego tej firmy. Dokładnie chodzi o Caparola. Ceny gruntu tyle wyjdą. Wybór wykonawcy, mnie obojętne byle lepszy niż gorszy, a akurat ta firma taka jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.10.2016 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 No dobra,dobra Podaj jeszcze jakiś przykład z tym parytetem "droższy podkład niż tynk" Ale w tej cenie nie kupi fajnego tynku? Nie wiem, sprawdź Webera, Ceresit, STO.... Oczywiście, że w tej cenie można kupić dobry tynk. Ale podkład pod niego jest droższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 06.10.2016 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Fotohobby - jak z ta celulozą na stropie? koszt za m2?? Mam podobną w wykonaniu chatę - parterówka na płycie, 10 cm XPS pod, 18 EPS nad tylko dałem. Ściany za to z komórkowego i też 20 grafitu. Zastanawiam się co i ile położyć na stropie, bo poddasze kompletnie nieużytkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.10.2016 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 Nie róbmy tu bałaganu. Przypomnij się na priv, to sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 06.10.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2016 ale kleju nie trzeba gruntować do 6 miesięcy po położeniu , zagruntujesz tuż przed tynkiem i gitara moja rada olej klej z worka i bierz w piance tytana a najlepiej insta-stick roboty 100% mniej a mocniejsze to kilka razy od tych paskudnych malt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hollly 20.10.2016 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Witam,przeszukałem forum ale niewiele w temacie tynków Mapei znalazłem.Szukam systemu do docieplenia domu (Styro Austrotherm 040 Fasada 20 cm - ściany beton komórkowy 24 cm termalica).Dostałem ofertę na tynk (cały system) Mapei SilanColor gdzie 1 kg tynku kosztuje 7,26/kg a grunt 8,56/kg. Kolor elewacji - biała - dużo drzew w ogrodzie.Nie mam specjalnie dużo czasu na wybór - w weekend rozpoczynają zabawę ze styro.Co myślicie o tynkach z tejże firmy?Miałem ofertę również na Mitech, Kabe i Bolix ale różnice w cenie nie są drastyczne w stosunku do Mapei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 23.10.2016 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2016 Witam, przeszukałem forum ale niewiele w temacie tynków Mapei znalazłem. Szukam systemu do docieplenia domu (Styro Austrotherm 040 Fasada 20 cm - ściany beton komórkowy 24 cm termalica). Dostałem ofertę na tynk (cały system) Mapei SilanColor gdzie 1 kg tynku kosztuje 7,26/kg a grunt 8,56/kg. Kolor elewacji - biała - dużo drzew w ogrodzie. Nie mam specjalnie dużo czasu na wybór - w weekend rozpoczynają zabawę ze styro. Co myślicie o tynkach z tejże firmy? Miałem ofertę również na Mitech, Kabe i Bolix ale różnice w cenie nie są drastyczne w stosunku do Mapei. Z systemów najlepszym wyborem jest sto, caparol, drywit. A ten mapei jest droższy niż Caparol.... Czy jest tego wart? nie wiem, bo nie miałem okazji z tym produktem pracować i nie zamierzam.. Przy białej elewacji warto zainwestować w dobry tynk, który po paru latach nadal będzie biały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 13.02.2017 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Trochę poczytałem ten wątek, bo czeka mnie ta inwestycja na jesień. Na pewno wiem coś więcej niż tydzień temu. Ale mam budynek typu kostka, więc elewacja musi być dobra, żeby budynek był dobry w odbiorze. Elewacja będzie głównie biała ze wstawkami w kolorze okien (antracyt-grafit) Gadałem już z pierwszym wykonawcą. Coś mu tam zacząłem mówić o tynku mineralnym plus malowanie. Nie do końca zrozumiał, ale potem zrozumiał że więcej roboty przy tym będzie. Więc raczej odpada. Ale właśnie. Czy można na przykład wsiąść tynk mineralny, który będzie od razu biały (tak gdzieś tu wyczytałem ) bez malowania. Jedynie te ciemniejsze wstawki pomalować farbą. To raz. A dwa jeśli już na przykład zdecyduje się na tynk silikonowy. To łatwo zrobić takie wstawki w różnych kolorach. Chyba że wziąć cały w kolorze białym tak jak w przypadku mineralnego a wstawki później pomalować. I jak to jest z tym barwieniem. Rozumiem że podstawowy kolor tynku to biały, a później się go barwi na dowolny prawie kolor. Czyli ten mój nie musi być barwiony, tylko od razu od producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sm00q 13.02.2017 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Ale właśnie. Czy można na przykład wsiąść tynk mineralny, który będzie od razu biały (tak gdzieś tu wyczytałem ) bez malowania. Jedynie te ciemniejsze wstawki pomalować farbą. . Ja planuję TYNK MINERALNY CERESIT CT 34 (gładki, nie baranek) i też mam dylemat jak zrobić kolorowe wstawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 13.02.2017 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 A co za problem z białą mineralką? Wystarczy by wypełniacz był jasny, bazą biały cement i trochę wapna - średnio zdolny umiesza to na budowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 15.02.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 (edytowane) Trochę poczytałem ten wątek, bo czeka mnie ta inwestycja na jesień. Na pewno wiem coś więcej niż tydzień temu. Ale mam budynek typu kostka, więc elewacja musi być dobra, żeby budynek był dobry w odbiorze. Elewacja będzie głównie biała ze wstawkami w kolorze okien (antracyt-grafit) [ATTACH=CONFIG]381511[/ATTACH] Gadałem już z pierwszym wykonawcą. Coś mu tam zacząłem mówić o tynku mineralnym plus malowanie. Nie do końca zrozumiał, ale potem zrozumiał że więcej roboty przy tym będzie. Więc raczej odpada. Ale właśnie. Czy można na przykład wsiąść tynk mineralny, który będzie od razu biały (tak gdzieś tu wyczytałem ) bez malowania. Jedynie te ciemniejsze wstawki pomalować farbą. To raz. A dwa jeśli już na przykład zdecyduje się na tynk silikonowy. To łatwo zrobić takie wstawki w różnych kolorach. Chyba że wziąć cały w kolorze białym tak jak w przypadku mineralnego a wstawki później pomalować. I jak to jest z tym barwieniem. Rozumiem że podstawowy kolor tynku to biały, a później się go barwi na dowolny prawie kolor. Czyli ten mój nie musi być barwiony, tylko od razu od producenta. tylko ze ten bialy musi jednak byc pomalowany: hydrofobizacja (wikipedia) natomiast ten grafitowy / antracytowy nie moze tak po prostu byc sobie grafitowy, HBW >30% a stolarka najczesciej antracytowa/grafitowa to RAL7016 z HBW 6% i tu juz zeby sobie "kuku" nie zrobic klania sie welna i carbon system... z klejem do siatki za 300zl/25kg Odnosnie wpisu o gladkim tynku - nie rob tego - tez było na forum, poszukaj watku o nazwie "dla tych którzy wymyślili sobie gładką elewacje" Edytowane 15 Lutego 2017 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 16.02.2017 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 Trochę poczytałem ten wątek, bo czeka mnie ta inwestycja na jesień. Na pewno wiem coś więcej niż tydzień temu. Ale mam budynek typu kostka, więc elewacja musi być dobra, żeby budynek był dobry w odbiorze. Elewacja będzie głównie biała ze wstawkami w kolorze okien (antracyt-grafit) [ATTACH=CONFIG]381511[/ATTACH] Gadałem już z pierwszym wykonawcą. Coś mu tam zacząłem mówić o tynku mineralnym plus malowanie. Nie do końca zrozumiał, ale potem zrozumiał że więcej roboty przy tym będzie. Więc raczej odpada. Ale właśnie. Czy można na przykład wsiąść tynk mineralny, który będzie od razu biały (tak gdzieś tu wyczytałem ) bez malowania. Jedynie te ciemniejsze wstawki pomalować farbą. To raz. A dwa jeśli już na przykład zdecyduje się na tynk silikonowy. To łatwo zrobić takie wstawki w różnych kolorach. Chyba że wziąć cały w kolorze białym tak jak w przypadku mineralnego a wstawki później pomalować. I jak to jest z tym barwieniem. Rozumiem że podstawowy kolor tynku to biały, a później się go barwi na dowolny prawie kolor. Czyli ten mój nie musi być barwiony, tylko od razu od producenta. Mam na elewacji tynk silikonowy, biały bazowy. Cokół i frontowa część podbitki kolor grafit (pod rynny i dachówkę). Grafitowy mieszany był w sklepie. Silikonowych się nie maluje a barwi w masie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darkat 16.02.2017 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2017 O właśnie o takie coś mi chodziło. Czyli może być biały bazowy jeśli idzie o tynk silikonowy. No i właśnie chodzi mi o to żeby cały dom pokryć tym tynkiem . A wstawki pomalować później farbą. Chyba to jest łatwiejsze od pokrywania elewacji tynkiem barwionym w kolorze białym a wstawki osobnym grafitowym (oczywiście HBW >30% ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts