Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk silikonowy jakiej firmy?

Recommended Posts

O właśnie o takie coś mi chodziło. Czyli może być biały bazowy jeśli idzie o tynk silikonowy. No i właśnie chodzi mi o to żeby cały dom pokryć tym tynkiem . A wstawki pomalować później farbą. Chyba to j

est łatwiejsze od pokrywania elewacji tynkiem barwionym w kolorze białym a wstawki osobnym grafitowym (oczywiście HBW >30% )

Biały bazowy jest lekko przełamana bielą i o taką barwę mi chodziło. Na pewno są farby do malowania tynków silikonowych, lecz weż pod uwagę to, że jeśli dajmy na to, zarysujesz ciemniejszą część tynku to wyjdzie spod spodu biały a jeśli będzie barwiony w masie takie coś nie nastąpi.

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O właśnie o takie coś mi chodziło. Czyli może być biały bazowy jeśli idzie o tynk silikonowy. No i właśnie chodzi mi o to żeby cały dom pokryć tym tynkiem . A wstawki pomalować później farbą. Chyba to jest łatwiejsze od pokrywania elewacji tynkiem barwionym w kolorze białym a wstawki osobnym grafitowym (oczywiście HBW >30% )

Jeszcze jedna sprawa. Grunt sczepny pod tynk też stosujemy o barwie zbliżonej do koloru docelowego.

Edytowane przez wg39070

• 2 weeks później...
Nie wiem, sprawdź Webera, Ceresit, STO....

Oczywiście, że w tej cenie można kupić dobry tynk. Ale podkład pod niego jest droższy

Hmm, ja pamiętam, że w przypadku Foveo tynk silkikonowy był w podobnej cenie co Caparola, natomiast podkład, w przeliczeniu na kg, w podobnej cenie co sam tynk. Wszystko jeszcze kwestia miejsca, gdzie się kupuje, niemniej podobieństwo cenowe zostało zachowane. :)

Hmm, ja pamiętam, że w przypadku Foveo tynk silkikonowy był w podobnej cenie co Caparola, natomiast podkład, w przeliczeniu na kg, w podobnej cenie co sam tynk. Wszystko jeszcze kwestia miejsca, gdzie się kupuje, niemniej podobieństwo cenowe zostało zachowane. :)

Też mam ten sam zestaw (nie wiem jaki masz tynk, piszę o marce) i też zdziwiła mnie ta różnica cenowa na podobnych produktach.

Jeszcze jedna sprawa. Grunt sczepny pod tynk też stosujemy o barwie zbliżonej do koloru docelowego.

Wg mnie nie do końca.

Jak jest dobry tynk, z dobrym kryciem i wykonawcy znający się na robocie to niekoniecznie. Czasami barwiony grunt może bardziej zaszkodzić niż pomóc. Grunty barwi się, żeby klient więcej zapłacił za barwienie, a wykonawcy mieli luksus, że jak coś spaprają z nakładaniem tynku to nie widać ich błędów. Barwiło się dla struktur tynku typu kornik, dla kaszy/baranka nie ma sensu. Z drugiej strony na południowych ścianach podłoże z barwionym gruntem ma wyższą temp. (albedo itp) co nie jest zaletą podczas nakładaniu tynków :)) Estetyka na tym cierpi.

Wg mnie nie do końca.

Jak jest dobry tynk, z dobrym kryciem i wykonawcy znający się na robocie to niekoniecznie. Czasami barwiony grunt może bardziej zaszkodzić niż pomóc. Grunty barwi się, żeby klient więcej zapłacił za barwienie, a wykonawcy mieli luksus, że jak coś spaprają z nakładaniem tynku to nie widać ich błędów. Barwiło się dla struktur tynku typu kornik, dla kaszy/baranka nie ma sensu. Z drugiej strony na południowych ścianach podłoże z barwionym gruntem ma wyższą temp. (albedo itp) co nie jest zaletą podczas nakładaniu tynków :)) Estetyka na tym cierpi.

A to ciekawa teoria bo mój wykonawca sam pojechał do sklepu, kupił pigment i zmieszał z gruntem. Ja dostałem paragon. A jak wyobrażasz sobie grafitowy tynk na prawie białym gruncie? Wykonawców mialem bardzo dobrych a barwienie gruntu bylo zaproponowane i przystałem na to. Czasem coś się uczknie z elewacji i jak wylezie jasny grunt to jaki będzie widok? Marny, nie? Zostało mi po trochu tynków z elewacji do zaprawek, lecz wiecznie w tych słoikach nie będzie zdatny do użytku.

a ja dopisze w sumie pytanie/teorie do tego gruntu barwionego. Czy finalny kolor tynku wyjdzie taki jak mial byc w zamierzeniu jesli damy grunt niebarwiony ?

Wydaje mi sie ze na wzornikach jest o tym mowa?

U mnie robili mapei ( ale kolor z Caparola) bo akurat wykonawca mial deal z firma i na nim robil. Bralem grunt barwiony.

a ja dopisze w sumie pytanie/teorie do tego gruntu barwionego. Czy finalny kolor tynku wyjdzie taki jak mial byc w zamierzeniu jesli damy grunt niebarwiony ?

Wydaje mi sie ze na wzornikach jest o tym mowa?

U mnie robili mapei ( ale kolor z Caparola) bo akurat wykonawca mial deal z firma i na nim robil. Bralem grunt barwiony.

Wyjdzie taki sam jak zamierzony, lecz przy jakimś nawet malutkim ubytku będzie widoczny biały. Grunt miałem barwiony na budowie. Wyszedł bardzo podobny do docelowego (można powiedzieć, że prawie identyczny), gdyż nie musi być identyczny.

• 2 weeks później...

Dzień dobry,

forum podczytuję już jakiś czas, od momentu gdy zaczęliśmy rozbudowę domu. Przebrnęliśmy jakoś przez mniejsze i większe problemy w wyborem materiałów, technik i wykonawców, ale teraz mamy tyle opcji do wyboru, że postanowiłam się zarejestrować i poradzić na forum.

Jesienią ociepliliśmy dom grafitowym styropianem, niestety z racji tego, że nasz wykonawca miał kłopoty z ekipą, weszli dość późno na rusztowanie i nie zdążyli zatopić siatki w kleju. Robią to właśnie teraz. Praktycznie od razu będziemy tynkować. I tu zaczynają się problemy rodem z wierszyka o osiołku, co mu w żłoby dano... Wątki tynkowe na FM przeczytałam chyba wszystkie.

Co wiemy na pewno - tynk baranek 1-1,5, chyba silikonowy. Jasny kolor - 260m, ciemny - 28,5m.

W lokalnej hurtowni polecono nam Termoorganikę (po lekturze forum wykreśliliśmy ją z listy) i BASF (grunt 540zł netto + tynk 3614zł netto). Nie ukrywam, że zastanawiamy się nad Carboporem 1.0, ale naszym wykonawcom jakiś magik od tynków powiedział, żeby nam odradzał ten tynk, bo nikt go nie zna, a dwa - taka drobna faktura sprawi, że za 10 lat najpóźniej po malowaniu będzie wyglądał paskudnie. Wiadomo, że koszty mają znaczenie, ale z drugiej strony chcielibyśmy coś porządnego, bo jak mawia rodzina mojego męża "biednego nie stać na tanie rzeczy" ;)

Proszę o pomoc, bo oszaleję od czytania o tych wszystkich tynkach.

Dzień dobry,

forum podczytuję już jakiś czas, od momentu gdy zaczęliśmy rozbudowę domu. Przebrnęliśmy jakoś przez mniejsze i większe problemy w wyborem materiałów, technik i wykonawców, ale teraz mamy tyle opcji do wyboru, że postanowiłam się zarejestrować i poradzić na forum.

Jesienią ociepliliśmy dom grafitowym styropianem, niestety z racji tego, że nasz wykonawca miał kłopoty z ekipą, weszli dość późno na rusztowanie i nie zdążyli zatopić siatki w kleju. Robią to właśnie teraz. Praktycznie od razu będziemy tynkować. I tu zaczynają się problemy rodem z wierszyka o osiołku, co mu w żłoby dano... Wątki tynkowe na FM przeczytałam chyba wszystkie.

Co wiemy na pewno - tynk baranek 1-1,5, chyba silikonowy. Jasny kolor - 260m, ciemny - 28,5m.

W lokalnej hurtowni polecono nam Termoorganikę (po lekturze forum wykreśliliśmy ją z listy) i BASF (grunt 540zł netto + tynk 3614zł netto). Nie ukrywam, że zastanawiamy się nad Carboporem 1.0, ale naszym wykonawcom jakiś magik od tynków powiedział, żeby nam odradzał ten tynk, bo nikt go nie zna, a dwa - taka drobna faktura sprawi, że za 10 lat najpóźniej po malowaniu będzie wyglądał paskudnie. Wiadomo, że koszty mają znaczenie, ale z drugiej strony chcielibyśmy coś porządnego, bo jak mawia rodzina mojego męża "biednego nie stać na tanie rzeczy" ;)

Mam silikonowy termo organiki i polecam. Nie wiem gdzie ta "lektura" forum go dyskwalifikuje. A ziarnistości 1 mm w przypadku TO nie ma. A najśmieszniejsze jest to, jak ktoś odradza coś czego nie zna! Ach ci "fachofcy".

Mam silikonowy termo organiki i polecam. Nie wiem gdzie ta "lektura" forum go dyskwalifikuje. A ziarnistości 1 mm w przypadku TO nie ma. A najśmieszniejsze jest to, jak ktoś odradza coś czego nie zna! Ach ci "fachofcy".

Ile masz czasu ten tynk na elewacji?

Na dłuższą metę tynk można ocenić dopiero po upływie paru lat..

Niestety nie mam tyle czasu :D Decyzję musimy podjąć szybko i sprawnie.

Ad wg39070 - dziękuję za odpowiedź. To z lekturą w cudzysłowie to taka figura retoryczna czy naprawdę mam poszukać cytatu/ów? Ten co odradzał zajmuje się tynkami i farbami, więc nie znając gościa osobiście przy odrobinie dobrej woli zakładam, że choć minimalnie zna się na tym co sprzedaje. Zresztą właśnie dla pewności zarejestrowałam się na FM i wpisałam w wątku.

Po roku nie da się zweryfikować tynku, ponieważ każdy wygląda jeszcze okej. Jedynie w przypadku naprawdę słabych produktów po pół roku pojawiają się ekscesy. Na dłuższą metę tynk można ocenić dopiero po upływie paru lat..

Ja niczego nie weryfikuję. Trzeba by z 10 lat, żeby coś powiedzieć, a i tak każdy (z nielicznymi wyjątkami) będzie do upadłego bronił swoich rozwiązań.

Niestety nie mam tyle czasu :D Decyzję musimy podjąć szybko i sprawnie.

Ad wg39070 - dziękuję za odpowiedź. To z lekturą w cudzysłowie to taka figura retoryczna czy naprawdę mam poszukać cytatu/ów? Ten co odradzał zajmuje się tynkami i farbami, więc nie znając gościa osobiście przy odrobinie dobrej woli zakładam, że choć minimalnie zna się na tym co sprzedaje. Zresztą właśnie dla pewności zarejestrowałam się na FM i wpisałam w wątku.

Teraz z autopsji. Wykonawca mojego docieplenia proponował mi caparol, sto i jeszcze inne, na których pracuje. Termo organika to mój pomysł a wykonawca po zakończeniu prac powiedział, że silikonowym z TO jest bardzo pozytywnie zaskoczony (nakładanie, krycie) i też będzie go polecał. Pracował na nim po raz pierwszy i miłe zaskoczenie, całe docieplenie z TO (styropian, grunt sczepny, klej, tynk).

Dzień dobry,

Granulacja 1.0 wymaga idealnego przygotowania podłoża, a z tym bywa niestety różnie ... Stąd też często obawy wykonawców przed stosowaniem tynków o tak drobnej granulacji, widać wszystkie niedoróbki etc. Niby pół milimetra w porównaniu z 1,5 ale to własnie ta granulacja stała się najpopularniejsza. To, że wykonawca nie zna Carboporu nie znaczy że nikt go nie zna i się nie sprawdza, wręcz przeciwnie - zyskuje na popularności.

Teraz z autopsji. Wykonawca mojego docieplenia proponował mi caparol, sto i jeszcze inne, na których pracuje. Termo organika to mój pomysł a wykonawca po zakończeniu prac powiedział, że silikonowym z TO jest bardzo pozytywnie zaskoczony (nakładanie, krycie) i też będzie go polecał. Pracował na nim po raz pierwszy i miłe zaskoczenie, całe docieplenie z TO (styropian, grunt sczepny, klej, tynk).

Z reguły im mniej spoiwa w tynku to lepiej pracuje on pod pacą. Jeśli przesiadł się ze STO który ma ze 20% dyspersji na tynk co ma 12 - 15% to mógł odczuć róznicę na plus. Na plus dla wykonawcy a nie posiadacza elewacji.

Ani tynkarz ani właściciel elewacji nie w stanie NIC powiedzieć o jakości tynku. Róznice wychodzą po 5 latach, czasem wcześniej.