Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk silikonowy jakiej firmy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam a może ktoś mi coś poradzi '' ASTEX ''mój wykonawca pracuje tylko na tym tynku i polecił mi kupić akrylowy bo silikon pęka i odpada ???

wykonawcy nie zmienię bo ich nie ma na ryku

Tynk silikonowy a akrylowy to dwa różne światy. Ten drugi w przeciwieństwie do reszty jest zamknięty dyfuzyjnie, więc ja bym tak nonszalancko nie podchodził do takiej zmiany lecz dał do ponownego przeliczenia przegrody... choć z drugiej strony i tak tego nikt nie robi, więc można mieć szczęście.

Tynk silikonowy a akrylowy to dwa różne światy. Ten drugi w przeciwieństwie do reszty jest zamknięty dyfuzyjnie, więc ja bym tak nonszalancko nie podchodził do takiej zmiany lecz dał do ponownego przeliczenia przegrody... choć z drugiej strony i tak tego nikt nie robi, więc można mieć szczęście.

Witam co znaczy '' zamknięty dyfuzyjnie '', niech mi P. podpowie który lepszy silikon czy akryl? i co z tym ASTEX słaby??????

Witam co znaczy '' zamknięty dyfuzyjnie '', niech mi P. podpowie który lepszy silikon czy akryl? i co z tym ASTEX słaby??????

bardzo jestem ciekaw ceny za ten tynk astex :) taniutki producent, akrylowy tynk pakowany z tego co pamietam po 15kg... przeczuwam nosem jak to bedzie wygladalo... to powinno kosztowac w granicach 2.70 w maxie netto dla klienta. wiec 2.70*15 jakies 40,50 netto za opakowanie ... przy sprzedazy przez wykonawce 8% Vat towar z usluga czyli cos okolo 43,75 opakowanie.. zapytaj z czystej ciekawosci ile ten akrylowy kosztuje za wiaderko i ile jest w wiaderku.(nie jestem pewien tego pakowania czy 15 czy 25kg)

przeczuwam dobry deal dla wykonawcy :)

Natomiast co do "pekania" tynkow silikonowych - mega ciekawa teoria.

tak czy inaczej: akrylowego tej klasy na pewno nie stosuj.

dyfuzyjnosc to w tym przypadku najmniejszy problem.

Na producentach się nie znam. Tu kol. Fighter1983 jest od tego i robi to bezbłędnie. Plus udziela wielu praktycznych porad.

Dyfuzyjność określa zdolność do przenikania pary wodnej dla danego materiału. Ten parametr powienien wynikać z projektu/adaptacji (bo lokalizacja budowy też może mieć znaczenie). Ale projektanci takich obliczeń raczej nie robią (co najwyżej bardzo zgrubnie oblicza punkt rosy dla przegrody), więc dla ściany przyjmuje się, że każda kolejna warstwa w kierunku "na zewnątrz" powinna mieć coraz mniejszy opór dyfuzyjny - w 90% przypadków się ta zasada sprawdza.

bardzo jestem ciekaw ceny za ten tynk astex :) taniutki producent, akrylowy tynk pakowany z tego co pamietam po 15kg... przeczuwam nosem jak to bedzie wygladalo... to powinno kosztowac w granicach 2.70 w maxie netto dla klienta. wiec 2.70*15 jakies 40,50 netto za opakowanie ... przy sprzedazy przez wykonawce 8% Vat towar z usluga czyli cos okolo 43,75 opakowanie.. zapytaj z czystej ciekawosci ile ten akrylowy kosztuje za wiaderko i ile jest w wiaderku.(nie jestem pewien tego pakowania czy 15 czy 25kg)

przeczuwam dobry deal dla wykonawcy :)

Natomiast co do "pekania" tynkow silikonowych - mega ciekawa teoria.

tak czy inaczej: akrylowego tej klasy na pewno nie stosuj.

dyfuzyjnosc to w tym przypadku najmniejszy problem.

ASTEX w wiaderku jest 18kg. i tak akryl ; kosztuje 88zł brutto, silikon 110zł brutto, nie wiem czy to dużo czy mało?

ASTEX w wiaderku jest 18kg. i tak akryl ; kosztuje 88zł brutto, silikon 110zł brutto, nie wiem czy to dużo czy mało?

4 netto/kg

daj spokoj.

po 1 - 4zl/kg astexowego akrylu: nope max 2,70n/kg

po 2 - akryl ... akryl dobry dobry to jest w Dryvit za okolo 11 netto za kg

po 3 - po co akryl

po 4 - po co astex

po 5 - szkoda pieniedzy

po 6 - szanujacy sie wykonawca nie robi na astex i nie proponuje go po 88zl za akryl

po 7 - silikonowy za 5 netto za kg... przy czym pewnie policzony tak jak i ten akryl

no i na koniec: zrobisz jak uwazasz, ale nie rob tego imo.

Dziękuję za podpowiedz , tak już zrezygnowałam z ASTEXU ,teraz szukam czegoś innego a powiedz mi co sadzisz o ATLASIE silikonowy ,polecano mi ?

Dryvit (moja konkurencja)

STO (moja konkurencja)

BASF (w zasadzie nie istnieje dystrybucja w naszym kraju)

Greinplast (jestesmy dystrybutorem)

Caparol (jestesmy dystrybutorem)

i to by bylo na tyle w systemach docieplen i tynkach ktore mozemy polecic z tych dostepnych na naszym rynku.

4 netto/kg

daj spokoj.

po 1 - 4zl/kg astexowego akrylu: nope max 2,70n/kg

po 2 - akryl ... akryl dobry dobry to jest w Dryvit za okolo 11 netto za kg

po 3 - po co akryl

po 4 - po co astex

po 5 - szkoda pieniedzy

po 6 - szanujacy sie wykonawca nie robi na astex i nie proponuje go po 88zl za akryl

po 7 - silikonowy za 5 netto za kg... przy czym pewnie policzony tak jak i ten akryl

no i na koniec: zrobisz jak uwazasz, ale nie rob tego imo.

Dziękuję za podpowiedz , tak już zrezygnowałam z ASTEXU ,teraz szukam czegoś innego a powiedz mi co sadzisz o silikony ATLASIE 25kg=140zł ,BOLIX 25kg=120zł lub VEBER 30 kg = 225 ZŁ.polecano mi ?

Dziękuję za podpowiedz , tak już zrezygnowałam z ASTEXU ,teraz szukam czegoś innego a powiedz mi co sadzisz o silikony ATLASIE 25kg=140zł ,BOLIX 25kg=120zł lub VEBER 30 kg = 225 ZŁ.polecano mi ?

masz odpowiedz powyzej.

Dzień dobry ,dziękuje za odpowiedz ,co szadzisz o tym silikonie ,mam w tej chwili położony styropian z 4 lata temu ,ma pajączki w niektórych miejscach, co powinnam położyć przed położeniem baranka ?

latwiej bedzie chociaz ze zdjecia, bo te "pajaczki" to troche malo precyzyjne.

A co sadze o AMphisilan - przyzwoity tynk, a z tych ktore padaly tutaj w naszej rozmowie to wrecz rewelacyjny.

Kosztuje niewiele stosunkowo, wstydu nie ma jednym slowem, ale "szalu" tez wg mnie nie ma od kiedy jest produkowany w Kleszczowie

latwiej bedzie chociaz ze zdjecia, bo te "pajaczki" to troche malo precyzyjne.

A co sadze o AMphisilan - przyzwoity tynk, a z tych ktore padaly tutaj w naszej rozmowie to wrecz rewelacyjny.

Kosztuje niewiele stosunkowo, wstydu nie ma jednym slowem, ale "szalu" tez wg mnie nie ma od kiedy jest produkowany w Kleszczowie

co proponujesz potrzebne 20 wiader jak narazie